خبرگزاری مهر، گروه بینالملل: سومین ماه از آغاز حملات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه در حال سپری شدن است. در این مدت اگرچه بیش از ۲۰ هزار نفر که به طور عمده زنان و کودکان را شامل میشوند، به شهادت رسیدهاند اما ارتش رژیم به هیچیک از اهداف خود دست نیافتهاست؛ از حذف حماس و شکست جریان مقاومت گرفته تا اخراج فلسطینیان این باریکه جغرافیایی از سرزمین اجدادیشان.
برآیند این جنگ و نسلکشی اما افزایش محبوبیت و اقتدار مقاومت و به طور مشخص رزمندگان حماس است؛ محبوبیتی که نمیتوان آن را منحصر و محدود به جغرافیای خاصی کرد. بنابراین افزون بر غزه و کرانه باختری، حمایت از حماس و مقاومت در سطوح جهانی آشکارا به چشم میخورد که با نگاهی اجمالی به نتیجههای نظرسنجیهای مختلف میتوان به عمق آن پی برد.
روند تصاعدی محبوبیت حماس در غزه و کرانه باختری
نتیجه یک نظرسنجی در میان فلسطینیها در بحبوحه جنگ که روز چهارشنبه ۱۳ دسامبر (۲۲ آذر) منتشر شد، حاکی از افزایش حمایت فلسطینیهای کرانه باختری از سازمان حماس بود؛ حمایتی که حتی در نوار غزه نیز رو به فزونی است.
این نظرسنجی که از سوی «خلیل شکاکی» استاد علوم سیاسی در رامالله و رئیس «مرکز فلسطینی برای تحقیقات سیاسی و زمینهیابی» انجام شده از حمایت بالای فلسطینیها از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس و مخالفت عمومی گسترده با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی حکایت دارد.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» که گزارشی از خروجی و برایند این تحقیق تهیه کرده نوشته این پژوهش نشاندهنده افزایش حمایت از حماس حتی در غزه ویرانشده است.
در این نظرسنجی ۸۸ درصد از شرکتکنندگان خواستار استعفای محمود عباس شدهاند. این رقم نسبت به سه ماه قبل یعنی چند وقت پیش از عملیات طوفانالاقصی ۱۰ درصد افزایش پیدا کردهاست.
همزمان در کرانه باختری ۴۴ درصد گفتهاند که از حماس حمایت میکنند. این رقم از آن جهت حائز اهمیت است که در ماه سپتامبر حمایت از جنبش مقاومت فلسطین در کرانه باختری تنها ۱۲ درصد بود. در غزه، حماس از حمایت ۴۲ درصد برخوردار بود، در حالی که این رقم سه ماه قبلتر ۳۸ درصد ارزیابی میشد.
نقشههای نقش بر آب محور عبری- غربی برای آینده غزه
از نگاه ناظران، در چنین شرایطی که روز به روز بر میزان محبوبیت حماس افزوده میشود، طرحها و سناریوهای محور عبری- غربی برای آینده غزه توهمی بیش نیست. بعد از آغاز جنگ میان نیروهای مقاومت فلسطینی و رژیم صهیونیستی پیشبینیها و تحلیلهای زیادی در مورد آینده جنگ، دوران پسا آتشبس و شیوه اداره غزه توسط دولتها و رسانههای غیر فلسطینی ارائه شدهاست اما کمتر به این مساله توجه شده که خود مردم فلسطین در مورد آیندهشان چه بینشی دارند.
در این میان از «اشغال کامل غزه و انتقال موقت ساکنان به صحرای سینا»، «سپردن غزه به تشکیلات خودگردان با هدف سرکوب فلسطینیها به دست خودشان»، «اداره فدرال غزه توسط مصر، اردن، اسرائیل و سازمان ملل» و غیره میتوان به عنوان سناریوهای احتمالی رژیم صهیونیستی درباره آینده غزه نام برد.
تا پیش از نظرسنجیها، سناریوی دوم یعنی واگذاری غزه به تشکیلات خودگردان در بین غربیها به ویژه آمریکا حامیانی داشت تا از این طریق، فلسطینیها به وسیله فلسطینیها سرکوب شوند.
مقامهای دولت «جو بایدن» بارها در اظهارنظرهای علنی گفتهاند خواستار آن هستند که اداره غزه همانند کرانه باختری در نهایت به تشکیلات خودگردان فلسطینی که تحت حمایت غرب قرار دارد، سپرده شود. مقامهای آمریکایی بدون ارائه توضیحهای بیشتری که مشخص کند آیا خواستار تغییرهای گسترده در سطح رهبری تشکیلات خودگردان نیز هستند، تاکید کردهاند که این تشکیلات باید «نوسازی شود».
با نگاهی به نتیجههای نظرسنجیها و محبوبیت حماس حتی در کرانه باختری، آینده غزه کاملاً روشن است. بنابراین کارشناسان بر این باورند که غرب با این کار در صدد تضعیف روحیه مردم غزه و به تبع آن رزمندگان مقاومت فلسطین برآمدهاست. در واقعیت اما وضعیت حاکمیت غزه همان چیزی خواهد بود که قبل از عملیات الاقصی بود. یعنی همان طور که حماس در آنجا حاکمیت داشت از این پس نیز این روند تداوم خواهد یافت.
چرایی افزایش محبوبیت حماس در فضای پسا طوفانالاقصی
یکی از مهمترین مولفههایی که از حماس یک قهرمان ساخته و بر محبوبیت رزمندگان آن افزودهاست به ناکامیهای ارتش رژیم صهیونیستی در این دو ماه و اندی برمیگردد. نخست وزیر رژیم صهیونیستی که قصد داشت در ۱۰ روز به اهدافی که برای جنگ غزه تعیین کردهبود، دست یابد، اینک با گذشت بیش از دو ماه، به هیچیک از اهداف خود نرسیدهاست.
در طول سالیان متمادی امپراتوری رسانهای صهیونیسم این گونه در فضای خبری در بوق و کرنا کردهبود که ارتش آنها نیروی اول نظامی در منطقه غرب آسیا و چهارمین ارتش قدرتمند دنیا است اما امروز در بسیاری از محافل سیاسی و رسانهای جهان از جمله در آمریکا و کشورهای حامی رژیم و حتی فرماندهان و مقامهای ارشد پیشین صهیونیستی، به موضوع شکست ارتش اسرائیل اذعان میکنند.
در مجموع، رژیم صهیونیستی آبرو و حیثیتی را که چندین سال مانند ویترین توسط رسانههای غرب و آمریکا برای آن ساخته شدهبود، از دست داد. حتی وجهه رژیم که به عنوان منطقه آزاد با امنیت کامل و دموکراتیک قلمداد شدهبود نیز بین دیگر کشورها زیر سوال رفت.
تأثیر مقاومت حماس بر محبوبیت آن را میتوان در گزارش چند هفته پیش روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» مشاهده کرد که اذعان کردهبود با آزادی اسرای فلسطینی از زندانهای رژیم صهیونیستی محبوبیت حماس در کرانه باختری افزایش یافتهاست.
قدرت مقاومت در سایه محبوبیت و حمایت جهانی
شهادت بیش از ۲۰ هزار نفر شهروند غیرمسلح فلسطینی به دست ارتش صهیونیستی که نمونه بارز نسلکشی است، از چشم جهانیان دور نماندهاست و در این مدت شاهد فشار افکار عمومی بر نتانیاهو، بایدن و نیز تظاهرات گسترده چه در داخل سرزمینهای اشغالی و چه در نقاط مختلف جهان از قبیل اروپا و آمریکا بودهایم.
در این مدت ۹۲ کشور جهان از بین پنج قاره، شعار حمایت از فلسطین و غزه و مخالفت با رژیم صهیونیستی سر دادهاند. تلآویو میداند که پس از ادامه آتشبس، اتفاقاتی در داخل سرزمینهای اشغالی همچون، برکناری و محاکمه نتانیاهو و یک شکنندگی مضاعف نسبت به آنچه که از قبل این رژیم را تهدید میکرد، بهوجود خواهد آمد از این رو باوجود فشارهای بینالمللی به جنایتهای خود ادامه میدهد.
اوج شکاف میان مقامهای غربی و مردم این کشورها را میتوان در کشور آمریکا مشاهده کرد؛ کشوری که سران آن بزرگترین حامی سیاسی، مالی و تسلیحاتی رژیم هستند اما جوانان آن آرزوی فروپاشی اسراییل را دارند.
نتایج یک نظرسنجی جدید نشان میدهد که بیش از نیمی از جوانان آمریکایی ۱۸ تا ۲۴ ساله شرکتکننده در آن معتقدند که بحران جاری در غزه باید با انحلال رژیم صهیونیستی و واگذاری فلسطین اشغالی به حماس و مردم فلسطین حل شود.
این نظرسنجی «هاروارد – هریس» که هفته گذشته انجام گرفت، نشان میداد که ۵۱ درصد از جوانان آمریکایی معتقدند رژیم صهیونیستی باید برچیده شود، در حالی که ۳۲ درصد حامی راهحل دو دولتی و فقط ۱۷ درصد از شرکتکنندگان در آن معتقد بودند که کشورهای عربی باید برای پایان درگیری، فلسطینیها را در خود جذب کنند.
در همین حال این نظرسنجی مشخص کرد که در بحبوحه جنگ ادامهدار رژیم صهیونیستی و حماس، شکاف عمیقی بین نسل جوان آمریکا با بزرگسالان آمریکایی در مورد مسائل مربوط به اسراییل و یهودیان به وجود آمدهاست.
فرجام کلام
خروجی این افکارسنجی و نظرسنجیهای مشابه نشان میدهد که جنگ جاری بین حماس و رژیم صهیونیستی در نوار غزه تأثیر قابل توجهی بر نگرش مردم چه در داخل فلسطین و چه کشورهای دیگر از جمله اروپا و آمریکا گذاشتهاست.
ضمن اینکه افزایش چشمگیر محبوبیت حماس در داخل و خارج از فلسطین، نقشههای شوم محور عبری- غربی را نقش بر آب میکند. سران محور مذکور باید به این پرسش پاسخ دهند «زمانی که نزدیک به ۹۰ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی خواستار استعفای محمود عباس هستند و مقبولیت حماس رشدی تصاعدی پیدا کردهاست، چگونه میتوان این گروه را از آینده غزه کنار گذاشت؟».
آن هم در شرایطی که رزمندگان حماس در جریان جنگ جاری نشان دادند نه تنها در داخل فلسطین و اراضی اشغالی بلکه از ظرفیت اثرگذاری بر معادلههای منطقهای نیز برخوردارند.
نظر شما