خبرگزاری مهر، گروه استانها - محمد حسین عابدی و اعظم سالار: نامش معادل یار مهربان است اما مهربانیاش غیر قابل توصیف؛ حالا «کتاب» در استان سمنان پای خود را از یک یار دیرینه هم فراتر گذارده و به «امید» دوست داران فرهنگ و هنر، بدل شده است.
بهانه آن هم انتخاب سمنان به عنوان پایتختی کتاب ایران است. عنوانی که سمنان، سال قبل تا نزدیک آن رفت و به آن نرسید اما امسال با اهتمام مسئولان و فرهنگ دوستان بالاخره نصیب شهری شد که حالا کتاب و امید را به عنوان دو کلیدواژه در کنار هم میبیند.
یار مهربان همراه مردم سمنان
از زمان اعلام نام سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران چندی بیش نمیگذرد اما همین حالا هم میتوان بوی یار مهربان را در همه جای شهر حس کرد حالا همه میدانند که کتاب محور توسعه فرهنگی سمنان، بعد از سالها جایگاهی پیدا کرده و به آن اهمیت داده شده است.
موفقیت سمنان در به دست آوردن دستاورد بزرگ پایتختی کتاب البته مسیری طولانی را نیز پشت سر گذارده است مسیری که از سه سال قبل آغاز شد و ماحصل آن، کام شیرین مردم دیار فرهنگ و هنر بود مردمی که حالا امیدوار هستند کتاب منشأ توسعه فرهنگی در استان سمنان باشد.
یک فعال فرهنگی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه پایتختی کتاب موجی از امیدواری را بین مردم استان سمنان و نه تنها شهر سمنان ایجاد کرده است، گفت: پایتختی کتاب فرصتی برای توسعه اجتماعی، فرهنگی و دینی و مذهبی و هنری و اعتلای سبک زندگی است.
فاطمه منصوریان با بیان اینکه پایتختی کتاب این فرصت را به سمنان میدهد که بتواند بیش از گذشته مطالعه را در بین مردم ترویج کند، ابراز کرد: یکی از مهمترین برکات این پایتختی، ایجاد موج مثبت و جو روانی ترویج مطالعه است که مسئولان باید از آن به خوبی بهره بگیرند و مطالعه و کتابخوانی را ترویج دهند.
روند مردمی کردن امور
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه پایتختی کتاب ایران مقولهای نیست که یک شبه به دست بیاید، گفت: پشت سر این روند، رویکرد دولت مردمی سیزدهم برای واگذاری امور به مردم بود لذا ما در مجموعه فرهنگ و ارشاد اسلامی یک مؤسسه دانش بنیان را به عنوان دبیر اجرایی پیگیری امور پایتختی کتاب منصوب کردیم و دکتر شمس خانی از دانشمندان بومی سمنان مسئولیت آن را بر عهده گرفت تا بتوانیم بهتر امور را پیگیری کنیم.
فرشید فلاح لاله زاری با بیان اینکه فرایند پایتختی کتاب با ابتکارات و حتی اختراعاتی همراه بود که شانس سمنان را در بین ۱۰۰ شهری که در مرحله اول نامزد شده بودند، بالا میبرد، بیان کرد: ربات کتابدار و قفسه الکترونیک کتاب در زمره اختراعات و ابتکاراتی بود که برای نخستین بار در سمنان بهکارگیری شد.
وی با بیان اینکه مردم در مسیر پایتختی کتاب بسیار همراه بودند و نمونه آن وقف سه طبقه ساختمان توسط یک پزشک خیر سمنانی و راه اندازی کتابخانه برادران شهید علومی است، افزود: یک فرد کارمند سمنانی یک دهنه مغازه اجاره کرده و با حقوق شخصی خودش کتابخانه محله راه اندازی کرده و چنین ذوق و شوقی را در کمتر جای ایران میتوان دید.
استقبال مردم استان سمنان
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با بیان اینکه یک میلیون و ۱۵۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه های استان وجود دارد، بیان کرد: این آمار به نسبت جمعیت ۷۰۳ هزار نفری استان یک آمار بسیار خوب در زمینه دسترسی مردم به کتاب محسوب میشود.
فلاح با بیان اینکه پایتختی کتاب و پیشرفتهایی که در زمینه آن در استان سمنان صورت گرفته سبب شد تا سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شود و این دستاورد بزرگی است که باید به آن بالید، گفت: انعکاس این دست دستاوردها به امید آفرینی در بین جامعه منجر خواهد شد.
وی با بیان اینکه پایتختی کتاب ایران در سمنان سبب شده تا در دیگر شهرستانهای استان سمنان هم شاهد موجی از کتابخوانی باشیم، افزود: در مهدیشهر طرح کتاب آرامش ماندگاری به صورت مردم نهاد در حالی در دست اجرا است که حتی وزارت آموزش و پرورش هم از آن الگو گرفته تا در تمام شهرستانهای کشور هم این طرح ترویج کتابخوانی اجرایی شود.
دستاورد بزرگ برای مردم
استاندار سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه پایتختی کتاب ایران دستاورد بزرگی است که بعد از دو سال و نیم کار سخت در دولت مردمی حجت الاسلام رئیسی محقق شد، گفت: این طرح به امید افزایی و همچنین ترویج مطالعه در بین آحاد مختلف مردم کمک خواهد کرد.
سید محمد رضا هاشمی با بیان اینکه استان سمنان در حالی خود را برای سفر دوم هیأت دولت آماده میکند که در سفر اول ۲۸۰ میلیارد تومان اعتبار به طرحهای حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص یافت، ابراز کرد: بسیاری از طرحهای حوزه فرهنگی در استان با این اعتبارات جان دوبارهای گرفت و این خود نمود امید افزایی است.
وی با بیان اینکه طرحهای خوبی در دولت سیزدهم در استان سمنان اجرایی شده است، افزود: دولت به خصوص به ترویج فرهنگ مطالعه و همچنین اعتلای فرهنگ توجه ویژهای دارد و در سفر دور دوم هیأت دولت نیز به این مهم پرداخته خواهد شد.
اقدامات مثبت و امید آفرین
در کنار پایتختی کتاب ایران اقدامات خوبی نیز در استان برای ترویج مطالعه صورت گرفته که خود، مصداق امید افزایی است برای مثال در حالی که بسیاری از مراکز استانها و شهرهای بزرگ کشورمان هنوز هم در گیر و دار راه اندازی کتابخانه های مرکزی هستند، کتابخانه مرکزی سمنان با قدرت کار خود را در زمینه ترویج مطالعه ادامه میدهد.
محمد طاهریان مدیرکل کتابخانه های عمومی استان سمنان با بیان اینکه کتابخانه مرکزی سمنان ۱۰ سال است که فعالیت دارد، گفت: این مجموعه بزرگ فرهنگی در هشت هزار متر مربع دارای مخزن اصلی در دو طبقه، بخش کودک و نوجوان، نابینایان، ناشنوایان، نسخ خطی، آرشیو نشریات، سالنهای مطالعه، آمفیتئاتر، کلاسهای آموزشی است.
وی با بیان اینکه این کتابخانه حتی دارای بخش صحافی است، تاکید کرد: هفت هزار و ۹۶۵ نفر عضو کتابخانه مرکزی سمنان هستند و ۱۳۴ هزار نسخه کتاب در این کتابخانه موجود است از سوی دیگر برنامههایی مثل کارگاههای قصه گویی و کاردستی، خلاقیت کودکان، نقاشی، عروسک بافی، بافت پوشاک، جلسات مثنوی خوانی، محفل ادبی، قصه خوانی مستند، کلاس آموزش عکاسی و فیلمبرداری و.... در این مجموعه برگزار میشود.
اینها نشان میدهد که کتاب پویایی فرهنگ سمنان را حتی تقویت هم کرده است استانی که فرهیختگان بزرگی دارد و کتاب و کتابخوانی برای مردمش یک عادت محسوب میشود نه یک پدیده جدید؛ استانی که بیشترین سرانه دانشجو و دانشآموز را به نسبت جمعیت خود دارد و رتبه دوم سواد را در کشور به خود اختصاص داده است. همه اینها مصادیقی مهم از امید افزایی در جامعه هستند.
نظر شما