به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «گذرواژهها» نوشته ژان بودریار با ترجمه علی رستمیان بهتازگی توسط انتشارات کتاب پاگرد به چاپ دوم رسیده است.
اینکتاب دربرگیرنده مطالبی از ژان بودریار فیلسوف و جامعهشناس فرانسوی است که موضوع اصلیشان کلیدواژههای او طی چهاردهه فعالیت فکری و نوشتاری هستند؛ از تولید و ارزش و اغوا و اقتصادِ سیاسیِ جامعه مصرفی گرفته تا مبادله نمادین، ابتذال، کاتاستروف و مرگ.
نوشتههای بودریار در اینکتاب، بیشتر، مواضع و اندیشههای متاخر او را در بر میگیرد. یعنی نقد نامتعارف و نیستانگارانه جهانِ افسونزدوده؛ جاییکه انحلال چیزها در یکپارچگی امر مجازی، امکان مبادله، ارتباط و حیاتِ شورمند را در جهانی که در آن واقعیت ناپدید شده، سلب کرده است. ولی دیدن اینناپدیدشدنها و مجازیتها و واپاشیدنها، چهبسا پیشرانِ وجدها و وجودهای نوینی باشد که اندیشیدن به آنها فراخواندنشان است.
مخاطب کتاب ضمن اینکه میتواند سیر تحویل اندیشههای بودریار را ببیند، آن را مانند دیگر آثار متاخر ایناندیشمند، اثری قطعهقطعه میبیند که تجربه مواجهه با آن جالب خواهد بود.
عناوین اصلی کتاب «گذرواژهها» به اینترتیباند:
پیشسخن، درآمد، ابژه، ارزش، مبادله نمادین، اغوا، ابتذال/هرزهگی، شفافیتِ شر، امرِ مجازی، تصادف، آشوب، پایان، جنایتِ تام، سرنوشت، مبادله محال، دوگانهگی، اندیشه، کلامِ آخر
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
امروز امر مجازی و همه تکنولوژیهای مرتبط با آن حضوری شگفتانگیز و پر اثر دارند. حتا اگر این بهواقع نوعی از ناپدیدشدهگی به شمار آید، باز هم انتخابی _ مبهم اما سنجیده _ از جانبِ خودِ گونههاست: انتخابِ ساختنِ کلونِ خود در جهانی دیگر؛ انتخابِ این که نوع در مقامِ نوعِ انسان ناپدید شود تا خود را در قالبِ گونههای مصنوعیای که ویژهگیهای کارآمدِ بیشتری دارد و موثرتر است جاودانه سازد. آیا مساله بهراستی این است؟
بورخس داستانی دارد درباره مردمی مطرود که به سوی دیگرِ آینه تبعید شدهاند و حال همهگی مسخ گشته و صرفا به انعکاسِ امپراتوری تبدیل شدهاند که این بلا را بر سرشان آورده. شاید بتوان نظامِ عظیمِ امرِ مجازی را در چنین قالبی فهم کرد، جایی که باقیِ چیزها [که خارج از این نظماند] همهگی در حکمِ کلون و روگرفتاند، در حکمِ شکلهایی از طرد و ذلت. اما در داستان از شباهتِ آن افرادِ مطرود به حاکمِ ستمگر رفتهرفته کاسته میشود تا اینکه روزی فرا میرسد که آنها از آنسوی آینه به جای اولِ خود باز میگردند.
چاپ دوم اینکتاب با ۱۱۸ صفحه، شمارگان ۴۵۰ نسخه و قیمت ۲۲ هزار تومان عرضه شده است.
نظر شما