رضا کوچک زاده تهمتن مدیر شبکه رادیویی گفت و گو با اشاره به طراحی برنامهای با محوریت «راهبرد نگاه به شرق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» به خبرنگار مهر بیان کرد: برنامه «راهبرد شرقی» با هدف تبیین ضرورتهای تعمیق رابطه همه جانبه ایران با جهان شرق خاصه دو کشور قدرتمند چین و روسیه و تولید روایت علمی و منطبق با واقعیت در این خصوص طرح ریزی شده است.
وی در تشریح طرح این برنامه گفت و گو محور و تخصصی در رادیو گفت و گو که قرار است هر پنجشنبه مهمان مخاطبان خود در این موج رادیویی باشد، گفت: با گسترش نفوذ چین در بازارهای جهانی و تبدیل شدن این کشور به یک قدرت تراز اول بینالمللی، که با به سرانجام رسیدن «ابتکار کمربند و راه» شدت به بیشتری خواهد یافت میتوان پیش بینی کرد که تقابل آمریکا و چین نیز در آینده نزدیک وارد مرحله جدیدی شود. ما در راهبرد شرقی قصد داریم با بررسی ابعاد مختلف ابتکارهایی که از سوی آمریکا به منظور ایجاد یک جبهه هم پیمان برای مقابله با تهدیدات چین شکل گرفته، به گفت و گو با اساتید و تحلیل گران روابط بینالملل با نگاه به شرق بپردازیم.
رقابت استراتژیک آمریکا، روسیه و چین و آغاز عصری جدید
کوچک زاده تصریح کرد: پذیرش رسمی رقابت استراتژیک میان سه کشور آمریکا، روسیه و چین در اسناد استراتژی ملی ایالات متحده، بیانگر آغاز عصری جدید در تقابل و رقابت میان قدرتهای جهانی است. بررسی دقیقتر این رقابت نو در فضای بینالملل و تبیین نقش و جایگاه ایران در شرایط جدید جهان امری مهم است که باید در فضای رسانهای به آن پرداخته شود و در این میان رادیو گفت و گو به عنوان یک رسانه نخبگانی با ایجاد فضایی تخصصی برای اساتید و صاحب نظران روابط بینالملل به تولید ادبیات رسانهای با محوریت تاکید بر «راهبرد نگاه به شرق» در برنامهای گفتگومحور کرده است.
وی با بیان اینکه علیرغم تاکیدات صورت گرفته از سوی مقام معظم رهبری بر مسأله ارتباط با شرق، استراتژی نگاه به شرق همچنان از موضوعات کمتر بررسی شده در فضای رسانهای در کشور است افزود: هنوز تولید ادبیات مناسبی در این زمینه صورت نگرفته و از سوی دیگر با قدرتگیری کشورهای شرقی مانند چین و روسیه، همکاری با این کشورها نه یک مزیت، که یک الزام است. بر همین اساس نیاز است تا این موضوع از تریبونهای رسمی کشور نظیر رادیو گفت و گو مورد بررسی قرار گیرد.
مجموعه سریالی «راهبرد شرقی» در ۱۴ قسمت
مدیر رادیو گفت وگو در خصوص ساختار این برنامه گفت: «راهبرد شرقی» به صورت سریالی و در یک فصل ۱۴ قسمتی و در سه محور فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تهیه خواهد شد. هر قسمت شامل بررسی یک موضوع مرتبط با محورهای ذکر شده است که به صورت مجزا به واکاوی نظرات کارشناسان پرداخته و در انتهای برنامه نیز جمع بندی مباحث ارائه میشود.
کوچک زاده با اشاره به همکاری مستقیم تیم سردبیری این برنامه با اندیشکده ها و دانشگاهها گفت: برخی سرفصلهای این برنامه عبارتند از: «تبیین رویکرد دولت سیزدهم در شرقگرایی و تمرکز بر ظرفیتهای همسایگان»، «تبارشناسی و تبیین پیشینه روابط خارجی ایران و جهان شرقی»، «الزامات شرقگرایی و توازن در سیاست خارجی»، «جایگاه چین در جهان امروز و تبیین منافع سیاسی- اقتصادی و دستاوردهای فرهنگی تعمیق رابطه با شرق»، «بایستههای روز افزون توجه ایران به بازارهای بزرگ اقتصادی کشورهای شرقی با هدف رونق بخشی به تولید ملی و توسعه پایدار»، «ظرفیتهای جاده ابریشم (کمربند راه) و کریدور شمال - جنوب در تبدیل ایران به هاب ترانزیتی جهان خاصه در بخش انرژی»، «تبیین ظرفیتهای توافق راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین و تفاهمنامه راهبردی ۲۰ ساله ایران و روسیه در چشمانداز پیشرفت ایران آینده»، و.... است.
وی با اعلام اینکه هر برنامه یک پرسش کلیدی طرح و به آن پاسخ خواهد داد گفت: روابط فرهنگی ایران با چین و روسیه دارای چه پیشینهای است؟ توسعه روابط سیاسی میان ایران با چین و روسیه به چه عواملی بستگی دارد؟ راهکارهای توسعه روابط فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به منظور ایجاد گفتمان مشترک چیست؟ و سوالاتی دیگر که در ادامه برنامه مورد بحث قرار میگیرد.
در برنامه راهبرد شرقی که پنجشنبهها ساعت ۱۲:۳۰ از موج اف ام ردیف ۱۰۳.۵ مگاهرتز به روی آنتن میرود، مهسا غیاثوند تهیه کننده و سیدحامد حسینی کارشناس مجری است.
نظر شما