به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت علوم، محمدعلی زلفیگل در نشست شورای سیاستگذاری مردمیسازی وزارت علوم که با حضور معاونان و مشاوران وزیر علوم، رؤسای دانشگاههای منتخب و سایر اعضای این شورا برگزار شد، اظهار داشت: انتظار من از این شورا تدوین برنامهها و سیاستهایی است که نقش مردم به معنی خاص آن که جامعه دانشگاهی است و مردم به معنی عام که عموم افراد جامعه است را در هر یک از حوزه های کاری وزارت علوم مشخص کند.
وی تاکید کرد: باید مشخص کنیم که در حوزه پژوهش، آموزش، فرهنگ و سایر حوزهها چگونه میتوانیم مشارکت مردم را بیشتر کنیم و نقش مردم را در تولید و استفاده از خدمات مرتبط با وزارت علوم بیشتر و پر رنگتر کنیم.
مصادیق مردمیسازی
زلفی گل گفت: در بحث ساخت خوابگاه و فضای آموزشی باید شرایطی فراهم شود که افراد با کمترین هزینه بتوانند مشارکت کنند برای مثال در احداث یک خوابگاه ۲۰۰ تخت خوابی، افراد بتوانند هزینه یک یا چند تخت را بپردازند.
وی تدوین آییننامه پژوهشگران مستقل را که در شورای عالی عتف تصویب شد نمونهای از مردمیسازی دانست که باعث مشارکت محققان غیر هیات علمی و فاقد رابطه استخدامی در حوزه پژوهش می شود و زمینه حضور گسترده تر نخبگان را در پژوهش فراهم می کند.
وی افزود: استفاده از ظرفیت مشارکت دانش آموختگان از دیگر موارد مردمیسازی است که از آن غفلت شده است و انتظار می رود روسای دانشگاه ها با تشکیل کانونها یا انجمنهای دانش آموختگان از ظرفیت آنها برای توسعه دانشگاه استفاده کنند؛ بدیهی است تعدادی از دانشآموختگان از نظر مادی و غیرمادی می توانند به دانشگاه کمک کنند چون بسیاری از آنها یا در جایگاههای اداری بالا یا از صاحبان صنایع هستند.
وزیر علوم استفاده از توان بخش خصوصی در بحث کارآموزی و مهارت محوری دانشجویان را از دیگر مصادیق مردمیسازی وزارت علوم دانست که کمتر به آن پرداخته شده است.
وی ادامه داد: برنامهریزی برای استفاده از کمک های مشورتی و فکری والدین دانشجویان برای پیشبرد اهداف وزارت و دانشگاهها و افزایش نقش نهادهای مردمی برای نظارت و ارزیابی امور بخش دیگری از توصیههای وزیر علوم برای مردمیسازی وزارت علوم بود.
زلفیگل همچنین اظهار داشت: هر چقدر که تعداد شرکتهای دانشبنیان افزایش یابد به جهش تولید کمک میشود و مشارکت مردم در اقتصاد بیشتر میشود لذا این هدف از محورهای اصلی وزارت علوم در مردمیسازی است که در راستای تحقق شعار سال نیز است.
در ابتدای این نشست نیز، شهاب جنابی دستیار وزیر در امر مردمیسازی و دبیر این شورا گزارشی در خصوص اقدامات صورت گرفته و نقشه راه مردمیسازی در این وزارتخانه در سال ۱۴۰۳ ارائه کرد. سپس اعضای شورا به بیان نقطه نظرات و دیدگاههای خود پیرامون موضوع و راهکارهای پیشنهادی در خصوص نحوه ایفای نقش وازرت علوم، تحقیقات و فناوری در راستای تحقق شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» پرداختند.
مهمترین محورهای مطرح شده توسط اعضای شورا
پیگیری تحول دانشگاهها از نوع سنتی به دانشگاههای با مسولیت اجتماعی
افزایش مشارکت بخش خصوصی در نظام نوآوری و تجاری سازی محصولات دانش پایه
افزایش نقش انجمنهای علمی و کانونهای فرهنگی در برنامه ریزی دانشگاهها
ارتباط انجمنهای علمی دانشجویی با شرکتهای دانش بنیان
استفاده از نظرات نخبگان در تدوین سرفصلهای آموزشی کتب درسی
افزایش حضور اعضای هیئت علمی در صنعت با اعطای امتیاز فناوری
ایجاد شرکتهای دانشبنیان بر اساس آمایش سرزمینی
ایجاد سامانههای دولت الکترونیک برای نظرخواهی مستمر از مردم
بر اساس این گزارش؛ مقررشد معاونان، مشاوران و روسای مراکز ستادی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین روسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری، راهکارهای اجرایی پیشنهادی را برای مردمیسازی در حیطه وظایف و ماموریتهای خود را ذیل محورهای تعیین شده تدوین و در اسرع وقت برای دبیرخانه این شورا ارسال کنند.
نظر شما