به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، از بین چندین و چند باری که تا به امروز قهوه نوشیده اید و از حس و عطر و طعم آن لذت برده اید، حتما این سوال برای شما پیش آمده که این نوشیدنی پرطرفدار از کجا به دست آمده است. اگر بخواهیم به جواب این سوال برسیم، باید در مرحله اول به سراغ درخت قهوه برویم و با ویژگیهای آن آشنا شویم. با ما همراه باشید تا در این مطلب در کنار پاسخ به این سوالها، از انواع درخت قهوه بگوییم و ببینیم چطور میتوان در خانه قهوه پرورش داد.
درخت قهوه چیست؟
درخت قهوه درختی همیشه سبز است، گیاهی گلدار از گونه روناسیان به اسم کافا (coffea) که در نواحی گرمسیری در میآید و میوه خوش عطر و طعم قهوه میدهد. درخت قهوه در ارتفاع، در کناره کوههای مناطق گرمسیری مانند برزیل، کلمبیا، اتیوپی و اندونزی رشد میکند.
هر درخت قهوه در حدود ۲۰۰۰ عدد میوه میدهد، میوههایی که با نام گیلاسهای قهوه هم نامیده میشوند. از این مقدار میوه معمولا در حدود نیم کیلو قهوه خالص به دست میآید.
گونههای مختلف درخت قهوه
در تمام دنیا، گونههای مختلفی از قهوه وجود دارد اما از بین تمام این گونهها دو گونه اصلی درخت قهوه به نام قهوه عربیکا (Coffea Arabica) و قهوه کانورا (Coffea Canephora) شهرت بیشتری دارد.
تفاوت گونههای درخت قهوه عربیکا و روبوستا
قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا کافئین کمتری دارد.
گونه عربیکا در برابر گونه روبوستا حساسیت بیشتری نسبت به آبوهوا دارد.
طعم و مزه قهوه به دست آمده از گیاه عربیکا از گیاه روبوستا بهتر است و به همین دلیل با قیمت بیشتری به فروش میرسد.
گیاه عربیکا در برابر آفات مقاومتر است.
میزان باردهی گیاه عربیکا کمتر است.
قهوه روبوستا دوبار در سال میوه میدهد اما گلدهی و میوهدهی قهوه عربیکا یک بار در سال است.
ویژگیهای ظاهری درخت قهوه
درخت قهوه برگهایی براق دارد، به رنگ سبز و به شکل بیضی. طول آن به ۳ تا ۱۰ متر میرسد و در هر سال معمولا یک بار گل میدهد. ۶ تا ۸ هفته بعد از گلدهی، گلها تبدیل به میوههایی سبز رنگ میشوند، سپس به رنگ زرد و صورتی در میآیند و در نهایت به رنگ قرمز و بنفش، تغییر رنگ میدهند؛ زمانی که میوه برای برداشت آماده است.
با وجود اینکه درخت قهوه میتواند تا ۱۰ متر نیز رشد کند؛ اما برای راحتی برداشت قهوه، آن را هرس میکنند و قد آن را به اندازه یک بوته نگه میدارند.
درخت قهوه چند سال عمر میکند؟
درخت قهوه همان طور که گفتیم بعد از ۳ تا ۵ سال شروع به میوهدهی میکند و تا ۱۵ الی ۲۰ سالگی به رشد خود ادامه میدهد.
درخت قهوه در ایران
ایران کشور خشکی است و در بیشتر مساحت آن، باران بسیار کمی میبارد. دلیلی که باعث شده است درخت قهوه محیط مناسبی برای رشد در ایران نداشته باشد و ثمر ندهد. البته تلاشهایی برای پرورش این میوه در جنوب ایران به ویژه استان سیستان و بلوچستان انجام شده است؛ اما به دلیل اقلیم خاصی که میوه قهوه نیاز دارد، امکان موفقیت و پرورش درخت قهوه ایرانی بسیار کم است.
نحوه پرورش و تکثیر گیاه قهوه در منزل
درخت قهوه یکی از محبوبترین و جذابترین گیاهان آپارتمانی محسوب میشود. گیاهی که مراقبت از آن چندان سخت نیست، مقاومت زیادی از خود در برابر شرایط آپارتمانی نشان نمیدهد و انرژی فوقالعادهای به خانه و محیط کاریتان میآورد.
مراحل پرورش قهوه در خانه
اگر به پرورش قهوه در خانه علاقه دارید، برای داشتن یک گیاه سالم و شاداب باید مراحل زیر را دنبال کنید:
* تهیه دانه قهوه
نخستین قدم برای داشتن یک گیاه سالم قهوه، انتخاب دانههای سالم است. سعی کنید برای خرید دانه قهوه به مراکز معتبر مراجعه کنید و از سلامت دانههای قهوه مطمئن شوید.
البته اگر نمیخواهید از ابتدا کار را شروع کنید و مدت زمان زیادی برای بزرگ شدن و گلدهی درخت قهوه صبر به خرج دهید؛ بهتر است به سراغ نهالهای دو یا سه ساله قهوه بروید.
* جوانه زدن دانه قهوه
برای اینکه دانه قهوه جوانه بزند، لازم است آن را به مدت ۲۴ ساعت درون آب قرار دهید.
هر اندازه دانه انتخابیتان با کیفیتتر باشد، سریعتر جوانه میزند و در مدت ۲ تا ۳ ماه از خاک بیرون میآید.
نکات مهم مراقبت و نگهداری از درخت قهوه
خاک: پس از جوانه زنی دانه قهوه، باید آن را به گلدان بزرگتری ببرید و خاک مناسبی برای آن تهیه کنید. درخت قهوه ریشههای عمیقی دارد پس باید گلدان بزرگی برای آن تهیه کنید و به سراغ خاکهای نفوذپذیر با PH ۶ بروید.
نور: درخت قهوه به نور زیاد اما غیر مستقیم نیاز دارد. به هیچ عنوان آن را در برابر نور مستقیم آفتاب قرار ندهید.
رطوبت: محیط پرورش گیاه باید رطوبت کافی داشته باشد، اگر میخواهید درخت قهوه شاداب و سالمی پرورش دهید.
آب: درخت قهوه همچنین به آب زیادی نیاز دارد، در ماههای اول باید هفتهای ۳ بار آن را آبیاری کنید. البته میزان آبدهی به گیاه در طول فصلهای مختلف سال متفاوت است.
دما: حواستان به دمای محیط هم باید باشد. درخت قهوه تحمل سرمای زیاد را ندارد و دمای محیطی آن نباید کمتر از ۳۰ درجه باشد.
هرس: زمانی که ارتفاع درخت به بالای ۶۰ سانتیمتر رسید، نوک شاخههای بلند آن را کوتاه کنید.
آفت: اگر مراقبت خوبی از این گیاه انجام دهید، معمولا دچار آفات نمیشود. معروفترین آفتی که روی درخت قهوه به چشم میخورد، لکههای سفید روی برگهای گیاه است.
https://www.bonmano.com/coffee-tree/
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما