۲۷ مرداد ۱۴۰۱، ۱۷:۳۱

مهر گزارش می دهد؛

لزوم تشکیل زنجیره سیب در آذربایجان غربی/صنایع بسته بندی بروز شود

لزوم تشکیل زنجیره سیب در آذربایجان غربی/صنایع بسته بندی بروز شود

ارومیه – تشکیل زنجیره، بروزرسانی باغات، صنایع بسته بندی و سردخانه های استان از نیازهای ضروری آذربایجان غربی با تولید سالانه یک میلیون و ۲۰۰هزارتن به عنوان سیب قطب اول کشور به شمار می رود.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: آذربایجان غربی با تولید دو میلیون تن محصولات باغی یکی از مراکز مهم تولید محصولات باغی به خصوص سیب در کشور محسوب می‌شود، اشتغال به کار بیش از ۳۰ درصد از جمعیت استان در بخش کشاورزی به ویژه در بخش باغداری سبب شده صنعت باغبانی به عنوان صنعت مادر و تولید ثروت به شمار می‌رود.

تولید میانگین سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب درختی، احداث و ایجاد ۱۶ باب کارخانه، صنایع تبدیلی و تکمیلی آبمیوه و کنسانتره بخشی از مزیت‌های اقتصادی بخش کشاورزی به خصوص سیب در این استان محسوب می‌شود.

سالانه بیش از چهار میلیون تن سیب درختی در کشور تولید می‌شود و آذربایجان‌غربی با تولید بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار تُن از این محصول مقام نخست کشور را در این زمینه دارد؛ در این استان اشتغال حدود ۶۰ هزار خانوار به صورت مستقیم به سیب وابسته است و بیش از ۱۸۰ هزار خانوار به صورت غیرمستقیم در این عرصه فعالیت می‌کنند.

در کنار موانع سنتی سالیانه ازجمله نبود برنامه‌ریزی برای حمایت از تولید، عقب ماندن در رقابت با محصول خارجی، بسته‌بندی نامناسب محصول، منطقی نبودن قیمت‌ها با توجه به هزینه تولید و در برخی موارد همسان نبودن کیفیت سیب داخلی با نمونه‌های خارجی؛ در سال‌های اخیر مشکلات ارزی موجب شده تا صادرات و فروش سیب با مشکلات عدیده‌ای مواجه باشد.

نبود کانال بانکی مشخص بین ایران و کشورهای همسایه، نبود صرافی‌های مجاز در کشورهای هدف، عدم تولید محصولات با ذائقه روز دنیا ازجمله پوره سیب، چای سیب، میوه خشک و غیره و اصرار بر صادرات سیب به‌صورت تازه خوری و کنسانتره، وجود مشکلات حمل‌ونقل به همراه صرف زمان طولانی برای طی رویه‌های صادراتی ازجمله تخلیه و بارگیری مجدد در پایانه‌ها و بازارچه‌های مرزی، افت و تلفات محصولات کشاورزی و تحمیل هزینه اضافی برای صادرکنندگان از دیگر موضوعاتی است که به مشکلات بازار صادرات سیب دامن زده است.

امسال ۹۰۰ هزار تن سیب از باغات آذربایجان غربی برداشت می‌شود

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ظهر پنجشنبه در جلسه میز ملی سیب کشور از پیش بینی برداشت ۹۰۰ هزار تن سیب امسال از باغات استان خبر داد و گفت: امسال به دلیل شرایط جوی میزان برداشت سیب نسبت به سال گذشته کاهش داشته و پیش بینی می‌شود ۹۰۰ هزار تن از باغات استان سیب برداشت شود که از این میزان ۷۰۰ هزار تن سیب درختی و ۲۰۰ هزار تن سیب صنعتی خواهد بود.

اکبر کرامتی با بیان اینکه از ۱۱۷ هزار هکتار مساحت باغات استان ۷۱ هزار هکتار باغات سیب است که بیشترین میزان محصول تولیدی مربوط به شهرستان‌های ارومیه، سلماس، مهاباد و اشنویه بوده، افزود: تأمین ارقام تجاری یکی از موضوعات عمومی مهم سیب در کشور به شمار می‌رود که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد متأسفانه در یک بازه زمانی ۲۵ روزه به یکباره شاهد برداشت بیش از یک میلیون سیب در استان هر سال هستیم که این موضوع مدیریت، عرضه و تقاضا در این بخش را دچار چالش می‌کند.

وی عدم بهره وری بهینه با راندمان بالا در باغات سیب به دلیل کاهش، تولید در واحد سطح و کاهش ضریب نفوذ مکانیزاسیون در باغات، بالا بودن هزینه‌های تولید، بالا بودن هزینه‌های حمل و نقل و ترانزیت استاندارد محصولات باغی به همراه عدم وجود ساز و کار و دستورالعمل مناسب به منظور جمع آوری را بخشی از مشکلات تولید سیب در استان برشمرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی همچنین کمبود زیرساخت و امکانات سورت و درجه بندی میوه، عدم برندسازی در محصولات باغی، ناقص بودن مراحل تکمیلی پایانه صادراتی میوه را از دیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: هم اکنون ۴۵ واحد سورت و بسته بندی سیب در استان فعال است اما بروز رسانی واحدهای بسته و افزایش آنها از نیازهای ضروری در استان به شمار می‌رود.

صنایع بسته بندی و سردخانه‌های استان بازسازی و بروز رسانی شوند

کرامتی همچنین با اشاره به قدیمی بودن سردخانه‌ها در استان اضافه کرد: در حال حاضر بیشتر تجهیزات و تکنولوژی‌های سردخانه‌های استان قدیمی بوده و برای رفع چالش نگهداری و صادرات محصولات باغی به خصوص سیب باید سردخانه‌های استان بازسازی و تجهیزات آنها به روز رسانی شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی همچنین با تاکید بر اینکه بیشتر باغات استان در بخش سیب پایه بذری هستند، گفت: این موضوع میزان مصرف نهاده‌ها و آب را افزایش و کیفیت و بهره وری را کاهش داده که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

کرامتی با اشاره به گردش مالی ۶ هزار میلیارد تومانی در بخش تولیدات عنوان کرد: تشکیل زنجیره سیب برای رفع موانع و مشکلات پیش روی این بخش به خصوص در بخش سیب ضروری است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی نبود کامیون‌های یخچال دار به دلیل بالا بودن فسادپذیری محصولات کشاورزی را از مهم‌ترین مشکلات صادرات در استان عنوان و خاطرنشان کرد: هم‌اکنون تنها ۵ الی ۱۰ کامیون یخچال دار در استان وجود دارد که با توجه به حجم بالای محصولات کشاورزی اصلاً جوابگو نیست.

کرامتی خاطرنشان کرد: برای اینکه بتوانیم در طول سال بازارهای صادراتی کشورهای خارجی را داشته باشیم، باید ارقام با تیپ‌های رشدی متفاوت که دارای قدرت رقابتی و بازار پسندی بهتری هستند و همچنین ارقام پایه رویشی را در باغات استان که اکثراً پایه بذری دارند، اصلاح و جایگزین کرده و توسعه دهیم.

وی با اشاره به ضرورت تدوین نقشه راه در مورد سیب استان گفت: بر اساس تأکیدات استاندار آذربایجان غربی با تدوین نقشه راه سیب با رویکرد توجه به تولید، بازار پس از تولید، صنایع تبدیلی و … تلاش می‌شود مسائل و مشکلات سیب استان ساماندهی شود.

سایر فرآورده‌های جانبی سیب نیز مورد توجه قرار گیرد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی هم میز ملی توسعه صادرات سیب درختی با بیان اینکه از ظرفیت مرزها برای توسعه صادرات سیب استفاده شود، اظهار کرد: استان بواسطه هم مرزی با ۳ کشور بهترین فرصت برای شناسایی بازار هدف و توسعه صادرات سیب را دارد که باید از این فرصت برای توسعه استان استفاده کرد، با راه اندازی مرز کیله می‌توان بازارهای بیشتری را به لیست بازارهای هدف صادراتی اضافه کرد.

جواد کرمی با تاکید بر اینکه باید چالش‌ها و مشکلات سیب استان را شناسایی و برای رفع مشکلات چاره اندیشی کرد، گفت: میز سیب فرصتی است تا با همکاری مدیران ارشد، تجار و صادر کنندگان از این فرصت به نحو احسن بهره بگیریم.

معاون استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اینکه بیشترین سیب کشور در آذربایجان غربی تولید می‌شود، بر ضرورت توجه به محصولات کشاورزی و اشتغال ایجاد شده در این حوزه تاکید کرد.

وی با انتقاد از اینکه توجه به محصولات جانبی سیب مغفول مانده است، گفت: متأسفانه فقط به کنسانتره سیب توجه شده که ضروری است از سایر محصولات جانبی سیب نیز بهره برداری کنیم.

کرمی با اشاره به محدودیت منابع آبی، بر ضرورت جایگزینی محصولات کشاورزی کم آب بر به جای محصولات پرآب بر تاکید کرد و افزود: متأسفانه کشاورزی در استان سنتی است که باید کشاورزی نوین و مدرن جایگزین کشاورزی سنتی شود.

وی با اشاره به اینکه بیشترین سیب کشور در آذربایجان غربی تولید می‌شود افزود: ضرورت توجه به محصولات کشاورزی و اشتغال ایجاد شده در این حوزه بیشتر از سایر بخش هاست.

معاون استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه لازم است از ظرفیت مرزها برای توسعه صادرات سیب استفاده شود ادامه داد: استان آذربایجان غربی به واسطه هم مرز بودم با سه کشور بهترین فرصت برای شناسایی بازار هدف و توسعه صادرات سیب را دارد که باید از این فرصت برای توسعه استان استفاده کرد.

حسن انتظار، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه نیز در این جلسه با بیان اینکه آذربایجان غربی دارای پتانسیل‌های فراوانی است و فقط سیب جزو این پتانسیل‌ها نیست، خواستار حمایت نمایندگان مجلس، مدیران ارشد استانی جهت رفع مشکلات محصولات کشاورزی استان شد.

وی با بیان اینکه آذربایجان غربی استانی کشاورزی و مرکز تولید سیب کشور است، اظهار کرد: نباید استان مورد بی توجهی قرار گیرد، لذا ضروری است زیرساخت‌های لازم برای توسعه صادرات فراهم شود که این مهم، جز با همکاری مسئولان میسر نمی‌شود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با بیان اینکه آذربایجان غربی دارای ظرفیت‌های بالقوه فراوانی است گفت: حمایت نمایندگان مجلس و مدیران ارشد استانی جهت رفع مشکلات بخش کشاورزی و صادرات محصولات لازم است.

انتظار با بیان اینکه اقتصاد آذربایجان غربی مبتنی بر کشاورزی بوده و این استان بزرگترین کانون تولید سیب کشور است، ادامه داد: مسئولان لازم است با همفکری و تعامل لازم، زیرساخت‌های موردنیاز برای توسعه صادرات در استان فراهم شود.

رئیس اتاق بازرگانی ارومیه از بالا بودن میزان بهره‌های بانکی انتقاد کرد و گفت: بانک کشاورزی کمترین تسهیلات را در اختیار استان قرار داده است که باید این موضوع بازنگری شود.

کد خبر 5566515

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha