دکتر رضا مقدسعلی مدیر یک شرکت فناور در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در این شرکت موفق شدیم سرم خون بند ناف انسانی را برای کشت سلولی بصورت تجاری تولید کنیم.
وی با بیان اینکه تاکنون از سرمهای جنینی گاو (FBS) برای کشت سلولی استفاده میشد، گفت: استفاده از سرمهای حیوانی علاوه بر مشکلات اخلاقی تولید آن، امکان انتقال بیماریها از حیوان به انسان را فراهم میکند که با قیمتهای بالایی نیز تولید میشود.
این محقق خاطر نشان کرد: سرم خون بند ناف انسان از زبالههای زایمانی تهیه میشود و مملو از فاکتورهای رشد و پروتئینهای مغذی جهت تکثیر سلولها است و بدلیل منبع انسانی ایمن تر از نمونه حیوانی است از این رو تولید سرم برای کشت سلولی از منبع انسانی بهتر از منبع حیوانی خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه تاکنون مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاههای زیادی در داخل و خارج از کشور این نوع سرم تولید شده در شرکت ما را استفاده کرده اند، گفت: در این پروسه استفاده، کارایی کشت سلولی سرم خون بند ناف با منبع انسانی به اثبات رسیده است؛ همچنین بعنوان جایگزین سرمهای حیوانی مورد استقبال قرار گرفته است.
مقدسعلی گفت: تاکنون این محصول بصورت تجاری توسط شرکتهای داخلی به بازار عرضه نشده بود و بدلیل هزینههای بالای خرید آن و مشکلات انتقال آن از خارج کشور تصمیم گرفتیم این محصول را در مرحله اول جهت استفاده بعنوان مکملهای محیط کشت سلولی تولید کنیم.
وی با اشاره به مزیت این محصول گفت: سرم خون بند ناف انسانی بعنوان یک محصول بیولوژیکی راهبردی، سالانه باعث جلوگیری از خروج منابع ارزی زیادی میشود و محصول بسیار کلیدی و با ارزشی برای تحقیقات و تولید محصولات سلول درمانی و پزشکی بازساختی است. این سرم از زباله زایمانی بدست میآید که بعد از تولد نوزاد دور ریخته میشود و امروزه در دنیا از این محصول جهت تولید فرآوردههای مختلف دارویی با هدف ترمیم و جوان سازی از جمله قطرههای چشمی و کرمهای پوستی استفاده میشود.
به گفته مقدسعلی، همچنین از این سرم بعنوان سرم جوانی نام برده میشود که در به تعویق انداختن فرایند پیری کاربرد دارد و میتوان در راستای ترمیم بافتهای مختلف از جمله ترمیم قرنیه و التیام زخم استفاده کرد.
وی افزود: در صورت حمایت دولت و سرمایه گذاران میتوانیم با تولید انبوه این محصول آن را جایگزین سرمهای حیوانی کرده و وابستگی کشور به این محصول را مرتفع سازیم.
مدیر این شرکت فناور با بیان اینکه تاکنون نمونههای سرم انسانی حاصل از خون بند ناف تجاری نشده، گفت: با توجه به نیاز روز افزون به این سرم، لازم است که در مقیاس انبوه به تولید برسد.
وی ادامه داد: در حال حاضر آمادگی همکاری و انتقال دانش فنی جهت تولید انبوه این محصول در تمام کشور را داریم و میتوانیم با دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی سراسر کشور همکاری کنیم.
مقدسعلی افزود: در صورت فراهم شدن زیر ساختهای لازم جهت تولید این محصول در اتاق تمیز با شرایط GMP، امکان استفاده از آن در کلینیک از جمله کشت سلولهای انسانی جهت کار آزمایی های بالینی وجود دارد اما در حال حاضر محصول ارائه شده به بازار جهت مصارف تحقیقاتی و آزمایشگاهی است.
نظر شما