به گزارش خبرگزاری مهر، علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران صبح امروز در چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای در دوشنبه سخنرانی کرد.
شمخانی در ابتدای این سخنرانی از رئیس جمهور و همتای تاجیکستانی خود به خاطر برگزاری چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای تشکر و قدردانی کرد.
او در ادامه با تبیین شرایط منطقه به ویژه تحولات افغانستان در بیست سال گذشته و با اشاره به شکست و فرار مفتضحانه آمریکا از افغانستان، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان برقراری امنیت و صلح و ثبات در افغانستان بوده و آن را بستر مورد نیاز برای توسعه و رفاه مردم این کشور و نیز مردم منطقه میداند.
شمخانی با اشاره به اینکه ایران در طول سالهای متمادی میزبان نزدیک به پنج میلیون نفر از مردم شریف افغانستان بوده است، گفت: در غیاب کمکهای مؤثر بینالمللی و در شرایط تحریمهای ظالمانه، میزبانی از این تعداد مشکلات فراوانی را بر کشور ما تحمیل کرده است.
وی تصریح کرد: جمعیت اتباع افغانستان که به ایران آمدهاند از جمعیت ۱۱۰ کشور در دنیا بیشتر است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان افزود: مقصر اصلی در وقوع دو فاجعه شامل بروز جنگ بیستساله در افغانستان و جنگ اوکراین سیاستهای غلط و توسعهطلبانه آمریکا است.
وی گفت: آمریکا نه تنها باید داراییهای مردم افغانستان را آزاد کند، بلکه باید خسارتهای مادی که در افغانستان به بار آورده را جبران کند.
شمخانی در ادامه گفت: ایران، امنیت در منطقه را امری به هم پیوسته میداند و معتقد است، امنیت، صلح و ثبات در افغانستان برای همه کشورهای منطقه ضروری و لازم است.
وی تصریح کرد: کشورهای منطقه باید با تمرکز بر عوامل امنیت آفرین، اقدامات بازدارنده مشترک برای جلوگیری از شکلگیری هستههای ناامنی و بیثباتی را در دستور کار قرار دهند.
شمخانی تروریسم و افراطگرایی را از عوامل مهم ناامنی در افغانستان ذکر کرد و گفت: متأسفانه شواهد و قرائن نگرانکنندهای از حضور و دخالت برخی کشورهای منطقه و فرامنطقهای در انتقال و هدایت تروریستها به افغانستان در دست داریم.
وی افزود: البته برای مقابله با این مشکل باید کشورها، به ویژه هیأت حاکمه افغانستان پاسخگوی مسئولیتهای خود باشند.
شمخانی گفت: احساس تبعیض و محرومیت از حقوق در ابعاد مختلف یکی از اصلیترین زمینههایی است که اجازه سو استفاده را به گروههای تروریستی میدهد و باید بسترهای چنین بلایی را از بین برد.
دبیر شورای عالی امنیت کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امنیت و ثبات در افغانستان رابطهی وثیقی با استقرار حاکمیت فراگیر دارد، تصریح کرد: اگر اقوام و گروههای این کشور خود را شریکی مؤثر در حاکمیت و ادارهی آن بدانند، حداقل بخشی از مشکلات این کشور التیام مییابد.
شمخانی با اشاره به تداوم دخالتهای آمریکا در افغانستان، گفت: اگر بخواهیم زمینه دخالت آمریکا در افغانستان را محدود کنیم، باید با همکاری یکدیگر برای حل مشکلات مردم این کشور به ویژه مشکلات اقتصادی راه حلهای مناسب را اتخاذ کنیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، تلاش همگانی برای مقابله با تروریسم و کمک به ایجاد سازوکاری برای بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان را از دیگر راههای کمک به ایجاد ثبات در این کشور ذکر کرد.
نظر شما