به گزارش خبرنگار مهر، سلامت مردم و بیماران نمیتوان فقط وابسته به دارو دانست، زیرا، دارو همراه با درمان جواب میدهد و درمان بیماران نیز فقط وابسته به دارو نیست. بلکه در برخی موارد، میبایست از تجهیزات و ملزومات پزشکی برای درمان بیمار بهره برد. بنابراین، صرف توجه به مقوله دارو، تکمیل کننده درمان نیست و لازم است به حوزه تجهیزات پزشکی هم توجه شود.
بازار تجهیزات پزشکی کشور از وجود ۲۰۰۰ تولید کننده، ۲۰۰۰ شرکت وارد کننده و تأمین کننده و ۲۵۰۰ توزیع کننده فعال تجهیزات و ملزومات پزشکی بهره میبرد. همچنین، ۱۸۰۰ صنف عرضه کننده برخی اقلام پزشکی و بیش از ۴۰۰ شرکت ارائه دهنده خدمات پس از فروش دستگاههای پزشکی و کنترل کیفی نیز در کشور فعال هستند.
با نگاهی به این اعداد و ارقام، میتوان به گستردگی بازار تجهیزات پزشکی کشور پی برد و اینکه اگر این بازار بنا به دلایلی از رونق بیافتد، میتواند برای نظام سلامت کشور خطرآفرین باشد. زیرا، تأمین اقلام پزشکی مصرفی بیماران بستری در بیمارستانها، موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد. انجام اغلب جراحیها نیازمند همین تجهیزات پزشکی است، از سوی دیگر برای خیلی از بیماران متقاضی عمل جراحی قلب، مغز، ارتوپدی، چشم و…، نیازمند اقلام مصرفی هستیم. بنابراین، نمیتوان نسبت به بازار کالاهای پزشکی کشور بی اعتنا بود.
محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که حوزه تجهیزات پزشکی از مدیریت ناکارآمد رنج میبرد، گفت: ما باید دست تولیدکنندگان را بگیریم، اما عملاً مقاومت میکنیم. در این حوزه همچنان مافیا در شبکه تجهیزات پزشکی وجود دارد.
این اظهارنظر در حالی از سوی یک نماینده مجلس مطرح میشود که شاهد صدور مجوز برای واردات ۴۵۰۰ یونیت دندانپزشکی به کشور بوده ایم، به طوری که سازمان بازرسی کل کشور نیز به این پرونده ورود کرده و پیگیر ماجرا است.
محسنی بندپی افزود: مشکل ما این است که در حال حاضر همه اقتصاد بر عهده بخش دولتی است و به سمت دولتی شدن پیش رفتهایم. امروز به جایی رسیدهایم که دولت به تنهایی توان پیشبردن این ماجرا را ندارد و ما ناگزیریم بخش خصوصی را به بازی بگیریم. اگر بخواهیم به شکوفایی و توسعه برسیم، گریزی از اینکه این بخش تقویت شود، نداریم. ما سرمایهدارانی داریم که نیاز به یک ریال تسهیلات بانکی ندارند و از منابع خودشان میخواهند در توسعه کشور استفاده کنند.
عباس رجبی رئیس کارگروه ارتوپدی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، با عنوان این مطلب که در کشور دو تولید کننده پروتز زانو داریم که با توجه به کمبود در زمینه این نوع پروتز، امکان افزایش ظرفیت تولید وجود دارد، گفت: متأسفانه به جای حمایت از تولید داخل، به واردات بها داده میشود. به طوری که وزارت بهداشت برای مواد اولیه تولید پروتز زانو، ۲۰۰ یورو به تولید کننده داخلی میدهد، اما برای واردات یک پکیج پروتز زانو، ۷۵۰ تا ۱۳۰۰ یورو میدهد.
وی با اشاره به کمبود پروتز زانو در کشور، افزود: نکتهای که تولید کننده داخلی را آزار میدهد، این است که به ما میگویند کم و محدود تولید کنید. اما، دست وارد کننده را باز گذاشته اند که با توجه به نیاز کشور، واردات داشته باشد.
این در حالی است که تولید کنندگان و تأمین کنندگان تجهیزات پزشکی، بروز چنین مشکلاتی را ناشی از سیاستهای اشتباه و نادرست اداره کل تجهیزات پزشکی میدانند.
محسن صفری که از تولید کنندگان تجهیزات پزشکی است، گفت: متأسفانه دولت در ارائه تسهیلات به شرکتهای تجهیزات پزشکی قوی عمل نکرده و از آنجایی که تکنولوژی تولید برخی از اقلام پزشکی را نداریم، ناگزیر به واردات هستیم و برای واردات هم ارز نیاز است که به سختی تخصیص داده میشود.
این در حالی است که افزون بر مشکل تخصیص ارز، خرید غیرنقدی تجهیزات پزشکی وارداتی توسط بیمارستانها، مانع دیگری است که بر سر راه واردات کنندگان این اقلام قرار دارد و بر توان این شرکتها در واردات تأثیر منفی میگذارد. وضعیتی نامطلوب که به تاکید یکی دیگر از وارد کنندگان این اقلام، از علل کمبودهای به وجود آمده در مراکز درمانی است.
سحر رحیمی، از تولید کنندگان تجهیزات پزشکی، با تاکید بر این نکته که اغلب کالاهای پزشکی مصرفی در حوزه قلب، وارداتی است، گفت: متأسفانه تخصیص ارز نیمایی هم به سختی صورت میگیرد و اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو، به نوعی سلیقهای برخورد میکند، طوری که گاه برای ثبت سفارش یک کالا، تا ۴۵ روز منتظر میمانیم.
علیرضا چیذری، یکی دیگر از تولیدکنندگان و تأمین کنندگان کالاهای پزشکی در کشور، با انتقاد از رفتار سلیقهای در صدور مجوزها، گفت: متأسفانه برای مجوز دادن به کالاهای قلبی، کمیتهای تشکیل شده که سلیقهای برخورد میکند؛ در ثبت کالاهای پزشکی، عدالت رعایت نمیشود و باعث میشود برخی کالاها قیمت بالاتری بگیرند و مصرف کننده به سمت کالاهای گران قیمت سوق پیدا میکند.
وی با انتقاد از اینکه در تأمین کالاهای پزشکی به نظرات کمیتههای تخصصی بخش خصوصی توجه نمیشود، افزود: کمیته قلب که از حضور چند پزشک تشکیل شده، راسا برای تأمین یک کالا تصمیم میگیرد، آن هم در حالی که این بحث فنی است و نیاز است افرادی که تسلط به مسائل فنی تجهیزات قلبی دارند، در این تصمیم گیریها دخیل شوند.
آن طور که دست اندرکاران تولید و تأمین تجهیزات پزشکی عنوان میکنند، مدیریت بازار تجهیزات پزشکی کشور کار چندان دشواری نیست. فقط کافی است به نیازها و خواستههای منطقی آنان توجه شود. زیرا، بدون مشورت گرفتن از این افراد، نمیتوان به ثبات و آرامش در بازار تجهیزات پزشکی کشور دست یافت.
درمان بیمار شامل دو بخش دارو و تجهیزات پزشکی است که هر کدام که دچار مشکل شوند، قطعاً درمان هم ناقص خواهد ماند.
نظر شما