خبرگزاری مهر، گروه استانها- صدیقه قربان نیا: همه چیز در جنگلهای انجیلسی از یک اشتباه تاریخی با قدمت ۲۳ ساله شروع شد و هر روز بر حجم زبالههای انباشته و رهاشده در حاشیه بکرترین جنگلهای خزری میگذرد و هر روز بر حجم آن افزوده میشود.
سایت انجیلسی از جمله سایتهای دپوی زباله مازندران است و بعد از تکمیل ظرفیت سایت متی کلاً و انتقال زباله به خارج از شهر، قرار بود فقط مدت کوتاهی زباله در آن دپو شود و با گذشت ۲۳ ساله هنوز وعده انتقال زباله و درمان این زخم کهنه محقق نشده و اکنون با دپوی روزانه ۲۵۰ تن زباله، بحران زیست محیطی در منطقه دامن زده شده است.
سایت انجیلسی روزی قرار بود تهدید زباله را به فرصت تبدیل کند و طلای کثیف را منبع درآمدی پایدار مبدل کند و اکنون زنگ خطری برای جنگلهای بکر و نادر منطقه تبدیل شده است. این سایت در حاشیه روستای انجیل سی از توابع بخش بابلکنار واقع شده است که در حاشیه آن عرصههای طبیعی با جنگلهایی به قدمت تاریخ وجود دارد.
جنگلهای انجیلسی با داشتن جاذبههای بکر و رویایی از مناطق بکر و خوش آب و هوای بابل محسوب میشد و اکنون به دلیل انباشت انبوه زباله، فاجعه زیست محیطی در آن رقم زده شد که یک استان از درمان آن عاجز مانده است و هر روز شمار جمعیت آن کاسته و ناقوس کوچ و مهاجرت در آن نواخته شده است.
اهالی این منطقه از محقق نشدن وعدههای مسئولان امر سخن میگویند، وی از وعدههایی که در پستوی کاغذبازیهای اداری به باد فراموشی سپرده شده است، انتقاد کرد و گفت: وعدههای مسئولان، این منطقه را به چنین روزی درآورده که هر روز از شمار جمعیت آن کاسته میشود
مشهدی قربانعلی از کشاورزان این بخش است که درختهایش به خاطر آلوده بودن آبهای زیرزمینی خشک شدهاند، وی در گفتگو با خبرنگار مهر از روزهایی میگوید که مسئولان وعده شش ماه داده بودند و اکنون بعد از گذشت چند سال مهر مادام العمر به آن خورده و خبری از انتقال آن نیست.
وی ادامه میدهد: جنگلهای بکر انجیلسی از جمله مناطقی با تاریخچه کهن این سرزمین با زیستگاهی برای رشد و نمو گونههای مختلف و زیست پرندگان و حیوانات بوده است و حال محل زیست لاشخورهایی شده که جای بسیاری از گونههای پرندگان و حیوانات نادر را گرفته است.
فاجعه انجیلسی فقط مربوط به این شهرستان نیست بلکه آلوده شدن سفره آبهای زیرزمینی را در پی داشته است
علی حسینی از شهروندان بابلی نیز با انتقاد از مدیریت شهری در نابسامانی زباله در انجیلسی گفت: فاجعه انجیلسی فقط مربوط به این شهرستان نیست بلکه آلوده شدن سفره آبهای زیرزمینی را در پی داشته و این یعنی نواخته شدن ناقوس مرگ محیط زیست ایران زمین است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر بهترین راهکار را برای به وجود نیامدن فاجعههای زیست محیطی انجیلسی های دیگر فرهنگ سازی برای کاهش تولید زباله و تفکیک زباله از مبدا میداند و از حمل زباله برای دفع به صورت غیر اصولی گله مند است.
وی گفت: اغلب اوقات پرندگان نایلون و بسیاری از زبالهها را در خانهها میریزند و این باعث شده که سلامت اهالی و کودکان در معرض خطر قرار گیرد.
شهرداری بابل و ضعف مدیریت و ناتوانی آن در حل معضل زباله طی سالهای سال از جمله مدیریت کنونی واضح و مشخص است و سکانداران کنونی عمارت شهرداری با فرار رو به جلو دیگران را متهم میکنند و هنوز زیرساختها و اقدامات اولیه را برای اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا و یا حمل بهداشتی و اصولی زباله به محل دفن مهیا نکردهاند.
عجز شهرداری از حل معضل زباله
در عین حال سرپرست شهرداری بابل در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: هیچ مسئولی نمیتواند در انجیلسی خود را مبرا بداند زیرا این فاجعه زیست محیطی مربوط به این سایت نیست بلکه مربوط به وعدههایی بوده که به علت نگاههای جزیرهای محقق نشده است.
قاسم دابوئیان تصریح کرد: تهدید زباله انجیلسی فقط مربوط به بخش بابلکنار و یا یک شهرستان نیست بلکه با نفوذ شیرابهها به آبهای زیرزمینی سفره غذایی مردم تهدید میشود.
وی افزود: رفع معضل زباله از توان شهرداریها خارج است و عزم و اعتبار ملی را میطلبد تا تهدید زباله به فرصتی برای منابع در آمدی شهرستان تبدیل شود.
دابوئیان افزود: اولین گام برای حل معضل زباله، تفکیک زباله از مبدا به صورت اصولی و کارشناسی است تا با به پای کار آمدن تمام دستگاههای اجرایی و استفاده از توان زباله گردها این معضل به صورت ریشهای حل شود نه مانند ادوار گذشته به صورت نیمهکاره رها شود.
سرپرست شهرداری بابل اظهار داشت: سایت انجیلسی با تمام مخاطراتش آبرومندانهترین سایت زباله در شمال کشور به شمار میرود زیرا در این سایت زیرساختهای مناسب فراهم شده است و در حال حاضر مشکل این سایت با اعتباری بالغ بر ۲۱۰ میلیارد تومان و افزایش توان تولید کمپوست به ۲۵۰ تن و خرید دستگاه زباله سوز برای همیشه حل خواهد شد.
فاصله ۲ تا ۳ برابری تولید زباله شهرستان بابل با استاندارد جهانی
حسین حیدر پور رئیس محیط زیست شهرستان بابل نیز با ابراز نگرانی از ورود نهرهای روان شیرابه انجیلسی به سفرههای آب زیرزمینی گفت: انجیلسی در ۳۲ کیلومتری شهرستان بابل و در بالادست واقع شده است که به علت شیب منطقه و بارش ۱۰۵۰ میلی متری در طول سال از نظر جانمایی اصلاً مورد تأیید محیط زیست نیست.
وی تصریح کرد: متأسفانه راین سایت روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر مکعب شیرابه تولید میشود و این در حالیست که از ۲۵۰ تا ۲۸۰ تن زباله تولید شده در روز ۴۰ درصد آن تصفیه و مابقی به صورت خام دفن میشود.
حیدر پور عنوان کرد: سرانه تولید زباله برای هر نفر به صورت استاندارد ۳۰۰ گرم بوده و این در حالیست که ما با استاندارد جهانی سرانه تولید زباله ۲ تا ۳ برابر فاصله داریم و زمانی میتوانیم جلوی فاجعههای زیست محیطی را بگیریم که طرح تفکیک زباله از مبدا به صورت اصولی صورت پذیرد.
وی با بیان اینکه هنوز اولین پلاستیک تولید شده توسط بشر به دامان طبیعت برنگشته است عنوان کرد: کاهش میزان تولید زباله بسیار حائز اهمیت است و باید در این زمینه در جامعه فرهنگ سازی و آموزش با تبلیغات رسانهای انجام شود.
قاسم عزیززاده گرجی فرماندار شهرستان بابل هم در گفتگو با خبرنگار مهر با ابراز نگرانی از این فاجعه زیست محیطی گفت: منتظر خبرهای خوش بعد از سفر رئیس جمهور برای حل شدن این گره کور بحران زیست محیطی هستیم.
اگرچه تفکیک زباله از مبدا به عنوان راهکار مهم برای کاهش تولید زباله در مناطق مختلف استان از جمله بابل به شمار میرود اما فرهنگ سازی نشدن در این زمینه و نبود زیرساختهای مناسب سبب شده تا همچنان طلای کثیف به عنوان زباله دور ریخته و معضل زیست محیطی جنگلهای بکر انجیلسی را به کام مرگ کشاند..
نظر شما