به گزارش خبرنگار مهر، «یاری متقابل: عامل تکامل» و «مزارع، کارخانهها و کارگاهها» نوشته پیتر کروپتکین با ترجمه هومن کاسبی منتشر شدند. «یاری متقابل: عامل تکامل» جلد سوم از مجموعه آثار کروپتکین در زبان فارسی، شامل ۳۴۴ صفحه است. این کتاب که میتواند با عنوان فرعی «نقد ایدهی تنازع بقا در داروینیسم طبیعی و اجتماعی» معرفی شود، با بررسی نمونهها و تحلیلهای طبیعتشناختی از انواع یاریگری در حیات جانوری در فصل نخست به نقد نظریه داروین دربارهی محوریت رقابت در تکامل طبیعی آغاز میکند. در فصلهای بعدی، با مطالعات مردمشناختی از اشکال همکاری انسانها در اقوام بدوی و مردمان غیرغربی در دو فصل بعد و نیز مطالعات تاریخی اروپای قرون وسطی در دو جلد بعدی و دو فصل پایانی پیرامون اروپای مدرن به نقد «داروینیسم اجتماعی» میپردازد که نظریهی اجتماعی مسلط در اروپای نیمهی دوم قرن نوزدهم و آمریکای پیش از جنگ جهانی اول بود.
جلد چهارم این مجموعه با عنوان «مزارع، کارخانهها و کارگاهها» (ترکیب صنعت با زراعت و کار فکری با کار یدی) بسط ایدههای کتاب «تسخیر نان» بهعنوان جلد اول این مجموعه است. این کتاب هم که شامل ۳۴۵ صفحه است، موخرهای از مترجم درباره مجموعه آثار کروپتکین و نسبت آن اندیشهها با جامعه ایران دارد.
چاپ اول جلد سوم و چهارم این مجموعه، همزمان با انتشار چاپ دوم از جلد نخست با ترجمه رضا اسکندری است. از این مجموعه، جلد دوم با عنوان اصلی «آنارشیسم: فلسفه و آرمان» و عنوان فرعی «نقد آنارشیستی استیلای دولت، سرمایهداری و کلیسا» هم به قلم هومن کاسبی ترجمه شده، اما هنوز امکان انتشار نیافته است.
مجموعهی «متون کلاسیک آنارشیسم» در نشر افکار علاوه بر ترجمهی چهار کتاب از پیتر کروپتکین روس، شامل «آنارکوسندیکالیسم» از رودُلف رُکر (رودولف راکر) آلمانی، «مالاتستا؛ زندگی و آثار» از اریکو مالاتستای ایتالیایی و نیز «فلسفه فقر» و «مالکیت چیست» از پییر-ژوزف پرودون فرانسوی است.
نظر شما