خبرگزاری مهر - گروه استانها: حضور مسؤولین کشور در فضای دانشگاهی و ایجاد بسترهای گفتگوی دوسویه بین مدیران و دانشجویان بهعنوان قشر تأثیرگذار و نخبه جامعه میتواند راهگشای بخش عمدهای از مشکلات کشور باشد.
بدون شک ایجاد یک ارتباط دوسویه بین مدیران و فضای دانشگاهی میتواند ضمن تبیین بهتر دستاوردها و حتی شرایط کشور زمینه را برای مشارکت بیشتر جوانان در مدیریت کشور فراهم کند.
«مسؤولین پای میز مطالبه» یکی از برنامههای دانشگاهی استان قزوین است که توسط بسیج دانشجویی عملیاتی شده و تا پیشازاین مسوولینی همچون جهرمی سخنگوی دولت سیزدهم و یا سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در آن حضور داشتهاند.
اما این بار محمدمهدی اعلایی استاندار قزوین بود که یکشنبهشب در جمع دانشجویان استان قزوین حضور یافت و به سوالات آنان پاسخ داد.
سکونت بیش از ۸۰ هزار نفر اتباع خارجه در استان قزوین
محمدمهدی اعلایی در این نشست با اشاره به حضور اتباع خارجه در استان قزوین گفت: موضوع حضور اتباع خارجی بعد از اتفاقاتی که در کشورهای همسایه افتاد نسبت به گذشته در کشور ما جدیتر شد و استان قزوین نیز این حیث مستثنی نیست.
وی افزود: ما مرز منطقه ممنوعه استقرار اتباع خارجی هستیم و از قزوین به سمت غرب و شمال کشور حضور و استقرار قانونی اتباع خارجی ممنوع است و این خود یکی از دلایلی است که ما در استان قزوین با استقرار اتباع بیگانه روبرو باشیم.
استاندار قزوین با بیان اینکه از نظر عدد و رقم وضعیت استقرار اتباع خارجی در استان ما به نسبت سایر استانهای همجوار کمتر است، بیان کرد: نزدیک به ۹۰ هزار نفر اتباع خارجی که عمدتاً اهل افغانستان هستند در استان ما ساکن هستند.
وی تأکید کرد: سیاست کلی که در شرایط فعلی وجود دارد این است که این افراد باید فرایند مجاز شدن را طی کنند و عدهای که مجاز نیستند جمعآوری و طرد شوند و بر همین اساس در یک الی دو ماه اخیر طرد اتباع غیرمجاز شدت گرفته است.
اعلایی بیان کرد: از سوی دیگر یک واقعیتی داریم که در شرایط فعلی برای انجام برخی از فعالیتهای کاری که این افراد انجام میدهند جایگزینی نداریم و اگر آهنگ طرد اینها سرعت بگیرد بدون شک برخی از حوزههای کاری ما را با مشکل کمبود نیروی انسانی مواجه میکند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با بهبود وضعیت خوابگاه و همچنین دانشکده شهید بابایی گفت: محل و وسعت این دانشکده بهگونهای است که میتواند در فرایند مولدسازی داراییهای دولت قرار بگیرد و با تبدیل به احسن کردن این فضا، فضای مناسبتر و برخوردارتری برای دانشکده ایجاد کند
استاندار قزوین بیان کرد: این موضوع در دستور کار دانشگاه فنی حرفهای کشور قرار دارد و امیدواریم شرایط برای تغییر فراهم شود.
مدیران دانشگاهی زمینه برای تعامل صنعت و دانشگاه فراهم کنند
وی بیان کرد: در رابطه با ارتباط دانشگاه با صنعت نیز این ظرفیت برای تعامل دوسویه در استان قزوین وجود دارد اما تسهیل این امر باید از سوی دانشگاه و مدیریت آن صورت بگیرد و اگر تا به حال ضعفی بوده باید از این مدیران پیگیری شود.
اعلایی عنوان کرد: با توجه به اینکه بخش عمدهای از صنایع در استان قزوین خصوصی هستند منع خاصی از سوی آنها برای ارتباط با دانشگاه وجود ندارد.
وی با اشاره به برنامه دولت در استان قزوین گفت: برای ایجاد تحول در هر مجموعه و ساختاری ابتداییترین چیزی که نیاز است توجه به مزیتها است و باید دید این مجموعهها دارای چه مزیتهای نسبی و مطلقی هستند.
مقام عالی دولت در استان قزوین با بیان اینکه استان در مقایسه با استانهای دیگر دارای مزیتهای جدی است، تصریح کرد: موقعیت جغرافیایی، دسترسی مناسب به نقاط جمعیتی و وجود واحدهای صنعتی موفق در استان نیز یکی از مزیتهای استان قزوین که مورد توجه قرار دارد.
استان قزوین استانی توسعه یافته است
وی با بیان اینکه مساله دشت قزوین و ظرفیتهای کشاورزی این دشت یکی دیگر از مزیتهای استان قزوین محسوب میشود، خاطرنشان کرد: استان در حوزه عملکردی عقب مانده نیست و توسعه یافته است اما در حوزه زیرساخت مشکلات و عقبماندگی زیادی داریم.
اعلایی ادامه داد: در حالی که یک درصد جغرافیای کشور را داریم، ۵ درصد صنایع، اشتغال صنعتی و سرمایهگذاری را در اختیار داریم و حدود ۵ درصد غذای کشور نیز در قزوین تأمین میشود.
وی گفت: در حوزه گردشگری استان قزوین از جهت گردشگری و تاریخی ظرفیتهای خوبی برای گردشگری دارد و باید برای آن برنامهریزی داشته باشیم.
استاندار قزوین با بیان اینکه در برخی حوزهها مثل حوزههای گردشگری باید تمرکز بیشتری داشته باشیم، اضافه کرد: در صنعت بیشتر اولویت ما در انتخاب صنایع برای توسعه استان است.
این مسؤول تصریح کرد: از لحاظ صنعتی در استان برخوردار هستیم و با این روند در آینده در خصوص تأمین منابع انسانی برای واحدها نهتنها مشکل نداریم بلکه کمبود هم خواهیم داشت.
توجه به صنایع پاک در بخش صنعت
وی گفت: تمرکز ما در حوزه صنعت بر این است که انتخابها بهگونهای باشد که از نظر اقتصادی ارزش افزوده بیشتری داشته باشند و از لحاظ زیستمحیطی نیز آلودگی کمتری داشته باشند.
اعلایی با بیان اینکه در حوزه کشاورزی موضوع مدیریت آب اولویت ما است، اظهار کرد: منابع قابلتوجهی از آبها و روان آبهای زیرزمینی در کشاورزی استفاده میشود و به گواه آمار ۸۸ درصد آب در قزوین صرف کشاورزی میشود.
وی افزود: عدد اراضی تحت آبیاری در استان عدد بالایی است و بهطور منطقی آب در دنیا بهعنوان گرانبهاترین کالایی که با حیات بشر روبرو است اینقدر بهراحتی و بدون توجیه اقتصادی استفاده نمیشود.
استاندار قزوین تأکید کرد: احیای دشت قزوین بهعنوان یکی از ظرفیتهای اصلی کشاورزی کشور در دستور کار استان قرار دارد.
وی بیان کرد: برای اولین بار در کشور به شکل مدون بازار آب در استان قزوین شکلگرفته و بر این باور هستیم که آب باید دارای ارزش جایگزینی داشته باشد تا هدر نرود و این کار در بازار آب در نظر گرفته شده است.
موفقیتهای دانشگاهی استان با ظرفیتها همخوانی ندارد
مقام عالی دولت در استان قزوین با بیان اینکه متأسفانه در فضای دانشگاهی با کمبود کمی روبرو هستیم، گفت: در حوزه کیفی نیز موفقیتهای استان با ظرفیتها همخوانی ندارد و میتوانیم بسیار بهتر از آنچه امروز هستیم باشیم.
وی اظهار کرد: در مقطعی از نظر تعداد دانشگاه و دانشجو جزو بهترینهای کشور بودیم اما امروز افول پیدا کرده و جبران آن باید با تمرکز کیفی در دانشگاه باشد.
اعلایی ادامه داد: تقویت فضاهای بینالمللی در دانشگاههای استان باید در نظر گرفته شود و نیاز است این ظرفیت در دانشگاه آزاد و علوم پزشکی نیز در کنار دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) انجام شود.
وی با بیان اینکه استان قزوین ظرفیتها و پیشینه قابلتوجهی در حوزه دانشگاهی دارد و امیدواریم این ظرفیتها ارتقا پیدا کند، تصریح کرد: در دانشگاه فرهنگیان در تلاش هستیم که دانشگاه جامع فرهنگیان در قزوین راهاندازی شود اما دانشگاه فرهنگیان کشور اعتقاد متفاوتی با ما دارد و معتقد است روند دانشگاههای فرهنگیان باید با همین سبک و سیاق ادامه پیدا کند.
بنیه بودجهای استان قزوین مناسب نیست
وی در پاسخ به سوال دیگری از دانشجویان در رابطه با وضعیت بد راههای روستایی در استان قزوین خاطرنشان کرد: در حوزه راه مخصوصاً راه روستایی از زیرساخت خوبی برخوردار نیستیم.
وی گفت: بنیه بودجهای استان قزوین بهعنوان یک استان جدید بنیه خوبی نیست و به مرور زمان رشد این بودجه مشابه دیگر استانها بوده و این باعث شده در تأمین زیرساخت با مشکلاتی روبرو باشیم.
اعلایی تأکید کرد: در حوزه راه روستایی یکی از استانهایی هستیم که شرایط مساعدی نداریم اما برنامهریزیهایی برای تأمین منابع لازم برای تقویت راه روستایی در استان صورت گرفته و امیدواریم ظرف دو تا سه سال آینده همه راههای روستایی استان به یک سرانجام مناسب برسد.
وی افزود: هزینه بازسازی و یا ایجاد راه روستایی هزینه قابلتوجهی است اما در برنامه داریم که با کمک قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در یک بازه ۳ ساله ۷۰۰ کیلومتر راه روستایی احداث و ۸۰۰ کیلومتر از راهها را نیز روکش آسفالت انجام دهیم.
این مسؤول عنوان کرد: در منطقه طارم سفلی در حوزه کشاورزی مخصوصاً زیتون برنامهریزی انجام شده و سرمایهگذار کلانی برای ایجاد باغهای بزرگ زیتون و گیلاس کار خود را شروع کرده که اتفاق قابلتوجهی است.
منع قانونی برای اجرای کمربندی شرق وجود نداشت
استاندار قزوین اظهار کرد: در رابطه با ایجاد کمربندی شرق تمامی فرایندهای قانونی طی شد و مشکلاتی که داشت در طراحی نهایی اصلاح شد و طبیعتاً پروژهای به این بزرگی نمیتواند بدون هماهنگی با محیط زیست و میراث فرهنگی اجرایی شود.
وی تأکید کرد: مانع قانونی برای اجرای کمربندی شرق وجود نداشته و طرح بعد از اصلاحات اجرایی شد.
مقام عالی دولت در استان قزوین با اشاره به سرمایهگذاری یکی از شرکتهای وابسته به یک بانک خصوصی در استان قزوین در حوزه ساخت بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی گفت: این شرکت که زیرمجموعه یکی از بانکهای خصوصی در کشور است، در حوزه بهداشتی درمانی و تشخیص سلامت فعالیت میکند و در سه استان ایلام، قم و قزوین با اعلام وزارت بهداشت حاضر به سرمایهگذاری شده است.
وی ادامه داد: ما در استان قزوین در حوزه بهداشت با برخورداری کم در حوزه تخت بیمارستانی هستیم و تا قبل از دولت سیزدهم بین سه استان انتهای جدول در این حوزه بودیم اما امیدواریم با افتتاح پروژههای بیمارستانی این روند تغییر کرده و استان ما در سرانه تختهای بیمارستانی جایگاه مناسبی داشته باشد.
اعلایی تأکید کرد: در استان قم زمین بهصورت رایگان به این شرکت واگذار شد اما در قزوین و در دولت قبل زمینی متعلق به دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) به این مرکز فروخته شد.
وی گفت: ۹۵ هکتار زمین به این بیمارستان واگذار شده بود که منطقی نبود اما شرکت به دنبال ایجاد مرکز آموزشی و همچنین یک هتل ۵ ستاره در کنار این بیمارستان بود.
ساخت بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی در هالهای از ابهام
استاندار قزوین اضافه کرد: اگر این اتفاق در همان سالهای ابتدای واگذاری رخ میداد و بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی ساخته میشد برای استان یک مزیت بود و سود آن به مردم میرسید.
وی تأکید کرد: با حواشی که توسط دستگاههای نظارتی، کمیسیون اصل ۹۰ و شکایت صورت گرفته ایجاد شد، این شرکت دیگر تمایلی به سرمایهگذاری در قزوین ندارد و من این را از دست دادن یک فرصت میدانم.
اعلایی با بیان اینکه در کنار ساخت بیمارستان، ساخت هتل ۵ ستاره در قزوین یک مزیت بزرگ بود، اذعان کرد: ما امروز در حوزه هتل در یک سیکل معیوب قرار گرفتهایم چون سرمایهگذار بهواسطه اینکه گردشگر در قزوین اقامت ندارد علاقهای به ساخت هتل ندارد و گردشگر نیز با این بهانه که هتل برای اقامت نیست در قزوین اقامت نمیکند.
اعتقاد ما بر تفکیک قوا است
وی در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان گفت: اعتقاد ما بر استقلال قوا و توجه دقیق به فرمایشات مقام معظم رهبری است.
استاندار قزوین تأکید کرد: مقام معظم رهبری تأکید دارند که نمایندگان در حوزه اجرا دخالت نکنند اما برخیها این موضوع را به حوزه انتصابات تقلیل میدهند.
وی اظهار کرد: فرمایش مقام معظم رهبری ناظر بر این است که فشارهای سیاسی برای اجرا به وجود نیاید و با توجه به کمبود منابع کشور و اولویت گذاریهایی که باید در نظام بهرهوری کشور داشته باشیم فرصت سوزی صورت نگیرد.
اعلایی با بیان اینکه از ابتدا اعلام کردیم در این مسیر پیش میرویم و اعتقاد ما بر تفکیک قوا است، تصریح کرد: به مجموعههایی که نقش قانونی دارند و یا مجموعهها و جریانهایی که با زیادهخواهی دنبال مطالبات فراقانونی هستند گفتهایم که تعاملات ما بر اساس و مبتنی بر چارچوب قانون است و این به نفع نظام و حاکمیت است.
وی گفت: اگر موضوعاتی دنبال شود که فراتر از تکالیف و اختیارات این افراد و جریانها و وظایف ما است نهتنها عمل نخواهیم کرد بلکه تابع قانون هستیم و از اختیارات خود در جهت منافع مردم استفاده میکنیم.
باورهای مردم در استان گردشگری باید منطبق با ظرفیتها باشد
استاندار قزوین در بخش پایانی صحبتهای خود با دانشجویان با اشاره به مزیتهای گردشگری در استان قزوین تأکید کرد: در گردشگری توجه ما بر این است که در سختافزار و نرمافزار کار کنیم.
وی با بیان اینکه در سختافزار تأمین منابع برای گردشگری زمان میبرد اما اتفاقاتی رخ داده است، گفت: بهطور مثال در دولتخانه صفوی تخلیه مدرسه و ورزشگاه مشکلاتی را داشت که رفع شد.
اعلایی با بیان اینکه تلاش ما بر این است که ظرفیت توجه نسبت به میراث فرهنگی قزوین را بیشتر کنیم، اضافه کرد: بر روی مناسبت سازیها کار شد تا جایی که دو سال است که مناسبت ۵۰ به در که یکی از مناسبتهای منحصر به فرد در قزوین است در سطح ملی در کانون توجه قرار گرفته است.
وی گفت: در حوزه زیرساختی نیز با سرمایهگذارهای متفاوتی صحبت شده و امیدواریم بهزودی نتایج آن را با ورود هلدینگ های بزرگ شاهد باشیم.
استاندار قزوین اظهار کرد: در آذرماه دومین جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی را در استان قزوین برگزار میکنیم و بزرگان هنری و سینمایی و گردشگری کشور در استان قزوین حضور پیدا میکنند.
وی در پایان با بیان اینکه باورهای مردم در استان گردشگری باید منطبق با این ظرفیتها باشد، یادآور شد: اگر همراهی لازم از سوی دستگاههای دیگر نیز صورت میگرفت در حوزه گردشگری با سرعت بیشتری به نتیجه میرسیدیم.
از پیگیری مشکل خوابگاه دانشکده شهید بابایی تا پیشنهادهای دانشجویان
پیشنهادها و پیگیری مطالبات از دیگر بخشهای این جلسه بود. وضعیت خوابگاه و همچنین وضعیت ایمنی ساختمان دانشکده شهید بابایی یکی از گلایههای دانشجویان دانشکده شهید بابایی بود.
همچنین توجه بیشتر به رشتههای مهندسی پزشکی یکی دیگر از درخواستهای دانشجویان از اعلایی استاندار قزوین بود.
دغدغهها در رابطه با مشکلات راه روستایی در طارم سفلی، توجه به حساسیت باغستان سنتی قزوین و همچنین توجه بیشتر به حوزه گردشگری از دیگر مطالبات مطرح شده دانشجویان بود.
نظر شما