خبرگزاری مهر – گروه استانها: کشاورزی مهمترین زیر ساخت اقتصادی در استان کرمان محسوب میشود و محصول خرما نیز بعد از پسته مهمترین محصول کشاورزی ارزآور در استان است اما دو سال گذشته کشاورزان کرمان به دلایل مختلف روزگار تلخی را پشت سرگذاشتهاند، شیوع کرونا، عدم صادرات محصولات کشاورزی، تحریمها، شیوع آفات، خشکسالی، طوفان، سیل و از همه مهمترین دلال بازی و عدم مدیریت مناسب بخش بازاریابی و فروش محصولات که به افت قیمت محصولات منجر شده از مشکلاتی است که کشاورزان پشت سرگذاشتهاند.
در این میان به تغییرات اقلیمی و عدم پوشش مناسب بیمه برای جبران خسارتها نیز میتوان اشاره کرد.
اما نکته اصلی این است که کشاورزان در زمان برداشت اکثر محصولات نتوانستند سود ناشی از دسترنج خود را ببینند و اگر سودی هم بود به جیب دلالانی رفت که در سکوت مسئولان محصولات را با قیمت اندک از کشاورز خریداری کردند و با قیمت بسیار بالا به مصرف کنندگان فروختند.
کشاورزان نیز به دلیل بالا بودن نرخ حمل و نقل توانستند خود به بازار مصرف نهایی دسترسی پیدا کنند.
سود کشاورزان به جیب دلالانی رفت که در سکوت مسئولان محصولات را با قیمت اندک از کشاورز خریداری کردند و با قیمت بسیار بالا به مصرف کنندگان فروختند حالا اکثر محصولات استان در سال آبی جاری برداشت شده و در انتهای این سال نوبت برداشت خرما و پسته رسیده است، دو محصول استراتژیک که بخش قابل توجهی از چرخه نقدینگی در استان را به خود اختصاص دادهاند اما حالا کشاورزان در این دو بخش هم خوب نیست.
در بازار پسته تولید محسوس تا ۴۰ درصد کاهش یافته و در بازار خرما نیز طوفان در جنوب و خشکیدگی خوشههای خرما در شرق استان خسارتهای قابل توجهی به جای گذاشته است.
نخلستانهای کرمان شامل نخلستان دیم و نخلستانهای دست کاشت میباشند که در مجموع بیشترین سطح کشت نخل در ایران را به خود اختصاص دادهاند و یکی از مهمترین تأمین کنندههای نیاز داخلی و صادر کنندگان کشور محسوب میشوند اما در کنار پیش خرید محصول در باغها توسط دلالان که به دلیل کمبود نقدینگی کشاورزان مورد استقبال نسبی قرار گرفته است. تغییرات اقلیمی این روزهای آسیب جدی به کشاورزان وارد کرده است.
خشکیدگی خوشههای خرما در شرق کرمان / مسئولان وزارت جهاد کشاورزی حمایت کنند
حجتالاسلام موسی غضنفرآبادی، نماینده مردم شرق استان کرمان در مجلس در گفتگو با مهر در این خصوص میگوید: فصل برداشت محصول خرما در نرماشیر، بم، فهرج و ریگان آغاز شده و هزاران نفر در باغهای این منطقه در حال برداشت محصول هستند.
وی افزود: متأسفانه در کنار خشکسالی و افزایش دمای هوا در سال جاری شاهد بروز پدیده خشکیدگی خوشههای خرما در فصل برداشت محصول هستیم.
مسئولان جدید وزارت کشاورزی به شرق کرمان سفر کنند
نماینده مردم شرق استان کرمان افزود: طی ماههای گذشته بارها از وزارت کشاورزی درخواست حمایت از کشاورزان را داشتهایم و امیدوارم اقدام لازم برای حمایت از کشاورزان انجام شود، در دولت جدید نیز از مسئولان وزارت کشاورزی دعوت میکنیم برای بررسی وضعیت کشاورزان به بم و شرق استان کرمان سفر کنند تا با عمق خسارتها از نزدیک مواجه شوند.
وی ادامه داد: محصول خرما در شرق کرمان در واقع پایه اصلی اقتصاد خانوار است و اقتصاد تک محصولی شرق استان موجب شده در صورت خسارت به خرما هزاران نفر دچار ورشکستگی شوند.
وی گفت: بخش قابل توجهی از محصول کشاورزان به دلیل وزش بادهای گرم ناشی از بادهای ۱۲۰ روزه بر روی نخلها خشک شد و بر زمین ریخت و در نهایت تبدیل به غذای دام شده است.
وی همچنین به افزایش قابل توجهی قیمت بسته بندی محصول اشاره کرد و گفت: متأسفانه دلالها نیز از وضعیت اقتصادی کشاورزان سو استفاده میکنند و محصول را با قیمت اندک خریداری میکنند.
هر چند با کیفیتترین خرمای کرمان در بم تولید میشود اما متنوعترین و گستردهترین نخلستانها در جنوب استان واقع شده است.
اما این روزها جنوب کرمان نیز بعد از خسارتهای سنگین از حضور دلالان و افت قیمت این روزها گرفتار سیل و طوفانهای پی در پی شده است به طوری که تنها در هفت شهرستانهای این منطقه هزار میلیارد تومان خسارت در هفته گذشته به جای مانده است که شدیدترین آن را میتوان در عنبرآباد، کهنوج و فاریاب مشاهده کرد.
در جنوب استان هر چند کشاورزی تک محصولی نیست اما کشاورزان آنقدر خسارت دیدهاند که برخی از آنها دل از کشاورزی بریدهاند
در این بخش از استان هر چند کشاورزی تک محصولی نیست اما کشاورزان آنقدر خسارت دیدهاند که برخی از آنها دل از کشاورزی بریدهاند.
کمبود سوخت برای آبیاری باغها با استفاده از موتور پمپها از یک سو و خشکسالی و افزایش قیمت نهادهها از سوی دیگر آخرین امید کشاورزان را به سمت رطبهای شیرین این منطقه سوق داده بود امیدی که در بسیاری از باغها دیگر به خط آخر رسیده است.
طوفان دسترنج یک ساله کشاورزان را در چند دقیقه از بین برد
طی روزهای اخیر طوفانهای پی در پی جنوب کرمان را در برگرفته است و طبق پیش بینیهای اداره کل هواشناسی استان کرمان این طوفانها در روزهای انتهایی هفته جاری تشدید خواهند شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان در گفتگو با مهر با ابراز تأسف از بروز خسارتهای سنگین در نخلستانهای جنوب کرمان گفت: از کشاورزان میخواهیم محصول را در اسرع وقت برداشت کنند اما به مرور محصول وارد بازار شود.
سعید برخوری میافزاید: متأسفانه بیش از هزار میلیارد تومان خسارت به نخلها وارد شده و طوفان شدید موجب شده محصول دچار ریزش شود و دیگر قابل استفاده نباشد.
وی عنوان کرد: طبق آخرین برآوردها بیش از ۶۰ هزار تن محصول دچار ریزش شده و کشاورزان خسارت سنگینی را متحمل شدهاند.
برخوری بیان کرد: به صورت عادی نیز به دلیل خشکسالی و کاهش بارندگی شاهد افت میزان تولید خرما بودیم و برداشت ۲۰۰ هزار تنی محصول محقق نمیشد اما طوفان موجب شد خسارتها تشدید شود.
در دولت سیزدهم و یا توجه به خسارتهای شدید به کشاورزی استان کرمان از ناحیه عدم پرداخت مناسب خسارتها توسط بیمهها و از سوی دیگر دلال بازی و افت قیمت محصول کشاورزی باید یک نقشه راه مدون برای عبور از مشکلات اقتصادی ترسیم و بر اساس آن اقدام شود تا کشاورزی در کرمان به جایگاه حقیقی خود باز گردد و دست سودجویان کوتاه شود.
نظر شما