به گزارش خبرنگار مهر، فردا سوم شعبان سالروز میلاد با سعادت اباعبدالله الحسین علیه السلام و نخستین روز از اعیاد شعبانیه است. امام حسین علیه السلام، تاریخ بشری را از حماسه و ایثار کرد و درس آزادگی و عزت به انسانها آموخت. ایشان با تقدیم خون خویش در کربلا، درخت اسلام را آبیاری کرد و مسلمانان را بیدار ساخت. پرداختن به شخصیت والا و الهی آن رادمرد جهان اسلام و بررسی جنبههای گوناگون حیات آسمانی آن سپهر ایمان، شناختی درخور و مجالی فراتر میطلبد. بر همین اساس محسن رفیعی وردنجانی در یادداشتی اختصاصی به بیان این نعمت بزرگ که سفینه نجات عالمیان قلمداد میشوند، میپردازد. که در ادامه تقدیم میشود:
شاخص سنجش بزرگی یک نعمت
نعمتها و الطاف الهی درجات مختلفی دارند. برای شناسایی بزرگترین نعمتها در این دنیا باید نگاه را از این دنیا فراتر بُرد. هرچه نمای دورتری حتی فراتر از برزخ را ببینیم به مقیاس بهتری برای ارزیابی نعمتها دست مییابیم.
با این الگو، اگر افق دیدمان را تا قیامت امتداد دهیم بسیاری از نعمتهایی که اکنون عموم مردم بزرگ میشمارند رنگ میبازند؛ و از سوی دیگر، عظمت واقعی برخی دیگر از نعمتها، تازه در قیامت رخ مینماید. این شاخص، چیزی است که هر انسانی به آن نیاز دارد.
طلایه داری به نام امام
بر این اساس، یکی از بزرگترین نعمتها نعمت ولایت اهل بیت علیهم السلام است چنان که بنابر فرمایش قرآن کریم در روز قیامت هر گروهی با نام امام خود صدا زده میشود: «یَوْمَ نَدْعُوا کُلَّ أُناسٍ بِإِمامِهِمْ فَمَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمینِهِ فَأُولئِکَ یَقْرَؤُنَ کِتابَهُمْ وَ لا یُظْلَمُونَ فَتیلا؛ [۱] [یاد کن] روزی را که هر گروهی را با پیشوایشان فرا میخوانیم. پس هر کس کارنامه اش را به دست راستش دهند، آنان کارنامه خود را میخوانند و به قدر نخ هسته خرمایی به آنها ستم نمیشود.»
بنابراین؛ مقتدای شایسته، نعمتی است که هر چه پیش میرویم نه تنها از اهمیت آن کاسته نمیشود بلکه این دنیا ظرفیت بیان عظمت و ارزش آن را ندارد؛ و چه مقتدایی برتر از اهل بیت عصمت و طهارت که اگر انسان از آنها تبعیت کند به تعالی حداکثری خود نائل میشود.
جذابترین سبک زندگی حقیقی
همه اهل بیت علیهم السلام نور هستند ولی هر کدام، عطر و بوی خاص خود را دارند. از این میان، عطر و بوی ولایت حسینی پرشورترین بازار معنویت را برپا کرده، افراد زیادی را با خود همراه نموده و کشتی دین خدا را به پیش میبرد.
بی گمان، کشش و جاذبه سبک زندگی حسینی افراد فراوانی را به سوی معنویت و اسلام ناب محمدی کشانده است. یعنی، حسین علیه السلام باعث شده افراد فراوانی حس «تولدی دوباره» را تجربه کنند. تولدی دوباره یعنی، پاک شدن از همه آلودگیهای درونی و شروعی برای دوباره ساختن خود، دنیا و آخرت!
در تأیید قابلیت فوقالعاده اثرگذاری شخصیت امام حسین علیه السلام و سبک زندگی درخشان ایشان روایات متعددی اشاره میکنند که زیارت امام حسین علیه السلام باعث میشود گناهان زائر آمرزیده شود. آمرزیده شدن تمام گناهان، صفحه روح زائر را از هر زنگاری پاک میکند به گونهای که گویی تازه از مادر متولد شده است.
به عنوان نمونه از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمودند: «أَوَّلُ مَا یُصِیبُهُ أَنْ یُغْفَرَ لَهُ مَا مَضَی مِنْ ذُنُوبِهِ وَ یُقَالَ لَهُ اسْتَأْنِفِ الْعَمَلَ؛ [۲] اولین خیری که به زائر میرسد آن است که گناهان گذشتهاش را خداوند آمرزیده و به او خطاب میشود: از ابتداء شروع به عمل بکن.»
شاهد این ماجرا، وقایع متعدد تحول درونی و عجیب انسانهای مختلف حتی غیر مسلمان است که با توسل و زیارت امام حسین علیه السلام انسانی دیگر شدهاند و طرحی نو برای دنیا و آخرت خود درانداختهاند.
با توجه به این نکته که ارتباط با امام معصوم حتی بعد از شهادتش، زمان و مکان نمیشناسد این نتیجه به دست میآید که ره پویان حسینی میتوانند همواره با زیارت آن حضرت، از الگوی معصوم خویش بهره برده و زندگی خود را با نسخه سبک زندگی حسینی به روزرسانی کنند.
تولد پربرکت امام حسین علیه السلام بهترین فرصت برای وارسی سبک زندگی و پالایش آن از آداب و عاداتی است که با سبک زندگی حسینی منافات دارد. مکتب امام حسین علیه السلام فارغالتحصیل ندارد و هر لحظه میتوان تعالی و تکامل یافت.
هر انسان باوجدانی تأیید میکند که حسین علیه السلام در راه انسانیت و معنویت گام برداشت. سلام بر او روزی که متولد شد و روزی که به شهادت رسید و روزی که برانگیخته خواهد شد. راستی؛ شکر این نعمت را چگونه میتوان به جا آورد؟
پی نوشت
[۱] سوره اسرا، آیه ۷۱.
[۲] کامل الزیارات، ص ۲۹۲.
نظر شما