خبرگزاری مهر - گروه بینالملل: از لیبی در قاره آفریقا گرفته تا لبنان در خاورمیانه و بلاروس در اوراسیا و یونان در سواحل مدیترانه مناطقی هستند که در ماههای اخیر شاهد مداخله و اعلام نظرهای «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه بودهاند. موردی که موجب شده تا مقامات ترکیه، ماکرون را با ناپلئون بناپارت (نخستین امپراتور فرانسه در فاصله سالهای ۱۸۰۴ تا ۱۸۱۵ میلادی) مقایسه کنند؛ قیاسی که چندان بیمورد هم نبوده است.
یادآور میشود عمده شهرت ناپلئون به دلیل اشتیاق سیری ناپذیر او به کشورگشایی بود.
ماکرون در حالی گرفتار این هوس بیهوده و خام شده که در داخل فرانسه مشکلات عدیدهای از جمله وضعیت اقتصادی مردم و همچنین ناتوانی در کنترل ویروس کرونا وجود دارد، با این حال اما مستاجر فعلی الیزه در اندیشه آقایی بر جهان است.
بر اساس اقداماتی که ماکرون در دو ماه اخیر انجام داده میتوان محور تنش آفرینیهای وی را به صورت زیر تشریح کرد:
لبنان
حضور فرانسه در لبنان و دخالت در امور داخلی این کشور سابقهای طولانی دارد اما انفجار ماه گذشته بندر بیروت عاملی شد تا ماکرون با کنار زدن پردهها دخالت خود در امور این کشو را جدی تر از قبل دنبال کند.
در حالی که آمار افراد مبتلا به کرونا در فرانسه به بیش از ۵۷۸ هزار نفر و آمار قربانیان آن نیز به بیش از ۳۲ هزار نفر رسیده اما با این وجود الیزه پرداختن به مسائل لبنان و بلاروس را با اهمیت تر از احوال مردم فرانسه میداند
دخالت ماکرون در لبنان به حدی رسیده که حزب الله را صراحتاً تهدید کرده و مقامات لبنانی را به دلیل عدم تشکیل کابینه مورد نکوهش قرار میدهد.
در همین رابطه بعد از آنکه رئیس جمهور فرانسه، تهدیداتی را علیه حزب الله لبنان مطرح کرد طرفداران و حامیان نیروهای مقاومت در لبنان در فضای مجازی دست به کار شده و در توئیتر هزاران پست توئیتری با هشتگ «ماکرون حد خودت را بشناس» منتشر کردند.
کاربران لبنانی اعلام کردند که دوره قیمومیت فرانسه بر لبنان تمام شده و هرگز باز نخواهد گشت و ماکرون تلاش میکند با مطرح کردن این سخنان کنترل اوضاع لبنان را به دست بگیرد.
بلاروس
علاوه بر لبنان، ماکرون به سراغ همسایگان روسیه نیز رفته و در این راه روز یکشنبه ۶ مهر صراحتاً خواستار کنارهگیری «الکساندر لوکاشنکو» از ریاست جمهوری بلاروس شد.
رئیس جمهور فرانسه در گفتگو با مجله هفتگی du Dimanch، با اشاره به تحولات کشور بلاروس اعلام کرد که «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور این کشور، باید از قدرت کنار برود.
این در حالی است که در هفته گذشته اتحادیه اروپا اعلام کرد لوکاشنکو را به عنوان رئیس جمهور بلاروس به رسمیت نمیشناسد.
لوکاشنکو چندی قبل اعلام کرده بود که کشورهای غربی در پی انجام انقلاب رنگی در بلاروس هستند.
رئیس جمهوری فرانسه گفت: این یک بحران قدرت است، یک مستبد که نمیتواند منطق دموکراسی را بپذیرد و به زور متکی است. روشن است که لوکاشنکو باید برود.
ماکرون همچنین با اشاره به اعتراضات موجود در بلاروس، تاکید کرده است که معترضان به رغم آگاهی از خطرات آخر هفتهها به خیابانها میآیند و جنبش برای دموکراسی را زنده نگه داشتهاند.
رئیس جمهوری فرانسه در ادامه از نقش زنان در رهبری اعتراضات بلاروس تمجید کرد.
بلاروس از ماه اوت یعنی بعد از انتخابات ریاست جمهوری این کشور، صحنه اعتراضات ضد دولتی است و حمایت کشورهای غربی از این اعتراضات موجب شده تا وضعیت این کشور پیچیده شود.
لوکاشنکو در مورد این اعتراضات هشدار داده که کشورهای غربی در پی تغییر نظام در بلاروس هستند و اگر در این راه موفق شوند به سراغ روسیه میروند.
مدیترانه شرقی
در خصوص مدیترانه شرقی و تنشهایی که میان ترکیه و یونان بوجود آمده نیز ماکرون به گونهای عمل کرده که برخی کارشناسان از احتمال وقوع جنگ در این منطقه سخن میگویند.
گفته میشود جنگ قدرت در منطقه مدیترانه به بستر پرحادثه دریا کشیده شده و این بار پای تسویه حساب نوادگان عثمانی با میراثداران ناپلئون در میان است. دعوا سر یک هاب جدید انرژی در منطقه اقتصادی قبرس و یونان است. آتن از دولت فرانسه کمک خواسته و اتحادیه اروپا هم به طور پیش فرض، پشت پاریس ایستاده و انگشت تهدید تکان میدهد که اگر ترکیه پای میز مذاکره نیاید؛ چنین و چنان میکند.
وزارت دفاع فرانسه در تاریخ ۱۳ اوت با صدور بیانیهای اعلام کرد که ضمن مشارکت در رزمایش مشترک با یونان، حضور خود در آبهای مدیترانه را با هدف «افزایش امنیت ناوبری دریایی» افزایش میدهد
در همین رابطه پاریس از ابتدای اوت، توافقنامه همکاری دفاعی بین فرانسه و قبرس را که سه سال پیش امضا شده، به مرحله اجرا گذاشت. همچنین وزارت دفاع فرانسه در تاریخ ۱۳ اوت با صدور بیانیهای اعلام کرد که ضمن مشارکت در رزمایش مشترک با یونان، حضور خود در آبهای مدیترانه را با هدف «افزایش امنیت ناوبری دریایی» افزایش میدهد.
علاوه بر آن فرانسه با ارسال یک کشتی جنگی و دو هواپیمای رافائل، سطح مشارکت خود را در پشتیبانی دفاعی از آتن بالا برد. هر چند پاریس تأکید داشت که هدف از این استقرار نظامی، ارزیابی وضعیت بوده اما تحلیلهای نظامی نشان میدهد که هدف پاریس از این امر، اتخاذ یک اقدام پیشگیرانه در مقابل آنکارا بوده است.
ورود به مناقشه قره باغ
ماکرون برای اینکه از قافله عقب نماند حتی به مناقشه قره باغ نیز ورود کرده و به دنبال درگیریهای روز یکشنبه آذربایجان و ارمنستان، اقدام به برقراری تماس با «الهام علی اف» رئیس جمهور آذربایجان کرد.
در این میان نباید از نقش پیدا و پنهان فرانسه در تحولات آفریقا گذشت.
مجموع این موارد نشان میدهد در حالی که ماکرون به دلیل سن کم هنوز نیازمند آموختن مسائل فراوانی در حوزه بینالملل است اما با این وجود رویای تبدیل شدن به یک بناپارت جدید موجب شده تا او به تحولات بین المللی بیش از مشکلات داخل فرانسه علاقمند باشد.
بر همین اساس در حالی که آمار افراد مبتلا به کرونا در فرانسه به بیش از ۵۷۸ هزار نفر و آمار قربانیان آن نیز به بیش از ۳۲ هزار نفر رسیده است اما با این وجود الیزه پرداختن به مسائل لبنان و بلاروس را با اهمیت تر از احوال مردم فرانسه میداند.
نظر شما