به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «بازخوانی سفرنامههای اروپایی ایرانیان در عصر قاجار» نوشته نغمه سهرابی بهتازگی با ترجه محمد سرویزرگر توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نغمه سهرابی نویسنده اینکتاب، محقق و استاد دانشگاه ایرانی، درباره تاریخ ایران و خاورمیانه پژوهش میکند و حق ترجمه اینکتاب را به نشر مرکز واگذار کرده است. او در اینکتاب مجموعهای از جستارهای تاریخنگارانه را درباره سفرنامههای سیاحان ایرانی دوران قاجار گردآوری و تدوین کرده که به اروپا سفر کردند. از نظر بازه زمانی نیز، کتاب پیشرو، ۴ دوره سلطنت شاهان قاجار را در بر میگیرد: سلطنت فتحعلی شاه، محمدشاه، ناصرالدینشاه و مظفرالدینشاه.
نویسنده کتاب همچنین بر سفرنامههای ابوالحسنخان ایلچی شیرازی، میرزا فتّاحخان گرمرودی، ناصرالدینشاه قاجار، ابراهیم صحّافباشی و محمدعلی پیرزاده تمرکز ویژه دارد و باور دارد مطالعه اینسفرنامهها میتوانند تصویر صحیحتری از دوران قاجار به دست بدهند.
کتاب پیشرو، ۵ فصل اصلی دارد که بهترتیب عبارتاند از «سفرنامهنویسی، خلق ژانر»، «میرزاابوالحسنخان ایلچی شیرازی و حیرتنامه او»، «روایتهای سفر میرزا فتاحخان گرمرودی به اروپا»، «ناصرالدینشاه و سفرنامههای او» و «رواج سفرنامه نویسی در ایران» که هرکدام بخشهای مختلفی را در بر میگیرند.
در بخشی از اینکتاب میخوانیم:
عینالسلطنه بار دیگر نگاهی ژرف به وضعیت مطالعه در دربار قاجار بهدست میدهد. از آنچه در روزنامه خاطراتش نوشته کاملا پیداست که در حسرت رفتن به اروپا میسوخته، طوری که وقتی در جمع مشایعتکنندگان شاه را برای سفر سومش به اروپا بدرقه میکند، با خُلقی تنگ جمع را ترک میکند. اما با اینکه هرگز به اروپا سفر نکرده بود، خود را صاحب اطلاع درباره اروپا جلوه میدهد. وقتی تلگرافی از ناصرالدینشاه میرسد که در شهر برادفورد انگلستان است، عینالسلطنه بیدرنگ چندجمله درباره اینشهر مینویسد: «بردفورد شهر معتبری است که پشم زیادی در آنجا تولید میشود و کارخانجات فراوان دارد. در انگلند واقع است.» و علیرغم اینکه هرگز به بردفورد نرفته است، نکاتی درباره هتل شهر اضافه میکند: «یک هتل دارد که صدوسیهزار لیره خرج [بنای آن] شده است.»
اینکتاب با ۲۸۰ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۹۸ هزار و ۵۰۰ تومان منتشر شده است.
نظر شما