به گزارش خبرنگار مهر، سال تحصیلی جدید (۱۴۰۱-۱۴۰۰) برای دومین سال متوالی با شرایط خاص کرونایی آغاز شده است و تنها تفاوتی که نسبت به سال گذشته داشته این است که امسال بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا مقرر شده دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی از ۱۵ مهرماه و دانشجویان مقطع کارشناسی از ۱۵ آبان ماه به صورت حضوری در کلاسهای درس حاضر شوند.
بنابراین دانشگاهها برای پذیرش دانشجویان به صورت حضوری ملزم به تأمین تسهیلات رفاهی از جمله خوابگاه، تغذیه و وام دانشجویی هستند.
با پیگیریهای انجام شده از مسئولان آموزش عالی و دانشگاهها آخرین وضعیت حوزههای رفاهی دانشگاههای وزارت علوم اعم از خوابگاهها، وامهای دانشجویی و تغذیه برای سال تحصیلی جدید به شرح زیراست:
در سال تحصیلی جدید هیچ دانشجوی وامگیرنده واجد شرایطی از وام محروم نمیشود
بر اساس اعلام ناصر مطیعی رئیس صندوق رفاه دانشجویان در سال تحصیلی جدید سقف وامهای دانشجویی نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته و بازه ثبت نام وامها اواخر مهر ۱۴۰۰ اعلام خواهد شد.
همچنین مقرر شده هیچ لیست وامی از سوی دانشگاه و دانشجویان بی پاسخ نمانده و هیچ دانشجوی وامگیرنده واجد شرایطی از وام محروم نشود.
اعلام نرخ اجاره بهای خوابگاهها پس از مشخص شدن وضعیت حضور دانشجویان
با پیگیریها از صندوق رفاه دانشجویان مشخص شد که در خصوص نرخ اجاره بهای خوابگاههای دانشجویی در سال تحصیلی جدید و افزایش آن هنوز بخشنامهای توسط صندوق رفاه دانشجویان به دانشگاهها ابلاغ نشده و به نظر میرسد علیرغم آغاز سال تحصیلی جدید، این نرخ پس از مشخص شدن وضعیت حضور دانشجویان در دانشگاهها و خوابگاهها اعلام خواهد شد.
کسری ظرفیت خوابگاهی در سال تحصیلی جاری
در این زمینه اما آنچه مشخص است، این است که خوابگاههای دانشجویی در ترم جاری با مشکلاتی نظیر ظرفیت مواجه خواهند بود. بر اساس اعلام ناصر مطیعی رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم اگر قرار باشد دانشگاهها حسب تاکید کارشناسان دفتر مشاوره و سلامت و بر اساس پروتکلهای بهداشتی «هر اتاق یک دانشجو» را در دستور کار خود قرار دهند، نمیتوانند بیشتر از ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت متعارف و اسمی خوابگاه دانشجویی را در اختیار دانشجویان قرار دهند بنابراین با کسری ظرفیت در سال تحصیلی جاری مواجه خواهند بود.
در این شرایط تنها راه پیش روی دانشگاهها که صندوق رفاه پیشنهاد داده این است که تا زمان عادی سازی کرونا، دانشگاهها به صورت مرحله بندی دانشجویان را پذیرش کنند و یا اینکه از خوابگاههای استیجاری برای پوشش کمبود ظرفیتهای خوابگاهی استفاده کنند تا پاسخگوی نیازهای دانشجویان باشند.
در حال حاضر نیز برخی از دانشگاهها برای رفع این مشکل از ارائه خوابگاه به دانشجویان جدید الورود خودداری کرده و برخی نیز اقدام به نوبت بندی کردهاند.
افزایش نرخ تغذیه دانشجویی در سال تحصیلی جدید
اما تغذیه دانشجویی بر اساس اعلام صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم برای سال تحصیلی جدید نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
بر اساس مصوبه هیئت امنای صندوق رفاه دانشجویان نرخ ژتون غذای دانشجویی برای سال تحصیلی ۱۴۰۱- ۱۴۰۰ برای صبحانه ۱۶۰۰۰ ریال، برای ناهار و شامِ غذای کم هزینه ۲۱,۰۰۰ ریال، ناهار و شامِ غذای متوسط هزینه ۳۰,۰۰۰ ریال ناهار و شامِ غذای پر هزینه ۳۵,۰۰۰ ریال و حداقل و حداکثر مبلغ غذای دانشجویانِ شاغل به تحصیل در سنوات غیر مجازِ دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ۶۸۰۰۰ تا ۹۶,۰۰۰ ریال تعیین شده است که نرخهای مذکور نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
ستاد اجرایی از سرگیری کامل دانشگاهها تشکیل میشود
علاوه بر موارد گفته شده در بالا به تازگی سازمان امور دانشجویان از تشکیل ستاد اجرایی از سرگیری کامل دانشگاهها در این سازمان خبر داده و اعلام کرده است: این ستاد تمام پیشبینیهای لازم برای ارائه خدمات بهینه به دانشجویان را بررسی و اعلام میکند.
هاشم داداش پور، رئیس جدید سازمان امور دانشجویان در این باره گفته است: قطعاً فراهم کردن امکانات تغذیهای و خوابگاهی در شرایط پس از کرونا نسبت به دو سال گذشته آن بسیار متفاوت است و آماده سازی دانشگاهها برای ارائه این خدمات به زمان، منابع مالی و برنامه ریزی نیاز دارد برای مثال با توجه به شرایط بهداشتی اعلامی ستاد ملی کرونا در زمینه رعایت فاصله اجتماعی، دانشگاهها نیازمند فراهم کردن فضای خوابگاهی بیش از گذشته هستند.
معاون وزیر علوم افزود: نظر مسئولان کشور و بویژه مسئولان آموزش عالی، حضور دانشجویان در دانشگاه است که فراهم کردن شرایط این حضور نیازمند حمایتهای ملی در زمینه بودجه و اعتبارات مالی است که مساعدت دولت و سازمان برنامه و بودجه در این زمینه ضروری است.
وی به مسئله اسکان دانشجویان غیر بومی در خوابگاه اشاره کرد و گفت: دانشگاههایی که خودشان خوابگاه کافی نداشتند از خوابگاههای بخش خصوصی و خودگردان استفاده میکردند که پس از دو سال تعطیلی دانشگاهها، یا این خوابگاهها تغییر کاربری دادهاند یا هزینههای آنان بالاتر رفته است.
رئیس سازمان امور دانشجویان از حمایت کامل این سازمان و صندوق رفاه دانشجویان در حد امکانات، از دانشگاهها برای بازگشایی تدریجی دانشگاهها خبر داد و گفت: از همه مسئولان استانی و کشوری انتظار داریم دانشگاهها را در این زمینه یاری کنند تا ضمن توجه به سلامتی دانشجویان، بار دیگر شاهد رونق علم و پژوهش کشور باشیم.
به گزارش مهر، آنچه مسلم است این است که با گذشت حدود ۱ ماه از آغاز سال تحصیلی، وضعیت مسائل پیش روی دانشگاهها در حوزه رفاهی - دانشجویی به درستی مشخص نیست از این رو با توجه به اینکه واکسیناسیون دانشجویان نیز به طور کامل صورت نگرفته است، با حضور دانشجویان در دانشگاهها و خوابگاهها بروز مشکلاتی در این خصوص پیش بینی میشود.
نظر شما