به گزارش خبرنگار مهر، سازمان تبلیغات اسلامی به فرمان امام خمینی در اول تیرماه سال ۱۳۶۰ هجری شمسی تأسیس شد. این نهاد با هدف اعتلای فرهنگ نغز و پربار اسلامی و تبلور حیات معنوی و تبیین و ترویج شاخصهای اعتقادی فعال شد. همچنین این روز به عنوان روز تبلیغ و اطلاع رسانی دینی نامگذاری شده است.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، نهاد شورای عالی تبلیغات اسلامی به صورت نهادی منسجم، مستقل و وابسته به ولی فقیه با اراده امام (ره) و به منظور پرداختن به امر تبلیغات به وجود آمد. این نهاد انقلابی در سیر تکاملی خود، در ۱۴ فروردین ۱۳۶۸ به سازمان تبلیغات اسلامی تغییر نام یافت. امام خمینی (ره) در بیانات خود در خصوص امر تبلیغ فرمودند: «مسأله تبلیغات یک امر مهمی است که میشود گفت که در دنیا در رأس همه امور قرار گرفته است، و میتوان گفت که دنیا بر دوش تبلیغات است… باید با تبلیغات صحیح، اسلام را آن گونه که هست به دنیا معرفی نمایید… توجه داشته باشید که بالاترین چیزی که میتواند این انقلاب را در اینجا به ثمر برساند و در خارج صادر کند، تبلیغات است، تبلیغات صحیح.»
سیاستگذاری، برنامهریزی، هدایت، ساماندهی، پشتیبانی و نظارت بر تبلیغات دینی - مردمی، زمینه سازی برای یافتن نیروهای مؤمن و تأسیس تشکلهای لازم و برنامهریزی و هماهنگی به منظور تقویت و هدایت مداوم انجمنهای اسلامی، تحقیق و بررسی در خصوص تبلیغات سو و تهاجم فرهنگی دشمنان و شناسایی و تحلیل ترفندهای تبلیغی علیه اسلام و انقلاب اسلامی، طراحی برنامهها و شیوههای تبلیغی نوین و اصلاح و احیای روشهای سنتی در تبلیغات اسلامی، از جمله فعالیتهای این سازمان است.
در همین راستا حجت الاسلام روحالله حریزاوی قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص تبیین اهداف دست یافته این سازمان بعد از ۴۰ سال فعالیت گفت: از آنجایی که انقلاب اسلامی، انقلابی مردمی است و بر مبنای مردم سالاری دینی پدید آمده، تبلیغ اندیشه اسلام ناب در گرو حضور مؤثر مردم در این زمینه است. مردم خودشان انتخاب میکنند چگونه از نسخه مترقی از اسلام حمایت کرده و در راه تحقق اجرای اسلام انجام وظیفه کنند. در همین راستا مردم سالاری دینی شاخههای مختلفی مثل مردم سالاری سیاسی، فرهنگی، اقتصادی امنیتی و…دارد.
وی ادامه داد: این تئوری که توسط رهبر معظم انقلاب در حوزه تبلیغات دینی تبیین شد به واسطه حضور مردم معنا پیدا میکند. بنابراین اگر تبلیغ دین به دست مردم انجام نشود و عموم مردم خود را موظف و مکلف به ابعاد اسلام ندانند تئوری مردم سالاری دینی دچار اختلال میشود. از نظر ما، مبلغین یک صنف خاص از جامعه نیستند این دیدگاه مسیحیت است که کلیسا را از مردم جدا میکند. از نظر اسلام همه مردم موظف به دفاع از حق و نشر خوبیها و تبیین اسلام ناب هستند. در سوره یس در خصوص مؤمن آل فرعون میبینیم که وقتی فرستادگان تبلیغی رسمی از هدایت مردم ناتوان میشوند فردی از دور دست شهر با اهتمام و سرعت و سعی به میدان تبلیغ میآید و از مردم میخواهد که از فرستادگان خدا که مرسلین نام دارند تبعیت کنند.
قائم مقام سازمان تبلیغات با توجه به موضوعاتی که در خصوص مردمی سازی تبلیغ داد، افزود: تصدیگری تبلیغ، کاری خطا و ناکارآمد است و دستگاههای تبلیغی باید از آن بشدت پرهیز کنند و وظیفه خودشان را هدایتگری، تنظیم و تسهیلگری قرار دهند. تصدیگری تبلیغ، کاری خطا و ناکارآمد است و دستگاههای تبلیغی باید از آن بشدت پرهیز کنند و وظیفه خودشان را هدایتگری، تنظیم و تسهیلگری قرار دهند سیاست سازمان تبلیغات اسلامی در سالهای گذشته تمرکز بر حوزه تسهیلگری و در سالهای اخیر تمرکز بر تنظیمگری و هدایتگری بوده است به این معنا که خط محتوایی مبتنی بر خط اندیشه امام جامعه توسط سازمان تبلیغات ترسیم میشود و حلقههای میانی نسبت به آن آگاه سازی شده و گفتمان سازی آن محتوا را در دستور کار قرار میدهند.
وی ادامه داد: در حوزه تنظیمگری نیز ایجاد ساز و کارهای مناسب، اعطای مجوزهای لازم، پرهیز از اعطای مجوزهای غیر ضروری، ایجاد گروههای مرجع مردمی، بدون آسیبهای آن از سیاستهای در حال اجرای سازمان تبلیغات است.
حجت الاسلام حریزاوی افزود: گروههای مردمی شناسنامه دار یعنی گروههایی که سابقه موفق تبلیغی دارند و برنامه قابل قبولی در حوزه خلاقیت و نوآوری تبلیغی ارائه کردهاند که به عنوان حلقه میانی شناخته میشوند. حلقههای میانی گروههای بزرگی هستند که قدرت کشف مساله در سطح خرد و حل مساله در سطح کلان را دارند و توان راهبری حلقههای خرد جامعه را بر عهده میگیرند به عنوان مثال یک هیأت یا یک مسجد شاخص که امام جماعت او امام محله است و چند مسجد را پشتیبانی میکند یک حلقه شهری محسوب میشود. حلقههای میانی استانی و ملی هم داریم که قدرت راهبری صدها مجموعه نوپا و جوان را برعهده دارند.
وی با تاکید بر نقش جوانان در چابک سازی دستگاهها اظهار داشت: اساساً نقش جوانان در چابک سازی تبلیغی دستگاهها به واسطه پیاده سازی ایده انقلاب نقش بسزایی است و یکی از راهبردهای سازمان تبلیغات توجه به نقش جوانان در شکل دهی حلقههای میانی است.
قائم مقام سازمان تبلیغات با تاکید بر حوزه فعالیتهای بینالملل ادامه داد: فعالیت در حوزه بینالملل جز علاقهمندیها و دغدغههای تبلیغی اسلام ناب است. پیگیری نقشه مقاومت جهانی امت اسلام و هستههای مقاومت که در آخرین سال حیات حضرت امام از بسیج طلبه مطالبه شده است یکی از مسائل اساسی و بنیادین به حساب میآید و اساساً سازمان تبلیغات نمیتواند شعار اسلام بدهد ولی در عرصه بینالملل ورود نکند. علیرغم اینکه مأموریت بینالملل از این سازمان جدا شده و به سازمانهای دیگر تابعه دولت واگذار شده اما رویکرد بینالمللی در فعالیتها مشهود است. به عنوان مثال در طرح امام محله ایجاد اتصال بین مساجد ایران و مساجد محوری جهان اسلام در دستور کار سازمان تبلیغات قرار گرفته و یا در فعالیتهای تبلیغی بانوان اتصال بین بانوان سخنور ایرانی و بانوان فداکار قدس نیز مورد تاکید واقع شده است. در طرح امام محله ایجاد اتصال بین مساجد ایران و مساجد محوری جهان اسلام در دستور کار سازمان تبلیغات قرار گرفته و یا در فعالیتهای تبلیغی بانوان اتصال بین بانوان سخنور ایرانی و بانوان فداکار قدس نیز مورد تاکید واقع شده است
وی با تاکید بر این موضوع ادامه داد: در برنامهریزی تشکلهای مذهبی و هیأتها اتصال بین هیأتهای مؤثر ایرانی و هیأتهای در حال تکامل عراقی مورد توجه است. همچنین سیاست بینالمللی در حوزه تعلیم و تربیت با توجه به تحولات آموزش و پرورش در دوران حاضر، تأسیس مدارس مجازی و توسعه آنها در بیرون مرزها از برنامههای قابل توجه سازمان به شمار میرود.
حجتالاسلام حریزاوی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته معاونت بینالملل سازمان تبلیغات و نشر بینالملل باهدف حضور در عرصههای بینالمللی ایجاد شده اما به جهت اهمیت بخشی از آن جدا شده و بدین صورت برخی فعالیتها دچار نقصان شده است، تصریح کرد: علاوه بر جداسازی بخش بینالملل سازمان و واگذاری آن به دولت جدا سازی موضوع مناسبتها و ایام الله و ایجاد دستگاه مستقل به نام شورای هماهنگی نوعی تعدد در فعالیتهای فرهنگی را رقم زده است که موجب کاهش مسئولیت ما در حوزه تبلیغی ایام الله نمیشود. اینها مسائلی است که از حیث ساختاری باید در فضای سازمان تبلیغات مورد توجه و بازنگری قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه توانمند سازی سطح دانش، بینش و مهارت گروههای تبلیغی و بروز رسانی و ارائه آخرین ایدهها و نسخهها جز وظایف و مأموریتهای این سازمان است، گفت: در کنار فعالیتهای آموزشی مرسوم که همه دستگاهها برای کارکنان انجام میدهند در سازمان تبلیغات بخش آموزشی برای مبلغین و موثرین مورد توجه بوده و در دوره مدیریت جدید نیز مورد حمایت قرار گرفته است. در همین راستا هزاران مبلغ از طریق سامانه مبشران دورههای توانمند سازی را طی میکنند. طرح تعالی به عنوان طرحی برای مدیران بالقوه تبلیغی که توان راهبری سایر مجموعهها را دارند از اولویتهای سال جاری سازمان تبلیغات است که ایده نخستین آن به صورت آزمایشی اجرا شده و طرح تأسیس بنیاد یا مؤسسه تخصصی تعالی مدیران انقلاب اسلامی در دستور کار قرار گرفته است. اگر تعالی برای مدیران بالفعل و بالقوه پیاده سازی شود و همه عرصههای مورد نیاز یک مدیر مورد توجه قرار گیرد، میتوانیم تحول ملموسی را در حوزه تبلیغ شاهد باشیم. سازمان تبلیغات خود را موظف به رشد جامع مدیران و مبلغان میداند و این امر از امتیازات دوره جدید به حساب میآید.
قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به دیگر ویژگیهای طرح تعالی گفت: یکی از آسیبهای فعالیتهای فرهنگی روزمرگی، دلزدگی و احساس کم اثر بودن است که در بعضی از مقاطع برای فعالان فرهنگی ایجاد میشود. با اهتمام سازمان تبلیغات در طرح تعالی شاهد ایجاد سرزندگی، نوآوری و خلاقیت و امید به آینده در سطوح مختلف سازمان تبلیغات خواهیم بود. با تأیید رهبر انقلاب در سال گذشته مبنی بر حرکت رو به رشد دستگاههای تبلیغی نشان از موفقیت این سازمان در حوزه تعالی و فعالیتهای تبلیغی است.
نظر شما