۲۰ اسفند ۱۴۰۰، ۱۰:۴۱

مهر گزارش می دهد؛

تقابل ارزهای نفتی و اقتصاد آسیب دیده ایران

تقابل ارزهای نفتی و اقتصاد آسیب دیده ایران

جریان بازگشت پول های نفتی به کشور شدت یافته و این موضوعی است که هشدار فعالان اقتصادی را در مورد عدم ارزپاشی و لزوم توجه بیش از پیش به توسعه صادرات غیرنفتی در پی داشته است.

خبرگزاری مهر؛ گروه اقتصادی _ سمیه رسولی؛ طی سنوات گذشته شرایط اقتصادی ایران به سمتی حرکت کرده بود که «مضیقه‌های ارزی» را تبدیل به یکی از کلیدواژه‌های اصلی اقتصاد کشور کرده است چراکه دستیابی به منابع ارزی حاصل از فروش نفت، سخت شد و دولتِ نفتی ایران مجبور به راه آمدن با صادرکنندگان جهت افزایش صادرات و بهره مند شدن از عوائد ارزی صادرات شده است.

در واقع اگرچه تحریم آسیب‌های بسیاری به اقتصاد ایران وارد کرد و در مواقعی هزینه تجارت را به شدت بالا برده و صادرکننده را مجبور به استفاده از بیراهه‌ها برای ارسال کالا کرده است، اما از این جهت که توجه دولت را به امر صادرات و لزوم تسهیل کردن مسیر تجارت معطوف کرده، اهمیت دارد. نکته قابل توجه آنکه دولت برای کمک به افزایش صادرات، باید موانع تولید را نیز بردارد تا از نقطه شروع تجارت، تحریم‌های داخلی بر صادرات تحمیل نشود.

۴ پیامد ارزپاشی

در این راستا، محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تجربه ۳ دهه گذشته نشان داده که معمولاً دولت‌ها با گشایش ارزی، افزایش درآمدها و باز شدن درها به سیاست ارزپاشی و سرکوب نرخ ارز روی می‌آورند.

وی افزود: منتهی با توجه به رویکرد دولت سیزدهم و برداشت‌هایی که می‌توان از عملکرد این دولت تا به امروز کرد به نظر نمی‌رسد دولت سیاست ارزپاشی را در دستور کار داشته باشد.

لاهوتی ادامه داد: اگر دولت این سیاست را در پیش بگیرد، باید بداند که تنها نتیجه سرکوب نرخ ارز و ارزپاشی، افزایش واردات، دامن زدن به قاچاق، سرکوب تولید داخلی و کاهش صادرات است.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: با توجه به اینکه وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس جمهور بر این موضوع تاکید داشتند که قرار نیست ارزهای نفتی وارد چرخه اقتصاد شود و باز هم کماکان می‌خواهیم با استفاده از ارزهای حاصل از صادرات، اقتصاد را مدیریت کنیم، به نظر می‌رسد که رویکرد دولت، رویکرد سرکوب نباشد و امیدوار هستیم که این اتفاق واقعاً بیفتد.

تقویت تصنعی ارزش پول ملی، یک سیاست شکست خورده است

لاهوتی در ادامه گفت: در اینکه دولت‌ها علاقمند به کاهش نرخ ارز هستند، شکی نیست، از آن طرف ما هم علاقمند به افزایش ارزش پول ملی هستیم اما آنچه که انتظار می‌رود این است که این اتفاقات بر اساس فرمول اقتصادی محقق شود؛ یعنی اگر نقدینگی به سمت تولید هدایت شود، تولید افزایش یابد، رشد اقتصادی را تجربه کنیم و تورم را کاهش دهیم، نرخ ارز خود به خود متناسب با این اتفاقات اقتصادی تعدیل خواهد شد.

وی تصریح کرد: اما اگر فقط یک فاکتور را در نظر بگیریم و آن هم فقط تقویت پول ملی به صورت تصنعی و پایین نگاه داشتن نرخ ارز با ارزپاشی و سرکوب نرخ ارز باشد، این دولت هم به سرنوشت دولت‌های قبلی دچار خواهد شد که با اتفاقات پیش بینی نشده مثل همین موضوع برجام و خارج شدن آمریکا از آن و یا تحریم‌ها، دولت را با کمبود نقدینگی ارزی مواجه می‌کند و دیگر قادر به ارزپاشی نیست و بلافاصله این فنری را که با سیاست ارزپاشی و به صورت غیرواقعی پایین نگه داشته، رها می‌شود و این رها شدن نه تنها تفاوت‌ها را می‌گیرد بلکه به مراتب بیشتر از نرخ‌های واقعی جهش می‌یابد.

لاهوتی گفت: در واقع با ارزپاشی و کاهش تصنعی نرخ ارز برای یک مقطعی امکان کنترل بازار ارز وجود دارد اما بعد از آن شاهد تکانه‌های ارزی خواهیم بود که نرخ را به چندین برابر افزایش می‌دهد.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران تاکید کرد: تجربه نشان داده که این سیاست، سیاست شکست خورده‌ای است و از دولت سیزدهم نیز انتظار می‌رود این اتفاق نیفتد.

از عملکرد دولت‌های قبلی درس بگیریم

همچنین مهراد عباد عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با مهر اظهار کرد: امروز در شرایطی هستیم که در دوران آقای احمدی نژاد شاهد ان بودیم؛ یعنی قیمت نفت به شدت بالا رفت و دولت نیز در فروش نفت آزادی‌های بیشتری داشت. دلارهای زیادی به سمت ایران روانه شد اما به جای توسعه زیرساخت‌ها، واردات تکنولوژی و تجدید تجهیزات به ویژه تجهیزات نفت و گاز که بسیار قدیمی هستند و نیاز به بازسازی و نوسازی دارند، این دلارها خرج موارد دم دستی همچون پرداخت یارانه‌ها شد.

وی افزود: بنابراین دولت سیزدهم باید از دولت‌های قبلی درس بگیرد و در صورت گشایش اقتصادی و دستیابی به دلارهای نفتی یا غیرنفتی، آن را خرج توسعه حوزه‌هایی کند که ضعیف هستند اما پتانسیل زیادی دارند.

دلارها را خرج تولید کنیم

عباد با بیان اینکه در حوزه‌های زیادی نیاز به تکنولوژی جدید داریم، گفت: طی سال‌های اخیر، کیفیت کالاهای تولیدی کشور به شدت افت کرده است، از این رو باید برای بهبود فرایند تولید و افزایش کیفیت سرمایه گذاری و دلارهای نفتی را در این حوزه‌ها خرج کنیم.

نایب رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران با تاکید بر لزوم افزایش صادرات غیرنفتی، افزود: بیشتر صادرات غیرنفتی را بخش خصوصی انجام می‌دهد از این رو باید با تسهیل فرایند صادرات، به این بخش کمک کنیم تا اقتصاد به جای ارزهای نفتی با ارزهای حاصل از صادرات غیرنفتی بچرخد.

وی ادامه داد: همچنین باید این تفکر اصلاح شود که فقط روی چند محصول یا چند کشور تمرکز داریم؛ باید روابطمان را تنوع ببخشیم و با واردات تکنولوژی‌های جدید و تجهیزات، کیفیت تولید را ارتقا دهیم تا صادرات نیز افزایش یابد. بهبود فرایند بسته بندی و توسعه برندینگ نیز دیگر سیاستی است که باید در دستور کار دولت قرار بگیرد.

عباد گفت: به نتیجه رسیدن مذاکرات، منافع زیادی برای کشور خواهد داشت فقط باید عاقل باشیم و از این منافع به درستی بهره ببریم.

کد خبر 5443125

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      1 0
      کاهش نرخ ارز به صورت واقعی از ضروریات است و تاثیر مستقیمی روی بهبود معیشتی مردم و بهبود شاخص درآمد سرانه خواهد داشت و منجر به کاهش تورم هم میشود، برای تقویت ارزش پول ملی به صورت واقعی باید عوامل تورم زای داخلی مثل کسری بودجه و ناترازی بانک ها رفع گردد و تراز تجاری هم مثبت باشد تا نرخ ارز کاهش یابد
    • علی IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      1 0
      نرخ تورم داخلی را باید برای مدت طولانی مثلا برای دهه ها کم تر از نرخ تورم متوسط جهانی نگه داریم تا هر ساله نرخ ارز به صورت واقعی کاهش یابد و ارزش پول ملی با سیب ملایمی هر ساله تقویت شود، اینگونه هر سال شاخص درآمد سرانه هم بهبود میابد و مردم به آینده اقتصادی کشور امیدوار خواهند شد
    • علی IR ۱۷:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      2 1
      برای هدایت نقدینگی به سمت تولید و سرمایه گذاری باید تعرفه گذاری ها و میزان یارانه ها در اقتصاد ما منطقی باشند تا برای زیرساخت های کشور و فعالیت های مولد اقتصادی حاشیه سود مناسب ایجاد کند تا سرمایه گذاری داخلی افزایشی شود و نقدینگی به جای فعالیت های غیر مولد صرف سرمایه گذاری داخلی و جذب در تولید شود
    • علی IR ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      2 0
      بخشی از درآمد های نفتی را به ریال تبدیل و برای بازپرداخت بدهی های داخلی دولت استفاده کنید تا بازپرداخت بدهی های داخلی دولت بدون نیاز به افزایش پایه پولی امکان پذیر شود و منجر به افزایش نرخ تورم نگردد، بعد از آن درآمدهای نفتی را صرف تکمیل پروژه های نیمه تمام و توسعه زیرساخت های اقتصادی و عمرانی کنید
    • علی IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      2 0
      سهم صندوق توسعه ملی از درآمد های نفتی باید افزایش یابد و همچنین از درآمد های نفتی برای تقویت توان دفاعی کشور به خصوص نوسازی ناوگان نیروی هوایی استفاده کنید، تحریم های تسلیحاتی ایران هم که لغو شده و مانعی برای خرید تجهیزات نظامی نداریم، نوسازی نیروی هوایی خیلی مهم است
    • علی IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      4 0
      سرکوب نرخ ارز و کاهش تصنعی نرخ ارز در کنار هدر رفت منابع ارزی کشور منجر به آسیب پذیری اقتصاد کشور در مقابل تحریم و تهدیدهای خارجی میشود، اگر اقتصاد کشور در مقابل تحریم مقاوم سازی نشود دشمن دوباره به بهانه های دیگری تحریم ها را وضع خواهد کرد تا امتیاز سیاسی بگیرد، نرخ ارز به صورت واقعی باید کاهش یابد