۲۴ تیر ۱۴۰۰، ۸:۲۰

پنجشنبه‌های «مستند» در مهر؛

«بچه پولدارهای تهران» از کجا آمدند؟/ زندگی «نوکیسه‌ها»

«بچه پولدارهای تهران» از کجا آمدند؟/ زندگی «نوکیسه‌ها»

کارگردان مستند «نوکیسه‌ها» ضمن اشاره به اهم موضوعات مورد اشاره در این مستند، بحران معنا را بزرگ‌ترین آفت ناشی از مصرف‌گرایی توصیف کرد.

علیرضا خوشنویس کارگردان مستند «نوکیسه‌ها» همزمان با عرضه اینترنتی این مستند در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آن توضیح داد: مستند «نوکیسه‌ها» فیلمی درباره پدیده شکاف طبقاتی و به‌دنبال پاسخ به این پرسش است که دلیل افزایش فاصله طبقاتی در سال‌های اخیر چه بوده است و نتایج و تأثیرات آن در حوزه‌های مختلف جامعه مانند معماری، رسانه و تربیت نسل آینده چیست؟ بحث دیگر هم راهکارهایی است که به کاهش این شکاف طبقاتی می‌تواند کمک کند. راهکارهایی که کشورهای مختلف سراغ آن رفته‌اند و با وضع قوانین مشخص جلوی این پدیده را گرفته‌اند.

وی ادامه داد: در وضعیت شکاف طبقاتی است که نام «نوکیسه‌ها» نیز مطرح می‌شود. طبقه جدید که به دلیل شرایط خاص اقتصادی، برخورداری از رانت و اطلاع از تغییرات قیمت‌ها و برخی مسائل دیگر می‌توانند از طبقه ضعیف یا متوسط جامعه کنده شوند و در فاصله زمانی کوتاهی خود را به طبقه ثروتمند برسانند. حضور نوکیسه‌ها وقتی در فرآیند افزایش فاصله طبقاتی پررنگ می‌شود، رفتارهای خاصی از خود نشان می‌دهند که همین رفتارها مجدد روی طبقات ضعیف و متوسط جامعه، تأثیر می‌گذارد. فیلم «نوکیسه‌ها» روایت همین شرایط است.

خوشنویس در انتخاب این سوژه در شرایط فعلی جامعه توضیح داد: این سوژه، سوژه‌ای است که هر فردی در جامعه امروز به نوعی با آن درگیر است. بحث، بحث درآمد و هزینه است و در فیلم هم به این موضوع پرداخته می‌شود که با توجه به شرایط خاص رسانه‌ای کشور و مشخصاً فضای به‌وجود آمده در اینستاگرام، بیش از قبل در معرض دیدن شرایط زندگی آدم‌های مختلف قرار گرفته‌ایم. از محل زندگی و تفریحات گرفته تا ماشین و علایق خاص هنری‌شان. اساساً برخی صفحات در اینستاگرام متولد شده است به نام «بچه پولدارهای تهران» یا در شهرهای دیگر. در این شرایط طبیعتاً هر فردی به این سوال فکر می‌کند که من کجا ایستاده‌ام و در نمودار درآمد و هزینه دهک‌های مختلف جامعه، جای من کجاست؟ هدف گذاری من چه باید باشد؟

وی ادامه داد: هر فردی در جامعه دچار این سوالات می‌شود و من هم به نوعی دچار شده بودم. برایم سوال بود که چگونه پول دربیاورم و در چه مسیری باید آن را هزینه کنم. این دغدغه‌ها را در میان دوستان، دانشجویان و خانواده‌ام هم می‌دیدیم و گویی یک جنگ پنهان در زمینه مقایسه خودمان با دیگران در جریان بود، جنگی که چه بسا ما را از هدف اصلی زندگی‌مان دور می‌کند. مگر اینکه کسی بگوید هدف من از زندگی، پول درآوردن به هر راه ممکن است!

کارگردان «نوکیسه‌ها» تأکید کرد: این موضوع، جدید هم نیست و همواره تفاوت فقیر و پول‌دار وجود داشته اما در جامعه امروز شاهد رفتارهایی هستیم که بخشی از آن به همین طبقه نوکیسه مربوط می‌شود و بخش دیگر به فضای رسانه‌ای جدید که این جنگ درونی در جامعه را تشدید کرده است.

این مستندساز درباره تأثیر این شرایط بر ناامیدی و غمگینی جامعه امروز تأکید کرد: با بحران اقتصادی دو سه سال اخیر به واسطه تغییرات قیمت دلار، مدام اهداف اقتصادی از دسترس ما دور شده‌اند و این ذهنیت به وجود آمده که ما باید در همین مرحله بمانیم، اما در همین مرحله هم به دنبال نشانه‌هایی هستیم تا خود را بالاتر از هم‌طبقه‌ای‌های خود بدانیم. نشانه بارزی که زیاد شاهدش هستیم، تغییر گوشی موبایل افراد یا پوشیدن لباس‌های برند است. افراد زیادی را می‌بینیم که ظاهری از خود نشان می‌دهند که متفاوت از شرایط اقتصادی‌شان است. گویی به نظرشان می‌رسد که اینگونه می‌توانند موفقیت خود در جامعه را اثبات کنند.

وی با اشاره به کلیشه‌های رفتاری بخشی از افراد جامعه در حوزه مصرف‌گرایی صرف، تأکید کرد: در اواخر فیلم به این موضوع اشاره می‌شود که این شرایط ما را به یک بحران معنا می‌رساند. گویی افراد به دنبال ساختن معنای عمیق برای زندگی خود نیستند و فقط به دنبال این بازی هستند که با نشان دادن ثروت، خلأ معنا در زندگی‌شان را پر کنند!

کارگردان «نوکیسه‌ها» درباره عدم گفتگو با این طیف خاص از فعالان فضای مجازی در این مستند گفت: ابتدا می‌خواستم سراغ آن‌ها بروم اما احساس کردم این گروه به اندازه کافی برای مردم شناخته شده هستند. این مستند بیشتر به دنبال ارائه تحلیل از این طبقه و تحلیل رفتار نوکیسه‌ها است نه الزاماً نشان دادن مصادیق آن‌ها. مصادیق این پدیده را مردم بارها و بارها دیده‌اند. می‌خواستم خود و مخاطب مستند را به جور دیگر دیدن این بازی ترغیب کنم. در مواردی اشاره به مصادیق لازم بود اما به‌صورت میدانی سراغ این گروه نرفتم.

خوشنویس درباره جذاب‌ترین تجربه خود در فرآیند ساخت «نوکیسه‌ها» هم گفت‌: یکی از نمونه‌های عینی در فیلم یک دختر دبیرستانی است که خانواده خود را مجبور می‌کند ماشین‌شان را بفروشند و برای عکس گرفتن در یک هتل خاص به انگلستان سفر کنند. او می‌خواهد به مدرسه خوبی برود، بعد آنجا بچه‌های پولدار در کنارش قرار می‌گیرند که این جنس پدیده‌ها را در میان نوجوانان بسیار شاهد هستیم. خیلی از این نوجوانان بابک زنجانی را الگوی خود می‌دانند، مهم نیست او پولش را از چه مسیری به دست آورده، فقط مهم این است که او پولدار است و به همین دلیل تبدیل به الگو شده است.

وی در پایان تأکید کرد: با یک فیلم، امید چندانی به حل این معضلات نیست اما امیدواریم مخاطب متوجه این بازی شود و بتواند به واسطه این مستند، عمیق‌تر به این موضوعات فکر کند.

کد خبر 5258290

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • جمشید IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      6 0
      سلام.. متاسفانه..به .. ثروت‌های بادآورده....از طریق خرید و فروش زمین...و اثرات مخرب این ثروتها در.. تخریب اقتصاد و.تولید..و .سلامت روانی جامعه کم توجهی شده است...
    • عاطفه IR ۰۹:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      7 1
      به نظرتون آقای کارگردان ،نوش دارو بعد از مرگ سهراب چه فایده ای داره؟؟؟
    • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      9 0
      بچه پولدارهای تهران همان فرزندان مسئولین و دلالانی بودند که میدانستند مسئولین دلال در فکر احتکار مسکن و زمین و دلار و سکه هستند و یک دفعه در عرض چند ماه پول پارو کردند و مردم را به خاک سیاه نشاندند این را همه مردم میدانند و دیگه نیازی به نوشتن حرفهای الکی نیست
    • چ FR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      8 0
      پولدار بودن جرم نیست همانطوریکه در قانون ویلا داشتن جرم نیست باید قانونی تصویب شود پول و ویلا و خودرو و درمان مناسب و آموزش نداشتن و غیره جرم شودخخخخخخخخخخ
    • شاپور قربانی IR ۱۳:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      2 0
      کلآ نو کیسه ها تو ایران چهار گروه هستن گروه اول دولتی‌ها که با رانت ارتشا واختلاس پولدار شدن و وابستها به دولت گروه دوم افرادی که با فروش ملک گاو گوسفند از روستاها مهاجرت کردن گروه سوم قاچاقچیانی مواد مخدر و کارا گروه چهارم افرادی که با رانت دولتی‌ها قد علم کردن
    • محمد سپاسی IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      5 1
      به نظربنده ثروت باد آورده کسانی دارند که با مراکز قدرت ضدوبند دارند.از کوخ به کاخ رسیده اند ومردم ضعیف کم درآمد شده اند
    • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      8 0
      چه فایده ای داره وقتی که نمیتونن حق مردم رو ازشون پس بگیرن .تا تونستن مملکت و چپاول کردن و دیگه چیزی ازش باقی نذاشتن
    • علی IR ۱۷:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      3 0
      مملکت رو فقیر نگه داری و فقط یکسری بی کلاس بی فرهنگ از رانت به ثروتهای هنگفت برسند،،بیشترین آسیب نه تنها به اقتصاد بلکه به فرهنگ و شعور و رفتار اجتماعی میرسد..مردم چه دختر چه مسر شدن برده یکسری نو کیسه
    • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      2 0
      بابا دزدا پدر اختلا سیا شدن بچه پولدار یاری مباد که گدامعتبر شود گرمعتبر شود بخدا بی خبر شود
    • IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      1 0
      سلام اقا زاده شرف ندارنند نه خوده اقا زاده ها به ان وزیری که پول مردم را می دزدت و بچه هایشان خارج از کشور میفرستد واقعا ادم های کثیفی هستند انشاالله اقای ریسی میاد درست میشه انشاالله
    • IR ۱۹:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      3 0
      سلام وزیری که بچه‌هایشان در آمریکا و اروپا و کانادا هستند نباید وزیر بشن واقعا خجالت اور است مرگ بر آمریکا میگن بس چرا بچه‌ها یشان خانه دشمن میفرستند انقلاب ما ها کردیم دزدی از وزیرها ۱۰۰ در ۱۰۰ وزیر ها را حساب کنید ۹۵ در۱۰۰ دزد هستند عابروی اسلام را بردنند نمیدونم کی باید رسیدگی کنه ؟
    • IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      0 0
      اگر دلتون فوش میخواد بگین دیگه نیازی به نوشتن این اراجیف نیست
    • IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۵
      0 0
      خدا نکنه گدا معتبر شود اگه معتبر شود زخدا بیخبر شود اگه باهاشون صحبت کنی همشون لحجه دارن جانمی جان
    • IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۵
      0 0
      عموم نو کیسه ها کسانی هستن که پدرانشون خودشون رو وصل کردن به دولت یا از موقعیت شعلی پدرانشون استفاده میکنند اکثرا به پدران انها خوب کنکاش کنید همشون فقرایی بودن از روستاهای فقیر که با ترفند انقلاب خووشون رو به بدنه انقلاب چسبوندن
    • DE ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۵
      0 0
      فرزندان مسولان دزد