۳۰ خرداد ۱۴۰۳، ۹:۲۷

آسیب‌شناسی مناظره اخیر انتخابات؛ کلی‌گویی نکنیم

آسیب‌شناسی مناظره اخیر انتخابات؛ کلی‌گویی نکنیم

با نگاهی به نشست‌های چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، عملکرد صدا و سیما در مناظرات با اشکالاتی چون پوشش ندادن کل سلیقه‌ها مواجه است. این معضل باعث از دست رفتن مخاطب خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، سید طه حسین مدنی، رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در گفت وگو با خبرنگار مهر با اشاره به عملکرد نامزدها در اولین برنامه مناظره گفت: تعامل یکی از اساسی‌ترین مفاهیمی است که در سیر تحول رسانه‌ها مطرح می‌شود؛ یعنی در روند تغییر رسانه‌ها بر پایه فناوری، آن رسانه‌هایی که در سال‌های اخیر از حالت یک‌طرفه (broadcast) به سمت تعامل (interactive) با مخاطب رفته‌اند بهتر توانسته‌اند در میان افکار عمومی جا افتاده و اثرگذاری بیشتر داشته باشند و رسانه‌هایی که از تعامل غفلت کرده‌اند مخاطبان خود را از دست داده‌اند.

وی ادامه داد: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگ‌ترین ساختار رسانه‌ای کشور بخش زیادی از مخاطبان را به خود اختصاص داده است. رسانه ملی اگرچه در طول سال‌های اخیر با درک از اهمیت تعامل به این سمت رفته و در در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم میزگردهای تخصصی را تدارک دید اما عملکرد تعاملی آن در مناظرات انتخابات ریاست جمهوری بدون اشکال نیست.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: پیش از بحث در مورد ایراد عملکرد صدا و سیما در مناظرات، مخاطبان دارای رأی در انتخابات را می‌توان به ۳ دسته تقسیم کرد. دسته‌ای که نگاه سیاسی دارد و در هر شرایطی به نامزد نزدیک به تفکر خود رأی می‌دهد. دسته دوم که سیاسی نیست و با توجه به تجربه‌های انتخابات قبل در انتخابات پیش رو تصمیم‌گیری می‌کند و دسته سوم که در هر شرایطی در انتخابات شرکت نمی‌کند.

به گفته مدنی به دلیل نگاه غیرسیاسی دسته دوم مخاطبان، برنامه مناظره صدا و سیما برای این قشر از اهمیت زیادی برخوردار است تا بر اساس پاسخ نامزدها به پرسش‌های تخصصی، تصمیم نهایی خود را بگیرد اما در این میان عملکرد صدا و سیما در مناظرات با اشکالاتی چون پوشش ندادن کل سلیقه‌ها مواجه است. این معضل باعث از دست رفتن مخاطب خواهد شد.

وی ادامه داد: اشکال دیگری که به برنامه‌های مناظرات وارد می‌شود عدم پرداختن به واقعیت‌های جامعه است؛ اینکه نامزدها در مناظره به موارد کلی و بدیهی چون تورم، نقدینگی، بانک و این دست موضوعات بپردازند نوعی آدرس غلط دادن است و با توجه به درک بالای مخاطب در شرایط کنونی، برای واجدین شرایطی که در دسته دوم مخاطبان صدا و سیما می‌گنجند و تعداد آنان هم کم نیست جذاب نخواهد بود. یکی از دلایل این معضل همان موضوع عدم تعامل واقعی و نه هورمونی با مخاطبان و رفتن به سراغ کارشناسانی که بعضاً از واقعیات جامعه جدا افتاده‌اند، است.

مدنی اظهار داشت: ما مسائل بسیار مهمی در جامعه و اقتصاد کشور داریم که تا کنون نه در مناظرات و نه در برنامه‌های کارشناسی انتخابات، از نامزدها پرسیده نشده است. مثلاً وقتی بیش از ۴۰ درصد کل تراکنش‌های مالی کشور به مسکن مربوط می‌شود چرا این موضوع مهم این چنین در برنامه‌های انتخاباتی کم رنگ است. یا وقتی ۴۰ درصد اقتصاد کشور با حمل و نقل به صورت مستقیم و غیرمستقیم در ارتباط است چرا این مسأله جایی در پرسش از نامزدها ندارد؟ یا چرا در مورد موضوع بسیار مهم امنیت غذایی که تا کنون چالش‌های بزرگی در قبال آن داشته‌ایم، سخنی نیست؟

وی تصریح کرد: مردم در زندگی روزمره یا حتی در سفرهای تفریحی خود با این مسائل مواجه‌اند. مشکل مسکن، خوراک و حمل و نقل بخش زیادی از زندگی مردم ما را تحت‌تأثیر خود قرار داده است. شاید اگر فضای برنامه‌های انتخاباتی صدا و سیما تعاملی‌تر بود، مردم فرصت پرسش درباره این مسائل را پیدا می‌کردند و رسانه‌ها نیز پاسخ نامزدها را مستند کرده و بعدها از فرد منتخب مطالبه می‌کردند.

این کارشناس اقتصادی در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم در فرصت باقی مانده، صدا و سیما به تعامل بیشتر با مردم و پرسش‌های کارشناسی در مورد این موضوعات توجه کند.

کد خبر 6141419

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      14 1
      دقیقا همینطوره کلی گویی و حرفای بی سر و ته
    • ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      23 1
      به نظر من خیلی باز رشد کردن دفعات قبل واقعا بد بود البته اینکه ترکیب شامل چه کسانی هست هم بی تاثیر نیست
    • IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      10 1
      همین که یک رسانه به بزرگی مهر دست به نقد صدا و سیما میبره باعث دلگرمی ما هست
    • IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      7 5
      اینکه مثل سال 88 و بعد اون 92 و حتی 96 و بعدتر 1400 تو این برنامه توهین و حاشیه کمتر بود اصلا دخلی به صدا و سیما نداره و صرفا به خاطر رویکرد و انتخابات شورای نگهبانه پس بهتره صدا سیما این رو پای عملکرد خوب خودش نذاره
    • ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      1 3
      بعضی وقت ها فکر می کنم که صدا و سیما به طور کل در جهانی دیگر هست و مدیران آن کلا بی خبر از مردم و طرز فکر آن ها
    • ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      7 11
      صداسیمای میلی که میگند یعنی همین عدم تعامل با مردم واقعی جامعه و عدم پاسخگویی به ملت
    • IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      3 11
      این سبک برگزاری مناظرات هیچ کمکی به انتخاب قشر خاکستری نخواهد کرد
    • پورمهدی ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      7 1
      بنده در این امر تخصصی ندارم اما پیشنهاد میکنم حتما نظر روانشناسان و جامعه شناسان را هم بگیرید
    • ۱۰:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      8 0
      جالب بود این که گفته شد 40 در مک و40 درصد حمل و نقل. مسکن مشخص است اما حمل و نقل را درکی نداشته ام
    • DE ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      1 0
      کاربری دکوراسیون میز و صندلی ها برای کاندیداها خوب نبودند و کاندیداها موقع یاداشت و استفاده از برگه هاشون اصلا راحت نبودند . صداو سیما کیفیت صحنه اش خیلی ابتدائی و ناشیانه و نازیبا و ناموزون و پائین بود. مثلا اون جعبه زیرارم جمهوری اسلامی با اون مستطیل مشگی یعنی چی؟
      • IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
        2 0
        شما این وسط دنبال زیر بغل ماری؟