حسینعلی نریمانی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به وسعت ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتاری عرصههای بیابانی استان اصفهان اظهار داشت: ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار از این عرصهها تحت تأثیر فرسایش بادی است که از این وسعت یک و نیم میلیون هکتار را کانونهای بحرانی فرسایش بادی تشکیل میدهد که به علت بافت خاک و جریان مرتب باد در نواحی بیابانی، خیزش گردو خاک وجود دارد.
وی با بیان اینکه وجود این کانونها برای منابع زیستی و اقتصادی خسارت بار است، خاطرنشان کرد: سال ۱۳۸۱ که دفتر بیابان سازمان منابع طبیعی نخستین مطالعات شناسایی کانونهای بحران در کشور را انجام داد، اصفهان در آن سال ۷۳۶ هزار هکتار کانون بحران فرسایش بادی داشت، این مطالعات وقتی در سال ۱۳۸۹ بازنگری شد وسعت کانونهای بحرانی استان به یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار رسیده بود و با بازنگری این مطالعات در سال ۱۳۹۸ مشخص شد وسعت این کانونها در اصفهان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار رسیده است.
روند یکنواخت گسترش کانونهای بحرانی در اصفهان تحت تأثیر اقلیم است
رئیس اداره بیابان و معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان افزود: بررسیها نشان میدهد که تقریباً هر ۱۰ سال ۵۰۰ هزار هکتار به کانونهای بحران فرسایش بادی استان اصفهان اضافه میشود و این روند یکنواخت تحت تأثیر تغییرات اقلیم است وگرنه باید شدت بیشتر بود از این رو بحث تغییرات اقلیم جدی است و چه بخواهیم، چه نخواهیم به سمت خشک شدن پیش میرویم مگر اینکه شرایط تغییر کند.
نریمانی با بیان اینکه عملیات کنترل بیابانزایی در استان اصفهان از سال ۱۳۴۹ آغاز شد، اضافه کرد: ۳۱۰ هزار هکتار جنگلهای دست کاشت در هشت شهرستان بیابانی استان در نیم قرن گذشته تا امروز ایجاد شده و اصفهان در بین ۲۲ استان بیابانی کشور رتبه نخست توسعه جنگلهای دست کاشت برای کنترل بیابانزایی را دارد.
وی ادامه داد: برای نمونه، وجود ۹۶ هزار هکتار جنگل دست کاشت در بیابانهای آران و بیدگل سبب شده در آن منطقه در جوار این جنگلها، باغات پسته در سطح سه هزار و ۸۰۰ هکتار ایجاد شود که از نظر اشتغال زایی اهمیت دارد.
رئیس اداره بیابان و معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ به فراخور اعتبارات موجود تا امروز توانستیم ۹۰۰ هکتار عملیات آبداری و مراقبت برای پروژههای نهال کاری سالهای قبل را انجام دهیم، تصریح کرد: در امور بیابان نمیتوان متکی به اعتبارات دولتی بود زیرا زمانیکه نرخ ثابتی از بیابان زایی را داریم بر همان اساس باید کنترل بیابانزایی داشته باشیم؛ از این رو سیاست جدید سازمان منابع طبیعی کشور جلب مشارکتهای مردمی است.
نریمانی ابراز داشت: امسال عملیات نهال کاری در سطح ۵۰ هکتار از دشت سجزی را که کانون بحران درجه یک در اصفهان است با جمعیت کنگره ۶۰ طی تفاهم نامهای آغاز کردیم.
۵۱۲۰ هکتار از دشت سجزی با همکاری کنگره ۶۰ و کورهداران آجرپزی نهال کاری میشود
وی با بیان اینکه این پروژه فردا جمعه ۲۰ اسفندماه آغاز میشود، خاطرنشان کرد: طبق تفاهمنامه با کنگره ۶۰ به مدت پنج سال، سالانه یکهزار هکتار نهال کاری در اراضی بیابانی شرق استان اجرا خواهد شد؛ همچنین با انجمن صنفی کوره داران آجرپزی شرق اصفهان قرار داد منعقد شده که ۱۲۰ هکتار نیز با مشارکت آنان نهال کاری شود زیرا یکی از منابع آلاینده شرق اصفهان همین معادن و کورهها هستند.
رئیس اداره بیابان و معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به اینکه در سال جاری ۲ عملیات بادشکن غیر زنده در سطح ۱۵ هکتار در منطقه مصر شهرستان خوروبیابانک و ابوزیدآباد آران و بیدگل با هدف کنترل گرد و غبار انجام شد، اظهار داشت: همچنین تل رسوبگیر در ۱۵ کیلومتر از حاشیه جادههای شهرستان آران و بیدگل و ۱۵ کیلومتر از جادههای نائین امسال اجرا شد.
نظر شما