۲۵ فروردین ۱۴۰۲، ۹:۴۱

رمضان ۱۴۰۲ در «آیینه اقوام»-۲۳؛

سوزن‌دوزی لباس‌های عید فطر/ آن‌ها کل رمضان در چادر زندگی می‌کنند

سوزن‌دوزی لباس‌های عید فطر/ آن‌ها کل رمضان در چادر زندگی می‌کنند

بیست و سومین قسمت از مجموعه نمایش رادیویی «آیینه اقوام» به معرفی آیین‌های رمضانی مردم استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، «آیینه اقوام» عنوان مجموعه نمایش رادیویی به روایت و کارگردانی زنده‌یاد مهرداد عشقیان است که سفری به دنیای آئین‌های رمضان در ایران زمین است. این مجموعه ۳۰ قسمتی از تولیدات اداره‌کل هنرهای نمایشی رادیو است که به پیشنهاد و همراهی ایوب آقاخانی در خبرگزاری مهر منتشر می‌شود.

ماندانا اصلانی، راضیه مومی‌وند، ماندانا محسنی، غلامحسن تسعیری، محمد یگانه، محمد آقامحمدی به عنوان بازیگر این مجموعه حضور دارند و دیگر عوامل مجموعه رادیویی «آئینه اقوام» نیز عبارتند از نویسنده: سهیلا خدادادی، محقق: ناصر ملاییان، افکتور: نرگس موسی‌پور، صدابرداران: پیروز صدرایی و محسن جوادی، تهیه‌کننده و سردبیر: ناهید گودرزی.

بیست و سومین قسمت «آئینه اقوام» با مدت زمان ۲۴ دقیقه و ۵۶ ثانیه با سفر به استان سیستان و بلوچستان به آئین‌های مردم این استان در ماه مبارک رمضان می‌پردازد.

بیست و سومین روز سفر «آئینه اقوام» اینگونه آغاز می‌شود:

«زندگی یه وقتایی تندتر از اون چیزی که انتظار داریم می‌گذره. میون همه ماهای خدا ماه رمضان هم از اون ماه‌هایی هست که وقتی شروع می‌شه متوجه گذر زمان نمی‌شیم و یه وقت به خودمون میایم و می‌بینیم که ای فقط چند روز تا پایان این ماه خوب و دوست‌داشتنی فرصت باقی مونده. وقتی پشت سرم رو نگاه می‌کنم روزها و شب‌های خوبی رو می‌بینم که تو لحظه لحظه اون‌ها درس بود، درس عشق و ایمان و فداکاری.»

در این استان و در نزدیک آغاز ماه رمضان زنان خانه همه مایحتاج خانه را تهیه می‌کنند و مردان هم محله و مساجد را تمیز می‌کنند. بعد تمیز شدن خانه‌ها، محله و مساجد چند تن از ریش‌سفیدان مشک و عود و «سوچکی» که تکه‌های نازکی از یک درخت خوشبو است، دود می‌کنند.

رسم دیگری که در قدیم وجود داشت بعضی از مردان ۴۵ دقیقه مانده به سحر با شعرخوانی مردم را بیدار می‌کرد. یعنی فردی که قرار بود این کار را انجام دهد در بلندترین نقطه شهر با نواختن بر ساز دهل و خواندن اشعار دینی مردم را بیدار می‌کرد.

در استان سیستان و بلوچستان یکی از غذاهای سنتی که در ماه مبارک رمضان و برای سحر تهیه و تدارک دیده می‌شود، «تباهگ» نام دارد. این غذا شامل برنج با گوشت خشک شده است. «پاکورا» نیز غذایی است که برای افطار طبخ می‌شود.

در قدیم مردم بعد از افطار نذر و غذای خود را با دیگران تقسیم می‌کردند.

در قدیم «رمضان‌خوانی» توسط جوانان انجام و ماحصل آن به نیازمندان و مستمندان می‌رسید.

اهالی سیستان و بلوچستان در عید سعید فطر لباس‌های نو و سوزن‌دوزی شده به تن می‌کنند. برخی اوقات سوزن‌دوزی لباس‌ها حدود ۶ ماه به طول می‌انجامد. اگر برخی نتوانند سوزن‌دوزی لباس‌ها را تا زمان عید سعید فطر انجام دهند، دیگران به کمک آن‌ها می‌آیند.

«اعتکاف» رسمی است که در این استان برگزار می‌شود. طی این رسم اهالی محل و نمازگزاران فردی را انتخاب می‌کنند تا در ماه مبارک رمضان و تا قبل از عید سعید فطر در چادری که در گوشه‌ای از مسجد نصب می‌شود، نماز و قرآن بخواند و راز و نیایش کند. یک شب مانده به عید سعید فطر اهالی محل و نمازگزاران وجه نقد و خیرات خود را جمع‌آوری و به فرد معتکف می‌دهند.

کد خبر 5753671

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha