ابوذر حیدری کارگردان فیلم کوتاه «مینیبوس» از آثاری که به همت سازمان سینمایی و در قالب سینماسیار در مسیر راهپیمایی اربعین برای زائران به نمایش گذاشته میشود، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این اثر توضیح داد: در سال ۹۶ آقای مجید مجیدی در قالب یک دورهمی، گروهی از فیلمسازان فیلماولی در حوزه فیلم کوتاه را دورهم جمع کردند تا با موضوع اربعین، تعدادی اثر بینالمللی تولید کنند.
وی ادامه داد: در این دورهمیها استادانی مانند حجتالاسلام زائری و حبیب احمدزاده هم حضور داشتند و با حضور خود آقای مجیدی گفتگوهایی شکل میگرفت. در نهایت بعد از چند جلسه هفتگی قرار بر این شد که برخی از ما برای ساخت فیلم کوتاه طرحهایی را آماده کنیم. در نهایت هم طرح من و یکی دیگر از دوستان تصویب شد. قرار بود نزدیک به ۳۰ کار ساخته شود اما طرحها به حد نصاب کیفی لازم نرسید. شخص آقای مجیدی طرح من را خیلی پسندیدند و به همین دلیل روی آن زمان گذاشتیم و فیلمنامهاش را آماده کردیم.
عراق را در ایران ساختیم
این فیلمساز ادامه داد: قرار این بود که فیلم را در عراق بسازیم اما از آنجایی که بنیاد فارابی بودجه آنچنانی برای ساخت فیلم کوتاه در خارج از کشور نداشت، کل پروسه ساخت را در خرمشهر و آبادان با بازسازی فضای عراق، طراحی و اجرا کردیم. فیلم را در گرما اردیبهشت و خرداد تصویربرداری کردیم و به همین دلیل شرایط خیلی سختی در جنوب کشور داشتیم. از طرف دیگر محدودهای که در اختیار داشتیم، رود فرات را بازسازی کردیم. تنها لوکیشنی هم که پیدا کردیم حوالی بهمنشیر بود. از نظر لوکیشن بسیار فضای محدودی داشتیم و از نظر بصری آلودگیهای بسیاری وجود داشت که به ما اجازه نمیداد دوربین را در هر جهتی قرار بدهیم.
حیدری درباره فرآیند شبیهسازی لوکیشنهای ایران به فضای کشور عراق هم گفت: ما تصاویری در اختیار داشتیم و فیلمبردار این کار هم پیشتر در مسیر واقعی این لوکیشن در عراق، مستند ساخته بود. به همین دلیل هم تصاویر هلیشات از آن منطقه در اختیار داشتیم و هم تصاویر مربوط به مردم حاضر در این مسیر را در مستندها دیده بودیم.
این کارگردان افزود: این فیلم کوتاه در جشنوارهای در کشور عراق پذیرفته شد که موضوع آن هم مرتبط با اربعین بود. من امکان حضور نداشتم اما بازخوردهای بسیار خوبی شاهد بودیم. حتی دوستان عراقی هم این کار را دوست داشتند. غیر از این حضورها هم فیلمم در شرایط و موقعیتهای متعددی در این سالها نمایش داشته و امسال هم به تازگی مطلع شدم که همین فیلم در موکبهای طول مسیر راهپیمایی در حال اکران است.
کارگردان «مینیبوس» درباره استفاده از زبان عربی در فیلم و ترکیب بازیگران گفت: یکی از دلایلی که میخواستیم فیلم را در عراق تولید کنیم، استفاده از لهجه واقعی همان مناطق بود. وقتی میسر نشد، برخی دوستان پیشنهاد دادند که از بازیگران عراقی ساکن جنوب استفاده کنیم که زبانشان عربی بود. فیلم هم فیلم شلوغی بود و بعد از انتخاب بازیگر، مسأله لهجه کاراکترها برایمان مسأله بود. یکی از دوستان بازیگر متخصص لهجه در فیلم بود و کمک کرد نزدیکترین لهجه را داشته باشیم تا اگر عربزبانی فیلم را دید، فضای آن را باور کند.
وی تأکید کرد: تلاش ما از ابتدا این بود که بینالمللی کار کنیم. مخاطب فارسیزبان و انگلیسیزبان که طبیعتاً فیلم را با زیرنویس میبینند اما میخواستیم مخاطبان عربزبان هم از دایره مخاطبان فیلم خارج نشوند. اگر در این زمینه دقت نمیکردیم، بخش عمدهای از مخاطبانمان که اهالی خود عراق را هم شامل میشدند از دست میدادیم. اگر این نگاه را نداشتیم هم میتوانستیم فیلم را دوبله کنیم و هم میتوانستیم از بازیگران فارسیزبان استفاده کنیم، اما نگاهمان عرضه جهانی بود.
حیدری درباره سوژه فیلمکوتاه «مینیبوس» هم توضیح داد: در حوزه اربعین کارهای نمایشی کمی تا به امروز تولید شده است و مشخص در حوزه فیلم کوتاه تولیدات در این حوزه بسیار کمتر بوده است. یکی از معدود کارهایی که من دیدهام «کوه سفید» است که فکر میکنم در همین بسته اکران سیار در موکبها آن هم وجود داشته باشد. از آنجایی که در این زمینه تولیداتی نداشتهایم، همین تعداد محدود آثار مدام تکرار میشود. چند اثر محدود هستند که در این سالها به مناسبتهای مختلف عرضه شدهاند. با همتی که آقای آذرپندار در انجمن سینمای جوانان داشتهاند، این بسته فیلم کوتاه با موضوع اربعین از سال گذشته بهصورت خیلی خوبی پخش شده است.
روایتی واقعی از دوره ممنوعیت زیارت اربعین
این کارگردان درباره طراحی ایده «مینیبوس» هم توضیح داد: در آن جلسات آقای مجیدی من ایدههای مختلفی به ذهنم رسید اما تلاشم این بود که به ایده تازهای برسم. در نهایت براساس یک خاطره جمعی در میان مردم عراق، به این داستان رسیدم. بهنوعی حتی میتوان گفت این اتفاق در دهه ۶۰ در واقعیت رخ داده است. در دورهای که سفر به کربلا ممنوع بوده، این اتفاق واقعاً برای یک مینیبوس رخ داده است.
وی افزود: قصه فیلم درباره آدمهای یک روستا است که با شیخ قبیله به این نتیجه میرسند که در ایام منع زیارات اربعین در حکومت صدام، به پیادهروی اربعین بروند. آن زمان هر کس برای این پیادهروی میرفت یا زندانی میشد یا حکم اعدام میگرفت. هر کس با ترفندی تلاش میکرده در این راهپیمایی مشارکت داشته باشد. مسیر «طریقالعلما» به دلیل نخلستانهای اطراف فضای مناسبی برای حرکتهای پنهانی داشته و برخی شبانه به آنجا میرفتند و پنهان میشدند. شیخ آن روستا تصمیم میگیرد همه علاقهمند روستا را با مینیبوسی همراه کند و هر گاه به آنها ایراد گرفتند بگویند مینیبوس خراب است و داریم آن را هل میدهیم! در عین اینکه پیادهروی اربعین را هم انجام میدهند.
حیدری با اشاره به تحقیقات خود درباره بازه زمانی روایت این فیلم کوتاه گفت: در آن مقطع سختگیریها واقعاً زیاد بود و حتی خانوادههایی بودند که در مسیر راهپیمایی اربعین به تیربار بسته میشدند و به شهادت میرسیدند. صدام دستور داده بود هر کس در این مسیر پیادهروی میکند، یا باید کشته شود یا دستگیر. خیلی از زائران شبانه راهی این مسیر میشدند اما موارد زیادی بوده که به مقصد نمیرسیدند و قربانی میشدند. آنقدر هم مصداق این اتفاق زیاد بوده که نیاز به پژوهش آنچنانی هم ندارد.
نظر شما