خبرگزاری مهر، گروه استانها: زباله سوز نوشهر آذرماه امسال با بوق وکرنای زیاد با حضور مجازی رئیس جمهور افتتاح شد و قرار بود ۲۰۰ تن زباله را در روز امحا کند اما همچنان طلای کثیف در حاشیه مناطق بکر گردشگری دپو میشود.
کافی است از نوشهر به مقصد کجور و روستاهای گردشگری آن برویم، فرمان تفکیک زباله در دست زباله گردها و دوره گردها است که از این طلای کثیف روزی میخورند.
دپوی زباله بیخ گوش زباله سوز
حوالی روستای دارای بافت تاریخی وگردشگری کندلوس ودر حاشیه دشتها و مزارع بکر، زبالههای چندین سالهای به چشم میخورد که هر روز زباله گردها در آن حضور مییابند و ضایعات با ارزش را جدا میکنند و مابقی زبالهها در دامن طبیعت رها شده است.
ایوب یکی از جوانانی که هر روز برای جمع آوری زبالهها به این منطقه میآید، میگوید کار هر روزه ما این است که ضایعات را از زبالهها جمع آوری و تفکیک کنیم و آن را به فروش برسانیم.
وی که به همراه برادرش سالها به جمع آوری ضایعات میپردازد و از این طریق خرج سنگین خانواده هشت نفره اش را تأمین میکنند، به خبرنگار مهر میگوید: محل دفن زباله بسیار غیربهداشتی بوده و این مکان محل حضور حیوانات وحشی است و از سوی دیگر نفوذ شیرابه زباله به رودخانه کجور که به رودخانه حفاظت شده چالوس منتهی میشود، از دیگر معضلات است.
چندین کیلومتر از محل دفن زباله کجور و در حوالی شهر نوشهر، نیروگاه زباله سوز وجود دارد که به تازگی افتتاح شد و قرار است مشکل چندین ساله زباله شهرستان و شهرهای تابعه را مدیریت وساماندهی کند اما نه تنها مشکل طلای کثیف شهر را تاکنون حل نکرده بلکه فعالیت کمتر از ظرفیت آن نیز یک دغدغه شده است.
زباله سوز ساری مرهم طبیعت نشد
به شرق مازندران و مرکز استان که برویم، معضل دیرهنگام زباله ساری و شهرهای تابعه یک معضل تاریخی شده است، از سفرهای متعدد اعضای شورای شهر و شهرداران فعلی و قبلی که برخی به دلیل اتهامات مالی در زندان به سر میبرند، بگذریم، درد مزمن انباشت زباله و انتقال آن به حوزه استحفاظی دیگر شهرستانها، مسائل و تبعات اجتماعی را دامن زده است.
زباله سوز ساری قرار است ۱۴۰۰ بهره برداری برسد و آمارهای ضد ونقیضی درباره پیشرفت فیزیکی آن عنوان میشود گاه میگویند ۷۰ درصد و برخی مواقع نیز پیشرفت آن را زیر ۵۰ درصد اعلام میکنند، با این حال این پروژه چندصد میلیاردی هنوز برای مردمان مرکز استان سودآوری نداشته اگرچه ارزهای زیادی را از کشور خارج کرده است.
هدف ایجاد سایتهای زباله سوز در مناطق مختلف مازندران این بود تا مرهمی بر دردهای مزمن طبیعت نهاده شود اما همچنان چه در مناطقی که کارخانه یا نیروگاه زباله سوز دارند و یا ندارند، زباله در حاشیه دشتها، جنگل، رودخانه و ساحل دریا دپو میشود.
زبالههای غرب مازندران مدیریت وساماندهی نشد
روزانه سه هزار تن زباله در مازندران تولید میشود و قرار است با تکمیل طرحهای زباله سوز، باری از روی دوش طبیعت برداشته شود، احمد حسین زادگان استاندار مازندران با بیان اینکه نیروگاه زباله سوز قرار است زبالههای نوشهر، چالوس و کلاردشت را ساماندهی و مدیریت کند، افزود: ظرفیت این نیروگاه روزانه ۲۰۰ تن در روز است.
وی همچنین تولید برق را از دیگر مزایای زباله سوزها از جمله نیروگاه نوشهر عنوان میکند و میگوید: با سوزاندن زباله قدرتی به شبکه تولید برق افزوده میکند.
در عین حال مهدی رازجویان معاون استاندار مازندران نیز میگوید ظرف سه ماه قرار است نیروگاه زباله سوز نوشهر زباله را تبدیل به برق کند و آن را به دولت بفروشد.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه نیروگاه نوشهر در قالب قرارداد مشارکتی احداث شده است، افزود: بیش از ۱۴ میلیارد تومان در بخش تجهیزات و ۴۰ میلیارد تومان در بخش ابنیه و ساختمان آن هزینه شده است.
وی با اظهار اینکه دومین نیروگاه زباله سوز در ساری در دست ساخت است، پیشرفت آن را ۷۰ درصد بیان میکند ومی گوید: این نیروگاه تا بهار ۱۴۰۰ افتتاح وبهره برداری میشود.
رازجویان میزان تولید زباله را در استان سه هزار تن اعلام کرد و گفت: سه زباله سوز در نوشهر، ساری و آمل در دست ساخت است و پیشرفت فیزیکی مجموع این طرحها ۷۰ درصد است.
رازجویان با اشاره به حمایتهای دولت برای مدیریت پسماند گفت: طی دو سال اخیر بیش از ۲۳۰ میلیارد تومان اعتبار برای این بخش درنظر گرفته شده است.
از زباله عمارت تا سنگ چالک آمل
به رغم همه اعتبارات واما واگرها همچنان زبالههای مازندران یا در طبیعت رها میشود و یا بیخ گوش زباله سوزها در مناطق گردشگری رها میشود. آمل از جمله شهرستانهایی است که زباله کوه عمارت آن سربه فلک کشیده شده و آژیر خطر را در این منطقه به صدا درآورده است و برای حل صورت مسئله، سایت زباله جدیدی در این منطقه تعریف وطراحی شده است.
از عمارت تا سنگ چالک، زبالههای آمل سرگردان است و به گفته علیرضا شریعت، فرماندار آمل سایت جدید در مسیر جاده هراز واقع شده و امسال دو میلیارد تومان اعتبار برای آن درنظر گرفته شده و مجوزهای لازم از سوی محیط زیست و منابع طبیعی صادر شده است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه اجرای کار ساماندهی زباله در سایت جدید به شهرداری سپرده شده است، ظرفیت این سایت زباله سوز را روزانه ۵۵۰ تن بیان کرد و گفت: با تکمیل آن زباله دیگر شهرها از جمله محمودآباد و فریدونکنار به آن منتقل میشود.
در حال حاضر زباله شهرستان آمل به مدت ۳۰ سال در منطقهای به نام عمارت در ۳۰ کیلومتری جنوب این شهرستان منتقل و دپو و هر روز ۴۰۰ تن زباله بر حجم آن افزوده میشود و نفوذ شیراب ها و پسابها به رودخانه و سد هراز تاکنون گلایهها و تنشهای اجتماعی و مردمی را درپی داشته است.
در شرق مازندران با آنکه سایت پسماند و کارخانه کمپوست دربهشهر طراحی شده، طلای کثیف در این منطقه نیز دردآور شده است و همچنان ساماندهی آن به دوش زباله گردها و دوره گردها است.
هم اکنون سطح وسیعی از دشتها و جنگلهای بکر خزری در ۲۷ نقطه از مازندران زیر بار دپوی سنگین زباله و ضایعات قامت خم کرده است و نفوذ شیرابهها به منابع زیرزمینی، طبیعت بکر و منابع تجدیدناپذیر استان خسارتهای هنگفتی زده است، این درحالی که چرخه مهار و ساماندهی طلای کثیف در مازندران معیوب و همچنان ناکارآمد است.
نظر شما