به گزارش خبرگزاری مهر، کاظم غریبآبادی در همایشی در جمع مقامات، مسؤولین و خانوادههای شهدای استان گلستان ضمن درود به روح معزز شهدا از صدر اسلام تا به امروز، اظهار داشت: باید ببینیم چرا بعد از گذشت ۴۵ سال از انقلاب اسلامی دشمنان ما هنوز دست به اقدامات خصمانه و ترور مردم بیگناه کشورمان میزنند.
غریبآبادی با تاکید بر اینکه تمام خصومتها و اقدامات تروریستی علیه کشورمان به استقلال و اقتدار جمهوری اسلامی ایران برمیگردد، افزود: اگر ایران استقلال و اقتدار نداشت، شاهد این هجم از دشمنی و خصومت علیه نظام و مردم شریف ایران نبودیم. استقلال و اقتدار، شاخصههای بارز و مشخصی دارد. نکته اول توان نظامی و دفاعی قوی جمهوری اسلامی است؛ در زمان جنگ تحمیلی دهها کشور به رژیم صدام کمک میکردند، اما ما در تأمین تجهیزات دفاعی با مشکلات بسیار مواجه بودیم.
پیشرفتهای گسترده مرهون خون شهید حاج قاسم سلیمانی و شهدای مدافع حرم
وی ادامه داد: اکنون ایران به مرحلهای رسیده که نه تنها نیازی به تسلیحات و تجهیزات دفاعی و نظامی سایر کشورها ندارد، بلکه صادرکننده این تجهیزات است. وجه بارز آن این توان نیز توانمندی بالای موشکی جمهوری اسلامی ایران است و این برای دشمنان ما قابل تحمل نیست در حالی که ایران تحت شدیدترین هجمهها و فشارها و محدودیتها است، به این سطح از توانمندی رسیده است. نکته دوم و بارز، نفوذ منطقهای و فرامنطقهای ایران است که البته منظور مداخله در امور داخلی کشورها نیست.
غریبآبادی بیان کرد: اگر پیشرفتهای گستردهای داریم و در منطقه و در میان افکار عمومی منطقه از لحاظ راهبردی جایگاهی داریم، مرهون تلاشها، مجاهدتها و خون شهید حاج قاسم سلیمانی و شهدای مدافع حرم است. معضلات و مشکلات منطقه را آمریکا و کشورهای غربی نتوانستند حل کنند، اما وقتی پای جمهوری اسلامی ایران به میان میآ ید حلال مشکلات در منطقه است. کشوری که سعی کردند با تهدیدهای گسترده، تحریم و اقدامات تروریستی محدودش کنند، ولی امروز از لحاظ راهبردی در منطقه و حتی فراتر از منطقه حرف اول را میزند.
دشمنان جمهوری اسلامی ایران با تدابیر روشنگرانه مقام معظم رهبری راه به جایی نخواهند برد
وی وجه سوم اقتدار و استقلال ایران را پیشرفت ایران در فناوریهای نوین و پیشرفته برشمرد و گفت: یک نمونه آن انرژی و فناوری هستهای است. ما نزدیک به دو دهه قبل به جمع بسیار محدود کشورهایی که غنی سازی اورانیوم میکنند و به تولید سوخت هستهای میپردازند، پیوستیم، در چه شرایطی؟ در شرایطی که کوچکترین کمکی کشورها به ایران نکردند و حتی پرونده برای جمهوری اسلامی ایران تشکیل دادند و تحریمهای شورای امنیت و یکجانبه علیه کشورمان وضع کردند. به کوری چشم دشمنان و با تدابیر بسیار منطقی، هدفمند و روشنگرانه مقام معظم رهبری، راه به هیچ جایی نخواهند برد.
دبیر ستاد حقوق بشر تاکید کرد: هر کدام از ما بنا به مسئولیتهای خود، متوجه آثار تدابیر رهبر انقلاب در حوزههای مختلف داخلی، منطقهای و بینالمللی شدهایم. در مهمترین چالشهای داخلی و بینالمللی فراروی ایران، فرمایشات و تدابیر رهبری فصلالخطاب بوده و ما را از گردنههای مشکلات عبور دادند. وجود ایشان نعمت بسیار بزرگی است که دشمنان ما نمیتوانند تحمل کنند. ولی به کوری چشم دشمنان جمهوری اسلامی ایران به پیشرفتها، استقلال و اقتدار خود با هدایت مقام معظم رهبری ادامه خواهد داد و آن را توسعه نیز خواهد داد.
۲۳ هزار شهید ترور از ابتدای انقلاب تاکنون داریم
وی یادآور شد: انقلاب اسلامی ایران از ابتدا تحت تهدیدات و اقدامات خصمانهای قرار داشته و دارید، از شکلگیری گروهکهای تروریستی و جداییطلب گرفته تا ترور مردم بیگناه، علت این اقدامات چه هست؟ آنها با ترور شهید سلیمانی فکر کردند کسی که مقابل برنامههای شوم آنها ایستاده را حذف میکنند، اما طبق فرمایش مقام معظم رهبری شهید سلیمانی، از خود سردار سلیمانی بسیار برای آنان خطرناکنر است. دشمنان نتوانستند علاقهای که مردم به این شهید عزیز دارند و حضور گسترده در چهارمین سالگرد ایشان را تحمل کنند و شاهد اقدامات تروریستی بودیم.
غریبآبادی با بیان اینکه ۲۳ هزار شهید ترور از ابتدای انقلاب تاکنون داریم، افزود: کدام کشور تحت چنین هجمه ناجوانمردانه ای قرار گرفته است؟ ۱۷ هزار نفر از مردم را فقط اعضای گروهک تروریستی منافقین به شهادت رساندند. جنگ تحمیلی و حمایت از رژیم صدام، تحریمهای ظالمانه و گسترده علیه ایران که اگر هر کشور دیگری بود بیش از ۳ ماه دوام نمیآورد. تحریم قطعاً بسیار بد است، اما اگر وسیهای برای دست کشیدن از استقلال و اقتدار جمهوری اسلامی ایران بشود، نه مردم و نه مسئولین نظام و حاکمیت آن را میپذیرند.
ترور شهید سلیمانی و همرانشان نقض قاعده توسل به زور است
وی با تاکید بر اینکه گروهکهای تروریستی و حامیان آنها پاسخ محکمی از جمهوری اسلامی ایران خواهند گرفت، اظهار داشت: شهید سلیمانی ویژگیها و خدمات زیادی داشت. اخلاص و تقوای بی نظیر، ولایتپذیری، مردمداری، استراتژیست نظامی برجسته، درک صحیح از تحولات منطقهای و بینالمللی، شجاع و بیباک، دفاع گسترده از حریم اهل بیت علیهم السلام، ارتقای جایگاه راهبردی ایران در منطقه و فرامنطقه صرفاً برخی از ویژگیهای این شهید گرانقدر است. مقام معظم رهبری هم فرمودند شهید سلیمانی یک مکتب و یک مسیر است. به خاطر همین ویژگیها، شهید حاج قاسم محبوب دلها شد و مصداق این آیه کریمه گردید که "والذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا". انشاالله خداوند متعال توفیق دهد رهرو راه ایشان باشیم.
دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه سخنانش در خصوص مباحث مرتبط با حقوق بینالملل راجع به این اقدام جنایتکارانه گفت: در حقوق بینالملل واژهای به نام ترور هدفمند داریم که استثنایی بر اصل ممنوعیت توسل به زور است. یعنی اگر بین دو کشور وضعیت مخاصمه مسلحانه وجود داشته باشد، میتوانند از این ابزار استفاده کنند. آمریکاییها به این مورد استدلال کردند، ولی این ترور نقض قاعده توسل به زور است و کاملاً از نظر حقوق بینالملل رد شده است، چون مخاصمه مسلحانهای بین دو کشور حاکم نبوده است.
بعد از اقدام جنایتکارانه آمریکا، دولت عراق دو نامه به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل فرستاد
وی در همین چارچوب با اشاره به استثناءها در منشور ملل متحد، گفت: یکی از آنها دفاع مشروع است، وقتی یک کشور تحت تجاوز کشور دیگری قرار بگیرد، طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد تا زمانی که شورای امنیت اقداماتی را برای تأمین صلح و امنیت بینالمللی انجام دهد، میتواند به دفاع مشروع متوسل شود. ایران به قلمرو آمریکا حمله نکرده بود و این استدلال نیز کاملاً منتفی و رد شده است.
غریبآبادی استدلال دیگر آمریکاییها در توسل به دفاع پیشدستانه، یعنی دفع تصور تهدید، را نیز رد کرد و گفت: مبدع اقدامات پیشدستانه خود آمریکا است و به اتکای این مفهوم، جنایتهای زیادی را در کشورهای دیگر مرتکب شدند. اما این تبدیل به قاعده در حقوق بینالملل نشده، چون ایجاد هرج و مرج میکند که هر کشوری به زعم و تصور خود مرتکب چنین جنایاتی شود.
وی نکته دوم را در قاعده منع توسل به زور، رضایت به تهدید کاربرد زور توسط دولت مربوطه یعنی عراق برشمرد و گفت: بعد از اقدام جنایتکارانه، دولت عراق دو نامه به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل فرستاد و این اقدام را محکوم کرد و اقدام آمریکا را تجاوز به حاکمیت عراق قلمداد کرد. موضوع دیگر، نقض تعهدات رژیم آمریکا تحت کنوانسیون ۱۹۷۳ سازمان ملل است که راجع به مقابله با جرایم علیه اشخاصی است که از مصونیت برخوردارند.
آمریکا در ترور شهید سلیمانی بارزترین حق بشری، یعنی حق حیات را سلب کرده است
دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: رؤسای کشورها و تمامی کارمندان و اشخاصی که منتسب به آن کشور هستند و در یک مأموریت حضور دارند، از مصونیت برخوردار هستند. شهید حاج قاسم به دعوت نخست وزیر عراق در این کشور در مأموریت رسمی بود و مخفیانه وارد عراق نشده بود. قتل، تهدید، مجروح نمودن، حمله به اماکن و وسایل نقلیه این اشخاص و اماکن مسکونی آنها طبق این کنوانسیون جرم محسوب میشود و کشورهای عضو باید با آنها برخورد کنند. ایران و رژیم آمریکا عضو این کنوانسیون هستند و ایران میتواند جنایت آمریکا را در سطح بین المللی نیز پیگیری کند.
وی با اشاره به حقوق بشر نیز گفت: حق حیات بارزترین حق بشری است. مفهومش در حقوق بین الملل این است که خودسرانه نمیتوانید حق حیات فردی را سلب کنید. این اصل توسط آمریکا نقض شده است. گزارشگر ویژه سازمان ملل، خانم کالامارد، همان سال گزارشی را به شورای حقوق بشر ارائه کرد.
غریبآبادی گفت: این گزارش چند نکته دارد. یک؛ اقدام آمریکا در ترور شهید سلیمانی نقض منشور ملل متحد است. دو؛ نقض استانداردهای اصل منع توسل به زور است. سه؛ نقض حقوق بینالملل و قوانین بینالمللی است. چهار؛ یک اقدام کاملاً غیرقانونی است. پنج؛ اینکه آمریکا بهانه خود را برای ترور شهید سلیمانی تروریست خواندن شهید سلیمانی قرار داده، کاملاً اقدام غیرقانونی و یک بهانه است که این نکته بسیار مهمی است و موجب مسئولیت بینالمللی رژیم آمریکا است.
سه اقدام مهم برای اجرای عدالت در پرونده ترور شهید سلیمانی در دستور کار قرار گرفت
وی در بخش دیگری از سخنانش در خصوص اجرای عدالت، گفت: سه اقدام مهم برای اجرای عدالت قضائی در دستورکار قرار گرفت. اقدام اول، تشکیل پرونده قضائی در محاکم قضائی جمهوری اسلامی ایران بود. اقدام دوم؛ نظام قضائی عراق نیز پرونده قضائی تشکیل داد چون محل وقوع جرم بوده و شهید حاج قاسم مهمان آنها بود. اقدام سوم؛ پیگیری نزد دیوان بینالمللی دادگستری با استفاده از ظرفیت کنوانسیون ۱۹۷۳ بود.
دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: در این پرونده باید تمام تحقیقات لازم انجام میشد، مستندات لازم جمعآوری میشد. هرچند خود ترامپ و برخی مقامات آمریکایی به این جنایت اقرار صریح کردند و اقرار جز مهمترین ادلهها محسوب میشود، آیا ما نیاز به مستندات داشتیم، چون باید تمامی مستندات این جنایت به افکار عمومی بینالمللی ارائه شود و از سوی دیگر تمامی افراد دخیل در این جنایت در هر کشوری که هستند، شناسایی شوند. فقط آمریکا در این جنایت دخیل نبود، بلکه دخالت افراد دیگر و برخی اشخاص در کشورهایی همچون آلمان و انگلیس هم مطرح است. سرانجام، کیفرخواست در اردیبهشت امسال از سوی دادستانی تهران آماده و به دادگستری تهران ارسال شد.
وی افزود: دو اتهام اصلی متوجه متهمین آمریکایی است. اتهام اول؛ اقدام تروریستی منتهی به قتل عمد است. اتهام دوم؛ تأمین مالی تروریسم است. با دستور ریاست قوه قضائیه شعبه ویژهای در دادگاه یک کیفری استان تهران تشکیل شد. این پرونده در مرحله اول متمرکز بر متهمان آمریکایی است.
اولین جلسه دادگاه اوایل سال ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد
معاون امور بینالملل قوه قضائیه ادامه داد: این پرونده ۹۷ متهم داشت و برای ۷۳ نفر حکم جلب صادر شد. برای ۲۳ نفر دیگر نیز قرار منع تعقیب صادر شد. در رأس ۷۳ متهم آمریکایی ترامپ جنایتکار، پومپئو و ژنرال مکنزی قرار دارند. ۱۹ متهم نیز در عراق شناسایی شدند که در این جنایت تروریستی دخیل بودند و اطلاعات این افراد به دستگاه قضائی عراق ارسال شده هست. برای شش کشور دیگر هم نیابتهای قضائی ارسال شد که پرونده در این زمینه همچنان مفتوح است.
وی در خصوص آخرین وضعیت پرونده ترور شهید سلیمانی نیز گفت: اولین وقت رسیدگی هفته آینده تعیین خواهد شد. چون متهمان خارج از کشور هستند، اولین جلسه دادگاه زودتر از دو ماه از تعیین وقت نمیتواند برگزار شود. تشریفات قانونی طی شده و ما وارد فرایند قضائی شدیم و اولین جلسه دادگاه اوایل سال ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد.
غریبآبادی همچنین گفت: اینکه حکم دادگاه چه خواهد بود، باید صبر کنیم تا دادگاه حکم خود را صادر کند. ولی اتهامات و جرایم کاملاً مشخص است. هدف ما اجرای عدالت و مقابله با بی کیفرمانی است. هنوز برای متهمین پرونده تشکیل نشده بود، آمریکا برای متهمین تدابیر گسترده امنیتی وضع کرد. این جنایت بسیار عظیم است، باید متهمان محاکمه شوند و جنایات آنها هرگز بیپاسخ نخواهد ماند. نباید احساس امنیت کنند، باید سایه ناامنی تا پایان عمر این جنایتکاران ادامه یابد.
دو نامه از طریق کانال دیپلماتیک برای آمریکاییها ارسال شده است
وی در خصوص روند تشکیل پرونده قضائی در عراق نیز گفت: کمیته مشترکی برای رسیدگی به این پرونده با عراقیها تشکیل دادیم. چهار دور نشست در بغداد و تهران انجام شد و آخرین آن سال گذشته بود. البته تحقیقات در نظام قضائی عراق به طول انجامید، ولی مقامات عراقی این اطمینان را دادند که کیفرخواست سریعتر به دادگاه تحویل داده میشود. دادگاه عراق همان ابتدا حکم جلب برای ترامپ را صادر کرد.
معاون امور بینالملل قوه قضائیه در ادامه گفت: در حوزه بینالمللی نیز طرح دعوا نزد دیوان بینالمللی دادگستری با استفاده از ظرفیت کنوانسیون ۱۹۷۳ در جریان است و تصمیم گرفته شد این مسیر طرح دعوا نیز طی شود.
وی در پایان گفت: تاکنون دو نامه از طریق کانال دیپلماتیک برای آمریکاییها ارسال شده است. اصل اساسی در چارچوب کنوانسیون ۱۹۷۳ مبتنی بر استرداد متهمین به ایران برای محاکمه است. اگر خودداری کنند، باید در کشور خودشان محاکمه کنند. مهلت نامه اول گذشته و نامه دوم نیز به زودی منقضی میشود. بعد از این، عملاً وارد فاز ارجاع پرونده و مستندات به دیوان بینالمللی دادگستری خواهیم شد.
نظر شما