خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: سرمای اواخر پاییز ۱۴۰۱ را اخبار فوتبال داغ کرده بود؛ رقابتهای جام جهانی ۲۰۲۲ که همین بیخ گوشمان در قطر برگزار شد. هنوز یک سال هم نمیشود. آذر ماه سال گذشته بود که ایران، با آمریکا و انگلیس و ولز همگروه شد و در اوج التهابات سیاسی و بلبشوی اعتراضات خیابانی قرار بود در مستطیل سبز هم با استکبار جهانی گلاویز شود.
یادمان نمیرود. فیلترینگ، گردن کلفتتر شده بود و فیلترشکنها یک خط در میان موفق میشدند محتوای کاربران را رد و بدل کنند. با این وجود، عدهای به هر جان کندنی بود خودشان را به اینستاگرام و توئیتر میرساندند و برای باخت تیم ملی کشور بلند بلند دعا میکردند.
یادمان نمیرود. بعد از برد مقابل ولز، جلوی شادی مردم علامت سوال میگذاشتند و بر طبل شادانه کوبیدنها را شماتت میکردند، چون مدعی بودند برای کسانی که در ناامنیها جان خود را از دست دادهاند عزادار هستند. بعد که مقابل انگلیس و آمریکا بازی را واگذار کردیم، از فرط رقصیدن زانوهایشان آب آورد و از شدت پایکوبی مچ پاهایشان ضربه دید. همانها که در فضای مجازی و حقیقی از باخت تیم ملی خوشحالی کردند، حالا نگران فرجام بازی سپاهان و الاتحاد هستند که قرار بود دوشنبه شب برگزار شود اما شیطنت تیم حریف موجب لغو بازی شد.
کدام شرایط غیرمترقبه؟
قضیه از این قرار بود که تیم عربستانی در آستانه برگزاری بازی به زمین نیامد و گفته شد این اقدام به دلیل قرار گرفتن تندیسهای «سردار قاسم سلیمانی» در کنار زمین، بوده است. رقابت برگزار نشد و الاتحاد از همان ورزشگاه نقش جهان عازم فرودگاه شد تا به کشورش بازگردد.
الاتحادیها که روز گذشته کنار همین زمین و کنار همین تندیس تمرین کرده بودند و از شرایط ورزشگاه آگاهی داشتند، در میدان حاضر نشدند و کنفدراسیون فوتبال آسیا هم بعد از این اتفاقات در یک توئیت عنوان کرد که «شرایط غیر منتظره و اتفاقات غیرمترقبه» علت لغو بازی بوده است.
به نظر میرسد آنها عمداً شرایط را طوری پیش بردند تا ماجرا سروصدا کند، در رسانهها بپیچد و برای ایران و تیم ایرانی هزینههایی بتراشد. کاربران فضای مجازی خیلی زود اخبار این ماجرا را به صدر پربازدیدترین محتوای دو روز اخیر رساندند و رسانههای عربی نیز در تیترهای اول خود موضوعات مربوط به «نقش جهان» را پوشش دادند.
عربزبانها علیه الاتحاد عربستان
«الجزیره»، «تیآرتی عربی»، «المیادین»، «العربیه»، «امتیوی» و «میدلایست آی» شماری از رسانههای منطقه بودند که در دو روز گذشته از جهات مختلف به اتفاقات بازی الاتحاد و سپاهان پرداختهاند. بعد از آنکه این رسانهها اخبار خود را در شبکههای مجازی منتشر کردند، کاربران عربزبان بسیاری در قسمت نظرات، حمایت و علاقه خود را به حاج قاسم سلیمانی ابراز کردند و سیاستهای عربستان را مورد نقد جدی قرار دادند.
در این بین، نظرات کاربران در صفحات مجازی «الجزیره» به عنوان پرمخاطبترین رسانه عربزبان که به دولت قطر تعلق دارد، قابل توجه است. یک کاربر مجازی در قسمت نظرات صفحه اینستاگرام این رسانه نوشته است: «این بی احترامی به کسی است که از فلسطین دفاع کرد و داعش را شکست داد! او شرف مسلمانان است، نه حکومتی که با اسرائیل سازش میکند.»
کاربر دیگری نوشته است: «درحالیکه شهید شده مجسمهاش آنها را میترساند، اگر خود واقعیاش را میدیدند چه میکردند!» کاربر دیگری گفته است: «ترس چیز خوبی نیست، خصوصاً از یک تمثال!» فرد دیگری هم سوال کرده است: «چرا از یک تمثال میترسند؟»
کاربر دیگری در انتقاد به سیاستهای عربستان گفته است: «عادیسازی روابط با اسرائیل، خیانت شما به امت اسلامی است، نه یک تمثال!» اعتراضات عربزبانان به عربستان سعودی گسترده هم شده و آنها این حکومت را برای ماجرای نقش جهان این طور محکوم کردهاند: «شرم بر الاتحاد و عربستان سعودی و نگاههای سیاسی آنها در ورزش!»
از آنجا که اعراب در ورزشگاههای کشورشان تصاویری از پادشاهان عرب برپا میکنند، فرد دیگری به این موضوع اشاره کرده و سوال کرده است: «سعودی حق دارد که تصویر شخصیتهایش را بگذارد اما ایران حق ندارد؟ اگر عکس نتانیاهو بود آیا آنها باز هم اعتراض میکردند؟»
علاقه وافر اعراب به برپایی نماد و نشانههایی از شخصیتهای حکومتشان در ابعاد مختلفی قابل مشاهده است. آنها حتی ورزشگاهها را نیز به اسم پادشاهان نامگذاری میکنند. «امیر عبدالله فیصل»، «عبدالله بن جلوی»، «ملک عبدالله»، «ملک فهد» و «امیر محمد بن فهد» نام تعدادی از مجموعههای ورزشی عربستان است.
عربستان، در مسیر هیولا شدن
شمار بسیاری از کاربران هم در اعتراض به این ماجرا، از انفعال عربستانیها مقابل اقدامات رژیم صهیونیستی انتقاد کردند. یکی از آنها گفته است: «از یک تمثال هم میترسند! کاش جرأت داشتید و از غزه و فلسطین دفاع میکردید!» در این بین تعدادی از نظرات نیز در حمایت از تیم ایرانی درج شده که و خواهان آن شدهاند که نتیجه به نفع سپاهان اعلام شود و الاتحاد به علت عدم حضور در زمین، امتیاز بازی را از دست بدهد.
در این بین، روز گذشته رسانههای عربی خبر دادند وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی که در رأس یک هیئت رسمی به عربستان سعودی رفته، دعاهای تلمودی را در ریاض برگزار کرده است. این موضوع از نگاه فعالان فضای مجازی پنهان نمانده و یکی از کاربران این ماجرا را زیر ذرهبین قرار داده و نوشته است: «صهیونیستها به سعودی آمدند و مراسم نمادین مذهبی اجرا کردند! آن وقت سعودیها به یک مجسمه اعتراض میکنند؟ شما با یک رژیم آپارتایدی عادیسازی میکنید! عربستان به سمت هیولا شدن حرکت میکند و در این شرایط کسی به مجسمه توجه نمیکند، وقتی سطح وقاحت سعودی به این حد رسیده!»
کاربر دیگری نوشته است: «هر مجسمهای از اسرائیل یا شخصیتهای غربی بگذارید، و آنها برایتان میرقصند!» فرد دیگری هم این نظر را درج کرده است: «آنها میتوانند از اسرائیل میزبانی کنند در حالی که فلسطینیها از آنها متنفرند، اما به خاطر یک مجسمه به آنها برمیخورد!»
بسیاری از کاربران غیرایرانی فضای مجازی از حاج قاسم سلیمانی با عنوان «شهید قهرمان» یاد کردهاند و جایگاه او را ارزشمند شمرده و برایش رحمت الهی طلب کردهاند. یکی از آنها پرسیده است: «چطور جرأت میکنند که یک ملت را به خاطر قهرمانشان سرزنش کنند!» برخی دیگر از کاربران نیز به بهانه این ماجرا، نحوه شهادت شهید سلیمانی را یادآوری کردند و نوشتند: «سلیمانی، کشته شده توسط تروریسم آمریکایی است!»
لطفاً از اتوبان «شهید سلیمانی» رد نشوید! ما از همّت میرویم…
هر چند هنوز رأی انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا درباره بازی سپاهان و الاتحاد اعلام نشده ولی برخی میگویند احتمال میرود آنها که بر صندلیهای تصمیمگیری بینالمللی تکیه زدهاند نماینده ایران را بازنده اعلام میکنند. با این وجود آنها بخواهند یا نخواهند؛ قاسم سلیمانی، یکی از چهرههای نامدار ایران است که علاوه بر وجهه نظامی و سیاسی خود، یک شخصیت اجتماعی است و علیرغم همه فیلترهای جهانی در بسترهای حقیقی و مجازی، علاقمندان بسیاری دارد. او سالها در نظام جمهوری اسلامی سمت رسمی و قانونی داشته و به عنوان یکی از مسئولان کشوری، در مناسبات مختلف داخلی و خارجی نقش داشته است.
سوال این است که اگر فردا روزی، نام ورزشگاهی در ایران «قاسم سلیمانی» باشد، آیا تیمهای عربستانی یا امثال آنها باز هم از برگزاری رقابت در آن امتناع میکنند؟ یا کمی عقبتر برویم؛ عکس حاج قاسم سلیمانی در فرودگاه امام خمینی به نمایش درآمده است، آیا آنها از فرود آمدن در این فرودگاه هم امتناع میکنند؟ اگر برای رفت و آمد در پایتخت نیاز شد از شرق به غرب یا از غرب به شرق تهران بروند، از اینکه در بزرگراه قاسم سلیمانی وارد شوند هم امتناع میکنند و ترجیح میدهند مثلاً از بزرگراه همت بروند؟ اینجا یک سری اسمها کمرنگ نمیشوند. اینجا ایران شهیدان است؛ بخواهند یا نخواهند…
نظر شما