به گزارش خبرنگار مهر، محمدصادق معتمدیان ظهر دوشنبه در گفتگوی خبری با اشاره به اینکه به زودی برنامه عملیاتی تغییر الگوی کشت به همت وزارت جهاد کشاورزی تدوین و نهایی خواهد شد، افزود: در اجرای راهبرد اساسی تغییر الگوی کشت، معیشت و زندگی مردم طبق تأکیدات رئیس جمهور، معاون اول و وزیر کشور خط قرمز ماست.
وی با اشاره به تغییرات اقلیمی صورت گرفته در جهان و به تبع آن در ایران افزود: در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در بازه زمانی ۱۵ ساله شاهد کاهش ۱۰ درصدی بارشها بودیم.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با بیان اینکه در یک سال گذشته ۶۰ درصد کاهش بارش برف در حوضه آبریز دریاچه ارومیه داشتیم، اظهار کرد: کاهش ۱۰ درصدی سطح برف و ۵۵ درصدی ارتفاع آن از جمله علل وضعیت حاد دریاچه ارومیه به شمار میرود.
معتمدیان با برشمردن تغییرات اقلیمی، افزایش دما، کاهش بارش بویژه برف، مصرف بی رویه آب در بخش کشاورزی و چاههای غیرمجاز به عنوان عوامل اصلی وضعیت فعلی دریاچه ارومیه، تصریح کرد: با وجود اینکه باید توسعه کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صورت نمیگرفت اما میزان اراضی کشاورزی از ۳۹۰ هزار هکتار در سال ۱۳۷۷ به ۵۲۰ هزار هکتار در سال ۱۳۹۸ رسیده است.
۱۱۵ هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه فعال است
وی با بیان اینکه ۱۱۵ هزار چاه مجاز و غیر مجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه فعال است، ادامه داد: ۴۲ هزار چاه غیرمجاز فعال یک میلیارد مترمکعب آب مصرف میکنند.
دبیرکارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به توسعه نامتوازن بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته بجای کشت محصولات کم آب بر، محصولات پرآب بر کشت شده به نحوی که سه محصول یونجه، سیب و چغندر قند بیشترین میزان آب را به خود اختصاص میدهند.
معتمدیان افزود: تغییر الگوی کشت به عنوان راهبرد اساسی دولت مطرح است که برای دستیابی به این راهبرد، بهبود معیشت مردم از طریق کشت جایگزین از جمله گردو به صورت جدی پیگیری میشود.. در تغییر الگوی کشت افزایش درآمد کشاورز برای دولت یک اصل مهم است.
وی حمایت دولت و مشارکت مردم را در اجرای راهبرد تغییر الگوی کشت بسیار مهم دانست و افزود: معیشت و زندگی مردم با دریاچه ارومیه گره خورده است و دولت با درک این مساله درپی اجرای دقیق راهبرد تغییر الگوی کشت و جایگزین کردن محصولات با ارزش افزوده بالا در راستای افزایش درآمد کشاورزان استمعتمدیان ترویج، اقناع و آموزش را سه اصل مهم در تغییر الگوی کشت دانست و گفت: از ظرفیت فعالین زیست محیطی در این مسیر استفاده میشود.
وی با اشاره به اینکه تکمیل پروژههای نیمه تمام با همکاری دستگاههای مربوطه به خوبی پیش میرود، اضافه کرد: پس از افتتاح فاز نخست تونل انتقال آب از کانی سیب، فاز دوم نیز به زودی به بهره برداری میرسد.
سد چپرآباد پیرانشهر بزودی آبگیری میشود
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه اظهار کرد: به زودی آبگیری سد چپرآباد به عنوان یکی از پروژههای مهم در نجات دریاچه ارومیه با اهتمام وزارت نیرو اجرایی میشود.
معتمدیان تصریح کرد: با توجه به اهتمام جدی دولت بویژه در تصویب ۲,۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در سالجاری برای نجات دریاچه ارومیه، پیش بینی میشود پرونده پروژههای نیمه تمام تاپایان امسال بسته شود.
وی گفت: با اتمام پروژههای سخت افزاری، تمرکز دولت بر روی پروژههای نرم افزاری بویژه تغییر الگوی کشت خواهد بود.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه دغدغه مندی مردم نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه قابل تقدیر است، افزود: با وجود اینکه دشمن درصدد بهره برداری از دغدغه مندی مردم به نفع خود بوده، اما مردم مثل همیشه نسبت به فراخوانهای متعدد ضد انقلاب جواب منفی دادند. مردم به خوبی درک میکنند که دولت پای کار است و از هیچ کوششی دریغ نمیکند.
وی ادامه داد: با توجه به روند اتمام پروژههای نیمه تمامی چون فاز دوم کانی سیب، تصفیه خانه تبریز، سد چپرآباد و ساماندهی چاههای غیرمجاز و پیش بینی هواشناسی مبنی بر بارشهای خوب در فصل پاییز، دریاچه اردمیه در ماههای آتی وضعیت خوبی خواهد داشت.
نظر شما