به گزارش خبرگزاری مهر، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور، پیش از ظهر امروز ۲۴ شهریور در همایش «چالشهای سند ۲۰۳۰ برای ایران و نحوه تحقق تحول بنیادین آموزش و پرورش» که به صورت ویدئو کنفراس در سالن اجتماعات علامه جعفری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تهران برگزار شد، اظهار کرد: جریان اسناد بین المللی یک جریان مهم است که در سند ۲۰۳۰ مورد توجه قرار گرفت و این اسناد باید در مجامع دانشگاهی مورد توجه و نقد و بررسی قرار بگیرد.
وی افزود: کشورهای تجاوزگر در دوران رنسانس از ابزارهای مختلفی استفاده کردند و یکی از این ابزارها جنگ بود که یکصد سال در جهان شاهد آن بودیم و نمونههای آن جنگافروزی آمریکا در نقاط مختلف جهان است. نوع دیگری از ابزارهای دقیق را جنگ نرم باید گفت که در بعضی موارد گاهی پنهانی تدوین و اجرا میشود.
مدیر حوزههای علمیه کشور در مورد اثرگذاری این اسناد در جامعه، گفت: عمق ابزار نرم آن است که اثر این نوع جنگ به مراتب بیشتر از جنگ سخت است، چرا که جنگ سخت فقط امکانات مادی را درگیر میکند، ولی اسنادی مثل سند ۲۰۳۰ روح و تفکر افراد در هر نقطهای از جهان را میرباید و به تاراج فرهنگ و تمدن کشورها اقدام میکند.
آیتالله اعرافی توضیح داد: این نوع اسناد و قوانین بینالمللی که بصورت طبقهبندیهای مختلف بر کشورهای جهان تحمیل و اجرا میشود، در لایههای پنهان خود دارای سلطه فکری است که روح سکولاریسم و غیر الهی را در نهادهای فرهنگی جهان نهادینه میکند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: ما اسناد بینالمللی را به طور کلی رد نمیکنیم. سخن چیز دیگری است، چرا که در لایههای مختلف این اسناد تفکرات پنهانی غیر الهی و انسانی وجود دارد که برخلاف فطرت بشر است و در وهله اول دیدن این نوع تفکرات در لایههای پنهان از دید عموم مردم خارج است و باید دانشمندان حوزههای علوم انسانی برای افراد جامعه تحقیق و تبیین کنند که دشمن چگونه برای سلطهگری این اسناد را تدوین کرده است.
مدیر حوزههای علمیه کشور ادامه داد: عمده این نوع اسناد مبتنی بر یک نگرش و رویکرد فلسفی است و این کار اندیشمندان است تا برای عموم شفافسازی کنند تا آحاد جامعه بدانند که دشمن با چه ابزارهای نرم و پنهانی میخواهد فرهنگ و تمدن را برباید.
وی با بیان این که تفکر غیرالهی و مادیگرایانه، نگاه سکولاری و لیبرالی، سلطه جویی، انحصارطلبی، نادیدهگرایی دیدگاههای دیگران و … برخی از لایههای پنهان موجود در اسناد تعریف شده از سوی کشورهای غربی است، گفت: از اشکالات این اسناد میتوان به مغایرت آن با فرهنگ دینی و ناعادلانه بودن اشاره کرد که لازم است فلسفه نهانی و لایه پنهان این اسناد به صورت موشکافانه بررسی شود.
آیتالله اعرافی، مجامع بین المللی را به دلیل تخلفات بسیار در دیدگاههای آنان و نحوه برخورد آنها با مسائل کلان کشورها قابل اعتماد ندانست و گفت: این مجامع در مقابل کشورهای غربی از جمله آمریکا که بر استقلال کشورهای مختلف میتازند و اموال و فرهنگ آنها را به تاراج میبرند، منفعلانه عمل میکنند.
وی ادامه داد: ما معتقدیم بشر نیازمند اسناد کلان و جامع است، ولی این اسناد باید استوار بر یک جامعیت فکری و فلسفی باشد، به طوری که فرهنگ ملتها را مورد هجمه قرار ندهد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اسناد بالادستی ایران اسلامی که در پرتو تفکر انقلابی و مبتنی بر رویکرد عمیق انقلابی و فرهنگی تهیه و تنظیم شده است، تصریح کرد: این اسناد قابل بازخوانی است و میشود اسناد را به شکل یک منظومه درآورد و آنها را تکمیل کرد.
وی با تأکید بر اینکه نقش نهادهایی همچون حوزه، دانشگاه، آموزش و پرورش، دستگاههای تقنینی، اجرایی و قضائی و به ویژه دستگاههای فرهنگی در اسناد باید برجستهتر شود، بیان کرد: سه محور بازسازی، عمق بخشی و عرضه به جهانیان باید در تنظیم اسناد مورد توجه و اهتمام قرار بگیرد و برشهایی از اسناد برای سطوح ملی، بینالمللی و جهانی به صورت عام تنظیم و عرضه شود.
آیتالله اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود به سند تحول آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: این سند دارای پیشینه بسیار قوی است و با تفکر جامعی نوشته شده که جا دارد هر چه سریعتر مورد بررسی جهت اجرا قرار بگیرد.
وی، «رویکرد عمیق اسلامی و وحیانی»، «رویکرد تمدنی اسلامی»، «رویکرد اجتهادی پایدار، اصیل، فعال و پویا»، «رویکرد بوم ایرانی»، «رویکرد نوین انقلابی و خلاقانه»، «رویکرد جامع و نظاممند به تربیت»، «رویکرد بینالمللی اسلامی»، «رویکرد مشارکت و انسجام داخلی»، «رویکرد همافزایی و همکاری بیرونی» و «رویکرد سبک زندگی اسلامی» را از جمله رویکردهای مهم سند تحول آموزش و پرورش عنوان کرد.
مدیر حوزههای علمیه کشور خاطرنشان کرد: مضامین مهم و کلیدواژههای سند نیز شامل عدالت، قسط، استقلال، آزادی، پیشرفت، معنویت و اخلاق، توانایی و افزایش مهارتهای نسل جدید و خانواده محوری است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که پیگیری و نظارت بر اجرای سند دارای مشکلاتی است و پشتیبانی علمی سند نیز با کاستیهایی مواجه بوده است، افزود: برای پیشبرد سند نیازمند تولید ادبیات، گفتمان و نظریات پیشران هستیم که حوزه، دانشگاه و آموزش و پرورش باید به این موضوع توجه داشته باشند.
آیتالله اعرافی، تربیت و به کارگیری نیروی انسانی سالم را از دیگر نیازهای پیشبرد سند تحول عنوان کرد و گفت: نیرویی نیاز داریم که بتواند در تراز سند حرکت کند و پیش آهنگ تحول در آموزش و پرورش باشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور در پایان اظهار کرد: برای پیشبرد سند تحول بنیادین آموزش و پرورش همچنین نیازمند برنامه درسی مدون، متون جامع، نظام اجرایی پرورش فرهنگی، نظام مدیریتی، قوانین و مقررات، معماری و هنر و پشتیبانی از این موارد هستیم.
نظر شما