به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «باغبان و نجار (دیدگاههای جدید علم روانشناسی رشد در باب رابطه والدین و فرزندان)» نوشته آلیسون گوپنیک بهتازگی با ترجمه مریم برومندی توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی اینکتاب که یکی از عناوین مجموعه «کتابخانه روانشناسی» نشر نو است، در سال ۲۰۱۶ در نیویورک چاپ شده است.
از نظر نویسنده اینکتاب که استاد علوم شناختی و روانشناسی دانشگاه برکلی است، دو گونه والدین وجود دارد؛ گونهای که مثل یک نجار از ابتدا تا انتهای فرایند تربیت فرزندشان را در ذهن طراحی کردهاند و طبق آن عمل میکنند و گونهای دیگر، آنهایی که مثل باغبانی که از گل محافظت میکند، از فرزندانشان محافظت میکنند و در بستری امن و آزاد اجازه میدهند فرزندشان تبدیل به موجودی مستقل، یگانه و خلاق شود. آلیسون گوپنیک گونه دوم را بیشتر پسندیده و آن را تبلیغ میکند. به بیان سادهتر او میگوید باغبان باشیم تا نجار!
خود نویسنده کتابش را اینگونه معرفی میکند: اثری از یک مادربزرگ که در عین حال، یک دانشمند و فیلسوف هم هست. او میگوید: داستان بهشت، تمثیل خوبی برای دوران بچگی است. ما بهعنوان بچه در باغی از عشق و توجه بزرگ میشویم، باغی که همهچیز در آن فراوان است و بهعنوان یک بچه، به هیچ روی متوجه زحمت و کاری که پشت این همه امکانات و خوشی است، نمیشویم. بهعنوان بزرگسال، هم وارد دنیای درک و مسئولیت و هم دنیای رنج و زحمت میشویم که شامل درد واقعی و استعاری آوردن نسل بعدی به این دنیاست. زندگیهای ما بدون گذراندن هر دو مرحله، بهشت و جهنم، معصومیت و تجربه، بهطور کامل انسانی نخواهد بود.
اینکتاب بهجز مقدمه، ۹ فصل اصلی دارد که عناوینشان بهترتیب عبارت است از: «در مخالفت با تربیت»، «تکامل کودکی»، «تکامل دوستداشتن»، «یادگیری از طریق دیدن»، «یادگیری از طریق گوشدادن»، «کارِ بازی»، «بزرگشدن»، «آینده و گذشته: بچهها و فناوری» و «ارزش بچهها». مقدمه کتاب هم با عنوان «تناقضهای والد» خود از ۶ بخش تشکیل شده که عبارتاند از: از تربیت تا والد بودن، تناقضها، تناقضهای دوستداشتن، تناقضهای یادگیری، یگانگی دوران کودکی، باغ کودک.
مترجم کتاب پیشرو میگوید مخاطب آن متوجه خواهد شد شیوه تربیت و انتظارات والدین ایرانی بسیار شبیه به والدین آمریکایی است.
در ستایش بینظمی، ایدههایی که به جای ما میمیرند، کاویدن در برابر بهرهبرداری، والدین حمایتی عناوین بخشهای فصل اول کتاب هستند. در فصل دوم هم اینبخشها آمدهاند: دو تصویر، فراتر از حوادث بداهه، تناقض نابالغی، یادگیریْ فرهنگ و چرخههای بازخوردی، تنوعپذیری: ناشناختههای غریب، بازگشت به تربیت.
عناوین سومین فصل اینکتاب بهترتیب عبارتاند از: پیوند زناشویی: مسالهای پیچیده، تنوع عشق، مادربزرگها، دگر والدها، معمای تعهد، ریشههای تعهد، هزینههای تعهد، عشق و تربیت. فصل چهارم هم دربرگیرنده بخشهای «بازیگران کوچک»، «اسطوره نورونهای آینهای»، «تولید تقلید»، «یادگیری درباره جهان»، «وقتی که بچهها بهتر از بزرگسالان هستند»، «تقلید افراطی»، «مراسم تقلید در میان فرهنگها» و «انجامدادن کارها با هم» است. در فصل پنجم هم مخاطب با ۸ بخش «یادگیری از اظهارنظرها»، «اطمینان داشتن به خود»، «چه کسی را باور میکنید؟»، «قصهگویی»، «پرسشها و توضیحات»، «چرا بپرسیم چرا؟»، «پرسش بنیادین» و «اجازه دهید خودش کشف کند» روبرو میشود.
ششمین فصل کتاب دربرگیرنده اینعناوین است. موشهای شلوغکار، دستبردن به همه کار، مهرههای رنگی و پوپر، ساختن ایمان، بچههای نظریه بَیِزی، انواع ذهنیتها، رباتهای رقاص، فراتر از خانم هاویشام. در فصل هفتم هم اینبخشها آمدهاند: کارآموزی، مهارتهای مدرسهای، متفاوت فکر کردن، اختلال کمتوجهی، مدرسه رفتن و یادگیری، افراد در زمین بازی، دو سیستم نوجوانی.
مغز مطالعه کننده، دنیای صفحات نمایش، بهشت و مکس دیوانه، چرخدنده فناوری، شهر شبکه، چه باید کرد؟ هم عناوین فصل هشتم کتاب «باغبان و نجار» هستند. آخرین فصل کتاب هم ۵ بخش با اینعناوین را شامل میشود: علایق شخصی و سیاست عمومی، تامین هزینهها، پیر و جوان، کار بازی هنر دانش، جمعبندی.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
انسانهای خردسال بازی میکنند، بچههای گرگ و دلفین و موش صحرایی و کلاغ هم بازی میکنند. تولهگرگ هنگام شکار، بازی هم میکند. جوجهکلاغهایی که تازه از تخم درآمدهاند، با تکه چوبها بازی میکنند. بچهموشهای صحرایی با برادرهایشان بازی و دعوا میکنند و بالاخره بچهگربهها با کلافهای نخ و کاموا بازی میکنند.
بازیکردن، بهخصوص در حیوانات اجتماعی که کودکی نسبتا طولانی و سرمایهگذاری والدینی زیاد و مغزهایی بزرگ دارند، مثل ما انسانها رواج دارد. تقریبا هر جانوری که کودکی طولانیمدت دارد، بخش زیادی از آن دوره طولانی کودکی را به بازیکردن میگذراند.
اما منظور ما از بازیکردن چیست؟ نقطه مشترک نقشبازیکردن و بازی جنگی، هاکی و خانهبازی چیست؟ آن ارتباط بنیادینی که موش صحرایی و برادرهایش، کلاغ و چوبش که با آن زمین را حفر میکند و بچه گربهها و کلافهای کاموایشان را به هم متصل میکند، چیست؟
اینکتاب با ۳۵۰ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۵۲ هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما