خبرگزاری مهر -گروه جامعه: حجت الله عبدالملکی با حضور در خبرگزاری مهر در خصوص اشتغال مددجویان و سهم امداد در اشتغال کشور، اعتبارات مورد نیاز برای اشتغال، طرحهای نوین و دانش بنیان و چگونگی همکاری و حمایت از این طرحها توضیحاتی ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه مهمترین برنامه کمیته امداد برای فقر زدایی ایجاد درآمد باثبات برای خانوادههای نیازمند است، گفت: مقام معظم رهبری نیز در حکم رئیس کمیته امداد به دو محور تأکید کردند که یکی از آنها ایجاد درآمد با ثبات برای خانوادههای نیازمند بود.
وی افزود: کمیته امداد بر اساس اساسنامهای که دارد متولی فقر در کشور قلمداد میشود و از حالت خیریه بزرگ خارج شده و به سیاستگذار تبدیل شده است و در اساسنامه ذکر شده که کمیته امداد باید سیاستهای کلی برای رفع فقر پیشنهاد دهد. به همین دلیل مخاطبین امداد در حوزه اشتغال فراتر از مددجویان بوده و نیازمندان جامعه، محرمان و افراد بیکار و غیره نیز شامل میشود.
وی با تأکید بر اینکه چهار و نیم میلیون نفر بیکار بالفعل در کشور داریم، اظهار داشت: با توجه به نرخ بیکاری با تعریف سازمان جهانی کار و مرکز آمار ایران ۳و نیم میلیون نفر بیکار هستند و دو دسته دیگر نیز بیکار محسوب میشوند، افرادی که کار دارند و زیر ۱۲ ساعت در هفته کار میکنند که اشتغال ناقص محسوب میشود و دسته دیگر چون جویندگان کار نیستند که عملاً جز بیکاران محسوب میشوند. و با این دو دسته آمار بیکاران کشور به چهار و نیم میلیون نفر میرسد.
ایجاد ۲ میلیون شغل طی ۲۵ سال گذشته
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد تصریح کرد: از این تعداد یک و نیم میلیون نفر نیازمندان هستند که بر اساس استاندارد مددکاران امداد نیازمند محسوب شده و مخاطب برنامههای ما هستند و ما موظفیم برای اشتغال آنها برنامه ارائه دهیم. از یک و نیم میلیون نفر نیز ۹۰۰ تا یک میلیون نفر آنها داخل خانوادههای تحت پوشش دائمی امداد هستند و ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر نیز نیازهای موردی دارند که جز خانوادههای امداد نیستند اما نیازمند محسوب میشوند و این تعداد تقریباً یک سوم بیکاران کل کشور را شامل میشود به همین دلیل مساله اشتغال در سطح ملی مد نظر قرار میگیرد که باید به آن توجه شود.
وی با تأکید بر اینکه معاونت اشتغال امداد از سال ۷۴ راه اندازی شده است، گفت: طی ۲۵ سال گذشته خدمات خوبی ارائه شده به طوری که توانستیم دو میلیون فرصت شغلی ایجاد کنیم و سه و نیم میلیون آموزشهای مهارتی ارائه شده است.
عبدالملکی اظهار داشت: از سال ۹۰ تا ۹۶ سالانه ۲۰ درصد از اشتغال کشور را امداد برعهده داشته اما از سال ۹۷ جهشی در این خصوص داشتهایم به طوری که تقریباً ۳۰ درصد اشتغال کشور مربوط به کمیته امداد است.
۴۱ درصد اشتغال کشور متعلق به کمیته امداد است
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۸ بر اساس آمارهای وزارت کار، ۴۱ درصد کل اشتغال کشور متعلق به امداد بوده و توانستیم ۱۷۵ هزار و ۹۰۰ فرصت شغلی برای محرومین ایجاد کنیم، تصریح کرد: آماری که وزارت کار از برآورد اشتغال کل کشور مطرح کرده ۴۳۰ هزار نفر است که معاون اول رئیس جمهور نیز در کارگروه اشتغال عشایر و روستاییان اعلام کرده که حدود ۴۰.۹ درصد اشتغال کل کشور توسط کمیته امداد تأمین شده است که این اتفاق خوبی است.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به اینکه حجم بیکاران در بخش محرومین بسیار زیاد است، خاطرنشان کرد: اگر با این روند پیش رویم دائماً از حجم بیکاران عقب میمانیم چرا که یک و نیم میلیون بیکار داریم که طبیعتاً با اعضای خانوادههایشان، تعدادشان بسیار بیشتر میشود و ما نمیتوانیم با ۱۷۰ یا ۱۸۰ هزار شغل از این مسئله عبور کنیم. وی با اشاره به اینکه درست است یک نهاد حاکمیتی هستیم اما متناسب با میزان بیکاران کشور منابع در اختیار نداریم، گفت: یکی از دلایلی که نسبت به بیکاران عقب تر هستیم، این است که منابعی که در اختیار داریم پاسخگوی یک سوم بیکاران نیست. سال گذشته کمتر از نیم درصد منابع بانکی کشور در اختیار کمیته امداد بود. این در حالی است که ۴۱ درصد اشتغال کشور توسط ما ایجاد شد.
کمتر از نیم درصد تسهیلات بانکی کشور را در اختیار داریم
به گفته عبدالملکی، از ۹۷۴ هزار میلیارد تومان تسهیلاتی که شبکه بانکی پرداخت کرده فقط حدود چهار هزار و ۷۱۰ میلیارد تومان به امداد تعلق گرفت. در مقام مقایسه حتی وقتی یک درصد منابع بانکی را نیز در اختیار نداریم، کار برای اشتغال محرومان سخت میشود و در این راستا همین میزانی که توانستیم اشتغال ایجاد کنیم نیز شاهکار بوده است.
یکی از دلایلی که نسبت به بیکاران عقب تر هستیم، این است که منابعی که در اختیار داریم پاسخگوی یک سوم بیکاران نیست. سال گذشته کمتر از نیم درصد منابع بانکی کشور در اختیار کمیته امداد بود. این در حالی است که ۴۱ درصد اشتغال کشور توسط ما ایجاد شد
وی با تأکید بر اینکه به دنبال شتاب بخشی در اشتغال محرومین هستیم، ادامه داد: موظفیم تمام تلاش خود را بکنیم و مجبوریم گامهای بلندی برداریم که یکی از این عواملی که باعث شتاب میشود ورود به حوزه مشاغل دانش بنیان است و این مشاغل در صورتیکه متناسب با زیست بوم اقتصادی امداد توسعه پیدا کنند معتقدیم میتواند شبیه لوکوموتیوی عمل کند که برنامه اشتغال امداد را با شتاب بیشتری پیش ببرد.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به اینکه در سال ۹۸ موضوع مشاغل دانش بنیان را به عنوان کار ویژه در دستور قرار دادیم افزود: سال گذشته کار ویژه ای در دستورکار قرار دادیم به طوری که ساختار کمیته امداد تغییر و مدیریت توسعه مشاغل نوین نوآورانه و دانش بنیان در معاونت اشتغال ایجاد شد که وظیفه اش زمینه سازی مشاغل نوین و دانش بنیان است.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۳۵۰ فقره اقدام در حوزه مشاغل دانش بنیان داشتیم، تأکید کرد: جذب ۱۰۷ ایده دانش بنیان از خانواده امداد، ثبت ۳۵ فقره اختراع، انعقاد ۳۸ فقره تفاهم نامه با دستگاههای متولی دانش بنیان با معاونت علمی فناوری رئیس جمهور و پارک فناوری، ثبت ۲۳ همایش و ۴۵ دوره آموزشی، برگزاری ۲۰ مورد رویدادهای استارت آپی و کارآفرینی خلاق، ۳۷ مورد طرحهای راهبردی شغلی در حوزه دانشگاهیان از جمله اقداماتی بوده که انجام شده است.
به گفته وی سال ۹۸، ۴۴ طرح دانش بنیان را اجرا کردیم که در سال اول عملکرد نسبتاً خوبی داشتیم.
شناسایی ۵ هزار نفر فعال در حوزه دانش بنیان
عبدالملکی به مراحل کار نیز اشاره کرد و گفت: برآورد ما این است که بیش از ۵ هزار نفر مستعد مشاغل دانش بنیان هستند در دو مرحله داریم اینها را شناسایی و غربالگری میکنیم.
وی افزود: مرحله اول ارائه فراخوان برای جذب بهترین ایدهها در حوزه دانش بنیان است که طی این مرحله ۶۰۰ نفر خودشان را معرفی کردند و مرحله دوم غربالگری مستعدین دانش بنیان است که تا پایان سال پیش بینی میشود ۵ هزار نفر از این افراد شناسایی شوند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد گفت: تلاش برای آموزش و متمرکز کردن ایده مستعدین با همکاری مراکز علمی و فناوری استانها از اقداماتی است که انجام میشود و در مرحله بعد پیش شتاب دهی افراد و گروههای دارای ایدههای خلاق است.
حمایتهای بلاعوض و تسهیلات بانکی به طرحهای دانش بنیان
وی خاطرنشان کرد: بعد از فرآیندهای استارت آپی، پارکهای فناوری استانها، موضوع پیش شتاب دهی ایدهها را اجرا کردند و امداد مبالغی را به صورت بلاعوض و تسهیلات بانکی در اختیار آنها قرار داد.
عبدالملکی به مرحله شتاب دهی هم اشاره کرد و گفت: صندوق نوید را با همکاری بنیاد برکت راه اندازی کردیم این صندوق برای حمایت از طرحهای اشتغال نوین و دانش بنیان راه اندازی شده است که وظیفه اصلی آن کمک به طرحهای مددجویان امداد و محرومین است و یا طرحهایی که در راستای رفع فقر و محرومیت باشد به آنها کمک بلاعوض میکند.
وی همچنین از انعقاد چند تفاهم نامه خوب در آخر سال خبر داد و گفت: تفاهم نامههایی را با همکاری معاونت فناوری ریاست جمهوری امضا کردیم برای اینکه بتوانیم برنامههای اشتغال دانش بنیان را پیش ببریم و در چارچوب این تفاهم نامه مقرر شد معاونت علمی ریاست جمهوری اولاً به ما کمک کند در راه اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی اجتماعی. در کمیته امداد مکان آن را اختصاص دادیم و قرار است در تجهیز مرکز به ما کمک کنند و در چند ماه آینده این مرکز راه اندازی شود.
راه اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی اجتماعی
به گفته وی این مرکز تخصصی نیز برای کارهای دانش بنیان راه اندازی میشود که در این مرکز از دو دسته از ایدهها پشتیبانی میشود، دسته اول طرحهایی هستند که مددجویان امداد آنها را ارائه میدهند و دسته دوم طرحهای دانش بنیانی که به رفع فقر و محرومیت در کشور کمک میکند و به رغم اینکه صاحب ایده نیازمند نباشد اما طرح شأن در جهت رفع فقر باشد به آنها کمک میشود.
برنامه امداد در حوزه دانش بنیان، توسعه مشاغل دانش بنیان برای ایجاد اشتغال و همچنین بهرهگیری از رویکردهای دانش بنیان در اجرای مأموریتهای امداد است
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد ادامه داد: برنامه امداد در حوزه دانش بنیان، توسعه مشاغل دانش بنیان برای ایجاد اشتغال و همچنین بهرهگیری از رویکردهای دانش بنیان در اجرای مأموریتهای امداد است.
وی با اشاره به اینکه قصد داریم مردمی کردن فرآیند رفع فقر و محرومیت را اجرایی کنیم، اظهار داشت: علاوه بر مردمی کردن رفع فقر، توسعه خیر و احسان و دانش بنیان کردن فرآیندها نیز از مهمترین اقداماتی است که انجام میشود.
عبدالملکی به پشتیبانی ویژه از بچههای خانوادههای امداد که دارای ایده و خلاقیت هستند، خبر داد و گفت: این برنامه در دستور کار قرار گرفته و قصد داریم از ظرفیت پارکهای فناوری در سراسر کشور برای توسعه طرحهای اشتغال دانش بنیان بهرهگیری کنیم.
ایجاد مراکز نیکوکاری کارآفرینی دانش بنیان
وی همچنین از ارائه الگوی مراکز نیکوکاری کارآفرینی دانش بنیان خبر داد و اظهار داشت: امداد در سالهای اخیر مدلی را برای مردمی کردن جریان رفع فقر به نام شبکه نیکوکاری معرفی کرده که این جریانهای مردمی در جهت رفع فقر اقدام میکنند و در همین راستا تاکنون چهار هزار مرکز نیکوکاری به صورت تخصصی و عمومی با مشارکت افراد مختلف مانند اولیا مدارس، دانش آموزان، کارمندان، فعالان حوزه اجتماعی و غیره ایجاد شده است.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد افزود: این مراکز نیکوکاری صرفاً در حوزه اشتغال و کارآفرینی محرومان ورود میکنند. اولین مرکز نیکوکاری دانش بنیان زمستان سال گذشته در پارک فناوری قزوین افتتاح شد و ما مستعدینی را شناسایی کردیم و زیرساختها را متناسب با نیاز آنها ایجاد کردهایم. معتقدیم اقتصاد دانش بنیان برای توسعه اشتغال مؤثر است و میتواند باعث بهرهوری بالای مشاغل سنتی ما شود. در حوزههای کشاورزی، دامپروری و خدمات مختلف وقتی به صورت دانش بنیان تقویت شوند، بهرهوری آنها هم بالا میرود و در زراعت هم با استفاده از روشهای دانش بنیان میتوانیم به طرحهای خوب و نوینی دست پیدا کنیم.
وی گفت: مجتمع اقتصادی امداد، مزارعش را برای توسعه مشاغل دانش بنیان در حوزه کشاورزی در اختیار ما قرار میدهد و علاوه بر این موارد، بازاریابی و فروش اینترنتی برای مشاغل دانش بنیان در قالب شبکههای مجازی، اقدام خوبی است که انجام شده و به زودی اپلیکیشن خوبی در این خصوص معرفی میکنیم.
استفاده از طرحهای نوین در راستای توسعه اشتغال
عبدالملکی اظهار داشت: هیچ راهی جز این نداریم که اگر بخواهیم حرکتهای جهشی انجام دهیم و در راستای توسعه اشتغال و رفع بیکاری محرومان، نیازمند اهرمهای قوی هستیم و باید از نوآوری دانش به عنوان مهمترین ابزار استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برنامه ما این است که در ماههای آینده در تمامی پارکهای علم و فناوری در استانهای مختلف مراکز نیکوکاری دانش بنیان ایجاد شود و تأکید ما این است که در همه حوزههای امداد از حرفهای ترین ها کمک بگیریم.
وی تأکید کرد: سال گذشته از ۴۰ شرکت خلاق و نوآور که در ستاد فناوریهای نرم و هویتی ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ثبت شدهاند، دعوت کردیم که در نمایشگاه ما شرکت و محصولاتشان را ارائه کنند و معاونین اشتغال امداد را نیز دعوت کردیم تا با آنها آشنا شوند و بتوانند همکاری کنند تا پیشرفتهایی در حوزه دانش بنیان داشته باشیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد از همه شرکتهای دانش بنیان و همه کسانی که در فضای اشتغال، صاحب ایده هستند درخواست کرد که به کمیته امداد کمک کنند و در سایت emdad.ri ورود و طرحهای خود را ثبت نام کنند و ما از آنها پشتیبانی خواهیم کرد.
فعالیت ۴۷۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۴۷۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور فعال است، گفت: ما معتقدیم اگر ۱۰ درصد اینها به ما ملحق شوند، بخش بزرگی از بار اشتغال محرومین برطرف میشود و میتوانیم برای شرکتهای دانش بنیان متناسب با مأموریتهای امداد بازار ایجاد کنیم تا آنها بتوانند محصولات خود را عرضه کنند.
وی ادامه داد: تاکنون چندین شرکت دانش بنیان که در حوزه دستگاههای نخریسی و پیلههای ابریشم فعالیت میکردند با آنها در زمینه کشاورزی و تکنولوژی و فناوری آموزشی قرارداد بستیم که این موضوع برای دو طرف نیز مفید بود.
عبدالملکی در مورد پشتیبانی از طرحهای دانش بنیان گفت: اگر ایدهای که مطرح میکنند تاکنون اجرا نشده باشد در چارچوب صندوق نوید مطرح میکنیم و در صورت تصویب صندوق سرمایه گذاری میکند که ۵۰ درصد سرمایه طرح را به صورت بلاعوض و ۵۰ درصد دیگر نیز مشارکتی است که در اختیار شرکت قرار میدهد تا بتواند طرح خود را به مرحله تولید و عرضه برساند.
پرداخت وام تا سقف ۵۰۰ میلیون برای مشاغل دانش بنیان
وی به حمایت دوم از مشاغل دانش بنیان اشاره کرد و گفت: در صورتی که از اعضای خانوادههای تحت پوشش امداد، افرادی در این شرکتها استخدام شوند، دو بسته تشویقی برای آنها در نظر گرفته میشود که یک ارائه وام قرضالحسنه ۵۰ میلیون تومان به ازای هر نفر تا سقف ۱۰ نفر است که بازپرداخت این وام ۵ تا ۷ سال است. همچنین حق بیمه سهم کارفرمای آنها تا دو سال پرداخت خواهد شد.
ارائه وام قرضالحسنه ۵۰ میلیون تومان به ازای هر نفر تا سقف ۱۰ نفر همچنین پرداخت حق بیمه سهم کارفرمای آنها تا دو سال از کمکهایی است که به شرکتهای دانش بنیان انجام میشود وی افزود: اگر در مناطق محروم فعال باشند (ضریب محرومیت ۶و ۷) غیر از پرداخت وام قرضالحسنه، حق بیمه سهم کارفرما را تا سه سال پرداخت میکنیم و اگر در مناطق محروم حاد (با ضریب محرومیت ۸ و ۹) تا چهار سال حق بیمه سهم کارفرما پرداخت میشود که البته وام قرضالحسنه هم پرداخت میشود.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد خاطرنشان کرد: حمایت بعدی این است که بعضی از این شرکتهای دانش بنیان طرحی دارند که این طرح نیازمند تسهیلات مستقیم برای خود شرکت نیست بله نیازمند پرداخت تسهیلات به مجریانی است که زیر نظر این شرکت فعالیت میکنند که این مدل راهبری شغلی نام دارد. که در اینجا از اعضای کمیته امداد هر مقدار که در این برنامه بتوانند جانمایی کنند ما تمام تسهیلات را خودمان پرداخت میکنیم و اگر برنامه آموزشی داشته باشند، صد درصد هزینههای آنها را امداد پرداخت میکند.
خریداری محصولات در صورت کمک به اشتغال
وی در خصوص خرید محصولات و تجهیزات گفت: اگر شرکت دانش بنیانی محصولاتی داشته باشند که بتواند به ایجاد اشتغال کمک کند، مانند پرورش زنبور عسل، کشاورزی، لبنیات، شیلات، تولید اسباب بازی و غیره، میتوانیم محصولات آنها را عمده خریداری کنیم.
وی از فراخوان گسترده برای برگزاری جشنواره صنایع روستا دوست خبر داد و بیان کرد: از همه کسانی که در این خصوص صاحب ایده باشند طوری که طرحهای آنها متناسب با زیست بوم روستا باشد و گران قیمت نیز نباشد و در مقیاس کوچک سودآور باشد را اعلام میکنیم و ایدههایشان را پشتیبانی و برای تولید به آنها کمک میکنیم. از آنها خرید میکنیم.
نظر شما