به گزارش خبرگزاری مهر، ترحم بهزاد در جلسه بررسی آخرین وضعیت باغ ملی باریجه در زنجان، اظهار کرد: بیش از ۶۰ درصد گیاهان دارویی را میتوان در شرایط دیم، در دیمزارها تولید کرد. به علت کمتوقع بودن این گونهها در شرایط بحران کمآبی کشور و افت سفرههای آب زیرزمینی، توسعه گیاهان دارویی با مصرف آب کمتر، ارزشافزوده بیشتری را تولید میکند.
وی تصریح کرد: وجود تنوع اقلیمی یکی از دلایل به وجود آمدن گونههای بومی و انحصاری متعدد در کشور است که در هر اقلیم تعداد زیادی گونه گیاهی وجود دارد و میتوانند به طور رسمی در سیستم دارویی ایران وارد شوند. گیاهان دارویی میتوانند جایگزین بسیار مناسبی برای فعالیتهای دامداری در مراتع باشند و با ایجاد پوشش گیاهی، بهرهوری چندین برابر دام، ارزش خواهد داشت.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداریبا بیان اینکه گیاهان دارویی در مراتع با کوچکترین اقدام احیا و تولید میشود، تصریح کرد: با عملیات بیولوژیک و قرق، پوشش گیاهی آن کامل میشود و رسیدن به تولید کلیماکس و امکان بهرهبرداری بلندمدت نیز میسر خواهد شد.
بهزاد ادامه داد: استفاده حداکثری از طبیعت و فرآوردههای طبیعی در راستای سلامت انسان و رفاه اجتماعی با حفظ چرخههای اکوسیستمی طبیعت، افزایش تقاضای جهانی به محصولات طبیعی و گیاهی استاندارد، باعث افزایش صادرات گیاهان دارویی و ارزآوری، رونق اقتصادی و بهبود معیشت بهرهبرداران خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه با برنامهریزی در این حوزه باید مانع قاچاق گیاهان دارویی که ذخایر ارزشمند ژنتیکی کشور هستند، شد، افزود: طبق بخشنامه اعلام شد که در همه استانها رویشگاه گیاهان دارویی شناسایی و اقدامات مورد نیاز نیز اعلام شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه ۳۶۲ هزار هکتار از مراتع کشور عملیات توسعه گیاهان دارویی انجام شده است، یادآور شد: در این بخش باید با دقت عمل کرد. در رابطه با وضعیت گیاهان دارویی در منطقه شمالغرب نیز با توجه به وجود ذخایر ارزشمند باید توجه لازم به این حوزه انجام شود.
بهزاد به ضرورت توجه به فرآوری داروهای گیاهی نیز اشاره کرد و یادآور شد: جمعآوری گیاهان دارویی باید منوط به ارائه طرح باشد، در غیر این صورت باید مانع کار بود. در رابطه با گیاه ارزشمند باریجه نیز باید به این نکته توجه کرد که این گیاه ارزشافزوده بالایی داشته و در صنایع دارویی کاربرد دارد.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری خاطرنشان کرد: در این شرایط باید خاستگاههای گیاه باریجه مورد رصد قرار گیرد و مانع قاچاق آن شد؛ چراکه قیمت بذر این گیاه در کشورهای همسایه برای صادرات به سایر کشورها بالا بوده و همین موضوع باعث به خطر افتادن این گیاه ارزشمند میشود. باید کاری کنیم که این گیاه در کشور فرآوری و در اختیار شرکتهای داروسازی قرار گیرد.
نظر شما