۷ تیر ۱۴۰۲، ۱۰:۲۰

روایتی از نخستین شهر شیمیایی شده جهان؛

وعده‌های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می‌زند

وعده‌های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می‌زند

ارومیه- بیش از سه دهه از جنایت بشری علیه مردم سردشت می‌گذرد؛ اما این شهر هنوز به‌عنوان نخستین شهر قربانی سلاح‌های شیمیایی دنیا بوی خردل می‌دهد و مصائب مردم آن به قوت خود باقی است.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها - سکینه اسمی: هفتم تیر سال ۱۳۶۶ رژیم صدام با استفاده از بمب‌های شیمیایی چهار نقطه پرازدحام سردشت را بمباران کرد و امروز، با گذشت بیش از سه دهه از این فاجعه انسانی، هنوز شهر سردشت بوی تاول و سرفه‌های خردل می‌دهد، بسیاری از ساکنان این شهر، کماکان از مشکلات تنفسی رنج می‌برند و با مرگ دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

بلافاصله بعد از بمباران سردشت به‌عنوان نخستین شهر قربانی سلاح‌های شیمیایی دنیا ۱۱۰ نفر از مردم مظلوم و بی‌دفاع این شهرستان مرزی به شهادت رسیده و هزاران نفر از زنان، کودکان و مردان مظلوم این دیار دچار مصدومیت ناشی از گازهای شیمیایی و سمی شدند مصدومیتی که سه دهه است نه‌تنها التیام نیافته؛ بلکه هر سال سرباز می‌زد.

سردشت هنوز بوی خردل می‌دهد، صدای خس‌خس سینه‌ها از کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر به گوش می‌رسد گویی زمان از فرط شرمندگی در همان هفت‌تیر ۶۶ از حرکت بازمانده است، تیر برای سردشت ماه تلخ خردل است و تاول‌های چرکی!

از سکوت مدعیان حقوق بشر در برابر این فاجعه انسانی که از مطالبه اصلی مردم ایران است بگذریم؛ اما کمبود امکانات درمانی مناسب همانند بیمارستان‌های مجهز و دارای امکانات پزشکی کافی، محرومیت شهرستان سردشت، فراهم نبودن زیرساخت‌ها به‌خصوص در زمینه عمران شهری و جاده‌های مواصلاتی، کمبود پزشک متخصص نیز درد مضاعفی بر این فاجعه بشری است، دردی که با وعده ۳۶ ساله توخالی مسئولان هر سال سرباز می‌زند.

وعده های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می زند

مشکلات سال‌های گذشته سردشت به قوت خود باقی است

رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت در خصوص آخرین وضعیت مصدومان و جانبازان شیمیایی سردشت در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: مشکلات نه تنها مصدومان و جانبازان بلکه سایر مردم شهر به قوت خود باقی است و اراده راسخی برای حل این مشکلات بین مسئولان وجود ندارد.

کمبود امکانات درمانی مناسب همانند بیمارستان‌های مجهز و دارای امکانات پزشکی کافی، محرومیت شهرستان سردشت، فراهم نبودن زیرساخت‌ها به خصوص در زمینه عمران شهری و جاده‌های مواصلاتی و از سویی نیز رسیدگی‌های جسته و گریخته بنیادهای مسئول همچنان مشکلات و مسائل مردم این منطقه به شمار می‌رود صالح عزیزپور اقدم با بیان اینکه هر سال در آستانه ۷ تیر سردشت در صدر اخبار رسانه‌ها قرار می‌گیرد، مسئولان در مراسم روتین بزرگداشت این فاجعه بشری شرکت می‌کنند، افزود: سهم مردم سردشت از این مراسم تنها وعده‌های توخالی چندین ساله‌ای است که هیچکدام از آنها تاکنون محقق نشده است.

وی کمبود امکانات درمانی مناسب همانند بیمارستان‌های مجهز و دارای امکانات پزشکی کافی، محرومیت شهرستان سردشت، فراهم نبودن زیرساخت‌ها به خصوص در زمینه عمران شهری و جاده‌های مواصلاتی و از سویی نیز رسیدگی‌های جسته و گریخته بنیادهای مسئول همچنان مشکلات و مسائل مردم این منطقه به شمار می‌رود.

عزیزپور اقدم اضافه کرد: امسال ۳۶ امین سالروز بزرگداشت این جنایت بشری است اما وعده‌های مسئولان از جمله احداث بیمارستان‌های فوق تخصصی ایجاد امکانات رفاهی ورزشی و درمانی، راه‌های مواصلاتی، فضای سبز و… به خود رنگ واقعیت نگرفته و همچنان یکی از مطالبات بر زمین مانده مردم به شمار می‌روند.

رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با اشاره به اینکه ۳۶ سال است هر سال ۷ تیرماه مسئولان به سردشت می آیند وعده می‌دهند و می‌روند تا سال بعد همان وعده‌ها بدون تحقق تکرار می‌شود، افزود: چندین سال است اعلام کرده‌ایم سردشت کمبود پزشک متخصص دارد.

وعده های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می زند

سردشت با کمبود پزشک متخصص مواجه است

عزیزپور اقدم با اشاره به اینکه شهر میرآباد سردشت در سال‌های اخیر به شهرستان تبدیل شده است، گفت: امروز سردشت با دو شهرستان و دو شهر، پراکندگی جمعیت و تعداد بالای مصدومان و جانبازان شیمیایی تنها یک بیمارستان ۶۰ تختخوابی دارد، در حالی که نه تنها مصدومان و جانبازان بلکه مردم منطقه در تأمین نیازهای درمانی با مشکل مواجه هستند.

وی با تاکید بر اینکه کمبود پزشک متخصص موجب شده مردم مجبور شوند برای تأمین نیازهای درمانی و پزشکی به ارومیه، شهرستان‌های اطراف و حتی تهران رفت و آمد کنند، اظهار کرد: با توجه به وضعیت جانبازان شیمیایی این امر موجب تشدید مشکلات آنها می‌شود.

امروز سردشت با دو شهرستان و دو شهر، پراکندگی جمعیت و تعداد بالای مصدومان و جانبازان شیمیایی تنها یک بیمارستان ۶۰ تختخوابی دارد، در حالی که نه تنها مصدومان و جانبازان بلکه مردم منطقه در تأمین نیازهای درمانی با مشکل مواجه هستند رئیس انجمن مصدومان شیمیایی سردشت خاطرنشان کرد: تنها کلینیک درمانی مصدومان شیمیایی سردشت فعالیت آن چنانی ندارد و پزشک حاضر در این کلینیک تنها در حد فعالیت‌های درمانی سرپایی به مردم خدمات می‌دهد، پزشک متخصص نیز هفته‌ای یا ۱۵ روز یک بار یک بار به کلینیک مراجعه می‌کند.

وی با بیان اینکه از برکت حضور مقام معظم رهبری در آذربایجان‌غربی شهر سردشت ۲۱ سال قبل صاحب کلینیک تخصصی شد، اضافه کرد: قرار بود این کلینیک مجهزترین کلینیک تخصصی خاورمیانه شود ولی امروز پس از گذشت نزدیک دو دهه پزشک متخصص ندارد.

عزیزپور اقدام افزود: با توجه به نیاز و مشکلاتی که لحظه‌ای برای مصدومان و جانبازان شیمیایی به وجود می‌آید باید ۱۵ روز منتظر حضور پزشک متخصص باشد؟ این مشکلات باعث رفت و آمد مردم به شهرستان‌های اطراف ارومیه، تبریز یا تهران می‌شود.

وی با بیان اینکه هم اکنون بیمارستان و مراکز درمانی سردشت جوابگو و کفاف نیازهای درمانی مردم سردشت را نمی‌دهد، گفت: وضعیت نامناسب راه‌های مواصلاتی سردشت نیز مشکل مضاعفی برای این رفت و آمدهای بین شهری برای مردم شده است.

وعده های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می زند

راه‌های مواصلاتی سردشت مربوط به ۶۰ سال گذشته هستند / سردشت نیازمند توسعه است

رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با بیان اینکه راه‌های مواصلاتی سردشت مربوط به ۶۰ سال گذشته است و تاکنون حتی به پیچ در سردشت بازسازی نشده است، افزود: برای ترمیم و توسعه راه‌های مواصلاتی سردشت تاکنون اقدام قابل توجهی انجام نشده است.

عزیزپور اقدام وضعیت نامناسب راه‌های مواصلاتی سردشت را یکی از مشکلات اساسی مردم سردشت عنوان کرد و گفت: توجه به وضعیت راه‌ها منجر به توسعه سایر بخش‌ها در شهرستان می‌شود در حالی که سردشت در بسیاری از حوزه‌های زیرساختی با مشکل مواجه است.

وی خاطرنشان کرد: سردشت نیازمند انجام کارهای زیربنایی است قاچاق کالا از یکسو و تولیدات مواد مخدر صنعتی از سویی دیگر، بیکاری، نبود فضای سبز، نبود امکانات بهداشتی و پزشکی مورد نیاز همه و همه این شهر را تهدید می‌کند، وقتی در شهر سردشت قدم می‌زنیم، آثار چندانی از توسعه نیست.

رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت گفت: پزشکان به صورت دوره‌ای به شهر می آیند که به دلیل دور بودن و کمبود امکانات چندان تمایلی به حضور در سردشت ندارند و هم اکنون کمبود پزشک متخصص از نیازهای ضروری مردم منطقه است.

وعده های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می زند

کمیسیون‌های پزشکی به معضل اساسی برای مردم سردشت تبدیل شده‌اند

عزیزپور اقدم در خصوص برگزاری کمیسیون‌های پزشکی به خصوص در سال جاری گفت: کمیسیون‌های پزشکی سالهاست نه تنها خروجی ندارد بلکه به معظل اساسی برای مردم تبدیل شده‌اند و امروز این کمیسیون‌ها موجب ایجاد حساسیت بین مردم شده و بار روانی برای آنها ایجاد کرده است، چرا که هیچکدام از این کمیسیون‌های برگزار شده خروجی نداشته‌اند.

وی با بیان اینکه بعد از گذشت ۳۶ سال هنوز مسئولان نمی‌توانند پاسخ دقیقی به مدعیان شیمیایی شده در سردشت بدهند، گفت: ۱۰ الی ۱۵ سال قبل بیش از ۸ هزار مدعی شیمیایی شده در سردشت و سال گذشته نیز ۱۳ هزار مدعی شیمیایی در سردشت توسط کمیسیون‌ها اسم نویسی شده است و به مرور زمان کمیسیون‌های پزشکی تشکیل شده اما مردم منتظر این خروجی هستند بدانند بعد از ۳۶ سال آیا جانباز شیمیایی حساب می‌شوند یا نه؟

عزیزپور اقدام با انتقاد از عدم خروجی مناسب کمیسیون‌های پزشکی برای مدعیان شیمیایی در سردشت افزود: با گذشت بیش از سه دهه از این فاجعه بشری و مشکلات متعدد مردم آیا نباید مسئولان یک کار کارشناسی و درست انجام دهند تا مردم بیش از این با مشکلات دست و پنجه نرم نکنند؟

وی با اشاره به اینکه بالای هزار و ۵۰۰ جانباز شیمیایی در سردشت داریم عنوان کرد: از این تعداد بالای ۴۰۰ نفر از جانبازی بالای ۲۵ درصد و مابقی زیر ۲۵ درصد هستند اما بسیاری از مردم شهر هنوز با گذشت ۳۶ سال از این جنایت بشری از درد و آلام آن رنج می‌برند.

وعده های ۳۶ساله مسئولان نمک برزخم سردشت/دل مردم هرروز تاول می زند

سکوت مدعیان حقوق بشر در برابر فاجعه انسانی سردشت ادامه دارد

دبیر انجمن دفاع از حقوق مصدومان شیمیایی سردشت گفت: بمباران شیمیایی سردشت فاجعه و جنایت بشری بود که تاکنون جامعه جهانی در مورد وضعیت مصدومان شیمیایی سردشت غفلت و همچنان سکوت کرده است.

رحیم واحدی اظهار کرد: سردشت به عنوان نخستین شهر قربانی سلاح‌های شیمیایی در جهان می‌تواند صدای مظلومیت ملت ایران در دوران جنگ تحمیلی باشد و هنوز هم این صدای مظلومیت و ابعاد مختلف این جنایت بشری به گوش جهانیان نرسیده است.

سردشت به عنوان نخستین شهر قربانی سلاح‌های شیمیایی در جهان می‌تواند صدای مظلومیت ملت ایران در دوران جنگ تحمیلی باشد و هنوز هم این صدای مظلومیت و ابعاد مختلف این جنایت بشری به گوش جهانیان نرسیده است وی با مقایسه با حادثه هیروشیما و بمباران شیمیایی سردشت اظهار داشت: هنوز هم پس از گذشته چندین دهه از واقعه هیروشیما هر سال مسئولان این کشور در روز این حادثه در ۲۰ دقیقه ابعاد این واقعه را برای جهانیان بیان می‌کنند اما واقعه سردشت تنها در قالب یک سالگرد سالانه باقی مانده است.

سرپرست فرمانداری سردشت در خصوص برگزاری کمیسیون‌های پزشکی برای مردم سردشت گفت: تاکنون ۱۶ مرحله کمیسیون پزشکی در سردشت تشکیل و برای بیش از یک هزار و ۵۰۰ مصدوم و جانباز شیمیایی پرونده تشکیل شده است و این افراد پس از تأیید کمیسیون پزشکی تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران قرار گرفتند.

باباخان اسکندری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شانزدهمین مرحله کمیسیون پزشکی ویژه مصدومان و جانبازان بمباران شیمیایی این شهر، طی ۲۵ و ۲۶ خرداد امسال با حضور تیم‌های پزشکی تخصصی برگزار شد، افزود: از میان ۱۳ هزار مدعی مصدومیت شیمیایی این شهرستان، ۲ هزار نفر احراز سکونت شدند و در این مرحله (کمیسیون پزشکی شانزدهم) ۶۲۵ نفر در ۲ روز با سه جلسه کاری از سوی پزشکان ویزیت و مورد معاینه تخصصی قرار گرفتند.

وی گفت: این کمیسیون با هدف تعیین تکلیف و ارزیابی بالینی مدعیان مصدومیت شیمیایی برگزار می‌شود که در این مرحله کسانی که از ماه‌ها پیش ثبت نام کرده و مدارک و مستندات آنها تکمیل و دارای اسکن ریه هستند، از سوی پزشکان متخصص ویزیت خواهند شد، نتیجه نهایی کمیسیون بعد از بررسی نهایی مدعیان مصدومیت شیمیایی در اداره کل کمیسیون پزشکی تهران متعاقباً اعلام خواهد شد.

اسکندری با بیان اینکه هر بیمار باید سی‌تی اسکن همراه داشته باشد، تاکید کرد: با توجه به اینکه شهرستان مجهز به دستگاه سی‌تی‌اسکن است سعی بر آن داریم تصویربرداری از همه بیماران اینجا انجام شود تا نیاز به مراجعه ایشان به مراکز درمانی سایر شهرستان‌ها نباشد.

سردشت دارای بیش از ۲ هزار نفر مصدوم شیمیایی است که از این تعداد، یک‌هزار و ۵۱۸ نفر دارای پرونده شیمیایی بوده و ۴۰۰ جانباز شیمیایی سردشت دارای شرایط ویژه هستند.

سردشت در جنوبی ترین منطقه از آذربایجان غربی در کنار مرزهای عراق، هفتم تیرماه سال ۶۶ توسط رژیم بعث صدام و با کمک کشورهای غربی حامی این رژیم، بمباران شیمیایی شد.

بمباران شیمیایی شهر مرزی سردشت فجیع‌ترین تهاجم شیمیایی بود که آثار و مشکلات بسیاری به وجود آورد و این شهر اولین شهر قربانی جنگ افزارهای شیمیایی در جهان پس از بمباران هسته‌ای هیروشیما نامیده شد.

کد خبر 5822205

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha