به گزارش خبرگزاری مهر، نشست نقد و بررسی کتاب خاتون و قوماندان، همزمان با هفته کتابخوانی و سالروز آزادسازی سوسنگرد، در باغ کتاب تهران برگزار شد. در این رویداد، کتاب خاتون و قوماندان، روایت زندگی ام البنین حسینی، همسر شهید علیرضا توسلی، فرمانده لشکر فاطمیون افغانستان بررسی شد.
مریم قربان زاده، نویسنده کتاب خاتون و قوماندان در ابتدای این برنامه درباره پیشینه نویسندگی خود گفت: همیشه به دنبال نگاه زنانه در آثارم بودم؛ همچنین به واسطه آشنایی با شهدای مدافع حرم افغانستانی، با خانم حسینی همسر شهید توسلی برخورد کردم و تصمیم میگرفتم تا کتاب سرگذشت او و همسر مجاهدش را بنویسم؛ حدود دو سال مصاحبهها و نگارش کتاب نیز طول کشید.
قربان زاده درباره شخصیت اصلی کتاب یعنی ام البنین حسینی افزود: خانم حسینی با وجود نداشتن تحصیلات آکادمیک، با پیگیری اخبار و اطلاعات از تلویزیون و روزنامهها، تمرین نویسندگی می کرده و قلم بسیار خوبی دارد؛ و این یعنی میتوان در شرایط خیلی سخت هم رشد کرد.
وی درباره وطن پرستی شهید گفت: شهید توسلی خیلی به خاک کشورش علاقه داشت و هویت افغانستانی خیلی برایش مهم بود؛ او و همرزمانش با تکیه بر هویت افغانستانی خود، برای ایمان و اعتقادشان پای کار آمدند و از حرم حضرت زینب (س) جانانه دفاع کردند.
قربان زاده درباره علت نامگذاری کتاب گفت: واژه خاتون همواره واژه مهمی در ادبیات شرقی بوده و تا به حال مورد تسمخر یا بی احترامی قرار نگرفته و همواره واژهای محترم است؛ از آن جایی که شهید توسلی نیز هنگام صدا کردن همسرش، واژه خاتون را به کار می برده است، بنابراین این نام را برای کتابم انتخاب کردم.
این نویسنده هم چنین در مورد نوع نگاه و روایت کتاب افزود: نمیخواستم کتابم، روایت مردانه و رزمی داشته باشد؛ به همین دلیل کتاب نگاهی لطیف و زنانه دارد؛ این کتاب روایت یک روحیه زنانه است؛ روایت همسر شهید و پشت صحنه زندگی شهدا؛ روایت تمام زنان و خانوادههایی است که با تمام مشکلات مهاجران افغانستانی، توانستند شهدایی گرانقدر را تقدیم جبهه مقاومت کرده و زندگی را طوری بسازند و بچهها را طوری تربیت کنند که ادامه دهنده این راه باشند.
قربان زاده در پایان، اشعاری از محمدکاظم کاظمی، شاعر افغانستانی خواند و نوجوانان افغانستانی را به شناختن و شناساندن مفاخر فرهنگی و زنان و مردان حماسه ساز کشورشان توصیه کرد.
نظر شما