خبرگزاری مهر - گروه استانها، عادله جوادزاده: موهایش را شانه می زنم و می بافم دلم میرود برای آبشار طلایی گیسوهای دخترم. ۱۱ سال دارد پرجنب و جوش و پرهیاهو و بازیگوش. شانه را به موهایش می کشم بند دلم می لرزد و میروم به روزهایی که کودک بود با جسمی نحیف اما نگاهی امیدوار به مخزن محبت مادرانه ام و میاندیشم این گیسوان طلایی بعد از این چه شانههایی از روزگار خواهد خورد.
پا به پایش آمده ام تا شد ۱۱ سال و خدا میداند که هر بار تب کرد پا به پایش لرزیدم و تب کردم و شد دختری رعنا و نوجوان که با هر عشوه دخترانه اش که برای مادر میریزد به خود می بالم و سرخوش میشوم.
مقنعه سفیدش را سرش میکنم و لقمهای نان در کیف راهی مدرسه میکنم و دلم را نیز با او همراه میکنم تا برود و بازگردد دلم می تپد دلشوره میگیرم و امیدوارم به آمدنش.
این داستان هر روز مادرانی است که دختر دارند و با تب و تاب و شور زندگی بالیدنشان را میبینند و خدا میداند چه آرزوهایی در دل مادرانه همه ما لانه کرده تا بزرگ شوند و رشد کنند و طراوت نوجوانی و جوانی شأن را به چشم ببینیم.
دختران سرزمین من از پنجه آفتاب و قطره شبنم با هر بار پلک زدن گل سرخ متولد میشوند و مادرانی که آبستن عشق هستند هر بار دخترانی را به این دنیا میبخشند که خود مادر میشوند و دنیا را زیباتر میکنند.
دختران نگین انگشتری خانواده
خانواده در نگاه اسلام یک نهاد مقدسی است که نقش اساسی در فرهنگسازی و سلامت افراد جامعه دارد و در این خانواده توقعات و وظایف زن و مرد با هم متفاوت است، اما آنچه انسانها را نزد خداوند محبوب میکند جنسیت آنها نیست بلکه عملکرد آن میباشد.
البته نوع لطف و رحمت خداوند بر هر کدام از جنس انسان نیز متفاوت است، در این میان خداوند متعال وجود فرزند دختر را دارای برکت قرار داده است و از سوی دیگر دین اسلام احترام به دختر را به عنوان یک ویژگی انسانی مورد توجه و تأکید قرار داده است.
بر اساس آموزههای اسلام، احترام به دختر تنها در حرف و شعار نیست بلکه باید به گونهای باشد که در عمل خود را نشان دهد.
امروز در جامعه ما نقش و جایگاه دختران تعریفی والا دارد و علمای اجتماعی هرکدام تعاریفی جداگانه و البته علمی و کارشناسی در این خصوص ارائه کرده اند.
یکی از مباحث مهم امروز در جامعه ایران نقش و جایگاه زنان و دختران در عرصههای مهم اجتماعی است و این نقش مهم گاهی در میان اندیشههای جهل ورزانه عدهای به محاق رفته و گاهی با شنیدن نام دختر و بانویی موفق در عرصههای علمی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی چهرههای متعجب را حتی از نزدیکان خود نیز مشاهده میکنیم.
وقتی به پیامبر صلی الله علیه و آله مژده فاطمه سلام الله علیها داده شد، ناخرسندی و کراهت در چهره اصحاب آن حضرت مشاهده شد، رسول خدا صلی الله علیه و آله به آنها فرمودند: شما را چه شده است؟ چرا چهرههای شما دگرگون شده است؟ دختر گل معطّری است که من آن را می بویم و روزی او با خداست.
در دین اسلام دختران دارای ارزش و جایگاه بالایی هستند و در آیات و روایات با تعابیر زیبایی همچون «هدیه الهی»، «گل ریحانه»، «حسنه و نیکی» و … از آنها نام برده شده است.
بنابراین در دین اسلام دختران دارای ارزش و جایگاه بالایی هستند و در آیات و روایات با تعابیر زیبایی همچون «هدیه الهی»، «گل ریحانه»، «حسنه و نیکی» و … از آنها نام برده شده است که هر یک نشان از امتیاز و ویژگی خاص طبیعی و روحی دختران دارد.
دختران در فرهنگ روایات بهترین اولاد هستند که مایه برکت و رحمت الهی میشوند. آنچه از آموزههای قرآن و حدیث برمی آید درسی است که به خانواده و جامعه داده میشود که با الگویی گیری از «ثقلین» ارتباط مهربانتر همراه با احترام و کرامت نسبت به دختران باید داشته باشیم.
بدون شک نگاه تاریخی به دختران از جاهلیت تا سدههای اولیه جامعه اسلامی نشان دهنده ارتقای جایگاه نسبت به قبل بوده است. در جاهلیت نیز نمونههای رفتار نیک پدران با دخترانشان دیده شده اما بنا بر دلایلی کشتن دختران در میان آنان افزایش یافت.
آش شور غرب و شهد شیرین اسلام
اما امروز غرب در آن سوی مرزها نقشههای شوم و خانهی برای این جایگاه تعریف کرده و درصدد است تا نقش و جایگاه زنان را به نفع اندیشههای منحط خود مصادره کرده و آش ستیز بر جایگاه زن و خانواده را در مجامع جهانی بسیار شور کرده است.
استکبار جهانی به بهانههای مختلف و واهی هیچ فرصتی را برای طرح ریزی افکار جدید در جامعه اسلامی ایران از دست نمیدهد و هر بار با شعارهای فریبنده که مقصد و هدف اصلی این شعارها زنان و دختران ما هستند وارد میدان شده و عرض اندامی مذبوحانه میکند.
غرب در آخرین شیطنت خود علیه نظام خانواده حجاب را در کشورمان نشانه رفته اما با اندکی تأمل و تعمق درمی یابیم که این نقشه شوم و نارکارآمد نیز با شکست مواجه شده و دختران ما این بار نیز با هوشیاری و بصیرت وارد میدان و کارزار مبارزه با این اندیشههای منحطانه میشوند.
اسلام دینی است که به زنان و دختران و حقوق آنها ارزش و اهمیت زیادی داده است. در عصر کنونی که جامعه غربی در اوج بهره کشی از زنان و دختران تلاش میکند با قانونمند کردن ضد ارزشهای خود برای دیگر جوامع و فرهنگها، فشارهای فراوانی را خصوصاً بر مسلمانان وارد سازد توجه به جایگاه دختران در سخن و سیره معصومان بسیار با اهمیت به نظر میرسد.
نقش تعیین کننده دختران و زنان در بقا و رشد جوامع بشری
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای فرهنگی، مردمی قرآن و عترت استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: یکی از موضوعات مهم اجتماعی امروز جایگاه و نقش دختر در عرصه خانواده و اجتماع است.
نهضت حورزاده خاطرنشان کرد: وقتی کمی دقت کنیم هنوز هستند انسانهایی که جاهلانه پسر را بر دختر ترجیح میدهند و به تعبیر قران کریم با شنیدن نام دختر چهره شأن عبوس میشوند که به همین جهت به تندی مخاطب خدای سبحان قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه این تلقی که ریشه تاریخی دارند ناشی از جهل انان و یکی از مصادیق جاهلیت مدرن است، تصریح کرد: با سیری در منابع اسلامی میتوان فهمید که دختر در اندیشه اسلامی چه جایگاه والایی داشته و دارد.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای فرهنگی، مردمی قرآن و عترت استان اردبیل افزود: در اندیشه اسلامی دختر از آنچنان جایگاهی برخوردار است که پیامبر اسلام در مهمترین مسائل اجتماعی آنان را وارد میسازد و در قضیه مباهله دختر خویش را همراه خورد برد در حالی که در ان زمان اعراب دختران را زنده به گور میکردند.
حورزاده با اشاره به آیات فراوانی در قرآن در خصوص تکریم جایگاه دختران و زنان گفت: دراین آیات خدای سبحان حضرت عیسی (ع) فرزند حضرت مریم (س) را از فرزندان حضرت ابراهیم (ع) میشمارد که خود اشاره به آن است که در اندیشه اسلامی هیچ تفاوتی میان فرزندان دختر و پسر نیست.
وی بیان کرد: این در حالی است که در آن زمان تنها فرزندان پسری را از نوادگان و فرزندان خویش برمی شمردند و فرزندان دختری خویش را فرزندان دیگران و پدران دیگر میشمردند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای فرهنگی، مردمی قرآن و عترت استان اردبیل اضافه کرد: خدای سبحان در آیات ۳۵ و ۳۶ سوره آل عمران مستقیماً خودش نام دختر را انتخاب میکند و تنها نامی است که خدای سبحان برای یک دختر انتخاب کرده است.
حورزاده اظهار کرد: بدیهی است این تعبیر بهترین تعبیر ممکن برای دختر است، همچنانکه برای پسر چنین تعبیری بکار نرفته است و البته در ادبیات معصومین (ع) هم چنین ادبیاتی متداول است هم چنانکه پیامبر اسلام (ص) در تعبیری از دختران به باقیات صالحات تعبیر میشود.
وی خاطرنشان کرد: با این حال نقش تعیین کننده زن در بقا و رشد جامعه بشری همیشه مورد توجه مثبت و منفی اندیشمندان، سیاستمداران، مدیران و رهبران جوامع بوده است.
تاریخ گویای این واقعیت است که زن در کنار مرد در تمدن بشری مستقیم و غیر مستقیم نقش آفرین بوده است ولی از دیرزمان و با انگیزههای مختلف از حقوق الهی و انسانی خود محروم شده است.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای فرهنگی، مردمی قرآن و عترت استان اردبیل تصریح کرد: تاریخ گویای این واقعیت است که زن در کنار مرد در تمدن بشری مستقیم و غیر مستقیم نقش آفرین بوده است ولی از دیرزمان و با انگیزههای مختلف از حقوق الهی و انسانی خود محروم شده است.
حورزاده با اشاره به اینکه تاریخ، این حقیقت را در سینه خود ثبت کرده است که پیامبران و اولیای الهی در احقاق حقوق و هم در ایفای نقش سالم و سازنده زنان، برترین جریان سازی و هدایت را داشته اند، گفت: در عصری که جهان، غرق در جهل و نادانی، ظلم و ستم، غارتگری و وحشیگری به سر میبرد، و به این زندگی افتخار و مباهات میکرد، خداوند پیامبری را برانگیخت که "رحمة للعالمین" بود و منجی انسانها از سیاهی، او هم با شرک و بت پرستی مبارزه کرد و هم با سنتها و ضدارزش هایی همچون تحقیر و زنده به گور کردن دختران.
وی ادامه داد: در فرهنگ اهل بیت (ع) که ریشه در وحی و کلام الهی (قرآن) دارد، زنان و دختران از جایگاه خاصّی برخوردارند و تعابیر زیبا و بلندی که برای دختران به کار گرفته شده است، حاکی از این موضوع است.
ذات دختران با عفت و حیا عجین شده است
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای فرهنگی، مردمی قرآن و عترت استان اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه دختر در تبیین و تحلیل آموزههای قرآنی موجوداتی هستند که به طور ذاتی دارای حیا و عفت هستند، اظهار کرد: از این روست که حیا و عفت در ایشان به عنوان یک ارزش اهمیت مییابد زیرا بیانگر حفظ طبیعت و سلامت روح و روان ایشان است و کسانی که بی عفتی و بی حیایی را در پیش میگیرند در حقیقت گرفتارشده و از فطرت سالم و طبیعت خدادادی خویش دور شده اند.
حورزاده خاطرنشان کرد: اما دشمنان دین و بشریت میکوشند تا برای افزایش فساد و تباهی در زمین دختران را از فطرت سالم خویش دور سازند و به بی حیایی بکشانند
وی گفت: قرآن کار بیرونی زنان و دختران را نادرست بر نمیشمارد ولی شرط حیا و عفت را همواره مورد تاکید قرار میدهد. به این معنا که اگر دختری برای کار در بیرون میرود میبایست حیا و عفت را رعایت کند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای فرهنگی، مردمی قرآن و عترت استان اردبیل افزود: از دیگر مسائلی که درباره دختران مطرح است حجاب ایشان است و آیات قرآنی با بیان این مطالب و ناگفتههای دیگر می کوشد تا جایگاه حقیقی زن و دختر را معرفی کند و آنان را به مقام و منزلتی برساند که لایق و شایسته آن هستند.
حورزاده اضافه کرد: این نگرش و بینش بر خلاف نگرش و بینشی است که برخی از جوامع آن را ترویج میکنند. در نگرش برخی از جوامع ارزش زن و دختر در جلوههای ظاهری است تا برای بهره کشی جنسی از آنان استفاده شود.
وی گفت: زنان و دختران نیمی از جمعیت کشور را دارند که مشارکتجویی هدفمند آنان در مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی اهمیت زیادی در شتاببخشی به آهنگ توسعه دارد و به طور کلی انقلابی در حوزه قوانین زنان کشور نیاز است و انتظار میرود دولت محترم برای اجرایی شدن منشور حقوق زنان گامهای مؤثری بردارد.
الگوی زن بافضیلت ایرانی نمیتواند زن ضعیف غربی باشد
امنیت روانی و اجتماعی مسئلهای است که برای همه افراد جامعه مهم است، اما باید به جرأت ادعا کرد به دلایل ذاتی و روحی و روانی این مسئله برای زنان از درجه اولویت بالاتری برخوردار است و به همین دلیل است که حتی در کشورهایی که اعتقادی به مذهب ندارند هم زنان برای حفظ این امنیت خود در تلاش مداومی هستند و حتی در برخی از محیطها این سالم سازی نیز صورت پذیرفته است.
دختران باید انتظارشان را از خودشان بالا ببرند زیرا الگویی مانند حضرت معصومه سلام الله علیها را دارند و کسی که این بانوی با فضیلت را الگوی خود قرار دهد الگوی او زنان ضعیف و مستضعف غربی نخواهند شد.
ارتقای شاخصهای مشارکت علمی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و هنری زنان حکایت از جایگاه واقعی آنها در جمهوری اسلامی ایران دارد.
انقلاب اسلامی ایران که به پیروزی رسید، فرصت بیشتری برای زنان ایجاد شد تا تواناییهای خود را در عرصههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی به نمایش بگذارند زنانی که نیمی از جمعیت ایران را تشکیل میدهند و ثابت کردند هرجا که نیاز باشد پا به پای مردان این سرزمین برای رشد و پیشرفت ایران اسلامی دست از تلاش برنمیدارند.
فاطمه معصومه آئینه تمام نمای عفت و نجابت
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اردبیل گفت: حضرت معصومه (س) آیینه تمام نمای عصمت و نجابت زنانی است که همواره در دامن خود شخصیتهای بزرگی را پرورش دادند.
حجتالاسلام مهدی ستوده در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: با ورود ماه ذیقعده و در نخستین روز از این ماه شاهد برگزاری جشن تولد حضرت معصومه (س) هستیم که به نام «روز دختر» نامگذاری شده است.
وی تصریح کرد: دختران نجیب و با اصالت میهن اسلامی ما به ویژه استان اردبیل با تأسی از این بانو باید مهربانی و نجابت را الگوی خود قرار داده و همواره در مسیر اعتلای ارزشی و معنوی خود به عنوان بهترین هدیه خداوند به خانوادهها مورد توجه قرار گیرند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اردبیل گفت: دختران ما امروز باید در حساسترین شرایط سنی و گذر عمر خود قدر لحظات خود را دانسته و در مسیر اعتلای ارزشی و معنوی جامعه و همچنین مستحکمتر کردن پایههای الفت و محبت خانوادهها گامهای مؤثری را بردارند.
حجتالاسلام ستوده افزود: حضرت معصومه (س) که به مظهر عصمت و نجابت شناخته شده قطعاً برای دختران این مرز و بوم میتواند الگویی شایسته باشد تا آنها نیز با قلبی مهربان همراه با ایثار و گذشت خود بتوانند آراستگی دختر جامعه اسلامی را به خوبی نشان دهند.
در کنار تحصیل و تهذیب نفس، دختران ما امروز به راه و مسیر نورانی عصمت، حجاب و عفاف به عنوان الگوهای شایسته نیاز دارند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: در کنار تحصیل و تهذیب نفس، دختران ما امروز به راه و مسیر نورانی عصمت، حجاب و عفاف به عنوان الگوهای شایسته نیاز دارند تا بتوانند در این دنیای پرآشوب زمینه سلامت روحی، جسمی و روانی خود را به شایستگی پیدا کنند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اردبیل برگزاری برنامههای مختلف دهه کرامت را با محوریت بقاع متبرکه و امامزادهها یادآور شد و اضافه کرد: تمام تلاش ما بر این است تا با محوریت خانواده برنامههای دهه کرامت به شایستگی برگزار و همه دختران و خانوادههای شایسته این استان از ثمره و نتیجه این برنامهها بهره بگیرند.
روز دختر نباید تنها به یک روز در تقویم شمسی خلاصه شود
اما در کنار عنوان روز دختر که هر سال با برنامههای متعددی در کشور گرامی داشته میشود بهتر است خواستهها و مطالبات این قشر نیز نادیده گرفته نشود و روز دختر تنها به روزی در تقویم شمسی خلاصه نشود.
هر روز برای دختران سرزمینم روز دختر است و این امر تنها با تأمین امنیت روحی، روانی و جسمی برای این دختران محقق میشود.
یکی از اصلی ترین اهداف نامگذاری این روز، حمایت از دختران جامعه و افزایش سطح درک و آگاهی افراد در خصوص نابرابری جنسیتی است چرا که از دیرباز زنان و دختران اکثر نقاط جهان با مشکل نابرابری جنسیتی رو برو هستند.
روز دختر در ایران مصادف با تولد حضرت معصومه (س) است و در سال ۱۳۸۵ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در تقویمهای رسمی کشور درج شد و این اقدام حرکتی است فرهنگی برای یادآوری شخصیت حضرت معصومه (س) و ترویج ابعاد وجودی این دختر اهل بیت در میان دختران مسلمان تا دختران این مرز و بوم از شخصیت آن حضرت الگو برداری کنند.
روز دختر بهانهای است برای گرامیداشت مقام دختر و آشنایی آنان با نحوه صحیح زندگی با بهره گیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی تا جامعهای به سمت تعالی و رشد را شاهد باشیم.
دختران امروز مادران آینده اند که آینده سازان این مملکت را در دامان خود پرورش خواهند داد و با توجه به جایگاه مهم دختران در جامعه و فرهنگ کشور، سلامتی جسمی و روحی و حضور آنان در صحنههای علمی و اجتماعی و سیاسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
دختران در آینده مادران این سرزمین هستند؛ مادرانی که میتوانند با تربیت فرزندانی پاک دامن و متعهد باعث تعالی همه کشور و جامعه شوند بنابراین چه بهتر است که با اختصاص فعالیتهایی بیش از نامگذاری یک روز به نام آنان، این بخش از جامعه را فعال، پرنشاط و پویا پرورش داد.
دختر موهبتی است از جانب خداوند که بایستی قدر این گلهای بهشتی را بیشتر دانست.
نظر شما