خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: امارات به صورت قابل ملاحظهای از شدت تنشهای میدانی که اخیراً در جبهههای شبوه تا مأرب ایجاد کرده بود، کاسته است و طبیعتاً این نتیجه عملیات «طوفان یمن» در عمق خاک امارات و همچنین استقامت قهرمانانه مجاهدان ارتش و کمیتههای مردمی در میدان است که در نتیجه آن مزدوران اماراتی متحمل خسارتهای سنگین شدند. «علی الدروانی» نویسنده و خبرنگار یمنی درباره تازهترین تحولات این کشور با خبرنگار مهر گفتگو کرده است که مشروح آن از نظر میگذرد:
* به نظر میرسد از شدت تنشهای میدانی و رسانهای بین یمن و امارات تا حد زیادی کاسته شده است. آیا این یعنی امارات عبرت گرفته و مداخله خود در شبوه و مأرب را متوقف کرده است؟
بله امارات به صورت قابل ملاحظهای از شدت تنشهای میدانی که اخیراً در جبهههای شبوه تا مأرب ایجاد کرده بود، کاسته است و طبیعتاً این نتیجه عملیات «طوفان یمن» در عمق خاک امارات و همچنین استقامت قهرمانانه مجاهدان ارتش و کمیتههای مردمی در میدان است که در نتیجه آن مزدوران اماراتی متحمل خسارتهای سنگین شدند.
گویا حکام امارات این بار قواعد بازی را متوجه شده و از هزینههای سنگینی که در صورت تداوم حماقت خود باید تحمل میکردند، با خبر شدهاند. به ویژه که حملات قدرتمند یمنیها زلزلهای اقتصادی در این کشور ایجاد نموده و امنیتی را که امارات به آن در ابوظبی و دبی افتخار میکرد، دچار اختلال کرد و فرودگاهها و تأسیسات حیاتی این کشور را در دایره اهداف حملات پهپادی و موشکی نیروهای مسلح یمن قرار داد.
در عین حال، حکام اماراتی دریافتند که آمریکا نیز قدرت ندارد از آنها در مقابل پیامدهای این حملات حمایت و محافظت کند. با این وجود، دستان نیروهای مسلح یمن همچنان بر روی ماشه قرار دارد و به اقدامات گمراه کننده و فریبکارانه اماراتیها هیچ اعتمادی ندارد و آنها باید از عواقب این گونه اقدامات خود آگاه باشند.
حکام اماراتی دریافتند که آمریکا نیز قدرت ندارد از آنها در مقابل پیامدهای حملات نیروهای یمنی حمایت و محافظت کند و دستان نیروهای مسلح یمن همچنان بر روی ماشه قرار دارد *آیا میتوان گفت در پشت پرده تفاهماتی برای بازآرایی روابط صورت گرفته یا ضمانتهایی برای توقف تنش آفرینی طرف اماراتی ارائه شده است؟
هیچ اطلاعاتی درباره چنین تفاهماتی در دسترس نیست، اما آتش بس موجود حامل این پیام غیرمستقیم است که ابوظبی حاضر به کاهش تنشها شده است هر چند پیام بسیار قابل اعتمادی نیست. ولی واضح است که نیروهای مسلح یمن موضع کنونی خود را بر اساس این پیام اتخاذ و عملیات طوفان یمن را متوقف کردهاند. توقف عملیات طوفان یمن منوط به تصمیم گیری امارات برای وارد نشدن به هر گونه عملیات خصمانه علیه یمن است.
* با وجود آرامش نسبی در جبهه شبوه، اما اوضاع در جبهه حرض در حال انفجار است، چرا عربستان جبهه حرض را گشوده و آیا اهداف خود را در این جبهه محقق ساخته است؟
به هیچ عنوان نمیتوان جبهههای جنگ در یمن را از هم تفکیک کرد و یا آنها را به صورت مطلق به هم ربط داد اما به هر حال تجاوز علیه یمن در طول هفت سال گذشته با ارزیابیهای ریاض درباره امکان تحقق دستاورد یا نفوذ در هر جبههای همراه بوده است. این بار نیز به نظر میرسد سعودیها تمام نیروها، تجهیزات، پوشش هوایی و حمایت لجستیک خود را در جبهه حرض آماده و فراهم کردهاند به این امید که با توجه به مشغول بودن نیروهای مسلح یمن به جبهههای ملتهب جنگ در مأرب، بتوانند برای تسلط بر شهر حرض پیشروی کنند.
اما ارزیابیهای متجاوزان وقتی با استقامت مستحکم قهرمانان یمنی در حرض مواجه شدند، شکست خورد و ناامید شدند و فهمیدند که برنامه ریزی های نظامی و دفاعی در محورهای مختلف نمیتواند بر یکدیگر تأثیر بگذارد. الحمدلله و با یاری خداوند، قدرت نظامی نیروهای یمنی در عرصههای انسانی، لجستیک و نظامی به طور مستمر در حال پیشرفت و افزایش است. سلاح ایمان هم که همچنان مهمترین سلاح و سلاح حق و حقانیت نیز نخستین منبع کسب پیروزی است.
* آیا در جبهه جنگ علیه عربستان نیز شاهد تشدید تنشهای نظامی شبیه آنچه باعث شد امارات عقب نشینی کند، خواهیم بود؟
حملات نیروهای یمنی به عربستان و اهداف نظامی و حیاتی آن متوقف نشده است و تقریباً روزانه ادامه دارد. کمیت و کیفیت و زمان این حملات به اراده و خواست اتاق عملیات و دیدگاههای فرماندهی آن بستگی دارد که با توجه شرایط میدانی درباره آن تصمیم گیری میشود. امر مسلم این است که توان نظامی نیروهای مسلح یمن برای محقق ساختن اهداف کلی و اصلی، به خاک مالیدن بینی متجاوزان و دفاع از یمن و منافع ملت و آینده آن همواره در حال توسعه و تقویت است.
سعودیها به خوبی دریافتهاند که جنگ علیه یمن چشم انداز واضحی ندارد و راه حل نظامی نمیتواند نتیجهای برای آنها داشته باشد و همه نتایجی که تا کنون در این جنگ حاصل شده بر خلاف انتظارات و پیش بینیهایشان بوده است * با توجه به اینکه حملات سعودیها علیه ملت یمن همچنان به شدت ادامه دارد، هفتههای آینده را در سایه این چشم انداز مسدود در عرصه سیاسی چگونه پیش بینی میکنید؟
سعودیها به خوبی دریافتهاند که جنگ علیه یمن چشم انداز واضحی ندارد و راه حل نظامی نمیتواند نتیجهای برای آنها داشته باشد و همه نتایجی که تا کنون در این جنگ حاصل شده بر خلاف انتظارات و پیش بینیهایشان بوده است. آنها تصور میکردند جنگ علیه یمن در عرض چند روز یا چند هفته اندک به پایان میرسد، در حالی که جنگ اکنون در آستانه سال هشتم قرار دارد و این در نوع خود شکست برای تمام تلاشهای تجاوزکارانه سعودیها به شمار میرود. ریاض اکنون هیچ ابزار و اهرم فشاری جز محاصره اقتصادی، محدود کردن واردات سوخت و غذا و دارو، جلوگیری از مسافرت یمنیها از فرودگاه صنعاء و کاهش کمکهای انسانی سازمان ملل در دست ندارد اما در نهایت شکستهای میدانی باعث میشود از تجاوزگریهای خود عقب نشینی کند و این مسئله عملاً رخ داده است هر چند ریاض به آن اعتراف نمیکند.
* در سایه عقب نشینی آمریکا و احتمال امضای توافق هستهای با ایران، دستیابی به این توافق چه تأثیری بر بحران یمن خواهد گذاشت؟
بدون شک عقب نشینیهای آمریکا در منطقه دارای بازتابهایی بر تحولات جاری خواهد بود. در این شرایط اگر ریاض احساس نگرانی کند ممکن است برای تشدید تنشها، شعله ور کردن جنگ و افزایش فشارهای اقتصادی تلاش کند. تا کنون هیچ نشانهای مبنی بر تغییر ذهنیت و تفکر سعودیها درباره یمن مشاهده نشده است و به نظر نمیرسد بن سلمان به شکست اعتراف کند در حالی که همچنان منتظر لحظه نشست بر تخت پادشاهی است. بنا به ارزیابیهای منطقی، کاهش حضور آمریکا در منطقه و احتمال امضای توافق هستهای با ایران ممکن است در کاهش کلی تنشها سهیم باشد اما این روند با ذهنیت حکام سعودی چندان همخوانی ندارد و تکبر، غرور و سرکشی همچنان بر سیاستهای ریاض سیطره دارد که به هیچ عنوان به نفع آنها نیست.
نظر شما