به گزارش خبرنگار مهر، مراسم روز جهانی صنایعدستی با حضور علی دارابی قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور، سعد القدومی رئیس شورای جهانی صنایعدستی، مریم جلالی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی و هنرمندان صنایعدستی کشور امروز در سالن آمفیتئاتر وزارتخانه برگزار شد.
افزایش معافیت صادرات صنایعدستی
محمود لیائی مدیرعامل شرکت ملی پست که در این مراسم مورد تقدیر قرار گرفت، بیان کرد: افزایش معافیت صادرات صنایعدستی از ۸۰ به ۲۰۰ دلار را به دولت پیشنهاد داده ایم که امیدوار هستیم در هیأت دولت تصویب شود.
وی همچنین از مذاکره و توافق با یکی از کشورها برای عرضه محصولات صنایعدستی ایران توسط این کشور در دو سایت خارجی پرفروش کالا خبر داد و افزود: همچنین جلسهای با ایرلاین این کشور داشتیم و قول مساعد برای ارسال محصولات به این کشور صورت گرفت.
توافق با روسیه برای عرضه محصولات صنایعدستی در این کشور همچنین توجه هنرمندان به کیفیت بسته بندی محصولات از دیگر نکات مورد اشاره لیالی بود.
بخش خصوصی باید خلاقیت را به رسمیت بشناسد
در این مراسم مریم جلالی معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی هم گفت: هیچ موضوع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در ایران وجود ندارد که متصل به صنایعدستی نباشد.
جلالی با بیان اینکه باید از این انزوا خارج شویم، افزود: تمامی حوزههای مختلف باید به ریشههای صنایعدستی وصل شود زیرا اقتصاد هویت بنیان ما اینجاست.
جلالی با اشاره به اهمیت مشارکت بخش خصوصی، ادامه داد: وزارت میراثفرهنگی، را خانه خود بدانید؛ شما اصلیترین کنشگران حوزه صنایعدستی هستید. بخش خصوصی باید منافع جمع را در نظر بگیرد، پذیرشش را بالا ببرد و خلاقیت را به رسمیت بشناسد.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادامه داد: میراثفرهنگی ریشه، گردشگری آوندها و صنایعدستی میوه این وزارتخانه است که باید جهانی شود، به سطح زندگی مردم رود و در اقتصاد جایگزین نفت شود. این امر بجز با اعتماد به بخش خصوصی و تشکلها امکانپذیر نیست.
جلالی همچنین توجه به منافع فردی و بخشی را از جمله مهمترین عواملی عنوان کرد که اجازه نداده صنایعدستی در اختیار منافع ملی قرار بگیرد و افزود: هر تشکلی که منفعت جمعی را در نظر بگیرد به رسمیت شناخته خواهد شد.
رسالت خود برای تثبیت جایگاه صنایعدستی را انجام دهیم
در ادامه این مراسم حسین بختیاری مدیرعامل شبکه ملی مجمع هنرمندان و صنعتگران صنایعدستی گفت: با توجه به قدمت صنایعدستی در ایران عدم هماهنگی با دولتها طی این سال از مشکلات اساسی این حوزه بوده است.
وی با بیان اینکه در دوره جدید شاهد رویکرد تعاملگرا در معاونت صنایعدستی وزارتخانه بودهایم، ابراز امیدواری کرد که این رویکرد تقویت شود.
بختیاری با بیان اینکه تشکلها بهعنوان بازوی اجرایی حاکمیت میتوانند مؤثر باشند، ادامه داد: برای تثبیت جایگاه صنایعدستی در جهان باید اقدامات مؤثری توسط بخش دولتی، غیردولتی و مجلس شورای اسلامی برداشته شود.
وی با اشاره به احیای انجمن صادرکنندگان و تولیدکنندگان صنایعدستی، تقویت حوزه بازرگانی و صادرات را عاملی مؤثر در حل مشکلات تولید عنوان کرد.
مدیرعامل شبکه ملی مجمع هنرمندان و صنعتگران صنایعدستی به ثبت جهانی ده شهر صنایعدستی اشاره کرد و افزود: باید از ظرفیتهای ایجاد شده شهرهای ثبت جهانی صنایعدستی استفاده کرد و مانند مناطق آزاد امتیازاتی به شهروندان، هنرمندان صنایعدستی و گردشگران این شهرها تعلق گیرد.
سمنها در تبدیل صنایع دستی به کالای کاربردی کمک کنند
علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی نیز در نشست تشکلهای غیردولتی و سازمانهای مردمنهادِ صنایع دستی گفت: ظرفیت اغنایی صنایع دستی، در عرصه برنامهریزی و مدیریت فرهنگی و اجتماعی جامعه کمتر دیده شده است. ماهیت مادی صنایع دستی و هنر سنتی، آن را در ظاهر را جز میراث فرهنگی ملموس جای میدهد، اما در باطن ماجرا؛ باور، دانش، فن، هنر، آئینها و رویدادهای مرتبط با خلق و کاربرد صنایع دستی و هنرهای سنتی، بخش بزرگی از میراث ناملموس ما را تشکیل میدهد.
دارابی با اشاره به نقش پررنگ تشکلهای غیردولتی و سازمانهای مردمنهاد (سمن) در جایگاه تولیدکننده، عرضهکننده و بهرهبردار در حوزه صنایع دستی ادامه داد: این نهادها عملاً پیونددهنده تکلیف حمایتی و تسهیلگری دولت با رکن اصلی تولید و عرضه هستند.
وی خاطرنشان کرد: تشکلهای مردمنهاد، عملاً مفصل اتصالدهنده دولتها و بخش خصوصی در این زمینهاند که موجب حرکت رو به رشد میشوند. اصولاً از نشانههای بارز یک جامعه توسعهیافته و پیشرفته، کوچک بودن اندازه دولت و محدود بودن انحصارات و اختیارات آن و بزرگبودن اندازه جامعه مدنی، فعالان، کنشگران و نهادها و تشکلها مردمنهاد است.
قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی، نقش دیگر تشکلها را جریانسازی آنها دانست که میتوانند ماهیت و مسیر تولید و عرضه صنایع دستی را با نیازها و سلایق روز منطبق و همسو کنند.
دارابی تصریح کرد: وزارت میراث فرهنگی، حمایت از ایجاد و توسعه فعالیت تشکلهای غیردولتی صنایع دستی را از اهم تکالیف خود میداند و برای آن برنامههای روشنی دارد. در دوره اخیر با همت معاونت صنایع دستی، اقدامات مؤثری در زمینه حمایت از تشکلهای غیر دولتی که میتوانند نقش پیشران را در رشد پایدار اقتصادی و اجتماعی صنایع دستی داشته باشند انجام داده است.
در این مراسم عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست تشکلهای غیردولتی و سازمانهای مردمنهادِ صنایع دستی گفت: برخی رشتههای صنایعدستی به فراموشی سپرده شدهاند که باید احیا شوند. بهترین راه احیا نیز روش استاد و شاگردی است که در شورای انقلاب فرهنگی اجرایی شدن این روش را با کمک دانشگاه فرشچیان مصوب و ابلاغ کردیم.
وی ابراز امیدواری کرد که حکمرانی مردمی در حوزه صنایعدستی توسعه داده شود.
تجلیل از هنرمندان
در پایان از محمود لیائی مدیرعامل شرکت ملی پست، بهزاد احمدی فارسانی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی استان فارس، مریم حاج ابراهیمی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی استان گلستان، فریده ناروئی کارآفرین برتر و رئیس مجمع هنرمندان صنایعدستی استان سیستان و بلوچستان و فیروز ناصری کارآفرین برتر و رئیس مجمع هنرمندان صنایعدستی در استان کرمانشاه تجلیل شد.
نظر شما