خبرگزاری مهر - گروه استانها - محمد حسین عابدی: ساعت ۱۷ را نشان میدهد کوچهای خلوت در محله زینبیه جایی که کمتر ترافیک خودروها در آن شکل میگیرد. پراید سفیدی تقریباً همه کوچه ۱۲ متری را که دو سمتش هم دو خودرو پارک شده را گرفته است، ماشینها بوق میزنند و راننده چندین و چند بار مسافت چند متری را بالا و پایین میکند.
مردم کلافه شدهاند اما راننده سرسختی میکند تا خودرویش را در جایی که هیچ ماشین دیگری هم تا ۳۰ متری نیست پارک کند. اصرار بر روی دنده عقب؛ آنقدر صدای بوقها بلند میشود که راننده تصمیم میگیرد بیخیال جای پارک شود بعد از دو بار خاموش کردن به انتهای کوچه میرود و از کوچه مقابل مسیر موازی را طی کرده و باز به همان کوچه اول باز میگردد و این بار خودرویش را کناری میگذارد.
گواهینامه داران بی مهارت
مشخص میشود علی رغم داشتن گواهینامه قادر به حرکت با دنده عقب نیست! و فقط میتواند در مسیرهای صاف و جایی که خودرویی نیست، پارک کند. ۱۵ دقیقهای معطل است و بعد از پارک دشوار خودرو چند قرص از داروخانه میخرد و مجدداً سوار خودرو میشود اگر قرار باشد برای هر کار سه دقیقهای ۱۵ دقیقه معطل شود، مشخص نیست چطور روزگارش را میگذراند!
این صحنهای است که بارها در شهرهای استان سمنان دیده میشود و به وضوح نشان میدهد که شرایط آموزش رانندگی و گواهینامه دادن به مردم نامناسب است تا ملغمهای از ترافیک و عصبیت را در شهرها راه بیندازد و کی است که این روزها با افزایش خودروها شاهد پارکهای غیراصولی و دوبل و حتی سوبل در خیابانها نباشد کسانی که کوچکترین مهارتهای رانندگی را ندارند اما در عین شگفتی گواهینامه گرفتهاند!
کافی است که یک لحظه به این فکر کنیم که با چنین مهارتهای اندک رانندگی چه ضررهای جانی و مالی به مردم وارد کردهایم و حتی روحمان هم خبر ندارد. آیا ممکن نیست پارک اشتباه یک خودرو موجب تصادف شخصی شود و ما حتی به دلیل عدم حضور در خودرو، از ماجرا خبر هم نداشته باشیم؟ به راستی چند مورد ممکن است برایمان رخ داده باشد؟ چند بار برای خرید در خیابانها ترافیک درست کرده و مانع رسیدن یک بیمار بدل حال به بیمارستان شدهایم؟ آیا خودمان میدانیم؟
۳ مقصر اصلی شرایط امروز
یک بازنشسته نیروی انتظامی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه افزایش روز افزون خودرو، خیابانهای قدیمی که جای کافی برای این حجم خودرو را ندارند و همچنین افت شدید کیفیت آموزش رانندگی سه مقصر اصلی وضعیت اسفناک رانندگی درون شهری استان سمنان هستند، گفت: به این عوامل البته باید افت کیفیت خودروها را نیز اضافه کرد که در مقوله کیفیت رانندگی مؤثر است اما سه عامل اصلی همان مسائلی بودند که در بالا ذکر شد چرا که وقتی انسان مهارت داشته باشد، با وانت قدیمی هم میتواند به درستی رانندگی کند.
محسن حسن رضایی با بیان اینکه آموزشگاههای رانندگی یکی از نمونههای ناموفق خصوصی سازی در کشورمان بودند، بیان کرد: از زمانی که آموزشگاههای رانندگی به این شکل متصدی گواهینامه و آموزش شدند شاهد کاهش چشم گیر افت آموزشهای رانندگی هستیم امروز در واقع رانندگان بسیاری در خیابانها هستند که تنها میتوانند ماشین را راه ببرند و این با رانندگی کردن تفاوتهای بسیاری دارد. متأسفانه آموزشگاهها کاری کردهاند که راه بردن ماشین آموزش داده شود نه رانندگی؛
وی با بیان اینکه سابقاً اصلاً چنین مسائلی در رانندگی وجود نداشت، افزود: وقتی مؤسسهای هزینه درآمد شد دیگر شما نمیتوانید به کیفیت آموزشی امیدی داشته باشید مثال این آموزشگاهها همان دانشگاه آزاد است مگر میتوان دانشجویی که میلیونها تومان هزینه میکند را قبول نکرد؟ مؤسسات رانندگی نیز به واسطه هزینه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی که دریافت میکنند در واقع نمیتوانند بیش از یک مدت زمان خاص برای آموزش شخصی وقت بگذارند و لذا سودشان در این است که به زودی سراغ نفر بعدی بروند و این چرخه درآمدزایی را رعایت کنند که البته در این هزینههای گزاف و مشکلات معیشتی به خودشان حق هم میدهند.
این کارشناس و صاحب نظر حوزه رانندگی با بیان اینکه گسترش خیابانها به خصوص در بافتهای مرکزی شهرهای استان چندان امکان پذیر نیست و اگر هم باشد با تملکهای هزاران میلیارد تومانی، هزینهای گزاف میطلبد که انجام آن را دشوار میسازد، گفت: طرحهای ترافیکی مانند زوج و یا فرد میتواند تا حدی مؤثر باشد اما در واقع اینها مسکنهایی چند ساله هستند و با این روند تولید خودرو دوباره بعد از ۱۰ سال همان وضعیت تکرار میشود لذا در کنار ایجاد زیرگذر و روگذرها، مسیرهای جداکننده، پلها و… میبایست بر کیفیت آموزشها هم نظارت کرد.
رضایی با بیان اینکه موارد فراوان داریم افرادی که گواهینامه دارند اما دنده عقب یا پارک دوبل را نمیتوانند انجام دهند، ابراز کرد: غیرممکن است مردم با صحنههایی مشابه با این روبرو نشده باشند و این نگران کننده است، گفت: سابقاً شما اگر مهارت رانندگی نداشتید یک سال باید هر هفته مراجعه میکردید آنقدر تمرین میکردید تا آن ضعف حل شود اما این روزها اصلاً مشخص نیست ملاکها چیست و چطور میشود کسی که نمیتواند خودرویش را پارک کند، گواهینامه میگیرد.
وی با بیان اینکه اصلاح هندسی معابر، یکطرفه کردن معابر و… میتواند اثراتی داشته باشد اما در اصل باید بازنگری اساسی در وضعیت گواهینامهها صورت گیرد، افزود: پلیس باید در مواردی که افراد مهارت ندارند قاطعانه ورود کرده و حتی گواهینامه افراد را باطل کند که البته با این کار اول به خود راننده لطف کرده و سپس به دیگر مردم چرا که راننده بی مهارت یک اسلحه کشتار مردم است که ضامن آن کشیده شده و هر لحظه ممکن است خانوادهای را داغدار کند.
تصادفات فوتی افزایش یافت
آمارها نشان میدهد تصادفات در شهرهای استان سمنان افزایش یافتهاند. آنطور که مدیرکل پزشکی قانونی استان سمنان به خبرنگار مهر، میگوید: متأسفانه در بهار سال جاری ۸۳ نفر شامل ۶۰ مرد و ۲۳ زن در تصادفات درون و برون شهری استان جان خود را از دست دادند که کاهش تصادفات منجر به فوت میبایست در بستر فرهنگ سازی رانندگی، صورت گیرد.
مهدی نوروزی با بیان اینکه میزان تصادفات منجر به فوت در استان طی بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از یک سوم بیشتر بوده است، بیان کرد: آمارها نشان از افزایش تلفات رانندگی در استان میدهد. نکته مهم اینجا است که ۲۷ نفر از جان باختگان حوادث رانندگی سال جاری فقط در نوروز جان خود را از دست دادند که آمار بالایی است.
وی با بیان اینکه شش مورد تصادف منجر به فوت در درون شهرهای استان سمنان طی بهار سال جاری رخ داده است، افزود: در بهار سال جاری یک هزار و ۴۰۰ نفر از بابت تصادفات رانندگی مصدوم و راهی پزشکی قانونی شدند از سوی دیگر باید گفت این آمار هم نسبت به مدت مشابه سال قبل نزدیک به ۱۵ درصد بیشتر است.
آموزش و نقش رسانهها
استاندار سمنان نیز در گفتگو با مهر، با بیان اینکه رسانهها در آموزش رعایت قوانین رانندگی نقش ویژه ای داشته و در این زمینه اهتمام بیشتری داشته باشند، گفت: در کنار فرهنگ سازی و آموزش اقداماتی نیز در استان انجام شده که از جمله آنها میتوان به برخورد جدی قانونی با موتور سواران متخلف که از کلاه ایمنی استفاده نمیکنند، اشاره کرد.
سید محمد رضا هاشمی همچنین خواستار توجه فرمانداران هشتگانه استان سمنان نسبت به مسائل شورای ترافیک شد و بیان کرد: بارها تاکید شده که با رانندگان پر خطر که جان مردم را به مخاطره میاندازند برخورد لازم صورت خواهد گرفت همچنین شهرداریها نسبت به اصلاح هندسی نقاط حادثه خیز اقدام کنند.
مراجعه به دو آموزشگاه رانندگی برای مصاحبه ابتدا به خوبی مورد استقبال قرار گرفت اما زمانی که موضوع کیفیت آموزشی مطرح شد هیچکدام از این دو آموزشگاه حاضر به گفتگو نشدند از طرف دیگر آموزشگاهها اما تلویحاً اشاره دارند که مدام کار و نحوه آموزش آنها از سوی راهنمایی و رانندگی مورد نظارت شدید قرار میگیرد و تمام آموزشها با قوانین جدید به خوبی صورت میگیرد.
مربی با ذهن مشوش نمیتواند به آموزش کیفی فکر کند!
در این بین فقط یک مربی آموزشگاه رانندگی آن هم با شرط عدم ذکر نام خود حاضر به مصاحبه شد و با بیان اینکه عوامل آموزشگاه نباید در این باره مطلع باشند، به خبرنگار مهر، گفت: کاهش کیفیت آموزشی را میپذیریم اما واقعاً مربی که هزاران بدبختی دارد، اجاره خانه، سوخت، خرج خودرو، گرانی قطعات، وام و قسط و حقوق ناکافی و… ذهنش را مشغول کرده، مگر میتواند بهترین کیفیت را از خودش ارائه کند؟
وی که با یک پراید ۱۲ سال است که آموزش میدهد، میافزاید: فکر میکنید اگر کار مناسبتری وجود داشت یک نفر از این مربیان به آموزشگاه میآمد و برای ماهی شش تا هفت میلیون تومان این همه ساعت کار دشوار را در گرما و سرما تحمل میکرد؟ مربی وقتی میتواند تمام تمرکز خودش را روی آموزش بگذارد که خودش اول از همه ذهن آرامی داشته باشد از سوی دیگر بسیاری مربیان ما در همین آموزشگاه و آموزشگاههای قبلی که من کار میکردم خودشان هم پارک دوبل بلد نیستند و صرفاً آمدهاند تا به عنوان شغل دوم درآمدی کسب کند.
یکی از نکاتی که این مربی بیان میکند این است که در سال ۱۴۰۱ هنوز یک بار هم به چشم ندیده که کسی برای بازرسی و بازدید از آموزشگاه سری بزند البته وی تاکید میکند که شاید هم کسانی آمده باشند اما او ندیده است. عجیب اینجا است که چرا باید مربی که هزاران گرفتاری و مشکل دارد، مسئول آموزش افراد باشد؟
نظر شما