خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: سازمان هواشناسی با صدور هشدار قرمز رنگ از رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید، تگرگ و صاعقه، خیزش گردوخاک شدید از سه شنبه تا جمعه (۴ تا ۷ مرداد ماه) در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، هرمزگان و برخی استانهای دیگر خبر داد.
رگبارهای موسمی کماکان در جنوب شرق و شرق کشورمان تا پایان هفته ادامه دارد و شدت این بارشها در حد هشدار قرمز است و ضروری است هموطنانمان در این مناطق تمهیدات لازم را داشته باشند.
در این شرایط جوی خطر وقوع سیلاب، طغیان رودخانهها، آبگرفتگی گسترده، اختلال در ناوگان حمل و نقل و احتمال تخریب پل و مسدود شدن جاده دور از انتظار نیست.
احتمال نفوذ توده هوای موسمی
در همین زمینه استانداری خوزستان اقدام به برگزاری جلسات مدیریت بحران برای مقابله با این پدیده کرده است و مدیریت بحران خوزستان درباره نفوذ توده هوای موسمی مونسون و وقوع رگبار همرفتی در استان اخطاریه صادر کرد.
اداره کل مدیریت بحران خوزستان برای نفوذ توده هوای موسمی مونسون هند، افزایش رطوبت و شرجی، بالا بودن ضرایب ناپایداری، وقوع رگبار همرفتی، رعد و برق و وزش تندبادهای لحظهای، از پیش از ظهر چهارشنبه پنجم مرداد تا اواخر وقت سه شنبه ۱۱ مردادماه ۱۴۰۱ در اکثر مناطق و به ویژه در بعد از ظهرها رگبار، رعد و برق، احتمال ریزش تگرگ، سیلابی شدن مسیلها و رودخانههای فصلی و وزش باد شدید همراه با طوفان لحظهای در مناطق مستعد و کوهستانی شمال شرق، شرق و جنوب شرق و در بقیه مناطق استان رگبار پراکنده، رعد و برق، وزش باد شدید در برخی نقاط همراه با طوفان لحظهای و برخاستن گرد و خاک همرفتی هشدار سطح نارنجی صادر کرد.
بر این اساس آماده باش کامل اعضای ستاد و سایر دستگاههای مرتبط و اتخاذ تمهیدات لازم توسط مسئولان مربوطه توصیه شده است.
همچنین مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری خوزستان گفت: طبق گزارش هواشناسی، احتمال آبگرفتگی معابر، فعال شدن رودخانههای فصلی و مسیلها و وقوع سیلاب در شهرستانهای اندیکا، باغملک، ایذه، رامهرمز، هفتکل، رامشیر، امیدیه، آغاجاری، بهبهان و هندیجان پیش بینی شده است.
مهراب فلسفی زاده همچنین به شهروندان به ویژه گردشگران و عشایر و روستاییان، توصیه کرد تا از قرار گرفتن در حاشیه رودخانههای فصلی، مسیلها، سیلاببرها خودداری کنند.
وی گفت: مردم به دلیل احتمال وقوع صاعقه و بارش باران، در ارتفاعات و کوهستان حضور پیدا نکنند.
آماده باش هلال احمر خوزستان
از سوی دیگر معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان از اعلام آمادهباش به همه شعب و پایگاههای این جمعیت خبر داد.
امیرعباس نجفی با اشاره به پیشبینی بارشهای همرفتی اظهار کرد: در پی صدور هشدار سطح نارنجی از سوی ادارهکل هواشناسی خوزستان، به همه شعب و پایگاههای جمعیت هلال احمر خوزستان اعلام آمادهباش شده است.
وی با بیان اینکه آمادگی کامل برای مقابله با این پدیده وجود دارد، افزود: با توجه به پیشبینی بارندگی سنگین و وزش باد عمدتاً در مناطق شمال خوزستان، وضعیت نارنجی اعلام شده تا آمادگی کامل برای پوشش امدادی لازم وجود داشته باشد.
نجفی بیان کرد: علاوه بر تیمهای امداد و نجات، ۲۵۴ حامی جمعیت هلال احمر نیز در خوزستان داریم؛ این افراد نیروهای آموزشدیده هستند و هنگام وقوع حوادث بلافاصله وارد عمل میشوند.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان با بیان اینکه انبارهای این جمعیت نیز همیشه شارژ هستند، گفت: انتظار میرود مدیریت بحران شهرستانها، در مقوله نجات با نیروهای جمعیت هلال احمر همکاری لازم را داشته باشند.
نجفی افزود: از عشایر و گردشگران میخواهیم از درهها، مسیلها و حتی رودخانههای کوچک که به نظرشان احتمال آبگرفتگی در این رودخانهها وجود ندارد، دور شوند.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان با اشاره به پیشبینی احتمال اصابت صاعقه نیز بیان کرد: افراد برای پیشگیری از خطر صاعقه، اشیای فلزی همراه خود نداشته باشند و از حضور در ارتفاعات پرهیز کنند و آنتن موبایل خود را نیز قطع کنند.
عشایر مراقب باشند
همچنین مدیرکل امور عشایر استان خوزستان ضمن هشدار به عشایر از احتمال وقوع طوفان و سیل در شهرهای شرقی استان خبر داد.
سید اسکندر موسوی زاده گفت: به عشایر و روستاییان، گردشگران، کوهنوردان، زنبورداران و سایر هموطنان توصیه میشود از قرار گرفتن در حاشیه رودخانههای فصلی و مسیلها خودداری کرده و به دلیل احتمال وقوع صاعقه و بارش باران، در ارتفاعات و کوهستان حضور پیدا نکنند.
مدیرکل امور عشایر همچنین به دامداران خوزستانی هشدار داد که هرچه سریعتر چادرها و احشام خود را از حاشیه رودخانههای استان به مکان امنی منتقل کرده و با توجه به احتمال وقوع صاعقه، طوفان و بادهای شدید، عشایر چادرهای خود را محکم کرده و از روز چهارشنبه تا اخر هفته به هیچ وجه فرزندان خردسال و کهنسالان خود را در چادر تنها نگذارند.
وی بیان کرد: عشایر علاوه بر استقرار در مناطق امن در زمان بارش از تردد در مسیر رودخانههای فصلی و دائمی و آبراههها و ارتفاعات خودداری کنند و مواد غذایی و دارویی به اندازه کافی ذخیره کرده و ارتباط خود را با ادارات امور عشایر، هلال احمر و فرمانداریها حفظ کنند.
توصیه پیشگیرانه به کشاورزان
سازمان جهاد کشاورزی خوزستان نیز در پی هشدار هواشناسی جهت پیشگیری از خسارات احتمالی توده هوای مونسون هند توصیههایی صادر کرد.
معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان در جلسه مدیریت بحران در بخش کشاورزی برای پیشگیری از خسارات احتمالی مونسون هند گفت: با توجه به هشدار هواشناسی در خصوص توده هوای مونسون هند و احتمال جاری شدن سیل، رعد و برق، تندباد و طغیان رودخانههای دائمی و فصلی طی روزهای پنجم تا ۱۱ مردادماه سال جاری از عشایر درخواست میشود از برپایی کمپ، چادر و چرا یا تعلیف دام در حاشیه رودخانهها جداً پرهیز کنند؛ همچنین کشاورزان نسبت به جمع آوری پمپهای آب، رایزرهای آبپاش و کلیه تجهیزات سیستمهای نوین آبیاری در حاشیه و بستر رودخانهها در اسرع وقت اقدام و دامداران نیز نسبت به مقاوم و ایمن سازی جایگاه دام اقدام کنند.
سلطان کاظمی با اشاره به احتمال خسارت جدی به گلخانهها و باغات از گلخانه داران و باغداران خواست اقدامات لازم در خصوص مقاوم سازی سقف و ساختار گلخانهها و تأسیسات باغات انجام همچنین برای جبران خسارات احتمالی نسبت به بیمه زراعت و باغات خود اقدام عاجل کنند.
کاظمی با بیان اینکه حسب اعلام صندوق بیمه کشاورزی، دفاتر بیمه کشاورزی حتی در روز جمعه هفته جاری فعال هستند از کلیه دامداریها، زنبورداران و مرغداران که هنوز اقدام به بیمه نکردهاند درخواست کرد سریعاً با مراجعه به دفاتر بیمه جهت بیمه کردن دام، طیور و زنبورعسل خود اقدام کنند.
معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان از زنبورداران درخواست کرد کندوهای خود را از مسیر حاشیه رودخانهها و محلهای احتمالی وقوع سیلاب در حاشیه درهها و کوهها به مکان امن جابجا کنند. تأمین آب و غذا برای کندوها و زنبورداران نیز پیش بینی و مسیرهای تردد در زمان بحران نیز بررسی شود.
کاظمی با اشاره به اهمیت استحکام فیلتراسیون های آبیاری تحت فشار از کشاورزان خواست کلیه فلوم ها، تیپها و لولههای نخ دار در اراضی و لولههای کار شده بر روی زمین، کلیه ماشینهای آبیاری از جمله سنترپیوت، لینیر و … جمع آوری شود.
توصیه به دامداریها
همچنین اداره کل دامپزشکی خوزستان در پی هشدار هواشناسی جهت پیشگیری از خسارات احتمالی توده هوای مونسون هند توصیههایی صادر کرد.
در متن توصیههای اداره کل دامپزشکی خوزستان آمده است: از چرای دامها در شرایط جوی نامساعد به ویژه در ارتفاعات جلوگیری شود، بستر رودخانهها و حریم خطوط فشار قوی انتقال برق، با توجه به کاهش دما، دامداران پناهگاه مسقف برای دور نگه داشتن دامها از کوران باد و تهیه بستر با ضخامت مناسب، خشک و عایق بالا بردن درجه حرارت بدن دام ایجاد کنند. تأمین ذخیره آب آشامیدنی مورد نیاز دامها ضروری است. خشک کردن گوسالهها و برهها پس از تولد، خوراندن آغوز گرم بلافاصله پس از تولد و خوراندن شیر گرم از دیگر توصیههای لازم برای مقابله با آسیب به دامها است، با فرا رسیدن بارندگی و مرطوب شدن بستر نگهداری دامها برخی از انواع بیماریها مانند پنومونی و گندیدگی سم شیوع پیدا میکند، انگلهای گوارشی و ریوی در شرایط سرما فعالیت بیشتری دارند و خوراندن داروهای ضد انگل به دام زیر نظر دامپزشک ضروری است و همچنین در تغذیه دامها باید فراهم کردن پروتئینها، مواد معدنی به ویژه انرژی اضافی مد نظر قرار گیرد.
این اداره کل در توصیهای به مرغداری نیز اعلام کرده است: طیور را گرم و خشک نگه داشته شوند و به منظور حفظ و تداوم تولید تخم مرغ، مرغداران باید فضایی گرم و خشک برای طیور خود مهیا کنند. خروجیها در واقع به منزله تهویه بوده اما در صورت افزایش تراکم هوا، به جریان هوای بیشتری نیاز است.
همچنین اداره کل دامپزشکی استان خوزستان در توصیهای به زنبور داران آورده است: فضای داخل کندو را با موادی از قبیل روزنامه، برگ خشک درختان و گونیهای پلاستیکی پر کنند تا فضا کندو کاملاً تنگ و متراکم شود و به حفظ گرما کمک کند، کندوی سالم کندویی است که در آن هیچ گونه سوراخ یا درزی وجود نداشته باشد و کندوها در مسیر وزش باد و سیلاب نباشند، کندو باید حداقل ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد تا رطوبت را از طریق زمین نگیرد و همچنین با آمدن برف، دریچه پرواز بسته نشود و کندو باید عاری از هرگونه موم، موم مانده از سال گذشته و لاشه زنبوران مرده باشد.
نظر شما