محمد سعید سیف در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره برنامههای ۱۴۰۲ دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم توضیح داد و گفت: یکی از برنامههایی که در دستور کار قرار دارد، ارتقای توانمندیهای تخصصی دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاهی است که طی سالهای گذشته برنامههایی در این راستا تدوین و اجرایی شده و طبیعتاً به دلیل اهمیت موضوع این چنین برنامهها باید گستره تر پیگیری و عملیاتی شود.
افزایش مراکز هدایت شغلی در دانشگاهها در ۱۴۰۲
این مقام مسئول وزارت علوم با اشاره به راه اندازی ۵۰ مرکز هدایت شغلی در دانشگاهها گفت: ارائه خدمات تخصصی مشاوره شغلی و بازار کار به دانشجویان و دانش آموختگان جهت یافتن فرصتهای شغلی بهتر و معرفی جویندگان کار فاقد مهارت به مراکز مهارت آموزی دانشگاهی از جمله وظایف این مراکز به شمار میرود و امیدواریم در سال ۱۴۰۲ تعداد بیشتری از مراکز هدایت شغلی در دانشگاهها فعال شود و بتوانند تعداد دورههای مهارتی و کیفیت آن را بهبود بخشند.
برگزاری ۱۰۸ دوره مهارت افزایی در هر دانشگاه
وی با بیان اینکه برگزاری نمایشگاههای کار برای کاریابی دانشجویان از دیگر برنامههای دانشگاهها در سال جدید به شمار میرود، گفت: در سال ۱۴۰۱ به طور میانگین در هر دانشگاه ۱۰۸ دوره مهارتافزایی برگزار شده و بیش از ۳۲۸ هزار دانشجو در هر دانشگاه در این دورهها شرکت کرده اند.
سیف خاطرنشان کرد: در حال حاضر بحث کارآموزی در دانشگاهها اجباری شده و در مباحث آموزشی گنجانده شده است؛ کارآموزی ۲ بخش دارد که بخشی از آن به دانشگاه بر میگردد و ارائه محتوای آموزشی تخصصی را عهده دار هستند تا مهارتهای شغلی دانشجویان افزایش یابد. بخش دیگر به دستگاههای اجرایی مربوط میشود که باید پذیرای این دانشجویان باشند تا آنها چند ماهی را به عنوان کارآموز در بخشهای صنعتی و … مشغول به کار شوند.
دستگاهها شرایط را برای کارآموزی دانشجویان فراهم کنند
مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم ادامه داد: از دستگاههای اجرایی تقاضا داریم این شرایط را برای دانشجویان فراهم کنند تا دورههای کارآموزی را بگذرانند. وزارت نیرو، نفت، راه و شهرسازی و … از جمله دستگاههایی هستند که در زیر مجموعه آنها شرکتهای تخصصی وجود دارد و در رشتههای مختلف میتوانند کارآموزان را بپذیرند و جدای از بخش دولتی بخش خصوصی و شهرکهای صنعتی نیز میتوانند در این راستا کمک کنند. اگر میخواهیم نیروی کارآزموده تری داشته باشیم این کارآموزیها در دوره دانشجویی قطعاً مؤثر است.
برگزاری نمایشگاههای کار تخصصی در دانشگاهها
سیف افزود: برگزاری نمایشگاههای کار تخصصی نقش بسیار زیادی در معرفی مشاغل سازمانها صنایع و بازار کار و دانش آموختگان دانشگاهی بوده و زمینه جذب و اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی در مشاغل تخصصی را فراهم میآورد؛ بر این اساس دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و مراکز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی با برقراری ارتباط مناسب با صنایع و تشکلهای بخش خصوصی میتواند نسبت به برگزاری نمایشگاههای کار اقدام کرده و شرایط لازم برای اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی را فراهم آورند.
وی ادامه داد: تدوین سرفصلهای دورههای مهارت افزایی متناسب با نیازهای بازار کار (حال و آینده) و بر اساس تفاوتهای رشتههای تحصیلی و مشاغل مورد نیاز در سطح استان منطقه و کشور در دانشگاهها امری ضروری است و باید مورد توجه جدی قرار گیرد. شناسایی و دستیابی به اطلاعات بازار کار در سطح استان و منطقه میتواند دانشگاه و مراکز آموزش عالی را در تدوین سرفصلهای دورههای مهارت افزایی یاری کند.
مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم تصریح کرد: بهبود مستمر برنامههای درسی مطابق با مشاغل و صلاحیتهای حرفهای مورد نیاز بازار کار و همچنین اجرای دقیق و کامل بخشهای عملی و کارگاهی و آزمایشگاهی های اهمیت بوده و تلاش زیادی در توانمندسازی دانشجویان و افزایش اشتغال دانش آموختگان خواهد داشت؛ بنابراین ضروری است بر اساس آمار و اطلاعات بازار کار و نیاز شغلی کشور برنامه درسی به صورت مستمر مورد بازنگری قرار گیرد.
اختصاص سهمیه پسادکتری متناسب با پروژهها و تقاضاهای صنعتی
وی همچنین اختصاص سهمیه پسادکتری به دانشگاهها و پژوهشگاهها متناسب با پروژهها و تقاضاهای صنعتی را از دیگر راهکارهای عملیاتی برای ارتقای توانمندیهای تخصصی دانشجویان و دانش آموختگان برشمرد.
سیف در ادامه همچنین بر تخصیص ۱۰ درصد از بودجههای پژوهشی و آموزشی وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی کشور در راستای برگزاری دورههای مهارت افزایی و هدایت شغلی مشترک با دانشگاهها تاکید کرد.
مشوقهای خدمتی ویژه فارغ التحصیلانی که مهارتهای تخصصی آموزش دیده اند
مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم همچنین به مشوقهای خدمتی ویژه فارغ التحصیلانی که مهارتهای تخصصی در دوره دانشجویی گذرانده اند اشاره کرد و گفت: ماههای پایانی سال ۱۴۰۱ قرارگاه مهارت افزایی ستاد کل اعلام کرد این مشوقها مصوب شده و به برخی مشمولان تعلق خواهد گرفت.
وی افزود: به طور مثال در بحث جایابی مشوقهایی در نظر گرفته شده و مشمولان براساس مهارتهایی که گذرانده اند در حوزههای تخصصی به کار گرفته خواهند شد. همچنین کسری خدمت شامل این فارغ التحصیلان خواهد شد. بر این اساس دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم به عنوان مرجع، اسامی این فارغ التحصیلان را به صورت مستمر به قرارگاه ارسال میکند.
نظر شما