فیروز ندائی در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در سطح کشور از ۶۰۹ دشت موجود، بیش از ۴۲۱ دشت ممنوعه است که اردبیل نیز جز دشتهای ممنوعه کشور محسوب میشود که البته پتانسیل احیا شدن را دارد.
وی تصریح کرد: ۱۹ درصد این دشتها فاقد ظرفیت لازم در مسیر احیاست و به نظر میرسد با برداشت بیش از صد درصد از این دشتها امکان احیای آنها وجود ندارد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل گفت: در ۵۰ سال اخیر کسری آب در دشت اردبیل به حدی بالا بوده که ۷۰۰ میلیون متر مکعب برابر ۱۰ سد مخزنی یامچی کسری منابع آب به ثبت رسیده و ما با اجرای طرحهای تعادلبخشی سعی کردیم تا کسری آب دشت اردبیل را در ۱۴ میلیون متر مکعب کنونی نگه داریم.
ندائی افزود: بر اثر بیتوجهی دشت اردبیل با خطرات و آسیبهای جدی روبهرو شده به گونهای که ۳۰۰ حلقه چاه اوایل دهه ۶۰ هم اکنون در محدوده دشت اردبیل به بیش از دو هزار چاه رسیده که عمده مشکلات مربوط به افت منابع آب است که هم اکنون در ۷۰ یا ۸۰ متر کشاورزان و روستاییان ما به منابع آب دسترسی پیدا میکنند.
وی افت سطح آبهای زیرزمینی را خطرناک برای آیندگان و پرتنش برای نسلهای بعدی اعلام کرد و ادامه داد: خطرات فرونشست دشت به عنوان زلزله خاموش همه ما را نگران کرده به طوری که مرگ تدریجی آبخوانها و همچنین فرو ریختن سازهها و ساخت و سازهای مختلف و ایجاد شکاف عظیم در سطح زمین به ویژه سازههای ساختمانی دغدغهها و نگرانیها را چندین برابر کرده است.
ندائی در بخش دیگری از سخنان خود خاطر نشان کرد: از سال ۹۵ کل محدوده مطالعاتی دشت اردبیل ممنوعه شده ولی ما با اقدامات غیر سازهای نظیر حفر چاههای غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند و کارهای رسانهای سعی کردیم تا جلوی افت دشت اردبیل و کاهش منابع را بگیریم.
وی به وضعیت کاهش بارندگیها در سطح کشور و استان اشاره کرد و گفت: امسال در کشور ۱۴۷ میلیمتر بارش اتفاق افتاده که نسبت به متوسط بلند مدت و سال قبل کاهش چشمگیری را نشان میدهد.
ندائی اضافه کرد: از ۳۱ استان کشور وضعیت اغلب استانها نگرانکننده است و در استان اردبیل نیز با کاهش ۱۹ درصدی بارشها و ۷۰ درصدی بارش در فصل بهار وضعیت متفاوتی را در پشت سدها شاهد هستیم.
وی افت آب پشت سد یامچی، سبلان، قوری چای و ارس را بین ۲۰ تا ۵۰ درصد یادآور شد و بیان کرد: این کاهش منابع آب سدها زمینهای را فراهم کرده تا ما نتوانیم برای کشاورزان تأمین آب را انجام دهیم چرا که اولویت تأمین آب شرب است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل در مورد تعداد چاههای فعال استان گفت: شش هزار و ۸۰۰ حلقه چاه مجوزدار در سطح استان وجود دارد که ما در سالهای اخیر با کنترل و کاهش برداشت این منابع سعی کردیم تا یکهزار و ۵۲۰ حلقه چاه غیرمجاز را نیز در اردبیل مسلوب کنیم.
ندائی به نصب یکهزار و ۹۰۰ کنتور هوشمند اشاره کرد و افزود: امسال ۷۰ کنتور هوشمند در چاههای کشاورزی نصب و ۲۰ حلقه چاه غیرمجاز نیز پر شده و در پنج حلقه چاه نیز کاهش منسوبات را شاهد هستیم.
نظر شما