۱۳ آذر ۱۴۰۱، ۹:۳۷

رئیس دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خبر داد؛

استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای درمان بیماران در اصفهان

استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای درمان بیماران در اصفهان

اصفهان - رئیس دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای پزشکی شخص‌محور در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان محقق شد.

سید احمد واعظ در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از ۱۰ سال گذشته تأسیس و از همان ابتدای فعالیت آموزش و پژوهش در حیطه هوش مصنوعی آغاز شد.

وی بیان داشت: از چهار گروه آموزشی و ۲ مرکز تحقیقاتی مستقر در دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه، سه گروه و یک مرکز در حوزه هوش مصنوعی فعالیت دارند.

رئیس دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: پردازش تصویر و سیگنال‌های پزشکی، فناوری تصویربرداری عصبی، مداخلات پزشکی تحت هدایت تصویر، پردازش داده‌های امیکس، طراحی محاسباتی دارو، پردازش داده بالینی بیماران بر مبنای الگوریتم‌های یادگیری ماشین و یادگیری عمیق و زیست‌پزشکی سامانه‌ای از حوزه‌های فعال هوش مصنوعی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.

وی با بیان اینکه تلاش شده همگام با دنیا در حوزه هوش مصنوعی قدم برداشته شود، ادامه داد: در حوزه هوش مصنوعی در علوم پزشکی در همه جای دنیا در مرحله گذار به سمت فناوری هستیم و هیچ جای دنیا هنوز به بلوغ کامل این حوزه دست نیافته اما نتایج خوبی در این عرصه به دست آمده است.

واعظ با بیان اینکه هوش مصنوعی در علوم پزشکی نه تنها یک مقوله «سلامت» و «اقتصادی» است، بلکه یک مقوله امنیت ملی را نیز محسوب می‌شود، گفت: بدیهی است کلان‌داده مرتبط با سلامت هر کشور باید توسط فناوری بومی همان کشور پردازش شود. بنابراین امروزه در دنیا شاهد سرمایه گذاری‌های کلان در این عرصه هستیم و این امر در کشور ما نیز باید صورت بگیرد. هم‌اکنون شاهد پذیرش هوش مصنوعی از سوی مسئولان رده بالا هستیم اما تنها در سایه حمایت همه‌جانبه و تخصیص اعتبارات مناسب می‌توان پروژه‌های هوش مصنوعی را کاربردی و عملیاتی ساخت و حمایت از این امر جز منویات مقام معظم رهبری نیز بوده است.

وی با بیان مثال‌هایی از کاربرد هوش مصنوعی در علوم پزشکی گفت: یکی از کاربردهای مهم یادگیری ماشین در پزشکی، تشخیص بیماری‌ها و بررسی اتوماتیک روند درمان می‌باشد که روش‌های مبتنی بر هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار کمکی به پزشکان می‌توانند در این مرحله وارد عمل گردند.

رئیس دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد یه عنوان مثال، تصاویر سی تی اسکن اخذ شده در بیماران مبتلا به کووید توسط این روش‌ها به صورت اتوماتیک آنالیز شده، احتمال ابتلای بیمار و نیز میزان درگیری اندام‌ها توسط هوش مصنوعی محاسبه می‌گردد. همچنین در صورتیکه بیمار تحت درمان با دارو یا روش خاصی باشد، مقدار درگیری و یا بهبود بیماری در طی درمان توسط این روش‌ها سنجیده شده است.

پردازش سیگنال‌های حیاتی از کاربردهای هوش مصنوعی است

وی گفت: الگوریتم‌های یادگیری ماشین مانند شناسایی الگو، شناسایی الگوی بصری و مدل سازی تصاویر پزشکی می‌تواند در تفکیک بخش‌های مختلف اندام‌ها به جای علامت گذاری دستی، تشخیص بیماری‌های چشمی و نورولوژیکی را بهبود بخشند. از کاربردهای دیگر هوش مصنوعی می‌توان به پردازش سیگنال‌های حیاتی در تشخیص بیماری و یافتن زیست نشانگرها برای تشخیص بیماری و شخصی سازی درمان با توجه به خصوصیات فردی بیمار اشاره نمود.

واعظ افزود: با راه‌اندازی «آزمایشگاه ناوبری، جراحی و رباتیک هدایت‌شده با تصویر»، فعالیت حوزه تحقیقاتی مداخلات پزشکی هدایت‌شده با تصویر در دانشکده فناوری‌های نوین علوم پزشکی اصفهان با تعریف طرح‌های تحقیقاتی و ساخت محصولات فناورانه انجام می‌پذیرد.

وی اظهار داشت: از آنجایی که جراحی‌های حساس نیاز به حرکت در ساختارها و حفره‌های کوچک آناتومیکی با دید محدود دارند، استفاده از ناوبری تحت هدایت تصویر در روش‌هایی مانند جراحی سینوس، برداشتن کیست یا پولیپ، ترمیمی، جراحی گوش، حلق و بینی، رفع فشار بینایی و جراحی‌های قاعده جمجمه ارزش قابل توجهی به آنها می‌افزاید. این سیستم‌ها فناوری‌های پیشرفته مختلفی مانند فن‌آوری‌های ناوبری، گرفتن تصویر و پردازش تصویر را ترکیب می‌کنند تا امکان بازسازی سه بعدی آناتومی انسان و محلی‌سازی موقعیت ابزارهای جراحی را در طی جراحی‌های کم تهاجمی فراهم کنند.

رئیس دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از طراحی و راه اندازی سامانه پردازش سریع در سال جاری خبر داد و گفت: در این پروژه با تجمیع چندین کامپیوتر پرسرعت، زیرساخت اولیه برای پردازش کلان‌داده های مرتبط با سلامت فراهم شده است.

وی ماهیت هوش مصنوعی در علوم پزشکی را ماهیتی بین رشته‌ای خواند که تلفیقی از علوم پایه و بالینی پزشکی و علوم مهندسی و محاسباتی است و نگاه جامع‌نگر به بیماری‌ها از ویژگی‌های ممتاز آن است.

واعظ افزود: هدف ما تربیت پژوهشگرانی بهره‌مند از دانش زیست‌پزشکی کافی و مسلط بر تکنیک‌های بیوانفورماتیک، محاسباتی و هوش مصنوعی و نیز آشنا با روش‌های نوین پژوهش است. این تغییر پارادایم درعلوم زیست‌پزشکی، در حال تغییر پارادایم پزشکی بالینی است و ما معتقدیم جوانان برومند این مرز بوم، به خوبی شایسته پیشتازی و سرآمدی در این عرصه نوظهور هستند.

کد خبر 5646329

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha