به گزارش خبرنگار مهر، کارگروه تحول رفتاری نظام بانکی به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با هدف منطقی کردن نرخ کارمزد خدمات بانکی و به منظور کاهش وابستگی درآمد نظام بانکی به سود تسهیلات بانکی و اصلاح فرایند اجرای خدمات بانکی با رویکرد کاهش هزینه های بانکی دستورالعمل تعیین فرآیندهای استاندارد و نرخ کارمزد خدمات بانکی را تدوین کرد.
براساس این دستورالعمل پیشنهاد این کارگروه به هیئت دولت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است، با همکاری نظام بانکی کشور ، دستور العمل اصلاح و استاندارد سازی فرایندهای ارائه خدمات بانکی با هدف کاهش هزینه ها را حداکثر ظرف مدت 2 ماه از ابلاغ این آئین نامه ها تهیه و جهت تصویب به شورای عالی مدیریت و برنامه ریزی اقتصادی ارائه نماید.
همچنین بانک مرکزی به استناد بند 4 ماده 20 قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب 8/6/1362 موظف است در جهت حسن اجرای نظام پولی و اعتباری کشور، حداقل و حداکثر نرخ کارمزد خدمات ارزی و ریالی نظام بانکی کشور را پس از اصلاح فرایند ها، به شورای عالی مدیریت و برنامه ریزی اقتصادی پیشنهاد و پس از تصویب شورا به بانک ها ابلاغ نماید.
پس از تصویب این دستورالعمل در دولت، کلیه مصوبات مغایر با این مصوبه از تاریخ ابلاغ آن لغو می شود.
دستورالعمل تعیین فرآیندهای استاندارد و نرخ کارمزد خدمات بانکی
ماده 1- تعاریف :
1- شورای عالی: شورای عالی مدیریت و برنامه ریزی اقتصادی
2- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
3- نظام بانکی: بانک های دولتی، خصوصی و موسسات اعتباری
4- کارگروه : کارگروه تعیین فرایندهای استاندارد و نرخ کارمزد خدمات بانکی، مرجع تصمیم گیری است که به ریاست بانک مرکزی و با عضویت نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارایی، کمیسیون فنی سازمان و روش های بانک ها، کمیسیون هماهنگی امور بین المللی بانک ها و کانون بانک های خصوصی تشکیل می گردد.
احکام اعضای کارگروه توسط بالاترین مقام رسمی دستگاه ذیربط برای مدت دو سال صادر می گردد.
5- دبیرخانه: دبیرخانه کارگروه که به منظور دریافت پیشنهادات، بررسی و ارائه به کارگروه جهت تصمیم گیری در بانک مرکزی تشکیل می گردد.
ماده 2- هدف از اجرای این دستورالعمل ، منطقی کردن نرخ کارمزد خدمات بانکی به منظور کاهش وابستگی درآمد نظام بانکی کشور به سود تسهیلات بانکی و اصلاح فرایند اجرای خدمات بانکی با رویکرد کاهش هزینه های بانکی می باشد.
ماده 3- پیشنهاد های تعیین حداقل و حداکثر نرخ کارمزد خدمات موجود و خدمات نوینی که در آینده شناسایی می گردند و پیشنهاد های تدوین و اصلاح فرایندهای استاندارد خدمات بانکی از سوی نظام بانکی و بانک مرکزی به دبیرخانه ارسال می گردد. دبیرخانه پیشنهادهای واصله را بررسی و مراتب را جهت اتخاذ تصمیم به کارگروه ارائه می نماید.
ماده 4- کارگروه پیشنهادهای واصله را بررسی و فرایندهای استاندارد و حداقل و حداکثر نرخ کارمزد خدمات بانکی را تعیین می نماید.
کارگروه موظف است فرایندهای استاندارد خدمات بانکی را با لحاظ نمودن بانکداری الکترونیک تدوین نمایند. همچنین نرخ کارمزد خدمات بانکی می بایست حداکثر معادل 2/1 برابر میانگین هزینه انجام هر خدمت در سه بانک کارا (شامل حداقل یک بانک دولتی) باشد.
تصمیمات کارگروه توسط بانک مرکزی جهت تصویب به شورای عالی پیشنهاد می گردد و مصوبات شورای عالی از طریق بانک مرکزی جهت اجرا به نظام بانکی کشور ابلاغ خواهد شد.
تبصره - کارگروه موظف است در اولین فرصت نسبت به تشکیل جلسه اقدام نماید. جلسات کارگروه علاوه بر موارد مندرج در این ماده بنا به ضرورت با درخواست دو نفر از اعضای کارگروه تشکیل می شود. در هر حال کارگروه موظف است حداقل هر چهار ماه یکبار نسبت به تشکیل جلسه اقدام نماید.
ماده 5- به منظور ارزیابی تاثیر اجرای این دستورالعمل ، بانکها مکلفند هر ساله نسخه ای از صورت سود و زیان خود را با تشریح میزان درآمد بانک از محل کارمزد خدمات و مقایسه آن با کل درآمد بانک جهت بررسی به کارگروه ارسال نمایند. کارگروه نیز موظف است با بررسی نتایج حاصل ، در صورت لزوم پیشنهاد اصلاح این دستورالعمل را به شورای عالی ارائه نماید.
ماده 6- بانک مرکزی موظف است حسن اجرای این دستوالعمل در نظام بانکی کشور را مورد نظارت مستمر قرار دهد.
نظر شما