به گزارش خبرنگار مهر، محمد نبی احمدی ظهر پنجشنبه در مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر استان کرمانشاه که در هفته پژوهش و فناوری در دانشگاه رازی این استان برگزار شد، اظهار کرد: پژوهش در کشور ما از مظلومیت رنج میبرد و به دلیل کمبود بودجه و اعتبارات مجبور به تحمل برخی از کم و کاستیها هستیم اما با توجه به هدر رفت منابع مالی زیاد در کشور باید با برنامه ریزی درستی برای حوزه پژوهش صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه بیش از ۲ هزار دانشگاه و مراکز عالی وجود دارد و بخشی از مظلومیت پژوهش به این حوزه باز میگردد، افزود: با وجود اینکه کشور ایران از بار علمی بالایی در حوزه پژوهش برخوردار است اما در مقایسه با کشوری همچون عربستان که با اعتبار ۵۰ هزار میلیاردی به حوزه پژوهش خود رسیدگی میکند، کشور ما تنها هفت میلیارد دلار صرف این حوزه میکند.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه با تاکید بر کم کاری دولتمردان و مسئولین با وجود قوانین مربوطه، تصریح کرد: بر اساس قانون یازدهم جهش تولید اعتبارات پژوهش قابل انتقال به سال بعد است یعنی اگر اقدام پژوهشی انجام گیرد بودجه آن قابل انتقال به سال بعد خواهد بود.
احمدی خاطر نشان کرد: در جایی دیگر از قانون جهش تولید نیز اشاره شده که تمامی صنایع زیر بنایی چنانچه در مشکلی در حوزه تحقیقی و توسعه دارند میتوانند با مراکز آموزشی عالی با اولویت استان خود قرارداد ببندند و هزینهای که برای تحقیق و توسعه و رفع مشکل میپردازند به جای مالیات قطعی شده صرف شود و این امر باعث تحول در دانشگاهها خواهد شد.
وی ادامه داد: بخش صنعتی میتواند با دانشگاه قرارداد ببندد و به جای گرفتن مالیات قطعی شده از روش جایگزینی استفاده کند اما با وجود این قوانین تا به حال هیچ دانشگاهی تجربه چنین اقدامی را در استان کرمانشاه نداشته و با اندک اعتبارات تخصیص یافته نمیتوان شاهد تحولی در دانشگاه و گسترش پژوهش باشیم.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه بیان کرد: قانون جهش تولید طرحی برای توسعه پژوهش و شکوفایی کارخانجات بوده که همزمان با اجرای دقیق این قانون دانشگاهها متحول و اساتید و دانشجویان مهارت محور و صاحب مهارت خواهند بود.
احمدی با تاکید بر اینکه بیکاری و عدم اشتغالزایی معضل جدی استان کرمانشاه است، بیان کرد: اشتغال به عنوان مهمترین چالش این استان بوده و در صورتی که با بودجه اندک در روند توجه به حوزه پژوهش به همین صورت ادامه داده شود نمیتوان انتظار تحول در دانشگاهها و صنایع را داشت.
وی در ادامه به جایگاه دانشگاههای استان کرمانشاه و وضعیت تولیدات علمی آنها در پایگاه اسکوپوس اشاره و تاکید کرد: طبق آمار ارائه شده در این پایگاه از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ مجموع تولیدات علمی در جهان ۲۲ میلیون و ۱۳۹ هزار و ۵۴ مقاله بوده است که کرمانشاه با ۱۲ هزار و ۶۸۳ مقاله سهم ۱.۹ درصدی از ۴۲۵ هزار و ۲۴ مقاله ارائه شده در ایران را به خود اختصاص داده است.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه به وضعیت تولیدات علمی دانشگاه رازی نیز اشاره کرد و گفت: نسبت تولیدات علمی و اعضای هیأت علمی دانشگاه رازی در رتبهبندی اسکوپوس ۷۶۸ مقاله معادل ۱.۶ مجموع تولیدات بوده که این رتبه بالاتر از حد تعیین شده و مورد نیاز برای دانشگاهها است.
احمدی به رتبه بالای استان کرمانشاه در بین ۱۰ استان غرب کشور برای تولیدات علمی اشاره و اضافه کرد: با وجود منابع و بودجه بسیار پایین در استان کرمانشاه اما در آمار ارائه شده در تولیدات علمی استان کرمانشاه در منطقه غرب مرجعیت علمی خود را حفظ کرده است.
وی همچنین بیان کرد: بر اساس دادهها در نظام رتبهبندی و تولیدات علمی کشور دانشگاه رازی رتبه ۱۲ در بین ۷۴ دانشگاه جامع کشور، دانشگاه صنعتی رتبه یازدهم بین ۲۵ دانشگاه صنعتی کشور و دانشگاه علوم پزشکی رتبه دهم در بین ۳۸ دانشگاه علوم پزشکی کشور را به دست آوردهاند.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه در پایان با اشاره به افزایش تعداد پژوهشگران و فناوران پر استناد برتر در جهان، گفت: در این مراسم از ۱۰۰ نفر شامل سه سرآمد علمی، چهار برگزیده استان در حوزه تخصصی، ۳۵ برگزیده دانشگاههای استان، ۱۲ برگزیده مرکز تحقیقاتی، ۲۰ فناور برگزیده، ۱۷ پژوهشگر منتخب از ۲۱ دستگاه اجرایی و تعدادی برگزیده در حوزه دانش آموزی، اشتغال آفرینی، دانشجویی، فرهنگ و هنر و کشاورزی مورد تجلیل قرار خواهند گرفت.
نظر شما