۳ شهریور ۱۴۰۰، ۱۵:۰۵

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

باید در موضوع مدیریت دانشی کرونا و مدل حکمرانی آن تجدیدنظر شود

باید در موضوع مدیریت دانشی کرونا و مدل حکمرانی آن تجدیدنظر شود

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در موضوع مدیریت دانشی کرونا و مدل حکمرانی آنکه به عهده ستاد ملی کروناست، تجدیدنظرهایی صورت پذیرد و درباره مدیریت اجتماعی کرونا چاره‌ای اندیشیده شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجمین جلسه کمیسیون سلامت و پزشکی شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست سید سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: موضوع جلسه امروز پیرامون مسئله مدیریت یکپارچه، چند رشته و چند بخشی کرونا، با تمرکز بر موضوع واکسن است. بیش از هجده ماه از بروز کرونا در ایران و جهان می‌گذرد و بعضی کشورها در طی این مدت به واسطه پوشش فراگیر واکسن و بالا بودن سطح رعایت پروتکل‌های موفق شده‌اند تا حدود زیادی این بیماری را تحت کنترل در بیاورند.

وی ادامه داد: البته ملاحظه می‌کنید کشورهای برتر اقتصادی جهان، جز ده کشور برتر ابتلاء و فوت کرونا هم هستند و علیرغم پوشش گسترده واکسن در یک مسیر زیکزاکی تعداد ابتلاء و البته با نسبت کمتر فوتی رو به افزایش است. ما با یک پدیده ویروسی بسیار پیچیده مواجه هستیم که ابعاد مبهم آن بر ابعاد روشن غلبه دارد.

عاملی با تاکید بر اینکه شیوع کرونا را صرفاً با مدیریت بحران نمی‌توان کنترل کرد، ادامه داد: همگی بر این موضوع اذعان دارند که کرونا موضوعی صرفاً پزشکی و مرتبط با دایره تخصصی تشخیص سلامت، پیشگیری و درمان نیست. بلکه این مسئله ابعاد چند وجهی دارد که باید به همه وجوه آن توجه کرد، اگرچه تمرکز ما در پیشگیری و درمان بوده است.

وی افزود: طبق گزارش‌ها دقیق طی ماه‌های اول ظهور و فراگیری کرونا، تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان حدود ۱۷ تریلیون دلار کاهش پیدا کرد و بحران اقتصادی بزرگی را برای کشورها به وجود آورد که بعضاً برخی از این کشورها با پمپاژ پول و اعطای خدمات خاص، این مسئله را تا حدودی مدیریت کردند، پس یک بعد مهم اقتصاد کروناست. از طرف دیگر کرونا مسائل اجتماعی بزرگی را به وجود آورده و انزوای گسترده‌ای را سبب شده و جامعه پیرامون درگیر مشکلات اجتماعی ناشی از احساس تنهایی شده است. از سوی دیگر فرهنگ مردم هم در زمان کرونا و هم قبل و هم بعد از فراگیر کرونا اهمیت کلیدی دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: وقتی کار در این حیطه در وزارت بهداشت و درمان متمرکز می‌شود، این‌گونه تصور می‌شود که این موضوع صرفاً به حوزه سلامت و پزشکی مربوط می‌شود. نکته دیگر مدیریت دانش است، اگر تمام نیروهای موجود صرف کارهای اجرایی شود موجب غفلت از این نوع مدیریت خواهد شد. در حالی که باید به مدیریت دانش توجه شود. یکی از مسائل بحث به‌روز رسانی دانش در حوزه واکسن، تشخیص، درمان، و تأمین سلامت عمومی است.

وی ادامه داد: اکنون سازمان بهداشت جهانی توصیه‌هایی دارد و برای مثال داروهایی را از حوزه درمان خارج دانسته است در حالی که ما همچنان از آنها استفاده می‌کنیم و خط تولید را هم افزایش می‌دهیم. بر این اساس است که نیازمند مدیریت دانش تخصصی در این حیطه هستیم.

وی با اشاره به موضوع دیگر در حوزه مدیریت دانش که همان مسئله مدیریت دانش تخصصی و سواد عمومی جامعه نسبت به موضوع کروناست، خاطرنشان کرد: مسئله مهم در حوزه دانش تخصصی، بحث داده‌هاست. متأسفانه داده‌ها و اطلاعات متناقضی پیرامون داروهای مؤثر در درمان، پیش بینی میزان تولید واکسن و واکسن‌های وارداتی وجود دارد و این‌ها موجبات بی‌اعتمادی عمومی و کاهش مشروعیت نهادهای متولی می‌شود.

وی ادامه داد: در حوزه دانش و سواد عمومی کرونا نیز نیازمند فرهنگ سازی همه جانبه در حوزه کرونا هستیم. نحوه مدیریت فردی و اجتماعی قبل، در حین و بعد از ابتلاء به کرونا بسیار مهم است و با رعایت پروتکل‌های مربوطه می‌توان سطح آسیب را بسیار کاهش دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: البته مدیریت اجرایی و اعمال ضوابط اعلامی هم بسیار مهم است. در این موضوع، می‌بینم که تجربه مدیریت اجرایی در کشورهای مختلف در حوزه کرونا متفاوت بوده است. در خود چین که آغاز بیماری از آنجا بوده، نوع قرنطینه افرادی که به این کشور باز می‌گردند بسیار سخت بوده است و به همین دلیل، توانستند با این جمعیت از این بیماری سالم بیرون بیایند.

به گفته عاملی؛ طبق گزارش مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، کسانی هم که دوز یک و دو واکسن را دریافت کرده‌اند مجدداً مبتلا شده و حتی فوتی از بین این افراد داشته‌ایم که نیازمند ریشه‌یابی و بررسی‌های علمی است.

وی همچنین ادامه داد: در حوزه تولید واکسن واقعیت این است که شرکت‌های با سابقه طولانی در حوزه تولید واکسن داریم مؤسسه رازی و پاستور که می‌توانند متولی اصلی واکسن باشند. رازی، در سال حدود سه میلیارد و دویست میلیون دوز واکسن تولید می‌کند و ظرفیتی نزدیک به ۵۶ هزار متر مربع را به کارهای آزمایشگاهی اختصاص داده است و هشت آزمایشگاه ملی و یک آزمایشگاه بین‌المللی دارد و اعضای هیئت علمی با سابقه‌ای دارد و به لحاظ دانشی در لبه علم و فناوری جدید قرار دارد. البته واکسن برکت یک پیشتازی بود که موجب تقویت حرکت و امید ملی شد. در عین حال در شرایط جدید حتماً نیازمند همکاری، هم افزایی در حوزه تولید واکسن هستیم.

وی گفت: بسیاری از کشورهایی که توانستند بیماری را تا حدود زیادی کنترل و واکسیناسیون را کامل کنند، به دلیل متمرکز کردن تمام ظرفیت‌هایشان برای تولید واکسن در یک یا نهایتاً دو پلتفرم بوده است. دراین موضوع اگر سرمایه یک جا قرار بگیرد، انباشت تراکم دانشی را شاهد خواهیم بود. بر این اساس، لازم است که در موضوع مدیریت دانشی کرونا و مدل حکمرانی آنکه به عهده ستاد ملی کروناست، تجدیدنظرهایی صورت پذیرد و درباره مدیریت اجتماعی کرونا چاره‌ای اندیشیده شود. همچنین در حیطه حکمرانی پیشگیری، تشخیص و درمان کرونا و مدیریت پیامدهای چند وجهی کرونا و تولید واکسن به دنبال راه‌حل‌هایی برای تقویت فرایند تولید داخل باشیم.

کد خبر 5288988

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha