۲۱ شهریور ۱۴۰۲، ۱۴:۱۸

جزئیات زیاندهی ۵ ساله خودروسازان/ هزینه تولید بیشتر از مبلغ فروش

جزئیات زیاندهی ۵ ساله خودروسازان/ هزینه تولید بیشتر از مبلغ فروش

بررسی صورت‌های مالی تلفیقی ایران‌خودرو و سایپا از سال ۹۷ به این سو نشان می دهد که هزینه تمام شده تولیدات این شرکت ها بیش از مبلغ حاصل شده از فروش محصولاتشان بوده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بررسی صورت‌های مالی تلفیقی ایران‌خودرو و سایپا (بدون احتساب هزینه‌های مالی) در حدفاصل سال‌های ۱۳۹۷ تا انتهای خرداد ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که مبلغ فروش محصولات شرکت ایران خودرو در سال ۹۷ بالغ بر ۲۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است، اما مبلغ بهای تمام شده محصولات این شرکت بیش از ۲۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.

مبلغ فروش این شرکت در سال ۹۸ نیز بیش از ۳۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است، حال آنکه مبلغ بهای تمام‌شده تولید محصولات بیش از ۳۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است.

این روند در سال ۹۹ نیز ادامه داشت به گونه‌ای که ایران خودرو بیش از ۶۷ هزار میلیارد تومان خودرو فروخته در حالی که بیش از ۷۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان صرف بهای تمام‌شده محصولات کرده بود.

مبلغ فروش این شرکت در سال ۱۴۰۰ نیز نزدیک به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان بوده، اما بهای تمام‌شده تولیدات ایران خودرو بیش از ۱۱۵ هزار میلیارد تومان ثبت شده است.

در سال ۱۴۰۱ مبلغ فروش ایران خودرو بیش از ۱۸۸ هزار میلیارد تومان ثبت شده اما این شرکت بیش از ۲۰۸ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان به عنوان بهای تمام‌شده تولید هزینه کرده است.

مبلغ فروش این شرکت در فصل بهار امسال نیز بیش از ۵۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بوده اما بهای تمام‌شده تولید محصولاتش ۵۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ثبت شده است.

سال مبلغ بهای تمام شده مبلغ فروش زیان خام
۱۳۹۷ ۲۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان ۲۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ۳ هزار و۲۰۰ میلیارد تومان
۱۳۹۸ ۳۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان ۳۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان ۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان
۱۳۹۹ ۷۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان ۶۷ هزار میلیارد تومان ۱۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان
۱۴۰۰ ۱۱۵ هزار میلیارد تومان ۱۱۰ هزار میلیارد تومان ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان
۱۴۰۱ ۲۰۸ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان ۱۸۸ هزار میلیارد تومان ۲۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان
فصل بهار ۱۴۰۲ ۵۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ۵۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان

وضعیت شرکت سایپا

وضعیت شرکت سایپا نیز بهتر از ایران خودرو نیست؛ بررسی صورت‌های مالی تلفیقی این شرکت نشان می‌دهد که مبلغ فروش محصولات سایپا در سال ۹۷ بالغ بر هشت‌هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده، اما مبلغ بهای تمام‌شده محصولات این شرکت بیش از ۱۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است.

مبلغ فروش سایپا در سال ۹۸ بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ثبت شده و در مقابل مبلغ بهای تمام‌شده تولید محصولات بالای ۱۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است. بنابراین سایپا در این سال با سود فروش مواجه بوده است.

همچنین این شرکت در سال ۹۹ معادل ۱۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان خودرو فروخته اما بیش از ۱۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان صرف بهای تمام‌شده محصولاتش کرده است.

مبلغ فروش سایپا در سال ۱۴۰۰ سایپا بیش از ۴۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان و افزون بر ۴۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان، بهای تمام‌شده تولیدش ثبت شده است.

سایپا بیش از ۶۰ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ خودرو فروخته حال آنکه بیش از ۶۹ هزار میلیارد تومان برای بهای تمام‌شده تولید هزینه کرده است.

در فصل بهار امسال نیز مبلغ فروش این شرکت بیش از ۱۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بوده اما حدود ۱۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان صرف بهای تمام‌شده تولید شده است.

سال مبلغ بهای تمام شده مبلغ فروش زیان خام
۱۳۹۷ ۱۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ۲ هزار میلیارد تومان
۱۳۹۸ ۱۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان -
۱۳۹۹ ۱۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان ۱۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان
۱۴۰۰ ۴۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ۴۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان ۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان
۱۴۰۱ ۶۹ هزار میلیارد تومان ۶۰ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان ۸ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان
فصل بهار ۱۴۰۲ ۱۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان ۱۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان
کد خبر 5884253

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
      0 0
      خودروسازان باید از طریق افزایش بهره وری و عمق بخشی به تولید و داخلی سازی قطعات هزینه های تولید خود را کاهش دهند تا از زیان ده بودن خارج شوند، فقط از طریق ارتقا بهره وری و داخلی سازی میتوانند سودده شوند وگرنه افزایش قیمت ها برای سودده شدن کار ساده ای است باید مشکل خود را اساسی حل کنن دنبال توسعه باشن