به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر محسن خالقیان معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی ایران به تشریح فضای این روزهای دانشگاه و بسترهای پیگیری مطالبات دانشجویان پرداخت.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: اعتقاد ما این است که مشکلات درون این خانواده باید درون آن حل کرد، بنابراین تمام تلاشمان را میکنیم که تخلف دانشجویان از طریق سازوکارهای انضباطی درون دانشگاه بدون حضور نهادهای نظارتی بیرونی دنبال شود.
بی حاشیه بودن دانشگاه علوم پزشکی ایران بهمعنای نبود دغدغهمندی در حوزههای مختلف نیست
وی در پاسخ به این پرسش که دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان دانشگاهی بی حاشیه و به دور از فعالیت های سیاسی است، گفت: مسائل و دغدغههای دانشجویان علومپزشکی با توجه به مشغلههای تحصیلی زیاد و همچنین مشغولیت در فعالیتهای بیمارستانی همواره از سایر دانشگاههای مهندسی و علوم انسانی متفاوت بوده اما این بهمعنای نبود دغدغهمندی در حوزههای مختلف نیست.
خالقیان افزود: از سوی دیگر با توجه به اینکه عمده دانشجویان دانشگاه علومپزشکی ایران جزو نخبگان سیستم آموزشی هستند مدل کنشگری و پرداخت آنها به مسائل نیز بدون حاشیه و دقیقتر بوده است. با این مقدمه؛ بله دانشگاه علومپزشکی ایران بدون حاشیه بوده اما بدون فعالیت و دغدغه نبوده است.
وی در پاسخ به این پرسش که فضای دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران تا چه حد از حوادث و فراز و نشیب های تحولات اجتماعی و فرهنگی و سیاسی کشور تاثیر گرفته است؟ گفت: به صورت کلی دانشگاه به عنوان محور نظام آموزش عالی در طول تاریخ سیستم آموزش عالی در کشور ما همواره در کنش و واکنش با جامعه بوده است به این صورت که گاهی دانشگاه از جامعه تاثیر پذیرفته و گاهی نیز عکس این مورد صادق بوده است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران یادآور شد: در اتفاقات اخیر نیز در برهههای زمانی مختلف شاهد این مسئله بودیم. البته نقش رسانهها در کمرنگ شدن مرزهای بین دانشگاه و جامعه را نباید نادیده گرفت.
تصمیم بر این شد که تا زمان رسیدگی به تخلفات در شورای انضباطی، برخی از دانشجویان از حضور در محیطهای دانشگاه منع شوند
وی در پاسخ به علت منع ورود برخی دانشجویان علوم پزشکی ایران به دانشگاه و اینکه آیا این اقدام طبق آیین نامه انضباطی صورت گرفته است یا خیر گفت: بعد از برخی اتفاقات و قانونشکنیهایی که رخ داد، از آنجایی که حفظ آرامش همه اعضای خانواده دانشگاه علوم پزشکی ایران از جمله استاد و و دانشجو اولویت اصلی برای مجموعه دانشگاه بوده و از آنجا که نبود اخلال در چرخه آموزشی، بهداشتی و درمانی دانشگاه جزو موارد تعارفناپذیر دانشگاه است، تصمیم مجموعه دانشگاه بر این شد که تا زمان رسیدگی به تخلفات در شورای انضباطی، برخی از دانشجویان از حضور در محیطهای دانشگاه منع شوند.
خالقیان گفت: این مسئله مطابق با آئیننامه و شیوهنامه انضباطی دانشجویان کاملا قانونی بوده و از اختیارات رئیس دانشگاه است که تا زمان رسیدگی به پرونده دانشجو در شورای بدوی از حضور دانشجو در دانشگاه ممانعت شود البته مشروط به اینکه مدت زمان رسیدگی از یک ماه بیشتر نشود.
منع ورود موقت از اختیارات رئیس دانشگاه است و حکم انضباطی نیست
وی تاکید کرد: فقط باید توجه کنیم که منع ورود موقت حکم انضباطی نیست و این دو مسئله با یکدیگر تفاوت دارند. اولی موقت بوده و تا زمان تشکیل شورای بدوی و صدور حکم است و نهایتا خروجی شورای بدوی برای دانشجویان یک حکم انضباطی است که موارد متعددی در چهارچوب آئیننامه است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به اینکه تخلفات دانشجویی که در حال حاضر و با توجه به وقایع اخیر در حال بررسی در کمیته انضباطی است شامل چه مواردی است و آیا صرفا حضور در تجمعات، تخلف محسوب می شود؟ افزود: مبنای عمل شورای انضباطی آئیننامه و شیوهنامه انضباطی دانشجویان است و نه سلیقه افراد. بنابراین اینکه تخلف چیست و فرایند رسیدگی به چه صورت است و چه مواجههای با این تخلفات باید صورت بپذیرد کاملا مطابق با مواردی است که گفته شد.
حضور در تجمعی که مجوز نداشته باشد غیرقانونی است و صرف حضور تخلف محسوب میشود
وی افزود: در این بین برخی حرفها مبنی بر سلیقهای بودن یا غیرقانونی بودن احکام مطرح میشود که ناشی از نبود اطلاع دانشجو از آئیننامه و شیوهنامه انضباطی است. شورای انضباطی نه خود میتواند عنوان جدیدی اضافه بر موارد آئیننامه اضافه کند و نه میتواند از آنها کم کند. در رابطه با حضور در تجمعی که مجوز نداشته باشد هم بله؛ صرف حضور تخلف محسوب میشود چون منطقا هم اگر تجمعی مجوز نداشته باشد یعنی قانونی نبوده و حضور در یک کار غیرقانونی تخلف است.
خالقیان در پاسخ به این پرسش که دانشگاه علوم پزشکی ایران به ویژه معاونت دانشجویی و فرهنگی چه ساز و کاری را در راستای رسیدگی به وضعیت دانشجویان متخلف در دستور کار خود قرار داده است؟ گفت: سازوکار رسیدگی به تخلفات در دانشگاه در حیطه دانشجویی شورای انضباطی است که فرایند مشخصی دارد. عمده این مراحل یکی مرحله مصاحبه و دیگری شورای بدوی بوده و پس از آن در صورت اعتراض به حکم صادر شده قابلیت تجدیدنظر خواهی در شورای تجدید نظر دانشگاه است. علاوه بر این حتی قابلیت اعتراض به رای صادر شده در شورای تجدیدنظر در شورای انضباطی مرکزی نیز وجود دارد.
تسریع حداکثری فرایند بهمنظور هرچه سریعتر مشخص شدن تکلیف دانشجویان است
وی اضافه کرد: فرایند کاملا شفاف و مشخص است فقط باید از آن اطلاع داشته باشیم تا روایتهای مختلف را بتوانیم مورد بررسی قرار دهیم. اما مسئله اصلی که ما در معاونت دانشجویی به جد آن را دنبال کردیم تسریع حداکثری این فرایند بهمنظور هرچه سریعتر مشخص شدن تکلیف دانشجویان است. بارها با شخص بنده مطرح شده که چرا خارج از ساعات اداری با دانشجویان تماس گرفته شده که به شورا بیایند؟ خب این اتفاقا دغدغه ما در رسیدگی سریع و بدون فوت زمان به مسئله را نشان میدهد.
تمام هدف این است که دانشجویانی که منع ورود شدهاند بیشتر از فرایند تحصیلی خود جا نمانند
معاون دانشگاه علوم پزشکی ایران یادآور شد: تمام هدف ما از این مسئله هم این است که دانشجویانی که منع ورود شدهاند بیشتر از فرایند تحصیلی خود جا نمانند و به همین علت ما همکاران این بخش را در خارج از ساعات اداری الزام کردیم که مشغول باشند. اگر این امر اتفاق نمیافتاد حتما زمان بیشتری برای رسیدگی به فرایند انضباطی بهطول میانجامید و دانشجویان مدت زمان بیشتری بلاتکلیف بوده و بیشتر متضرر میشدند.
وی در پاسخ به این پرسش که میزان چشم پوشی دانشگاه در قبال تخلفات دانشجویان چه میزان بوده است؟ آیا از نظر شما ورود به رسیدگی تخلفات با رویکرد چشم پوشی و رافت موفق تر است یا سختگیری در قبال افراد متخلف؟ گفت: در رابطه با فرایندی که اکنون درجریان است و به آن اشاره شد چند نکته قابل ذکر است، اولا که ما همه دانشجویان را فرزندان خانواده دانشگاه ایران میدانیم و رویکرد کلی ما در رسیدگی به این موارد مواجهه پدرانه با دانشجویان است به این معنی که با دقت و حساسیت بالا به موارد مختلف رسیدگی میشود.
خالقیان اضافه کرد: شاید برای شما جالب باشد که در رابطه با کوچکترین مسائلی که شاید از دید دانشجو مهم نباشد در شورای انضباطی برای صدور حکم مدت زمان زیادی صحبت میشود مثلا در رابطه شفاهی یا کتبی بودن تذکر مدت زمان زیادی بین اعضا صحبت شده و استدلالهای مختلف آورده میشود.
شورای انضباطی نهایت تلاش خود را برای درک دانشجو و جلوگیری از ظلم در حق دانشجو میکند
وی گفت: از سوی دیگر در رسیدگی به پرونده در شورای انضباطی تلاش بر این است که یک سویه به مسئله نگریسته نشود بلکه ابعاد آموزشی و روانشناختی نیز مورد بررسی قرار گرفته و متناسب با آنها در رابطه با فرد حکم صادر شود. بنده به عنوان معاون دانشجویی دانشگاه گواهی میدهم که همه عزیزان حاضر در این شورا نهایت تلاش خود را برای درک دانشجو و جلوگیری از ظلم در حق دانشجو میکنند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: البته همه اعضای شورا از بدنه دانشگاه بوده و نهایت ارتباط با دانشجویان را دارند و این موید عرض بنده است. علاوه بر این اعتقاد ما این است که مشکلات درون این خانواده را باید درون آن حل کرد بنابراین تمام تلاش مان را میکنیم که تخلف دانشجویان از طریق سازوکارهای انضباطی درون دانشگاه دنبال شود نه نهادهای نظارتی بیرونی.
اگر در داخل دانشگاه این مسائل را حل نکنیم نهادهای نظارتی بیرونی حسب وظیفه خود باید به مسئله ورود کنند
وی گفت: ببینید اگر در داخل دانشگاه این مسائل را حل نکنیم نهادهای نظارتی بیرونی حسب وظیفه خود باید به مسئله ورود کنند. از سوی دیگر احکام شورای انضباطی بیشتر جنبه ارشادی دارند و این به نفع دانشجو است چرا که برخی از همین تخلفات در بیرون از دانشگاه و در محیط جامعه احکام قضایی سنگینتری دریافت میکنند. بنابراین در مجموع تمامی این فرایند رویکرد حمایتی از دانشجو دارد ضمن اینکه در رسیدگی به تخلفات تعمدی هیچ مسامحهای ندارد و نبود برخورد انضباطی با موارد تعمدی را اجحاف در حق سایر دانشجویان میدانیم.
خالقیان در پاسخ به این پرسش که دانشجویانی که در مرحله اول منع ورود شده اند چطور می توانند پیگیر کار خود باشند؟ همچنین برخی دانشجویانی که ملزم به ترک خوابگاه شده اند در تهران حضور ندارند و چطور در جریان رسیدگی به پرونده شان در کمیته انضباطی قرار می گیرند؟ گفت: شورای انضباطی با این دانشجویان در تماس است و جزئیات را به آنان اطلاع میدهند منتها تنها نکتهای که دانشجو باید به آن توجه داشته باشد این است که با توجه به حجم تماسها و توان محدود ممکن است بازه زمانی تماس متغیر شود.
منع ورود نهایتا یک ماهه است که تاکنون هیچ موردی را نداشتیم که تا این میزان به طول بینجامد
وی در پاسخ به این پرسش که بازه زمانی منع ورود دانشجویان تا رسیدگی به تخلف آن ها در شورای بدوی به چه صورتی برنامه ریزی شده است؟ و تاکنون چند دانشجو در فرایند رسیدگی به تخلفات قرار گرفته و منع ورود شده اند؟ آیا این روند ادامه دارد؟ گفت: منع ورود نهایتا یک ماهه است که تاکنون هیچ موردی را نداشتیم که تا این میزان به طول بینجامد.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به این پرسش که معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه با توجه به بیانات و تاکیدهای مکرر رهبری مبنی بر جهاد تبیین و بصیرت افزایی جامعه چه کمبودهایی را در دانشگاه علوم پزشکی ایران در برخورد با چالش های جامعه به ویژه در فضای دانشگاهی مشاهده کرده است و ارزیابی از فعالیت های صورت گرفته دانشگاه در مقایسه با سایر دانشگاه ها برای پیشبرد و توسعه فضای گفتمانی و پرسمان دانشجویی و نظرات و انتقادات دانشجویان دانشگاه به چه صورت بوده است؟ گفت: باید بدانیم ما در دانشگاه فرایندها و سازوکارهای بسیار شفاف و مشخصی برای پیگیری مسائل مختلف داریم.
حتی برای اعتراض به مسائل مختلف امکان پیگیری از طریق تشکلهای دانشجویی داریم
وی افزود: حتی برای اعتراض به مسائل مختلف به عنوان مثال پیگیری مسائل صنفی از طریق شورای صنفی و یا پیگیری مسائل مختلف در قالب تشکلهای دانشجویی داریم؛ در همین جا هم از شما به عنوان یکی از تشکلهای دانشجویی حتما خواهش میکنم که در پیگیری و دنبال کردن مطالبات مختلف دانشگاه نهایت تلاش خود را داشته باشید و ما هم قول میدهیم در مجموعه معاونت به عنوان نزدیکترین رکن دانشگاه به دانشجو حداکثر تعامل را داشته باشیم.
خالقیان اظهار داشت: بنابراین این بهانه که ما سازوکاری برای حرف زدن یا پیگیری مسائل در دانشگاه نداریم نه تنها در دانشگاه ایران بلکه در هیچ دانشگاهی صادق نیست. اینکه کیفیت و اثربخشی سازوکارها و فرایندهای موجود چه میزان است بحث دیگری است. ثانیا به همه دانشجویانی که دعوت به شورای انضباطی شدهاند حتما توصیه میکنم که در جلسه مصاحبه و شورای بدوی و تجدید نظر ( درصورت نیاز) شرکت کنند چرا که در غیر این صورت فرصت ایفای نقش موثر را از خود سلب کردهاند.
راه ایجاد اصلاحات در محیطهایی با سازوکارها و قوانین مشخص هیچوقت قانونشکنی نبوده و نیست
وی افزود: ثالثا راه ایجاد اصلاحات در محیطهایی با سازوکارها و قوانین مشخص هیچوقت قانونشکنی نبوده و نیست بنابراین توصیه میکنم اگر دانشجویان نکاتی یا حتی اعتراضی نسبت به مسائل مختلف دارند از طریق سازوکارهایی که ذکر شد دنبال کنند.
اصل را بر گفت و شنود بگذاریم تا دچار سوء برداشت و تفسیرهای ذهنی از اختلافنظرهای موجود نشویم
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: نکته چهارم اصل را بر گفت و شنود بگذاریم تا دچار سوء برداشت و تفسیرهای ذهنی از اختلافنظرهای موجود نشویم. اینکه هم کلاسیهای خود را به صرف داشتن نظر متفاوت و همراهی نکردن در یک حرکت قضاوت کنیم و به مواردی متهم کنیم که به دور از ادب و انصاف است به هیچ وجه رفتار مبتنی بر آزادی نیست، از هر سمتی با هر تفکری باشد.
وی افزود: نکته آخر اینکه قطعا آرامش فضای دانشگاه به نفع همه بوده ( هیجانی شدن فضا به سود هیچکس به جز سوء استفاده کنندگان نیست و نباید این اجازه را بدهیم) و جزو مواردی است که به اصطلاح درمورد آن با کسی تعارف نداریم و اگر کسی به عمد به نقض آن بپردازد یا دیگران را به این امر تحریک کند با قاطعیت و دقت به آن رسیدگی میکنیم.
خالقیان تاکید کرد: بدانیم که برای یک خانواده ممکن است مشکلات بی شماری پیش بیاید و یک خانواده به کمک یکدیگر مشکلات را حل میکند بنابراین دست پاک همه دانشجویان عزیزی که به این هدف والا کمک میکنند را صمیمانه می فشاریم.
نظر شما