سمیه سلگی، متولد ۱۳۶۸ و دارای سه فرزند است، وی در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: موضوع جوانی جمعیت و فرزند آوری یک مساله دینی، اجتماعی و فرهنگی است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی که مدیر مؤسسه مهر فرشتهها است و در موضوع جوانی جمعیت فعالیتهای متعددی دارد، با اشاره به اینکه کاهش فرزندآوری دلایل مختلفی دارد که مسائل فرهنگی و تغییر سبک زندگی ایرانی اسلامی یکی از دلایل تأخیر در فرزندآوری است، افزود: تأخیر در فرزندآوری هم از عواملی است که به عنوان یک خرده فرهنگ اشتباه میان خانوادههای ایرانی جا افتاده است.
مادر جوان ادامه داد: زوجین معمولاً در سالهای اولیه ازدواج تمایلی به فرزنددار شدن ندارند و طبق برخی آمارها میانگین فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند در بین زوجین ایرانی، ۵ سال است.
وی یادآور شد: با افزایش فاصله ازدواج تا تولد اول، فاصله تولد دوم نیز افزایش یافته که میتواند ناشی از کاهش قابلیت باروری در سنین بالاتر باشد.
سلگی متذکر شد: باروری پایین با افزایش سن ازدواج و افزایش فاصله بین موالید و تأخیر در فرزندآوری مرتبط است و بخش مهمی از کاهش آهنگ رشد جمعیت کشور به افزایش سن ازدواج و سن فرزندآوری مربوط است که لازم است در سیاستهای جمعیتی به این امر توجه کافی شود.
رواج تک فرزندی در بین ایرانیان
وی در ادامه بابیان اینکه یکی دیگر از عوامل کاهش رشد جمعیت رواج تک فرزندی است خاطرنشان کرد: اگر فرهنگسازی صورت نگیرد کشور با بحران جمعیتی مواجه میشود و تصور این است که یکی از موضوعاتی که بیشتر خانوادههای تک فرزند مطرح میکنند، مسئله مالی برای فرزند بیشتر است اما تحقیقات این را تأیید نمیکند چرا که اگر اینگونه بود باید خانواده مرفه و سرمایه دار ایرانی تعداد زیادی فرزند داشته باشند.
مادر جوان نهاوندی تصریح کرد؛ این ماجرا را فراموش نکنیم آسیبهایی که تک فرزندی به همراه دارد بسیار خطرناک و غیرقابل جبران است، گرههای ذهنی در افکار عمومی جامعه بخصوص بانوان وجود دارد که این گرهها باید رفع شود.
عدم اطمینان به شیوه زندگی با توجه به مشکلات اقتصادی
سلگی گفت: یکی از چالشهای ذهنی مادران اینست که واقعاً شرایط فرزند پروری برای خانوادهها سخت شده است و دلیل اینکه چرا فرزندان بعدی را نمیآوریم آینده فرزندان و عدم اطمینان به شیوه زندگی جاری در جامعه است.
وی اذعان داشت: الگوی سوم زن به معنای مادری و همسری در کنار حضور اجتماعی است این اصطلاح نخستین بار از سوی رهبر انقلاب اسلامی گفته شده است و به نظر من این یکی از راهکارهایی است که میتوان برای این مشکل در پیش گرفت و بر اساس آیه قرآن لقد خلقنا الانسان فی کبد، ما انسان را در رنج آفریدیم، اگر سختی فرزندآوری را متحمل نشویم قطعاً سختی دیگری به سراغ ما خواهد آمد.
سلگی در ادامه با اشاره به اینکه به نظر من نقش گروهای مردمی و کنشگران اجتماعی در اقناع سازی افکار عمومی مؤثر است.
برگزاری رویداد ملی جوانی جمعیت اتفاق خوبی است
این مادر نهاوندی ادامه داد؛ برگزاری رویداد ملی جوانی جمعیت اتفاق بسیار خوبی است زیرا در جهت فرهنگسازی جوانی جمعیت حرکت کرده است و اینگونه برنامهها جهت فرهنگسازی ترویج ازدواج و فرزند آوری بسیار مؤثر است و باید به صورت مداوم و مستمر برگزار شود.
نظر شما