۹ تیر ۱۴۰۰، ۱۳:۰۱

برگزاری آخرین کنکور قرن در سایه کرونا

برگزاری آخرین کنکور قرن در سایه کرونا

کنکور سراسری امسال هم از امروز در سایه کروناویروس برگزار شد تا داوطلبان برای دومین سال در شرایط متفاوت نسبت به سال‌های گذشته، در یکی از مهم‌ترین رویدادهای زندگی‌شان شرکت کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، فرهیختگان نوشت: امروز اولین گروه شرکت‌کنندگان آزمون سراسری ۱۴۰۰ برای رفتن به دانشگاه‌های مختلف به رقابت می‌پردازند و آخرین نفرات هم شنبه آینده بر سر رشته زبان‌های خارجی در ماراتن ورود به جامعه آکادمیک شرکت خواهند کرد. کنکور سراسری امسال هم از امروز در سایه کروناویروس برگزار شد تا داوطلبان برای دومین سال در شرایط متفاوت نسبت به سال‌های گذشته، در یکی از مهم‌ترین رویدادهای زندگی‌شان شرکت کنند. کنکور امسال برخلاف سال گذشته، نزدیک به دو ماه زودتر برگزار شد و دیگر خبری از انتشار گاه و بیگاه خبر تعویق زمان برگزاری آزمون و سردرگمی داوطلبان نیست.

به‌طوری که می‌توان گفت سال ۹۹، یکی از بدترین سال‌ها برای داوطلبان شرکت‌کننده به‌شمار می‌رفت، سالی که دعوای بین وزارت علوم و وزارت بهداشت بر سر زمان برگزاری آزمون، باعث نگرانی داوطلبان و تحمل فشار روانی بیش از حد از سوی آنها شده بود. دعوایی که هر روز یکی از مسئولان زمان مشخصی را برای برگزاری آزمون اعلام می‌کرد و ظرف تنها چند روز تکذیبیه و تاییدیه‌ها درباره زمان اعلامی، به اخبار داغ فضای مجازی تبدیل می‌شد؛

امسال اما مسئولان از همان ابتدا آب پاکی را روی دست داوطلبان ریختند و علی‌رغم اینکه قرار بود در ابتدا آزمون سراسری ۱۴۰۰، در دو بازه زمانی دهم و یازدهم تیر برگزار شود، درنهایت تصمیم بر آن شد که این آزمون ظرف ۴ روز و در بازه زمانی ۹ تا ۱۲ تیرماه در نقاط مختلف کشور برپا شده تا با این کار کاهش تعداد داوطلبان شرکت‌کننده در هر دوره و بالطبع بالا رفتن رعایت پروتکل‌های بهداشتی را شاهد باشیم.

رقابت بیش از یک میلیون داوطلب در ۴۱۴ شهرستان و ۱۱ کشور خارجی

تعداد شرکت‌کنندگان در کنکور سراسری طی سال‌های اخیر نسبتا ثابت مانده و نزدیک به یک میلیون نفر سالانه برای رسیدن به صندلی در دانشگاه دلخواه‌شان به رقابت می‌پردازند. امسال هم به رسم نانوشته ادوار گذشته، یک میلیون و ۳۶۷ هزار و ۹۳۱ نفر در ۵ گروه آزمایشی ظرف ۴ روز شانس خود را محک می‌زنند. داوطلبانی که از امروز در ۳ هزار و ۵۲۲ حوزه امتحانی و ۴۱۴ شهرستان و ۱۱ کشور خارجی رقابت خواهند کرد. جالب این‌که امسال هم بیشترین سهم به گروه علوم تجربی رسیده است.

به‌عبارت دیگر امسال برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی تعداد ۵۵۴ هزار و ۸۶۰ کارت، برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی تعداد ۳۷۰ هزار و ۱۱۲ کارت، برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی تعداد ۱۴۲ هزار و ۶۲ کارت، برای داوطلبان گروه آزمایشی هنر تعداد ۱۲۵ هزار و ۱۲۱ کارت و برای داوطلبان گروه آزمایشی زبان‌های خارجی تعداد ۱۷۵ هزار و ۷۷۶ کارت صادر شده است. به‌نظر می‌رسد امسال هم بخشی از داوطلبان ترجیح می‌دهند همانند سال‌های گذشته و به‌ویژه ۹۹، شانس خود را برای رفتن به دانشگاه یک سال دیگر امتحان کنند.

عمده تفاوت آزمون امسال با کنکور ۱۳۹۹

امسال درحالی دستگاه‌های متولی بسترهای لازم برای برگزاری کنکور ۱۴۰۰ فراهم کرده‌اند که تجربه برگزاری سال گذشته این آزمون در شرایط کرونایی را دارند. مساله‌ای که باعث شد تا امسال تغییراتی در شیوه برگزاری کنکور اعمال شود. فاطمه زرین‌آمیزی با اشاره به این مساله گفته بود: «سال گذشته شرایط سختی داشتیم، امسال برای داشتن شرایط بهتر تعداد شهرهای برگزاری را افزایش دادیم.

همچنین فاصله صندلی‌های داوطلبان یک‌متر و ۸۰ سانتی‌متر خواهد بود و شیوه‌نامه‌های بهداشتی قبل از شروع آزمون با هماهنگی وزرات بهداشت رعایت و کنترل شده و از امروز ناظران بهداشت در محل برگزاری آزمون حضور خواهند داشت.» یکی از مسائل مهم درباره کنکور امسال افزایش تعداد حوزه‌های امتحانی است، مساله‌ای که این مقام مسئول درباره‌اش می‌گوید: «سال گذشته برای تشکیل یک حوزه امتحانی در یک شهر ملاک‌مان وجود ۲۵۰ داوطلب در یک شهر بوده، اما امسال این تعداد را به ۱۵۰ نفر داوطلب کاهش دادیم، این موضوع باعث شده که تعداد شهرها افزایش پیدا کند تا داوطلب نیاز نباشد برای حضور در آزمون سراسری به شهر دیگری برود.

از سوی دیگر در هر حوزه‌ای مکان‌هایی مجزا برای داوطلبانی که علائم سرماخوردگی را داشته باشند درنظر گرفته می‌شود تا درصورت لزوم در محلی جدا آزمون بدهند.» یکی دیگر از موضوعات مهم درباره کنکور امسال که تا ۲ سال پیش به فکر هیچ‌کس هم خطور نمی‌کرد، گرفتن آزمون از داوطلبانی است که به‌دلیل کرونا در بیمارستان بستری هستند. مساله‌ای که باعث‌شده تا در آزمون ۱۴۰۰، از ۱۲۸ داوطلب در بیمارستان‌های تعیین‌شده توسط وزارت بهداشت، امتحان گرفته شود. البته باید به این مساله اشاره کرد که از ۲۹ خرداد تا اول تیرماه، سامانه خوداظهاری داوطلبان مبتلا به کرونا فعال شده بود تا بر اساس آن تعداد داوطلبان بیمار و نحوه حضور آنها در آزمون مشخص شود. با این حال وزیر علوم درباره تغییرات آزمون سراسری ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته گفته بود: «کنکور امسال از نظر ضوابط و مقررات هیچ تغییری نداشته است.»

شرط وزارت بهداشت برای برگزاری کنکور ۱۴۰۰

در کنار سخنگوی سازمان سنجش، محسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت از سختگیری‌های این وزارتخانه با توجه به جهش کروناویروس خبر داده بود. به گفته او اولین شرط این وزارتخانه آن بود که کنکور در فضای باز برگزار شود، اما با توجه به گرمای هوا ممکن است همه حوزه‌ها در فضای باز نباشد، توجه به تهویه از اهمیت ویژه‌ای نزد وزارتخانه برخوردار است. یکی از مشکلاتی که سال گذشته در برخی حوزه‌های امتحانی باعث اعتراض داوطلبان شده بود، عدم‌توزیع ماسک در این حوزه‌ها بود، مساله‌ای که به‌نظر می‌رسد قرار نیست شاهد تکرار آن باشیم.

فرهادی در این زمینه می‌گوید: «استفاده از ماسک برای مراقبان و داوطلبان شرط اصلی است و حتی تمهیداتی اندیشیده شده تا سازمان سنجش در حوزه‌های امتحانی ماسک داشته باشند تا اگر ماسک کسی خیس شد، پاره شد و... بتوانند ماسک در اختیار او بگذارند تا داوطلب دچار استرس نشود. بنابراین تاکید ما بر جانمایی مناسب بین متقاضیان، زدن‌ماسک، گندزدایی سطوح و ضدعفونی دست‌ها است.»

پای پلیس به کنکور ۱۴۰۰ باز شد!

درست است که کنکور امسال برخلاف سال گذشته به چالشی برای مسئولان مبدل نشد و جنگ‌زرگری میان آنها راه نیفتاد؛ اما تا همین‌جا هم اتفاقات جالبی پیرامون کنکور امسال رخ داده که شاید بتوان دستگیری مدعیان فروش سوالات را از جمله آن دانست. سرهنگ رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا در گفت‌وگو با مهر عنوان کرده بود: «بر اساس رصد صورت‌گرفته در فضای مجازی، فردی که با همدستی همسرش با انجام تبلیغات فریبنده در شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و ایجاد کانال در پیام‌رسان تلگرام، مدعی دسترسی و واگذاری سوالات کنکور ۱۴۰۰ به متقاضیان بود، مورد شناسایی قرار گرفت. براساس تجزیه و تحلیل پرونده‌های قضایی ادوار گذشته، همه‌ساله با نزدیک‌شدن به ایام کنکور ما شاهد این‌گونه کلاهبرداری‌ها هستیم.» البته باید منتظر ماند و دید تا پایان بازه ۴ روزه، چه خبرهایی در این زمینه و بعضا تقلب داوطلبان منتشر می‌شود.

شخصی‌سازی سوالات برای تک‌تک داوطلبان

دفترچه سوالات کنکور امسال هم همانند سال گذشته، شخصی‌سازی شده و با درج نام و نام‌خانوادگی هرکدام از داوطلبان در بالای پاسخنامه عملا احتمال تقلب را تا حد زیادی کاهش داده است. هر داوطلب دو پاسخنامه برای سوالات اختصاصی و عمومی دریافت می‌کند؛ از این‌رو داوطلبان باید مراقب باشند تا درصورتی که نایلون هر کدام از بسته‌های مرتبط با پاسخنامه‌ها قبلا باز شده بود، مساله را به مراقب اطلاع دهند.

از سوی دیگر داوطلبان باید در هنگام پاسخ دادن به سوالات برخی نکات را هم مدنظر قرار دهند. از آنجایی که پاسخنامه‌ها توسط ماشین علامتخوان تصحیح می‌شود، از تا و کثیف کردن آن جلوگیری کرده و جواب‌ها را هم تنها با مداد سیاه درج کنند. همچنین باتوجه به تعیین نمره منفی برای پاسخ اشتباه، بهتر است داوطلبان درصورت ندانستن پاسخ صحیح، سوال مدنظر را بی‌پاسخ بگذارند.

نکاتی به داوطلبان برای کسب نتیجه بهتر در آزمون

در کنار توصیه‌هایی که داوطلبان برای چگونگی درج پاسخ درست در پاسخنامه باید مدنظر قرار دهند، همیشه مشاوران کنکور برخی راهکارها را برای کاهش استرس و همچنین چگونگی پاسخگویی به سوالات به داوطلبان مطرح می‌کنند، شاید یکی از مهم‌ترین آنها این باشد که داوطلب برای آزمون عمومی، از دروسی آغاز کند که آمادگی بیشتری در آنها دارد. البته این تنها رمز موفقیت در کنکور نیست؛ چراکه داوطلبان باید بتوانند مدیریت زمان داشته باشند تا از این طریق به همه سوالات عمومی و اختصاصی بدون اتلاف وقت پاسخ دهند.

عدم‌اجبارکردن خود به پاسخگویی به تک‌تک سوالات هم از دیگر مباحثی است که هرساله توسط مشاوران بازگو می‌شود. به همراه داشتن وسایل کامل از جمله مداد، تراش، پاک‌کن، ماسک، آب، شکلات و... هم مولفه دیگری بوده که نیاز است داوطلب یک روز قبل از آزمون آنها را آماده کند. آشنایی کامل با محل برگزاری آزمون، داشتن خواب کافی، خوردن غذای سبک شب قبل از آزمون، عدم‌مطالعه دروس یک روز پیش از کنکور و... هم از دیگر مولفه‌هایی است که داوطلبان باید آن را رعایت کنند.

از قهر تا آشتی دوباره جامعه با کنکور سراسری در دهه ۹۰

از کنکور ۱۴۰۰ که بگذریم با نگاهی به میزان شرکت‌کنندگان در آزمون سراسری در دهه ۹۰، باز به همان نتیجه همیشگی می‌رسیم که گروه آزمایشی علوم تجربی همیشه دست برتر را در میان گروه‌های آزمایشی داشته و بعد از آن داوطلبان علوم ریاضی و علوم انسانی قرار دارند.

البته در این میان گاه شاهد ریزش چند هزار نفری تعداد کل شرکت‌کنندگان هم بوده‌ایم، اتفاقی که در دو سال اخیر به‌دلیل همه‌گیری کرونا، باعث شد تا تفاوت فاحشی میان تعداد شرکت‌کنندگان با تعداد حاضران در سر جلسه آزمون وجود داشته باشد، به‌طوری که سال گذشته ۱۲ هزار نفر بعد از ثبت‌نام در کنکور، حاضر به شرکت در جلسه آزمون نشدند.

جالب اینکه با نگاهی به جزئیات منتشرشده در ارتباط با آزمون سراسری سال‌های مختلف دهه ۹۰ می‌توان به این نتیجه رسید که تقریبا در تمام زیرگروه‌های آزمایشی به‌جز علوم تجربی شاهد ریزش قابل توجهی از داوطلبان بوده‌ایم. در سال ۹۰، درمجموع یک‌میلیون و ۱۳۸ هزار نفر در کنکور شرکت کرده که از این تعداد، ۲۸۴ هزار نفر گروه ریاضی، ۴۴۲ هزار نفر در علوم تجربی، ۳۷۶ هزار نفر در علوم انسانی، ۲۰ هزار نفر در هنر و ۱۶ هزار نفر هم در زبان به رقابت پرداختند.

کنکور در سال ۹۱ با کاهش تعداد شرکت‌کنندگان روبه‌رو شد و تنها یک میلیون و ۶۶ هزار و ۱۴۱ نفر در آن ثبت‌نام کرده که از این میزان ۲۶۰ هزار و ۵۵ نفر در گروه ریاضی، ۴۴۹ هزار و ۹۵۵ داوطلب در علوم تجربی، ۳۲۵ هزار و ۱۳۵ نفر در گروه علوم انسانی، ۱۷۸ هزار و ۵۸ نفر در گروه هنر و ۱۳ هزار و ۱۳۸ نفر در زبان شرکت کرده بودند.

در سال ۹۲ تعداد نهایی شرکت‌کنندگان با افزایش اندکی همراه و به یک‌میلیون و ۸۳ هزار و ۵۷۰ داوطلب رسید که از این تعداد، ۲۵۱ هزار و ۹۵۶ نفر در گروه ریاضی، ۵۰۷ هزار و ۵۷۴ نفر در علوم تجربی، ۲۹۷ هزار و ۶۵۵ نفر در علوم انسانی، ۱۵ هزار و ۴۷۷ نفر در هنر و ۱۰ هزار و ۹۰۸ نفر در زبان بوده‌اند.

در سال ۹۳ بار دیگر تعداد شرکت‌کنندگان رو به افول گذاشت، به‌طوری که تنها یک‌میلیون و ۳۱ هزار و ۳۲۲ نفر در آزمون ثبت‌نام کرده و ۲۲۲ هزار و ۵۰۷ نفر در گروه علوم ریاضی و فنی، ۵۲۲ هزار و ۸۳۳ نفر در گروه علوم تجربی، ۲۶۳ هزار و ۷۲ نفر در گروه علوم انسانی، ۱۳ هزار و ۷۲۷ نفر در گروه هنر و ۹ هزار و ۱۸۳ نفر در گروه زبان‌های خارجی بودند.

یک سال بعد اما ریزش تعداد شرکت‌کنندگان نگران‌کننده شد؛ چراکه در سال ۹۴ درمجموع تنها ۸۸۰ هزار و ۷۵۶ نفر ثبت‌نام و از این تعداد ۱۸۱ هزار و ۸۴۶ نفر در گروه علوم ریاضی، ۴۹۸ هزار و ۸۲۲ نفر در علوم تجربی، ۱۸۲ هزار و ۲۳۹ نفر در علوم انسانی، ۱۰ هزار و ۸۶۸ نفر در هنر و ۶ هزار و ۹۸۱ نفر هم در گروه زبان‌های خارجی را شامل می‌شدند.

در کنکور سال ۹۵ هم ۸۶۰ هزار و ۱۰۹ نفر ثبت‌نام کردند که گروه علوم ریاضی و فنی ۱۶۲ هزار و ۸۷۹ نفر، علوم تجربی ۵۱۹ هزار و ۴۸۸ نفر، علوم انسانی ۱۶۱ هزار و ۵۰۰ نفر، هنر تعداد ۹ هزار و ۸۸۱ نفر و زبان خارجی ۶ هزار و ۶۶۱ نفر را به خود اختصاص دادند. وضعیت اما در سال ۹۶ متفاوت شد و گویی جامعه دوباره به تحصیلات آکادمیک روی خوش نشان داد؛ چراکه در آن سال ۹۳۰ هزار و ۴۸۲ داوطلب ثبت‌نام و از این تعداد ۱۴۸ هزار و ۲۹۷ نفر در علوم ریاضی، ۵۸۰ هزار و ۸۵۵ نفر در علوم تجربی، ۱۸۴ هزار و ۴۴۵ نفر در علوم انسانی، ۱۰ هزار و ۲۴۰ نفر در هنر و درنهایت ۶ هزار و ۲۴۰ نفر هم در زبان‌های خارجی شرکت کردند.

در سال ۹۷ باز هم تعداد شرکت‌کنندگان از یک‌میلیون نفر فراتر رفت و درمجموع یک‌میلیون و ۱۱ هزار و ۸۲۵ نفر ثبت‌نام کرده که به نسبت یک سال قبل ۲۷ هزار و ۴۶۶ نفر افزایش داشت. در آن سال در گروه علوم ریاضی و فنی ۱۴۴ هزار و ۵۵۰ داوطلب، علوم تجربی با ۶۴۲ هزار و۴۵۱ نفر، علوم انسانی ۲۰۵ هزار و ۲۶ داوطلب، گروه هنر ۱۲ هزار و ۲۶۰ داوطلب و گروه زبان‌های خارجه ۷ هزار و ۵۳۸ داوطلب حضور داشتند.

سال ۹۸ هم از لحاظ تعداد شرکت‌کنندگان، سال قابل توجهی بود؛ چراکه یک‌میلیون و ۱۱۹ هزار و ۱۵۲ داوطلب شانس خود را برای ورود به دانشگاه با ثبت‌نام در کنکور امتحان و از این تعداد ۱۶۴ هزار و ۲۴۱ داوطلب در گروه علوم ریاضی، ۶۳۷ هزار و ۲۴۶ نفر در علوم تجربی، ۲۸۲ هزار و ۳۰۶ نفر در علوم انسانی، ۲۵ هزار و ۱۳۵ نفر در گروه هنر و در گروه زبان‌های خارجی هم ۱۰ هزار و ۸۷ نفر داوطلب شده بودند.

سال گذشته را می‌توان یکی از مهم‌ترین سال‌ها در دهه ۹۰ برای آزمون سراسری دانست؛ چراکه در سال ۹۹ با وجود همه‌گیری کرونا و نگرانی داوطلبان از احتمال ابتلا به این بیماری، اما نه‌تنها تعداد شرکت‌کنندگان در کنکور کاهش پیدا نکرد، بلکه رشد چشمگیری هم داشت. به‌عبارت دیگر در آن سال درنهایت یک‌میلیون و ۳۹۳ هزار و ۲۳۳ نفر ثبت‌نام کردند که در گروه علوم ریاضی تعداد ۱۵۵ هزار و ۲۵۰ داوطلب، در علوم انسانی تعداد ۳۵۵ هزار و ۵۸۰ داوطلب، در علوم تجربی تعداد ۵۹۴ هزار ۲۵۹ داوطلب، در زبان‌های خارجی تعداد ۱۷۴ هزار و ۴۱۲ داوطلب و گروه آزمایشی هنر تعداد ۱۱۳ هزار و ۷۳۲ داوطلب شرکت کرده بودند.

کد خبر 5247702

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha